Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
23 minuty temu, 85Tomekkk napisał:

Ten azot na jesieni,jest tak ważny?bo nigdy nie dawałem,a tu czytam ,że każdy daje ,w tym roku zacznę i ja

bardzo ważny nawet te 100 kg saletrosanu w dobrym terminie i rzepak zupełnie inny a wiosną już tego w takim stopniu nie nadgonisz

Opublikowano
1 minutę temu, Rzepakowiec napisał:

bardzo ważny nawet te 100 kg saletrosanu w dobrym terminie i rzepak zupełnie inny a wiosną już tego w takim stopniu nie nadgonisz

a 100 l Rsm 26+S?czy za mało siarki?

Opublikowano
8 minut temu, Rzepakowiec napisał:

Lepiej Poli 21 formy zaotu wolniej działające i więcej siarki polecam w tamtym roku spałem po rzepaku 

Opublikowano

Ja w tym roku daje gnojowicę na ściętą słomę 30 tyś litrów na hektar , mieszam broną talerzową i za 2 tyg orka, kreda i siew. Na wiosnę pogłównie też planuje gnojowicę .

Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

czyli opryskać od razu po siewie ? ta odmiana Chrobry to spoko ? na jaką głębokość siać ? jakbym miał rsm to podać od razu z doglebowym ? jakie zabiegi jeszcze do zimy trzeba wykonać ?

Chrobry jest ok, jak dobrze zadbasz to plon będzie zadowalający, ja rzepak przeważnie sieje na 2 cm, trzeba jeszcze wykonać zwalczanie samosiewów ( można również wiosną, ale jesienią je załatwisz i masz spokój ) no i regulacja, robak i mikro i powinno być ok 

Opublikowano

Tak widzę jest dyskusja o azocie jesienią i ja też rok temu zauważyłem że działki potraktowane nawet skromnie saletrą wyglądały o niebo lepiej. Najlepiej w jakiej fazie powinienem zastosować Saletrę, jeśli na słomę nic nie zostało podane?

Opublikowano

Jak chłop w zeszłym roku dawał obornik i w teraz pod rzepak też planuje, to ja bym nie bawił się już jesienią w N.

Opublikowano

w tym wolałbym dać na inne pola, tam gdzie planuje zboża. ale jeżeli rzepak lubi obornik to wolałbym dac. a jakieś opinie o odmianach ? będę siał pierwszy raz, także nie chciałbym się pchać w jakieś drogie odmiany.

Opublikowano
10 godzin temu, mraukot napisał:

Przy obecnych cenach nawozów, jak masz obornik, to dawaj ile wlezie. Rzepak b. dobrze na niego reaguje, a można sporo zaoszczędzić na npk.

właśnie otrzymałem wyniki badań, fosfor wysoki i b. wysoki, potas niski- średni, magnez b.wysoki. Odpuszczę P, a wiosna tylko sól potasowa, ew. korn-kali. Teraz tylko wapno (kreda), i RSM z doglebówką

Opublikowano

Skoro jesteśmy przy azocie jesienią,to mam pytanie:planuję kawałek zasiać agregatem Czajkowski,z siewnikiem punktowym,z tego co wiem,to mozna nim wysiewac 2 rózne nawozy.pytanie:czy głęboko npk około 250 kg,a na górę saletrosan,przypuśćmy 100 kg?Czy to będzie dobrze?

• Root Admin
Opublikowano
matek89121 napisał:

ja bym jednak proponował mocznik przemieszany z ziemia ,bo saletrosan potrzebuje dużo wody aby się rozpuścić 

ale przecież ten azot jest potrzebny miesiąc po siewie a nie pojutrze. saletrosan wcale się wolno nie rozpuszcza. siany 2 marca, 5 marca śladu nie było

Opublikowano
michal009 napisał:

Miałem Derrick'a w tym roku. Jest niski i ładnie zawiązał, ale ten rok jest dobry na rzepak. Już niedługo będziemy ruszać z koszeniem.

Jeszcze go nie kosiłeś? Daj znać jaki plon i zaolejenie. I opisz jak możesz agrotechnike i klasę ziemi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v