Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, Zigi94 napisał:

nie najmuje ale amortyzacja, eksploatacja i moja praca to też koszt. wtedy nie liczę paliwa

Skoro do tej kalkulacji wliczasz twoją pracę to po jakiej stawce godzinowej?

Opublikowano

bez stawki godzinowej. skoro orka hektara kosztuje 250zl (dane z internetu) to tyle liczę. ale takie obliczanie zaniża zyski, znow liczenie samego paliwa jak to robiłem kiedyś to niedoszacowanie kosztów. Dlatego zapytałem jak to liczyć

Opublikowano

@Tomek90 jak ktoś liczy ,,tylko” paliwo jako koszt uprawy ziemi to mija sie z prawda. Ciagnik, maszyny z nieba spadły za free? Nie zużywają sie? Według mnie uczciwie żeby było to trzeba liczyc po cenach usług, bo tam jest zawarte zużycie maszyny, części, koszt pracownika, ubezpieczenia itp.

Opublikowano

No ja powiedziałem nakład bez amortyzacji sprzętu i rat kredytowych. Liczenie po cenie usługi nie sprawdza się bo skoro u mnie orka 350zl, a koszenie nawet 500zl to koszta ogromne można zrobić drugie tyle co chemia nawozy sior 🤷‍♂️

Opublikowano

Orki ,oprysku (wszystkich usług nie liczę) tylko 100 l paliwa ,ale też dopłat nie liczę do zysku, one idą na amortyzacje ,chyba uczciwe liczone, 

Opublikowano
7 godzin temu, przemek28_28 napisał:

@Tomek90 jak ktoś liczy ,,tylko” paliwo jako koszt uprawy ziemi to mija sie z prawda. Ciagnik, maszyny z nieba spadły za free? Nie zużywają sie? Według mnie uczciwie żeby było to trzeba liczyc po cenach usług, bo tam jest zawarte zużycie maszyny, części, koszt pracownika, ubezpieczenia itp.

I tu wychodzi różnica w kosztach amortyzacji 30-to letniego ciągnika i nowego JD, leasing i inne rzeczy.

Koszt amortyzacji C-360 wychodzi 0zł, a koszty ogólne to koszty napraw.

Ja wczoraj podliczałem pszenicę - 2300zł koszt uprawy w tym roku na 1ha

Opublikowano

Nie powinno się liczyć po cenach usług bo w nich jest zawarte wynagrodzenie pracownika oraz zysk dla firmy swiadczacej usługę, twoim zyskiem jest sprzedaż plonu z tej uprawy. U mnie koszty ŚOR i nawozów to max 2500zł na ha rzepaku. Ale nie leje bezmyślnie chemii na pole bo tak piszą w top agrar albo ktoś powiedział na yt.

• Like 2
Opublikowano

Amortyzacja sprzętu ja liczę tak, że np orka 80 zł paliwo i drugie tyle amortyzacja tego sprzętu. Tak mniej więcej. 100 zł podatek, ubezpieczenie 80 i nalatuje. 330 nasiona 

Opublikowano

Ja też nie leję chemii bezmyślnie bo ktoś tak napisał albo powiedział, a mam koszty powyżej 3000. Ja jestem jak najbardziej świadomy tego ile każdy oprysk kosztuje i że ten rok wyjątkowo bardzo intensywnie uprawiam, bo są ku temu warunki i jest potencjał. Nie zamierzam płakać że koszt uprawy jest duży.

Opublikowano (edytowane)

koszt usługi u ponad 90 % bambrów jest tańszy od uprawy swoimi maszynami  , bo są  przeinwestowani i na kredyt ciułają , a z koli ci co są typowo nastawieni na usługi działają na zasadzie zajechać sprzęt , operatora a usługe zrobić na odpier**l

problem w tym że oszołomy liczyć tego nie umieją tak ci co usługi prowadza jak i ci co swoimi maszynami pracują  i im się to opłaca

inaczej kalkuluje się usluga na setkach hektarów sprzetem  operatorem którego  się patrzy zajechać i sprzedać / zwolnić po sezonie

