Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

4,37 średnia z blisko 8 ha -dominator i absolut ,rapool minimalnie lepiej pod względem wydajności ze względu na to że przerwa w płodozmianie na działkach na których rósł była większa, myślę że w bardziej sprzyjającym sezonie wegetacyjnym osiągnięcie 5 jest realne 

Opublikowano

Rzepak w całości skoszony, sprzedany prawie w całości też. LG Ambassador 3.1t/ha, została mi go jeszcze jakaś tona ale to raczej średni całości nie zmieni. Zaskoczenie w tym roku InVigor 1165. Jak go kosiłem na działce 3 klasy, na której miałem go równe 50 arów nie mogłem patrzeć do zbiornika bo waliło tyle przytulii. Wysypany na inną przyczepę, sprzedany i zdziwienie, bo po odbiciu przytulii dał równe 2000kg, czyli 4t/ha, drugie pole na 5 klasie było dość równe i bez zanieczyszczeń, przed chwilą wróciłem ze skupu i też jestem zadowolony. Pole równy hektar, waga pokazała 3520kg. Średnia z całości InVigora 1165 to 3.75t/ha, co uważam za dobry wynik, za to Ambassador bardzo mnie do siebie zniechęcił, bo może i miał pod soba tylko 4/5 klasę, ale InVigor pokazał że da się lepiej i to na 5 klasie. Rok temu InVIgor zaniżył średnią, a w tym roku ją podciągnął.

Opublikowano
34 minuty temu, ma123 napisał:

A jak jest z tymi zanieczyszczeniami np u mnie na skupie jest do 5 % zanieczyszczeń jak to jest oceniane bi nie wiem jak kombajn ustawić?

U mnie wilgotność tylko sprawdzali nic nie odbijali nawet 1% a syfu trochę było..

Opublikowano
Dnia 10.07.2021 o 16:08, Piffpaff napisał:

Dziś skoszona reszta rzepaku na 14ha średnia 4+, ambasador rozczarował na dobrych 4 dał   4t, absolut na 5 ha z czego 4 to 4kl i 1 ha 5kl dał ponad 4 sporo, zostawiłem na tira z wilgotnością 7% zobaczymy

Opublikowano
7 godzin temu, ma123 napisał:

A jak jest z tymi zanieczyszczeniami np u mnie na skupie jest do 5 % zanieczyszczeń jak to jest oceniane bi nie wiem jak kombajn ustawić?

0,9 do 1,5 %

Opublikowano (edytowane)

Ci to cyganią ile wlezie, tylko Aganos się liczy bo mają kasę z syngenta ;D ( SZOKO TAK SAMO) mówili że jest film z siania tej odmiany na tym polu. Z ciekawości poszukałem i... siali odmianę z KWS, nie Aganosa :D

Edytowane przez pasio
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, yacenty napisał:

hit to rzepak u sąsiada, liniowa odmiana średni plon z 12ha w 6 kawałkach 4.45t/ha. idę do niego z flaszka po nauki. jak on to zrobił

Kws derrick pewnie, u mnie 4,4 tony. Mieszańce są przereklamowane 😁 Obsada 25-35 sztuk, jeszcze troche i za rok wycofają tą odmianę

Edytowane przez Mich9
Opublikowano

4.2-4.6 , inna odmiana 4.8. No rzeczywiście tak se wychodzi . Po co szukać kwadratowych jaj  i siać kukurydze gdzie pewnie musisz wynająć siewnik , kombajn i mieć gdzie to trzymać kosząc w październiku

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

hit to rzepak u sąsiada, liniowa odmiana średni plon z 12ha w 6 kawałkach 4.45t/ha. idę do niego z flaszka po nauki. jak on to zrobił

Jak to hit? Kiedyś kosiłem populację DaVinci (ogólnie miałem u siebie i znajomi mieli to nie widziałem żeby ta odmiana dała mniej jak 4) 4.9t/ha niby dużo, ale Visby u mnie wtedy 5.5t/ha 🙋‍♂️

17 minut temu, masa24 napisał:

4.2-4.6 , inna odmiana 4.8. No rzeczywiście tak se wychodzi . Po co szukać kwadratowych jaj  i siać kukurydze gdzie pewnie musisz wynająć siewnik , kombajn i mieć gdzie to trzymać kosząc w październiku

