Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, KubaMF napisał:

A jak wychodzi tebu + prochloraz na opadanie płatka ? ma to sens ?

Takie zestawienie mam na poprawę płatka, kiedy już praktycznie wszystko opadnie. Azoksy+prochloraz ma sens podobno.

Opublikowano

Od lat stosowaliśmy jeden oprysk na opadanie płatka tebu i działało, co prawda nie rewelacyjnie zależy jaki rok. A że ładny rzepak i cena to chciałem coś dodać żeby to lepiej zadziałało. Mam już tebu kupione, więc co najlepiej dodać do tego ? Bo w sumie chciałbym żeby coś na zgnilizne zadziałało, bo w tamtym roku sporo rzepaku wymroczyło

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy przypadkowe 17 g surfera 50 siatki (chlorosulfuron) na kilku dzialkach jesienia eliminuje mi calkowicie  w tym roku rzepak ? Czy tak mokry rok jak ten  da rade go rozłożyć?

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
9 minut temu, kellyq napisał:

Pszczoła nie tyle ginie od deszczu, kontaktu z wodą, co od tego że po deszczu nie jest w stanie wrócić na czas do ula. Tak mi tłumaczyli pszczelarze.

.Istotne jest też to , że pszczoła potraktowana jakimkolwiek odpryskiem zmienia swój zapach. W konsekwencji , jeżeli nie zginie od oprysku , to zostanie ukatrupiona przez inne pszczoły , jako intruz.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Kubawww napisał:

Panowie czy przypadkowe 17 g surfera 50 siatki (chlorosulfuron) na kilku dzialkach jesienia eliminuje mi calkowicie  w tym roku rzepak ? Czy tak mokry rok jak ten  da rade go rozłożyć?

Pszenicę opryskałem na jesieni legato, expertem i nuance. Do N1 dosypałem koniczyny czerwonej. Na dzień dzisiejszy ma się bardzo dobrze

32 minuty temu, Audi213 napisał:

Takie zestawienie mam na poprawę płatka, kiedy już praktycznie wszystko opadnie. Azoksy+prochloraz ma sens podobno.

Moim zdaniem za późno na azoksy. Pomijając efekt zieloności działa głównie zapobiegawczo. Lepiej już triazol

58 minut temu, mrpodlasiak napisał:

Czy pryskając rzepak inazumą ( aktualnie część rzepaku ma zwarty pąk a część otwarty) mogę w tej fazie zaszkodzić pszczołom i owadom zapylającym? Pojawia się słodyszek myślałem żeby dać jutro inazumę a na płatka może z pictorem np. mavrika i nexide.

Na pryszczarka mavrik, a na łuszczynowe inazumę.

Edytowane przez Zapracowany
Opublikowano

Na zielony pąk jaki środek zastosować najlepiej w rzepaku? Od pierwszego zabiegu trochę czasu minęło, a do pełni kwitnienia jeszcze też trochę czasu minie. Na dodatek co drugi dzień pada więc służy rozwojowi grzyba. Czy solo prochloraz będzie dobrą opcją ? Na płatka pójdzie Pictor.

Opublikowano
15 godzin temu, Zapracowany napisał:

Muszę sprawdzić, myślisz że utrzyma przeszło dwa miesiące?  40 dni to max mi się wydaje

Sory 10 kwietnia

A to jest pryszczarek taka mniejsza mucha domowa ,pełno tego w wiaderku

Opublikowano

Jaką ochronę fungicydową  robicie czy pryskać teraz rzepak zaczyna gdzie niegdzie kwitnąć i później na koniec kwitnienia czy tylko raz na opadanie płatka jak było by lepiej

Opublikowano

Ja zawsze robiłem dwa porządne zabiegi i jak narazie mi się to sprawdza 

T1 poszedł toprex 

T2 ( opadanie płatka ) pójdzie pictor 

Będziecie stosować/ stosowaliście d-act od Bayeru ? Ja miałem plan dać go wraz z pictorem na płatka. 

Opublikowano

Też myślałem żeby tak zrobić tylko że wtym roku warunki sprzyjają rozwojowi grzybów i pytanie czy nie zatakują łuszczyny w fazie dojrzewania 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, michal009 napisał:

Dzięki. Dawka 10 kg na 200 litrów wody nie przypali? 

Na spokojnie nie przypali tylko w pelne slonce w upal nie pryskaj

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

To ja spytam ponownie :D  Czy mogę polecieć na płatka tebu + azoksystrobina ? czy zamiast azoksystrobiny coś innego dorzucić ? Na opakowaniu rzekomo pisze że można mieszać te dwie substancję w ilości tebu 0,8 i azosky 0,6 ale w uprawie pszenicy a nie rzepaku

Opublikowano
1 minutę temu, KubaMF napisał:

To ja spytam ponownie :D  Czy mogę polecieć na płatka tebu + azoksystrobina ? czy zamiast azoksystrobiny coś innego dorzucić ? Na opakowaniu rzekomo pisze że można mieszać te dwie substancję w ilości tebu 0,8 i azosky 0,6 ale w uprawie pszenicy a nie rzepaku

Też mam kupiony Tazer( azoksystrobina) oraz tebukonazol

Opublikowano
33 minuty temu, ma123 napisał:

A jak u was z robactwem u mnie latają muchy tak jakby śmietka czy od tego teraz jedziecie rzepak tuż przed kwitnieniem 

Naczynie doba woda zmieniona kilkanaście much zero słodyszka a wczoraj kilka kilometrów dalej 3 słodyszki znalazłem przez kilka minut więc na razie oprysk odpuszczam już 2 lata  Marvik czeka trzeba go użyć żeby się nie przeterminował ale tylko z tego powodu nie b.jechał z opryskiem. Atest mi się skończył na opryskiwacz i dzwoniłem a pan mi mówi że z powodu pandemi można pryskać bez atestu a nawet bez kursu chemizacyjnego ale kurs to mam ważny jeszcze prawie 2 lata.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v