Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, Rzepakowiec napisał:

Sory że tak cały czas lamentuje o tym odchwaszczaniu, ale wpadłem na pomysł żeby zastosować korvetto w dawce 0,5l/ha chwasty to mak, chaber i tasznik. Nawet jeżeli oprysk nie załatwi chwastów do końca to trochę je przychamuje a wtedy rzepak je zagai. Co myślicie ? 

Chwasty są zbyt duże na wiosnę aby zmniejszać dawkę musisz zrobić 1 l/ha, zmniejszenie dawki do 0,5 l/ha to jest ok ale na jesień jako korekta chwastów na polu które są jeszcze w niskich fazach rozwojowych.

Opublikowano

Korciło mnie w tym roku zrobić robala bez boru, ale z braku czasu poszło wszystko razem więc się nie wypowiem, chociaż ciekawe czy ma to taki wpływ.. Piszą żeby obniżyć pH kwaskiem bo bor mocno podnosi

Opublikowano

No właśnie sporo informacji że bor nawet najlepiej lać na końcu po wlaniu insektycydu. I że ten roztwór wtedy może się podnieść w granice 7-8 pH co jest za mocno zasadowe dla insektycydów, ale ile w tym prawdy ? Pytam bo sam po świętach chce lecieć inzumą i heliosem z bor i molibdenem i npk dolistnym. I zastanawiam się czy jednak nie lepiej pojechać oddzielnie tak za tydzień po zabiegu na robaka. Ale czy to aż ma taki wpływ żeby to dzielić i jechać w innym terminie ? Czy po prostu sypnąć kwasku, tylko jak sypnąć to ile żeby uzyskać to właściwe pH :D ?

Opublikowano
1 godzinę temu, KubaMF napisał:

Mam pytanie, czy stosować insektycydy a dokładnie inazume i heliosa z borem ? w internetach sporo informacji że podwyższenie pH roztworu obniży skuteczność tych środków, to prawda czy tylko naukowy bełkot i się tym nie przejmować ? 

Obniży skuteczność i to duzo dlatego zakwas wode jakims kwaskiem i tyle albo daj dr.greena tam juz masz zakwaszacz w skladzie

Opublikowano (edytowane)

ok, dzięki. A ile tego kwasku byś proponował dać załóżmy na 100l cieczy roboczej? Przekopałem internet to pasuje dać w ilości 50g/100l w celu zbicia pH z około 8 na 5 jeśli to jest wiarygodne :D . Myślę że takie pH już będzie całkiem ok

Edytowane przez KubaMF
Opublikowano (edytowane)

Kup gotowy produkt do obniżania ph.W nim będa dodatki antypieniace i zwiękaszajace przyczepność na roślinie .

Edytowane przez SAUTER
Opublikowano

U siebie przy ph wody 6,5, dawałem 150g boru na hektar z fungami i insektami, to ponad 8ph było to żeby zboć do okolicy 4,7-5,2ph potrzebowałem dać około 90-100g kwasku cytrynowego, a mierzyłem ph wody zwykłym phmetrem ogrodowym bardzo dobrze mierzył i reagował

• Root Admin
Opublikowano
SAUTER napisał:

Kup gotowy produkt do obniżania ph.W nim będa dodatki antypieniace i zwiękaszajace przyczepność na roślinie .

200-300ml fastera na 200l wody a koszt żaden

Opublikowano

Adiuwant już mam nakupiony na xx opryskiwaczy, więc szukam jakiegoś tańszego rozwiązania. Ale chyba spróbuje z tym kwaskiem, zrobię doświadczenie słoikowe i zobaczę ile u mnie by tego wyszło. @yacenty ale faster tylko zmienia napięcie powierzchniowe wody a pH już nie reguluje. Od regulacji pH jest proaqua czy jakoś tak

• Root Admin
Opublikowano

Stosuje tylko fastera ale fakt dawno pH w beczce nie mierzyłem ale wszystkie zabiegi działają dobrze a ostatnio przekroczyłem 10 składników w beczce 

Opublikowano
9 minut temu, KubaMF napisał:

Adiuwant już mam nakupiony na xx opryskiwaczy, więc szukam jakiegoś tańszego rozwiązania. Ale chyba spróbuje z tym kwaskiem, zrobię doświadczenie słoikowe i zobaczę ile u mnie by tego wyszło. ale faster tylko zmienia napięcie powierzchniowe wody a pH już nie reguluje. Od regulacji pH jest proaqua czy jakoś tak

proaqua obniża twardość wody, i trochę obniży ph ale jak nie ma dodatku boru. Jak dodasz bor to proaqua nie pomoże w żaden sposób na ph. 

Opublikowano

@yacenty no wiem że sporo osób tak robi i ja też byłem pewnym że polecę wszystkim razem, ale teraz mam dylemat czy aż tak na serio brać to pH że tak mocno obniży czy nie brać pod uwagę i jechać. Ja akurat nie mam fastera ale jego tańszy odpowiednik jakiś

@loquito znalazłem taki temat

Tutaj kolega @suffeks zrobił fajne doświadczenie i tak na dobrą sprawę to ten kwasek działa no i ten stabilix. Ale jednak kwasek o wiele taniej wychodzi :D

Opublikowano

na 100L wody, na cały zbiornik 3000L daje między 2,7kg do 3kg kwasku, najlepiej weś sobie wiaderko 10l wody , dodaj bor i sprawdź ph i dodawaj potrochu kwasku aż będziesz miał odpowiednie ph

• Thanks 1
Opublikowano

Na etykiecie labradora jest, że można jechać do max bbch 50. Rzepak później siany i nie jest za duży, czy śmiało można pocisnąć na jednoliścienne ?

Opublikowano

Nie chciałbym aby zabrzmiało to jak reklama ale przez lata stosowałem bor z różnych firm i odwieczny problem z zakwaszaniem wody.Teraz kupuję bor od dr. Green i z tym problemem już koniec.Pięknie obniża Ph a cena kg praktycznie porównywalna z innymi więc po co kombinować z obniżaniem jak tu mamy gotowy fabryczny produkt a czy lepszy czy gorszy od innych to raczej tylko stwierdzić to można w warunkach laboratoryjnych.

Opublikowano
2 godziny temu, KubaMF napisał:

ok, dzięki. A ile tego kwasku byś proponował dać załóżmy na 100l cieczy roboczej? Przekopałem internet to pasuje dać w ilości 50g/100l w celu zbicia pH z około 8 na 5 jeśli to jest wiarygodne :D . Myślę że takie pH już będzie całkiem ok

ja dając bor 1,6l/ha + mikro na 250l na ha daje kwasku 200gram na 100 litrów. nie sam bor podnosi ph niektóre inne mikro tez tylko mniej drastycznie badane phametrem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v