Dokładnie bo na mokrej kukurydzy to rzepaku się nie przebije 🙋‍♂️

Opublikowano

Wszyscy liczą wyniki tylko z jednego aktualnego sezonu i wydaje im się że taka sama relacja dochodowa będzie w następnych , nic bardziej mylnego .W podręcznikach do szkół rolniczych piszą że rzepak ma być na tym samym polu co 4 lata minimum , można pociągnąć kilka lat w płodozmianie rzepak-pszenica ale to kończy się porażką na rzepaku. Kukurydzę można siać kilka razy po sobie bez znacznego spadku plonu, w kukurydzy można wykonać jeden zabieg herbicydowy i to wystarczy. Jak już porównywać rzepak do kukurydzy pod względem opłacalności to przyjąć średnią cenę z kilku lat wstecz i średnie wydajności.

Opublikowano

Mnie np kukurydza nie interesuje bo : nie zamierzam płacić komuś za siew. Nie zamierzam płacić komuś za skoszenie . Nie zamierzam bać się mokrej jesieni i ze tej kukurydzy nie skosze.  Siew kukurydzy wg mnie dla osób które maja cały sprzęt do siewu zbioru , powierzchnie magazynowa i suszarnie. A tak siać żeby bać się o zbiór albo sprzedawać po 300 zł tona za mokra to tylko komplikowanie sobie życia . Jeżeli ten temat już poruszany to większość rolników sieje poprostu głupio. 15 ha a 3 uprawy na gruncie pszenica pszenzyto jęczmień itp. Po co ? Zasiać jeden rodzaj , wtedy można to sobie wrzucić na jedna kupę a tak kombinowanie bo żyto na magazynie a nie mam gdzie pszenicy złożyć 

• Haha 1
  • Root Admin
Opublikowano
Tomek90 napisał:

9 godzin temu, yacenty napisał:

Jak to hit? Kiedyś kosiłem populację DaVinci (ogólnie miałem u siebie i znajomi mieli to nie widziałem żeby ta odmiana dała mniej jak 4) 4.9t/ha niby dużo, ale Visby u mnie wtedy 5.5t/ha 🙋‍♂️

17 minut temu, masa24 napisał:

Dokładnie bo na mokrej kukurydzy to rzepaku się nie przebije 🙋‍♂️

dla mnie hit, bo takich plonów jak w tym roku nie mieliśmy od 4-5 lat, a na tle super odmian hybrydowych które posiałem w tym roku jego rzepak średnio dał podobnie. najgorszy rzepak jaki kosilem 3.8t, najlepszy 4.8

masa24 napisał:

Mnie np kukurydza nie interesuje bo : nie zamierzam płacić komuś za siew. Nie zamierzam płacić komuś za skoszenie . Nie zamierzam bać się mokrej jesieni i ze tej kukurydzy nie skosze.  Siew kukurydzy wg mnie dla osób które maja cały sprzęt do siewu zbioru , powierzchnie magazynowa i suszarnie. A tak siać żeby bać się o zbiór albo sprzedawać po 300 zł tona za mokra to tylko komplikowanie sobie życia . Jeżeli ten temat już poruszany to większość rolników sieje poprostu głupio. 15 ha a 3 uprawy na gruncie pszenica pszenzyto jęczmień itp. Po co ? Zasiać jeden rodzaj , wtedy można to sobie wrzucić na jedna kupę a tak kombinowanie bo żyto na magazynie a nie mam gdzie pszenicy złożyć 

siew kukurydzy 120zl, to tak dużo taniej niż własny siew zboża? po mojemu nie, ale szukam siewnika do qq. zbiór no cóż tu troszkę trzeba zapłacić ale realnie uważam że że 100zl. zobaczymy za rok, na początek ryzykuje 7.5ha

• Like 1
Opublikowano

U mnie kontraktują qq koszą i zabierają prosto z pola siew samemu usługą. Jeden ma swój stary siewnik do qq i sieje nim bo szkoda mu na usługę dać to wschody ma słabe a usługa 100% wschodów. Popytam jak i co bo zielony jestem w temacie qq i chyba też zasieje na próbę 2,5 ha a z fasoli częściowo zrezygnuje choć były lata że 10 z przodu dochodu było ale to ryzykowna uprawa uzależniona od pogody.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v