Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
23 minuty temu, VonVegans napisał:

Ile przerwy potrzebuje rzepak od zabiegu na dwuliścienne żeby zrobić zabieg na jednoliścienne?

Nie potrzebuje przerwy ….

Opublikowano
49 minut temu, Andpol napisał:

Jak deszcze idą z zachodu to do nas nie wystarczy wody bo po drodze się wypada ale jak chmury idą ze wschodu to leje kilka dni. Dziś jadę po fasoli z talerzówka i nachodzi mnie myśl żeby jeszcze zasiać rzepak bo nasienie mam czy już za późno? Wczoraj wapno rozsiane poli krzem też mam.

ZAsialem rzepak przedwczoraj. Jak się wyrobisz z siewem dziś to jeszcze nie będzie tragedii.

14 minut temu, yacenty napisał:

metazachlor, navigator i? dolewaluscie od razu coś na samosiewy?

Pryskalem posiewnie, więc samosiewy w następnym zabiegu, jak rzepak powschodzi.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, yacenty napisał:

przy jakiej dawce te 120zl?

0,3

Jesteście mega optymiści z sianiem rzepaku we wrześniu ,raz przesiewałem 5 września, na początku pażdziernika siałem trzeci raz ,ale już pszenice, 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Jak deszcze idą z zachodu to do nas nie wystarczy wody bo po drodze się wypada ale jak chmury idą ze wschodu to leje kilka dni. Dziś jadę po fasoli z talerzówka i nachodzi mnie myśl żeby jeszcze zasiać rzepak bo nasienie mam czy już za późno? Wczoraj wapno rozsiane poli krzem też mam.

Hybryde można by było spróbować.. podgonic go saletra, po fasoli dobre stanowisko.. Twoja decyzja i ryzyko 😏😏 ewentualnie drogi międzyplony wyjdzie, zależy co w planach jeśli rzepak wypadnie... 

Opublikowano (edytowane)

Ja zakończyłem siewy rzepaku 08.09 a wczoraj poszedł ostatni oprysk doglebowy metazachlor + chlomazon + atpolan soil max + rsm (1/4 w stosunku z wodą). Teren Warmii, zobaczymy jak będzie ze wschodami. Od dzisiaj 3 dni do przodu prognozowane są delikatne deszcze

Edytowane przez isentor
Opublikowano
29 minut temu, isentor napisał:

Ja zakończyłem siewy rzepaku 08.09 a wczoraj poszedł ostatni oprysk doglebowy metazachlor + chlomazon + atpolan soil max + rsm (1/4 w stosunku z wodą). Teren Warmii, zobaczymy jak będzie ze wschodami. Od dzisiaj 3 dni do przodu prognozowane są delikatne deszcze

W jakiej dawce poszedł chlomazon? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, miwigos napisał:

0,3

Jesteście mega optymiści z sianiem rzepaku we wrześniu ,raz przesiewałem 5 września, na początku pażdziernika siałem trzeci raz ,ale już pszenice, 

Nieprawda. Zobacz na tych co posiali przed ulewami. Rzepak się męczy. Ci co posiali później radzi sobie dużo lepiej. I jakie ma znaczenie w takim przypadku termin siewu? Żadne. Liczą się warunki po siewie i pogoda we wrześniu i październiku a nie sam termin siewu.

Edytowane przez marluk
  • Like 1
Opublikowano

Nie masz racji. To, ze ulewny deszcz po siewie to źle to nie znaczy, że późny siew to dobrze. Jedno i drugie to warunki niekorzystne. We wrześniu można siać gdzieś na południu czy zachodzie. Tyle razy to już było wałkowane. Posiejesz późno to raz, że nie wiesz jak długa i ciepła jesień będzie a dwa czym później tym trudniej wykonać niezbędne zabiegi. Bo później pogoda coraz mniej sprzyja.

Opublikowano (edytowane)

Posiejesz wcześnie, rozeta zacznie hulać i będziesz skracać 2x żeby za duży nie był. Wcześnie siane rzepaki narażone są również na presję szkodników jak ma to miejsce w tym roku z masowymi nalotami śmietki. Sporo pojawia się pchełek. Fakt jest taki że pogoda nam się zmienia i ciężko przewidzieć co będzie za tydzień a co dopiero później. W mojej ocenie te zalecane terminy siewu się poprzesuwały. Tak jak u nas na Warmii termin siewu pszenicy każdy mówi do 15.09 to teraz w tym roku myślę że do 20.09 spokojnie można przesunąć. Może nawet 25. Jesienie są co raz dłuższe i cieplejsze. Zimy są co raz cieplejsze. Dane GUS: w sezonie 2020/2021 do zaorania poszło 5tys ha rzepaku z uwagi na słabe przezimowanie. Rok 2019 - 7tys.ha i rok 2018 45tys. ha. Ten termin optymalny to już nie jest taka oczywista sprawa. 

Edytowane przez isentor
  • Like 1
Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

Nie masz racji. To, ze ulewny deszcz po siewie to źle to nie znaczy, że późny siew to dobrze. Jedno i drugie to warunki niekorzystne. We wrześniu można siać gdzieś na południu czy zachodzie. Tyle razy to już było wałkowane. Posiejesz późno to raz, że nie wiesz jak długa i ciepła jesień będzie a dwa czym później tym trudniej wykonać niezbędne zabiegi. Bo później pogoda coraz mniej sprzyja.

OK ale te terminy zalecane są już nieaktualne. Można dalej w tym tkwić i zapewne raz na parę lat wygra ten kto zasieje rzepak na wschodzie w połowie sierpnia ale generalnie w pozostałych latach się to nie opłacało.

Opublikowano (edytowane)

Na pewno na samosiewy można łączyć? Przy którymś środku czytałem, że kolejne zabiegi to 3 dni przerwy.

A co do terminów. Oczywiście nie mówię o połowie sierpnia bo to za wcześnie. Nawet na Podlasiu. Ale wrzesień to za późno. Jak na te warunki to u nas myślę tak dwudziesty któryś sierpnia.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Siane we wrześniu rzepaki ,nie wyregulujesz (dobrze) bo w październiku za krótki dzień i za zimno na regulacje, a śmietka uszkodzi wam te małe rzepaki i będzie klapa , jak uszkodzi ten mocny z szyjką powyżej 1 cm ,to coś będzie ,rok temu każdy korzeń był nagryziony i sypał do 4,2 t , śmietka obecnie lata wejdzie na ten co wschodzi i na ten co ma 4-5 liści, zahamować jest prościej i taniej niż przyspieszyć mu rozwój

Opublikowano
38 minut temu, hubertuss napisał:

jemu chodzi o to ze posiany 25 sierpnia  a 5 wrzesnia  to wyjdzie to samo, bo ten z 25 bedzie dlugo wychodzil i sie meczyl a ten wrzesniowy wyjdzie szybciej z lepszym wigorem. wyjdzie na to samo albo na plus siewu wrzesniowego. Posialem przed deszczami i widze ze to byl blad

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Może jeden i drugi być do du..y

Ja wiem że do 20-25września rzepak powinien mieć 5-6 liści i być po regulacji

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
33 minuty temu, hubertuss napisał:

Na pewno na samosiewy można łączyć? Przy którymś środku czytałem, że kolejne zabiegi to 3 dni przerwy.

Przy Agil/Zetrola tak jest. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v