Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 minut temu, BartekMachnio napisał:

Stosuje ktoś ADOB mikro rzepak jeśli tak to podeślijcie proszę zdjęcie  bo chyba zostałem oszukany 😅 wygląda i pachnie jak proszek do prania 

Wygląda jak proszek - zgadza się  , z zapachem gorzej , nigdy nie wącham chemii

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ciaastus napisał:

W jakiej kolejności wlewać do zbiornika Navigator i Metazanex? 

Czy potrzebny jest adiuwant do tej mieszaniny? 

Pierw formulacja SC, później SL na koniec adiuwant

Edytowane przez Zapracowany
Błąd
Opublikowano

Jak na razie źle to nie wygląda obserwuje wszystkie działki i jest spokój nawet liście nie są podziabane zaprawa owadobójcza pewnie działa z wyjątkiem jednej działki gdzie coś grubszego musi żerować bo wyżarte wszystko do zera a z rozsypanych nasion zostały wydmuszki...

IMG_20210923_114843.jpg

IMG_20210923_115053.jpg

IMG_20210923_122133.jpg

IMG_20210923_122954.jpg

Opublikowano

@Xion coś musi wyjątkowo lubować się w rzepaku skoro wpierdziela nawet nasiona 😮😇

Jeżeli będzie tak jak zapowiadają że błyśnie ciepłem na kilka dni a potem znowu zimno to może być dosyć "łaskawa" jesień pod względem szkodników. Teraz odkąd te deszcze przyszły to lepy czyste, praktycznie nic nie ma. Temperatury 8-12 stopni i śmietka nie żeruje , przynajmniej na Lubelszczyźnie. 

Opublikowano

Mam rzepak mocno uklepany przez deszcz po siewie. Obsada wątpliwa jednak ciagle waham się z likwidacją. Ciagle mam nadzieje ze coś z tego będzie. 
Nie mogłem czekać z herbicydem i poszedł już Navigator z metazachlorem. 

Co teraz w przypadku gdy pogoda mu nie pozwoli się pozbierać i nieco nabrać wigoru? Pszenicy po tych herbi raczej nie można siać. 
Bardzo bym nie chciał tego likwidować. To nie jest pole na pszenice a na wszystko inne będzie zaraz za późno. 
Na razie muszę „jeździć obserwować”. ;) 

Ile roślin ma m2 da plon który chociaż pokryje nakłady? 

Opublikowano
1 godzinę temu, disel16v napisał:

@Xion coś musi wyjątkowo lubować się w rzepaku skoro wpierdziela nawet nasiona 😮😇

Jeżeli będzie tak jak zapowiadają że błyśnie ciepłem na kilka dni a potem znowu zimno to może być dosyć "łaskawa" jesień pod względem szkodników. Teraz odkąd te deszcze przyszły to lepy czyste, praktycznie nic nie ma. Temperatury 8-12 stopni i śmietka nie żeruje , przynajmniej na Lubelszczyźnie. 

U mnie nawet chwasty i samosiewy wyżarło. Z fiołka to nic nie zostało a było ich sporo...

Opublikowano (edytowane)

Koszty żeby się zwróciły to pewnie wystarczy 4 - 5 szt/m2, ale żeby teraz już było te 6 liści chociaż . Sam byłem świadkiem parę lat temu,  gdzie parę pól o de mnie zostawili rzepak z obsadą od 0 szt/m do 5 max 7szt w niektórych miejscach .  W zimę ten rzepak wchodził z liśćmi yyy głównymi co najmniej 14 i co najmniej po 20 miał już zawiązków puszczonych również z liśćmi , takie po prostu trochę mutanty . Na wiosnę łan się zwarł , a finalnie jaki był plon to nie wiem , ale z tego jak wyglądał po łuszczynach to się za wiele nie różnił  od tych z obsadą normalną 

@czesio200rzepak ładny , ale raczej na poplon bo gąszcz niesamowity .

Edytowane przez mysza103
  • Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, czesio200 napisał:

Rzepak za 3zl. Pole jalowizna. Dany obornik kurzy i 6t dolomitu pod orkę. Jak widać wapno z obornikiem nie gryzie się.

IMG_20210923_152848.jpg

przejedź po tym płytko talerzówką to zostanie prawidłowa obsada

Opublikowano
3 minuty temu, Pawelek01111111 napisał:

Nie gryzie się, bo zanim dolomit zacznie działać to Ty już 2 rzepak będziesz miał na polu

Zacznie zacznie. Już nie od dziś go stosuje i po roku już zboża dobre miałem. Magnez z dolomitu szybko działa.

Opublikowano (edytowane)

jak będę pryskał rzepak caryx 0,7 tebu 0,7+leopard i będę przejeżdżał przez ścieżke gdzie są rośliny w fazie 7 liści a są i takie z 2 liśćmi czy nawet liścieniami to przeżyją czy za bardzo je to zahamuje ? 

Edytowane przez Rzepakowiec
Opublikowano
6 godzin temu, Xion napisał:

Jak na razie źle to nie wygląda obserwuje wszystkie działki i jest spokój nawet liście nie są podziabane zaprawa owadobójcza pewnie działa z wyjątkiem jednej działki gdzie coś grubszego musi żerować bo wyżarte wszystko do zera a z rozsypanych nasion zostały wydmuszki...

IMG_20210923_114843.jpg

IMG_20210923_115053.jpg

IMG_20210923_122133.jpg

IMG_20210923_122954.jpg

ślimaki 

syp granulat bo wszystko zjedzą 

Opublikowano (edytowane)

Przypatrz się jaka ziemia podziurkowana. Uważasz że ślimaki sypiają w tych norkach?:) I nawet rozsiane skiełkowane nasiona wyjadają że sama skorupka zaprawy zostaje ? Dzisiaj chloropiryfos + cypermetryna poszły + gramicyd

Edytowane przez Xion
Opublikowano

To wystarczy po zmroku podejść, latarką przyświecać i będzie wszystko wiadome. Ale przy tych otworach stawiam na łokasia. Zwykły perytroid po ciemku wystarczy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v