Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
miwigos napisał:

Ja bym wolał orać po deszczu ,chyba że spadnie mało 5-8 mm

nadają 40-50l i tylko dzień pogody, zobaczymy jak będzie. mam wszystko naszykowane do siewu

Opublikowano
5 minut temu, czesio200 napisał:

W maju 22 to polska chyba będzie cała żółta hehe

Co z tego jak większość nie ma pojęcia o tej uprawie

Opublikowano

No właśnie, jak ma się doglebówka w przypadku takiej pogody jaką zapowiadają czyli deszcz? Dwa lata temu kilka godzin po oprysku była burza to rzepak był żółty prawie cały wrzesień. Doglebówka to 0,2 chlomazon + 1,5 metazachlor. W czwartek i piątek ma padać najmocniej.

Opublikowano

ja mam mocną w zeszłym roku dałem 0.2 i rzepak długo się męczył. Teraz daje 0.17

Opublikowano

Ja mam naorane. Po tych deszczach bede siał. nieważne że termin moze bedzie opozniony, moze bedzie siew i koncem sierpnia ale wole zeby ten rzepak wschodził normalnie. Dorzuce troche azotu zeby go podpędzić. Mam juz zakupiony chlomazon i metazachlor.

• Like 1
Opublikowano

To akurat jest pseudo prognoza z Accu Weather, która "prognozowała" u mnie na dzisiejszy dzień i noc, w sumie 11 mm. deszczu. Od 20.30 nalało już 18 i co chwilę popaduje 😉

Opublikowano
41 minut temu, andrzej1988 napisał:

Ja mam naorane. Po tych deszczach bede siał. nieważne że termin moze bedzie opozniony, moze bedzie siew i koncem sierpnia ale wole zeby ten rzepak wschodził normalnie. Dorzuce troche azotu zeby go podpędzić. Mam juz zakupiony chlomazon i metazachlor.

Jakie nawożenie przedsiewne i ten azot w jakiej formie? 

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj i dzis posiane 30 ha rzepaku,dzis doglebowka,  właśnie skończyłem oprysk ,  miałem wielki dylemat jechać czy czekać z siewami i opryskiem przed zapowiadanym załamaniem pogody ,  podjolem taka nie inna decyzje ,zobaczymy co z tego  wyjdzie 

Edytowane przez ralf3635
  • Root Admin
Opublikowano
marulekk napisał:

Wbijcie sobie do tych łebów że chlomazon tuż pod siebie może doprowadzić do przebarwień liści rzepaku ale to mija a  nie szkodzi dla plantacji

popryskaj pół pola tak apopryskaj pół pola powschodowo i porównaj rzepak jesienią przekonasz się. ja niestety miałem porównanie na 2 zupełnie innych polach to w grudniu była przepaść w wielkości rzepaku

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v