Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, Mecha napisał:

0.5l toprex, inazuma,adob bor, adob mikro rzepak, 0.5l terra sorb complex. Jest coś w stanie się zwazyc? Pytanie do tych co takie zupy robią

panie tam jeszcze możesz dodać mocznik i epsotop 😛

Opublikowano

Jak taką próbę robić? Proporcje odpowiednie +- substancji czynnej na litr wody jak do oprysku?

1 minutę temu, suffeks napisał:

panie tam jeszcze możesz dodać mocznik i epsotop 😛

Epsotop tak fajnie się ropuszcza czy jeszcze inne pozytywy? Ja stosuję jakis mgs z wit. C

Opublikowano

A mocznika nie będę stosował. Poprawię w czw może z 60l rsm 32 bo wyszło 390na n1 i mam nadzieję że to nie zapozno chociaż widziałem że na takie rzepaki lejecie

Opublikowano

Co w Toprexie powoduje regulacje łanu: difenokonazol czy paklobutrazol? Czy połączenie difenokonazolu 80g z tebu 200g da podobny efekt czy to jednak zasługa paklobutrazolu?

Opublikowano
9 minut temu, azzadek napisał:

Co w Toprexie powoduje regulacje łanu: difenokonazol czy paklobutrazol? Czy połączenie difenokonazolu 80g z tebu 200g da podobny efekt czy to jednak zasługa paklobutrazolu?

Reguluje lepiej i to o wiele paklobutrazol niż tebu i działa też bardzo dobrze jako fungicyd 

Opublikowano
34 minuty temu, tomala611 napisał:

O cholera a gdzie takie ładne rzepaki? 

Dolnośląskie - Głogów. Decyzja podjęta, jutro wjazd z toprex, mikro, robal

Opublikowano
9 minut temu, Zetix napisał:

9 minut temu, Zetix napisał:

jakie mikro stosujesz i co na robala w tej mieszaninie ? 

Opublikowano
11 minut temu, Zetix napisał:

@mich18  taki standard trochę, bo adob bor + adob mikro rzepak + s.mag + mocznik i do tego inazuma

ok rozumiem , ja  chce dać toprex razem z dr green rzepak i inazuma pierwszy raz stosuje dr green zobaczę co to za cudo 

Opublikowano
5 minut temu, mich18 napisał:

ok rozumiem , ja  chce dać toprex razem z dr green rzepak i inazuma pierwszy raz stosuje dr green zobaczę co to za cudo 

Stosuje i efekty widoczne golym okiem 

Opublikowano
9 minut temu, Kubawww napisał:

Stosuje i efekty widoczne golym okiem 

Ja mam na próbę do pszenicy. 2kg wrzucę odrazu na krzewienie albo 1kg- 1.5kg krzewienie reszta na kolanko

Opublikowano

czy jak teraz trzy dni maja byc po 15-21 stopni ale na sobote jest molziwy przymrozek to pryskac w rzepakach Korvetto na dwuliscienne poprawke czy jednak lepiej poczekac? po przyszlej niedizli trzy dni mja abyc tak kolo 17 stopni i pozniej chlodno w nocy 3 stopnie ale bez przymrozku. jak myslicie?

• Root Admin
Opublikowano

To jest zawsze dylemat, później świeta - wiec nie wypada, po świetach dwa dni deszczu, później dwa dni wiatru i jesteś w czarnej d... bo za tydzien to rzepak bedzie 2x większy jak jest dziś :P i cyk faza uciekła

Co prawda nie herbicyd ale miałem podobny dylemat i jade jutro od rana, wszystko co tylko się nada do pryskania

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

To jest zawsze dylemat, później świeta - wiec nie wypada, po świetach dwa dni deszczu, później dwa dni wiatru i jesteś w czarnej d... bo za tydzien to rzepak bedzie 2x większy jak jest dziś :P i cyk faza uciekła

Co prawda nie herbicyd ale miałem podobny dylemat i jade jutro od rana, wszystko co tylko się nada do pryskania

no własnie kurcza loteria. poczekał bym do przyszlego tygodnia le teraz jak zrobi sie cieplo to rzepak bedzie szedl jak glupi i moze sie okazac ze w przyszlym tyogndiu trzeba bedzie zrobic zabieg fungicydowy a jak patrze na pogode dlugoterminowa to pozniej prawei do konca kwietnia bardzo slabo z temperaturami w nocy bo gora 2-3 stopnie. i jak nie wykonam teraz odchwaszczania to pozniej dwa zabiegi w jednym czasie to tez chyba za duzy kopniak dla rzepaku prawda?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Valt144 napisał:

no własnie kurcza loteria. poczekał bym do przyszlego tygodnia le teraz jak zrobi sie cieplo to rzepak bedzie szedl jak glupi i moze sie okazac ze w przyszlym tyogndiu trzeba bedzie zrobic zabieg fungicydowy a jak patrze na pogode dlugoterminowa to pozniej prawei do konca kwietnia bardzo slabo z temperaturami w nocy bo gora 2-3 stopnie. i jak nie wykonam teraz odchwaszczania to pozniej dwa zabiegi w jednym czasie to tez chyba za duzy kopniak dla rzepaku prawda?

Kopniak i to fest (samo korvetto to bedzie duzy stres) ja bym chyba pryskal.. rzepak idzie juz jak głupi i ucieknie Ci za bardzo. Wedlug mnie jak juz musisz pryskac to nie ma na co czekać 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
7 minut temu, Kubawww napisał:

Kopniak i to fest (samo korvetto to bedzie duzy stres) ja bym chyba pryskal.. rzepak idzie juz jak głupi i ucieknie Ci za bardzo. Wedlug mnie jak juz musisz pryskac to nie ma na co czekać 

no niestety przez jesienna ulewe gdzie spadlo ponad 70 litrow dwa dni po zabiegu doglebowym ,musze robic poprawke. tak to mysle ze Korvetto teraz a za tydzien jakies odzywki zeby sie szybciej zabral

Opublikowano

u mnie to samo,po oprysku kilka dni mocnych deszczy i nie dość ,że rzepak mocno wstrzymało,to jeszcze chwasty wyszły.Zamówiłem korvetto  ,ale będę czekał na wyższe temperatury.Może w pogodzie coś się zmieni i na pn-wsch zdążę z opryskiem. Z prawie 25 ha ok 10 spróbuję prysnąć.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v