Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał:

rzepak odmiana Copernicus ktoś miał ? jakieś opinie ?

Sąsiad miał w tamtym roku i w tym też ma, w tamtym plon podobny do architekta ok 100 kg niższy mówi ale wyższy od kugi,jeszcze nie wymłocił narazie stoja u niego rzepaki,też nawet myślałem o nim, ale może lepiej kupić nowego mieszanca że strzelc np neon f1 i tak żeśmy oststnio gadali mówi że będzie próbował neona niż copernikus mnie też on kusi ale wtedy w pasówce a tradycyjny  siew i populacja  zostanę przy gemini lub Kepler 

Opublikowano

właśnie Copernicus jest dostępny od ręki , maja być też inne odmiany , neon też ma być właśnie i tak się zastanawiam czy nie pójść w te odmiany , jednostka połowę tańsza jest od zagranicznych

Opublikowano

100zl potrącenia za 1% wilgotności to normalna cena? Pierwsz rok mam rzepak. Z ręki wychodzi 8% ale na dole zielone luszczyny, po przelamaniu łodygi cieknie woda ile może mieć wilgotnosci po kombajnie?

Opublikowano
40 minut temu, Wichura123 napisał:

ja poszedłem w zeszłym roku , w sobotę będę kosił Gemini - okarze się czy zostanę przy krajowej hodowli

U m ie też się okaże może pod koniec tygodnia ale na tą chwilę chyba wygląda na to że zostanę, ale pewne będzie jak poważę, choć nie tylko o wagę do końca chodzi jeżeli nawet różnica będzie mniej parę kilo to i tak na plus dla krajowych u mnie za wigor, zdrowotność, na mozaikach równe dojrzewanie co jestem zdziwiony, oby jeszcze plon był w miarę jak na ten rok 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, matek89121 napisał:

tylko zazwyczaj pierwsze z pola schodzą słabe rzepaki 

Nie powiedziałbym że jest taka reguła, przedwczoraj scięta i wczoraj sprzedana KUGA. Przy wilgotności 8,2-8,8 plon 4,45.

Cena 2370 brutto ŚWIĘTOKRZYSKIE.

Edytowane przez cackiD
Opublikowano
8 godzin temu, bogdanex16 napisał:

Jakbym kupił w tym roku nasiona rzepaku i część by poleżała rok, dwa to mogłoby im się coś stać? mam na myśli kiełkowanie itp.????????

Mam zeszłoroczne, robiłem próbę, na 400 nasion 3 nie skiełkowały.

8 godzin temu, bogdanex16 napisał:

a jakiś lekki mróz nie przeszkadza?

Nie

Opublikowano

panowie pytanie rzepak sherlock nie desykowany po urwaniu rosliny i wymluceniu w reklamowce ma 8.2% wilgotności łodygi cale zielone i tu pytanie ile taki może mieć jak przez kombajn przejdzie ? nie chce na darmo znajomego na pole ciągnąć kilka razy

Opublikowano
3 minuty temu, robi57362 napisał:

panowie pytanie rzepak sherlock nie desykowany po urwaniu rosliny i wymluceniu w reklamowce ma 8.2% wilgotności łodygi cale zielone i tu pytanie ile taki może mieć jak przez kombajn przejdzie ? nie chce na darmo znajomego na pole ciągnąć kilka razy

Ja bym powiedział że loteria :/

Opublikowano
14 minut temu, robi57362 napisał:

na moim 10% na skupie 11%

potrącenia za wilgotność poszły ale co z tego jak cena co dzień spada o prawie 100zł

Opublikowano

ja mam umówione cięcie na jutro, również nie palony. Szkoda mi trochę tego rzepaku ponieważ zapowiadał się naprawdę grubo a po tych wszystkich nawałnicach trochę Łuszczyn wyleciało. łan cały leży. a ściernia oczywiście tylko sporadycznie zielona. Chyba za rok zrobię na płatka technologie dwuzabiegową. 

Opublikowano

Kto ma rzepak Duke,jak wam to sypie i ile oleju macie?

Opublikowano
58 minut temu, Rzepakowiec napisał:

ja mam umówione cięcie na jutro, również nie palony. Szkoda mi trochę tego rzepaku ponieważ zapowiadał się naprawdę grubo a po tych wszystkich nawałnicach trochę Łuszczyn wyleciało. łan cały leży. a ściernia oczywiście tylko sporadycznie zielona. Chyba za rok zrobię na płatka technologie dwuzabiegową. 

Ja bym zobaczył czy to nie chowacz,,bo większość rzepaków w tym roku jest uszkodzona i lezy przez niego 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v