Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Rzepakowiec napisał:

byłem na rzepaku i caryx wręcz wbił go w ziemię. po toprexie efekt jest również dobrze. Aczkolwiek po caryxie najmniejsze listki są bordowawe. Czym to może być spowodowane ? 

Pisałem Ci chyba przed zabiegiem, żeby uważać z Caryxem bo to mocny środek i takie są właśnie skutki uboczne. Caryx to na bardzo mocne rzepaki, siane w terminie.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Ja na swój rzepak mocny/bardzo mocny dałem 1caryx i po dwóch tygodniach efekt super. Położyły sie liście po ziemi, jak nie bedzie cieplej drugiej połowy października i ciepłego listopada to można opryskiwacz chować 

Choćby  było ciepło to już mu wystarczy ,zupy mikroelementowej przed zima nie dajesz?, 

Opublikowano
25 minut temu, miwigos napisał:

Choćby  było ciepło to już mu wystarczy ,zupy mikroelementowej przed zima nie dajesz?, 

ja właśnie myślałem żeby po tej mocnej regulacji jeszcze pojechać z siarczanem magnezu, mocznikiem ( ile go zastosować? ) borem i mikro 

Opublikowano (edytowane)

No wlasnie. Nie tak prędko z tym chowaniem opryskiwacza.. 

Zwykle trzeba jeszcze karmić. 

Ja czekam na warunki by podać bor, siarczan Mg i Zielony Kristalon. 

Najgorzej ze trzeba już pryskać chwasty w zbożach a potem znowu wracac w rzepak (z borem który rozpuszcza wszystkie ewentualne resztki sor z beczki..) Takie sytuacje mnie najbardziej stresują ze coś w opryskiwaczu nie domyje po zbożowych herbi.. 

Podajcie swoje sposoby jak sobie z tym radzicie bo mi mycie opryskiwacza 2tys l zajmuje pół dnia..🙈 Słyszałem o używaniu zwykłego Domestosu (podchloryn sodu). 

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)

Zwykle tak robiłem ale główny chemizator polecił by rozbić fungicyd i bor na dwa zabiegi. Wysokie pH które robi bor mocno osłabia działanie grzybowki. No chyba ze ktoś sypie kwasek cytrynowy albo inaczej kondycjonuje ciecz. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomek90 napisał:

Ostatni wjazd w rzepak to regulacja, przy niej podane wszystko bor i reszta mikroelementów. Makro dostał pod korzeń. Potem chwasty w zbożach i opryskiwacz schowany tak to się rozwiązuje. 

ja mikro dałem wraz z insektycydem na 4-5 liść i na 6-7 poszła regulacja z borem. 

Edytowane przez Rzepakowiec
Opublikowano

Bor w płynie zawsze mi podnosił pH ale ten w proszku już pH nie zmieniał. 

Mikro, bor też trzeba podać jak są normalne temperatury. Każdy patrzy w jakiej temperaturze podać każda substancje czynna w fungi a nikt tego nie sprawdza mikro. Chelaty też potrzebują temperatury. 

Opublikowano
8 minut temu, tobago napisał:

@Tomek90 uważaj tylko bo ta Twoja „bezpieczna kolejność zabiegów” może uśpić czujność. 😉

Po jesiennych herbicydach chowasz opryskiwacz a wiosną często pierwszy wjazd w pole to wlasnie grzybowka w rzepaku.. 

Pierwszy wjazd opryskiwaczem to 35t rsm 😬

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, tobago napisał:

@Cheesburger jak dzis w nocy będziesz miał przymrozek to oprysk w ciągu dnia mimo temperatury nie jest najlepszym pomysłem. 

Dzieki. Pytanie tylko czy lepiej nie robic go juz wcale? Bo pozniej pogode nie nastraja optymistycznie i moze sie juz nie udac. niskie temp albo deszcz.

Pierwsze okienko pogodowe ok 30.10.

Edytowane przez Cheesburger
Opublikowano
20 minut temu, Cheesburger napisał:

Chyba lepszej pogody niz pn nie bedzie na grzyb+mikro? Takie temp beda ok? Bo we wtorek juz deszcz

Screenshot_20211010_093332.jpg

Tez korzystam z icm a. Tutaj obciąłeś tylko siłę wiatru. Tez myślę o pn bo później pogody już bardzo w najbliższym czasie nie będzie.

11 minut temu, tobago napisał:

@Cheesburger jak dzis w nocy będziesz miał przymrozek to oprysk w ciągu dnia mimo temperatury nie jest najlepszym pomysłem. 

@Tomek90 oby nie pierwsze opryskiwacze szły w rzepak ;) 

Bez przesady Trochę tego gdzieś zostanie na takie dawki rsm. Zresztą jak widzę u siebie po opryskiwaczu to zawsze jest czysto. Jedynie gdzie widzę osad to w tej rurce pokazującej poziom cieczy. Zbiornik czy wnętrzności pompy i inne miejsca jakie rozbierałem to zero osadu. czy pozostałości. Opryskiwacz w środku jak nowy. Bardzo go nie myję ale stosuję rsm.

Opublikowano
17 minut temu, Cheesburger napisał:

Dzieki. Pytanie tylko czy lepiej nie robic go juz wcale? Bo pozniej pogode nie nastraja optymistycznie i moze sie juz nie udac. niskie temp albo deszcz.

Pierwsze okienko pogodowe ok 30.10.

Nie wierze że to już zima. Na pewno przed listopadem jeszcze się ociepli. 
Prognozy w obecnych czasach na wiarygodne i prawdopodobne uznaje te do max 2-3dni naprzód.
Dalej to prognozowanie 50/50. Albo będzie jak podają albo nie. 😁

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v