Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak ale ten i ten zakwasza. A co do regulacji ilości siarki co za problem skoro druga dawka i tak idzie w saletrze lub rsm? 

Opublikowano
25 minut temu, jahooo napisał:

ceną - ta siarka w saletrosanie wychodzi drozej i w mniejszych ilościach niż saletra plus siarczan czy kizeryt

poza tym ilośc siarki regulujesz dawką siarczanu, a w saletrosanie masz stałe proporcje

magnez także ma właściwości odkwaszające

Zgadzam się, cena Saletrosanu w stosunku do Saletry to przegięcie, stąd u mnie nie ma ani grama nawozu z Tarnowa.

Opublikowano

Saletrosan 30 na ten rok kupiłem, na pszenicę i rzepak. Mg mam wysoki a siarka niska i bardzo niska. W porównaniu do pulanu 2% mniej azotu, siarki 7% więcej a cena niższa. I załatwiam sprawę w jednym przejeździe.

Opublikowano

bo saletrosan to dziadostwo , prosta sprawa. Sypiecie saletrosan na pierwsze dawki,  jeszcze tez nie odrazu jak jest to mozliwe, a rzepak potrzebuje azotu szybko dzialajacego a nie ta przewaza w saletrosanie.  Do tego rozpuszczalnosc gorsza niz saletry.  Ogolnie nawoz moze  i dobry ale na rozkrzewione pszenice a nie rzepak

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Zapracowany napisał:

Tak ale ten i ten zakwasza. A co do regulacji ilości siarki co za problem skoro druga dawka i tak idzie w saletrze lub rsm? 

Za kizerytem przemawia:

• Mam tam magnez,
  • Mogę go rozsiać wcześniej niż 1.03 (15.02),
  • W przypadku opcji saletra/saletrosan saletra/kizeryt to kupno saletry i kizerytu wyjdzie taniej. Teoretycznie przy średnich cenach
  • Spowoduje w moim mniemaniu mniejsze zakwaszenie gleby

Dodatkowo jeżeli poszedłbym w saletrosan/saletra/rsm to więcejprzejazdów ciagnikiem aniżeli w saletra/rsm. Raz że nie daję już saletrosanu, a dwa że dawka 300kg saletry zaspokaja mi niemalże dawkę 400kg saletrosanu, więc rozsiewaczem 3tys zrobię o 2,5ha więcej na raz

Edytowane przez isentor
Opublikowano
isentor napisał:

To znaczy nie do końca się z tym zgodzę @Zigi94. Lejąc na jesieni 2020 na pszenicę Agravita Aktiv 48 + Agravita Micro widziałem realny efekt w działaniu.

czyli stosowałeś npk+ micro i samo micro. nie negowalem działania nawozów ;)

Opublikowano
obecnie najwieksza korzyść ze świń to gnojowica, pod rzepak poszło 30m3/ha czyli jakieś 100 kg N dostępnego+ sloma po zbożu. na wiosnę 200 kg saletry i koniec nawożenia, czekam na 4t. oczywiście soli i siarczanu magnezu trochę trzeba dosypać
Opublikowano
44 minuty temu, masa24 napisał:

bo saletrosan to dziadostwo , prosta sprawa. Sypiecie saletrosan na pierwsze dawki,  jeszcze tez nie odrazu jak jest to mozliwe, a rzepak potrzebuje azotu szybko dzialajacego a nie ta przewaza w saletrosanie.  Do tego rozpuszczalnosc gorsza niz saletry.  Ogolnie nawoz moze  i dobry ale na rozkrzewione pszenice a nie rzepak

Ryłem koleiny po kolana bo nie było przymrozku aby rozlać rsm w marcu, zabrakło mi na 5ha i rozlałem 13 kwietnia, rzepak niczym nie odstawał od tego z wcześniejszą dawka, oba dostały po 660kg rsm 32 na raz. 

Z granuli to tylko saletrosan pod rzepak na pierwszą dawkę, pod zboża już wolałbym saletre a siarkę uzupełnić. 

Opublikowano
1 godzinę temu, isentor napisał:

To znaczy nie do końca się z tym zgodzę @Zigi94. Lejąc na jesieni 2020 na pszenicę Agravita Aktiv 48 + Agravita Micro widziałem realny efekt w działaniu. Dlatego jestem skłonny uwierzyć że ma to faktycznie sens. Mikro wiem, będę próbował tutaj może pojedyncze składniki dobierać, zawsze to koszty obniży. 

