Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, mraukot napisał:

Nie dalej jak wczoraj oglądaliśmy z kolegą jego pszenicę (odm. Reduta) bez jakiegokolwiek zabiegu fungi i z całym przekonaniem śmiem twierdzić, że jest "idealnie czysta" 😉 W pszenicy grzyby to tak naprawdę zaczynają pokazywać swoje oblicze po ukazaniu się flagowego..

A później zbielałe kłosy i sianie fermentu pod kościołem że grzyb kłoski zjada... a to nie zwalczona łamliwość podstawy źdźbła wtedy kiedy trzeba, na flagowy to po ptokach.. t1 do 120zl można całkiem przyzwoicie zrobić 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

azot w rsm jest szybki? a jednak, kubawww co ty na to?

Co Ja sie będę kłócić z blaznem.. masz racje rsm świetny, szybki i najlepszy medal jeszcze Ci dać?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, pafnucy napisał:

hmmm. a bana chcesz??

Jak nie ma argumentow to nied daje.. to jest dla niego chyba jedyne wyjście zawsze z sytuacij 😁Odpowiedź dlaczego rsm jest taki dobry otrzymuje, bo jest i nie musi sie rozpuszczac to dla mnie wystarczy, a te chamskie podsmiewki w moim kierunku myślę, ze Ciebie tez by wkurzaly..

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
skywalker89 napisał:

A później zbielałe kłosy i sianie fermentu pod kościołem że grzyb kłoski zjada... a to nie zwalczona łamliwość podstawy źdźbła wtedy kiedy trzeba, na flagowy to po ptokach.. t1 do 120zl można całkiem przyzwoicie zrobić

Jak sieją na wschodzie pszenice w połowie września, po zbożach, w ilości 500 albo i lepiej ziaren/m, to może być tak jak mówisz.. Gwarantuję, że pszenica posiana 10/11 grudnia po buraku cukrowym, nie ma najmniejszych śladów porażenia podstawy źdźbła i korzeni. No ale to nie temat o pszenicy, więc zamykam gębę, bo widzę że Pafnuś tutaj grasuje i pewnie zaraz będzie żądał banów za posty nie na temat 😆

Opublikowano

ORMO rozwiązane, to i fucha moderatora dobra 🤣🤣🤣

Opublikowano
4 godziny temu, Andpol napisał:

Tak samo robię żadnych płynów ale wszystko na świeżo robię żeby nie zaschło i nigdy nic nie przypalone.

Jak duży opryskiwacz ,rozwadniacz ma

3 godziny temu, yacenty napisał:

skąd wiem że działa? bo robiłem to w zbożach i są idealnie czyste

zostawiłem kontrole też jest idealnie czysto

Opublikowano

Pytam bo wymyć zwykły 400-600 litrów ,a duży z merami węży to różnica,po oprysku na chwasty  nie pojechał bym w buraki bez umycia chemią

Opublikowano

Ile może pozostać ciecz w opryskiwaczu? Wczoraj zostało mi 200l bo zaczęło padać, dolałem wody by to trochę rozcieńczyć, a najbliższe okno pogodowe w poniedziałek czyli 3 dni w opryskiwaczu (w opryskiwaczu tebu + azoksy + robak).

Opublikowano
2 godziny temu, mraukot napisał:

Jak sieją na wschodzie pszenice w połowie września, po zbożach, w ilości 500 albo i lepiej ziaren/m, to może być tak jak mówisz.. Gwarantuję, że pszenica posiana 10/11 grudnia po buraku cukrowym, nie ma najmniejszych śladów porażenia podstawy źdźbła i korzeni. No ale to nie temat o pszenicy, więc zamykam gębę, bo widzę że Pafnuś tutaj grasuje i pewnie zaraz będzie żądał banów za posty nie na temat 😆

Hmm... Może grzyba nie ma ale i pszenicę te siane w grudniu na wschodzie w tym roku to też za bardzo ich nie ma 

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Pytam bo wymyć zwykły 400-600 litrów ,a duży z merami węży to różnica,po oprysku na chwasty  nie pojechał bym w buraki bez umycia chemią

Miałem mały 400l i c330 postępowanie podobne wymylem beczka potem do 100l wody przeplukalem przez dysze bez żadnej chemi i tez nic nigdy nie spalilem a ma kolego co polozyl rzepak i twierdzi ze myje chemia i jaks slaba bo przypalil dopiero po wodeczce sie przyznal ze pomylil srodki wiec takie gadanie ze ktos spalil 300 ha bo nie wymyl operyskiwacza to nie chce mi sie wierzyc 

Opublikowano

dokładnie,w ub roku pryskany rzepak po burakach, opryskiwacz z rękawem powietrznym i tam zostało trochę niewypłukanego środka, rzepak przypalony może na długości 5 metrów a dalej ok było.  

Opublikowano
6 godzin temu, Kubawww napisał:

Co Ja sie będę kłócić z blaznem.. masz racje rsm świetny, szybki i najlepszy medal jeszcze Ci dać?

Nie ma co ja juz wystawiłem tu opinie o rsm ale jak ktoś chce dalej parzyć rośliny niech parzy u mnie już kilku rolników odeszło w tym roku od tego rsm i sypie granule a tak chwalili rsm jaki to ach dobry nawóz heh 

Opublikowano

Proces granulacji nawozów jest bardzo energo chłonny ( zresztą tyczy to się każdej granulacji między innymi paszy) prze co rsm przeliczając na czysty składnik będzie procentowo tańszy od granuli. Tą różnicą się będzie pogłębiać. Aktualnie mówi się że koszt granulacji to 10-15 % i o tyle rsm będzie tańszy. Rsm ma.jeszcze tą zaletę że jak masz pole z mocnego klina to sobie sekcjami po wyłączasz. Rozsiewaczem tego nie idzie tak dokładnie zrobić albo przynajmniej ja nie potrafie.

Opublikowano
1 godzinę temu, kibix napisał:

Proces granulacji nawozów jest bardzo energo chłonny ( zresztą tyczy to się każdej granulacji między innymi paszy) prze co rsm przeliczając na czysty składnik będzie procentowo tańszy od granuli. Tą różnicą się będzie pogłębiać. Aktualnie mówi się że koszt granulacji to 10-15 % i o tyle rsm będzie tańszy. Rsm ma.jeszcze tą zaletę że jak masz pole z mocnego klina to sobie sekcjami po wyłączasz. Rozsiewaczem tego nie idzie tak dokładnie zrobić albo przynajmniej ja nie potrafie.

Przeliczałem koszt 1kg N w RSM 28 i saletrze, 3-4 grosze na korzyść RSM

Opublikowano
Xion napisał:

125g difenokonazolu i 135g azoksystrobiny jak długo rzepak zabezpieczy? Wjazd był ponad tydzień temu.   jakie To są środki ?

druga sprawa to lepsza taka mieszanina czy wystarczy Pictor ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v