Co do azotu to planowałem Saletrosan 400kg + RSM32% 200l. Jednak pH w okolicach 4,6 do 5,8 nie wiem czy saletrosan będzie najlepszym wyborem. Czy nie lepiej byłoby zarzucić 200kg Saletrosany 26, następnie 150kg Saletry i na koniec 200l RSM. Ewentualnie w ogóle zrezygnować z saletrosanu, ale w takim wypadku musiałbym zaaplikować siarkę w postaci jakiegoś siarczanu magnezu. 

Nie chciałbym być złośliwy, ale zamiast kupować jakieś specyfiki i nabijać kasę dystrybutorom kup lepiej jakiejś dobrej kredy i posiej jeszcze przed zimą. Lepiej na tym wyjdziesz.

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Ryłem koleiny po kolana bo nie było przymrozku aby rozlać rsm w marcu, zabrakło mi na 5ha i rozlałem 13 kwietnia, rzepak niczym nie odstawał od tego z wcześniejszą dawka, oba dostały po 660kg rsm 32 na raz. 

Z granuli to tylko saletrosan pod rzepak na pierwszą dawkę, pod zboża już wolałbym saletre a siarkę uzupełnić. 

Czemu tylko saletrosan ??

1 minutę temu, oregano napisał:

Nie chciałbym być złośliwy, ale zamiast kupować jakieś specyfiki i nabijać kasę dystrybutorom kup lepiej jakiejś dobrej kredy i posiej jeszcze przed zimą. Lepiej na tym wyjdziesz.

Co prawda to prawda

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, masa24 napisał:

potwierdzam,

Zaobserwowałem u siebie to jakoś 2 lata temu, że po tym saletrosanie jakos ujowo rośnie o zebrać się nie mógł.

Od 2 sezonów zaczynam wiosnę od saletry + kizeryt i kornKali

Edytowane przez panczo1922
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Czemu tylko saletrosan ??

Co prawda to prawda

Uzupełniamy odrazu w pierwszej dawce siarkę, np przy rsm s raczej za mało będzie jej, znowu kizeryt to dodatkowy przejazd. 

Według mnie szybki strzał azotem potrzebny na rośliny słabe czy uszkodzone przez mróz, rośliny rozwinięte na jesieni jak trzeba, które dobrze przezimowaly nie potrzebują takiego uderzenia. 

2 lata temu kosiłem znajomemu rzepak Absolut 4.8t nawożenie prosanem i mocznikiem. 

• Thanks 1
Opublikowano

Co więcej azot saletrzany w dużej dawce przy powrocie zimy może narozrabiać

Opublikowano (edytowane)

Saletrosan czy polifoska 21 dobre są ,ale ja sypie tak szybko jak idzie i do 14 dni po pierwszej sawce idzie saletra, za długo czekacie z drugą dwaką ,kiedyś sialo się siarczan amonu ,ale na 24 metry nie rozsieje się go równomiernie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

czy macie jakieś opinie naukowców czy innych uczonych o dopływie siarki z wulkanu Cumbre Vieja . Dwa razy spotkałem się z ostrzeżeniami przed chmurą siarkową nad Polską. Podobno tys ton dziennie wydobywało się z wulkanu. Czy coś opadło na Polskę. Pamiętam czasy,że nic siarki się nie dawało,100 kg azotu i 4 tony populacji było po pokosówce

Opublikowano

też mi się wydaję że z tym N od razu jak to możliwe to jest różnie.

W 17 roku nie mogłem wjechać wcześnie na pola i N1 na rzepak poszedł dosyć późno. Plon wtedy z 17 ha średni 5t/ha. Wiadomo, rzepak pierwszy raz na polach ale bez przesady. U nas na wschodzie jest tak, że przyjdzie 2-4-7 dni ciepła a później nawet 2-3 tyg znowu zimno i nie wiadomo co z tym azotem z N1 się dzieje.

Wschód Polski

• Like 1
Opublikowano

właśnie sporo zależy od regionu kraju. u mnie na wschodzie n1 idzie standardowo między 20 marca a 1 kwietnia, wcześniej się nie da wjechać i nie ma sensu, siałem kiedyś dla testów saletrę na początku marca i różnicy nie było

Opublikowano

U mnie na skrajnej północy jednak ma to znacznie. W tym roku N1 po 20.03 i na plon się przełożyło. W ubiegłym roku średnio 3,5t/ha przy nawożeniu początek marca. W tym mimo wszystkich zabiegów + pogoda 2,5

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v