a inaczej masz swoje za miliony i i jedziesz na 60 arów  na zarobek

nie dotyczy tych co pracują na 40 letnich złomach hahah

te wasze nakłady poniżej 3 000 w pszenicy  i 4000 w rzepaku po obecnych  kosztach  na jaki plon sa  liczone

za 2 500 to poplonu niedługo nie posieje hahaha

Edytowane przez stach12
ss
Opublikowano

A jakbyście zaczęli pracę jako operator koparki to od swojego wynagrodzenia odliczalibyscie swoją pracę. Głupie myślenie. Jak swój czas liczycie to lepiej sobie pracownika zatrudnić i to samo wyjdzie. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, czesio200 napisał:

Jak kupiłem opryskiwacz, używałem 3 lata i sprzedałem za tyle ile kupiłem to jak liczyć koszt amortyzacji za opryskiwacz? 0zl? Nie kosztował nic przez ten czas a jednak pracował...

weż teraz czesiu  te piniążki co dostałeś za ten 3 letni opryskiwacz  i jedż  kupić nowy podobnie wypasiony jak ten co sprzedaleś  to się dowiesz ile amortyzacja wyniosła

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, stach12 napisał:

weż teraz czesiu  te piniążki co dostałeś za ten 3 letni opryskiwacz  i jedż  kupić nowy podobnie wypasiony jak ten co sprzedaleś  to się dowiesz ile amortyzacja wyniosła

Kupiłem nowy rok temu na szczęście za dobre pieniądze jeszcze.

Opublikowano
Aroo22 napisał:

A jakbyście zaczęli pracę jako operator koparki to od swojego wynagrodzenia odliczalibyscie swoją pracę. Głupie myślenie. Jak swój czas liczycie to lepiej sobie pracownika zatrudnić i to samo wyjdzie. 

głupi pomysł, wtedy zarobi pracownik a nie ja, czyli moje łączne zyski spadną 😀

Opublikowano

U mnie koszty wysokie, nawet bardzo wysokie. Ale bardziej liczy się dla mnie na dziś plon, satysfakcja, stan gleby, zasobności itd. Wynik finansowy na drugim miejscu.

Opublikowano

Mam działkę na której był w 2016 rzepak, potem pszenica, jęczmień, jęczmień i znów rzepak. W tym roku jest pszenica i pasuje mi z przyczyn organizacyjnych zasiać w tym roku znów rzepak. Jak według was to wyjdzie? Zawsze staram się robić 3 lata przerwy ale akurat mi w tym roku kijowo zgrwaja się działki. 

Opublikowano
Zapracowany napisał:

U mnie koszty wysokie, nawet bardzo wysokie. Ale bardziej liczy się dla mnie na dziś plon, satysfakcja, stan gleby, zasobności itd. Wynik finansowy na drugim miejscu.

aha...

Aroo22 napisał:

Gdy idziesz u siebie do roboty to sprzęt też ktoś ci darmo daje do roboty? też głupie myślenie bo w swoim gospodarstwie sprzęt musisz kupić i wliczyć go w koszt a jak do kogoś idziesz robić to nie kupujesz

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, czesio200 napisał:

Jak kupiłem opryskiwacz, używałem 3 lata i sprzedałem za tyle ile kupiłem to jak liczyć koszt amortyzacji za opryskiwacz? 0zl? Nie kosztował nic przez ten czas a jednak pracował...

W takim przypadku musisz policzyć inflację składaną. W ciągu 3 lat stawiam na około 15-18% i to tak ostrożnie licząc.

9 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Bzdury opowiadasz. W cenie usługi masz też wynagrodzenie firmy usługowej. W takim razie z jakiej paki chcesz mieć z tego zysk skoro realną pracę wykonał ktoś inny?

26 minut temu, ZELKOW napisał:

aha...

Gdy idziesz u siebie do roboty to sprzęt też ktoś ci darmo daje do roboty? też głupie myślenie bo w swoim gospodarstwie sprzęt musisz kupić i wliczyć go w koszt a jak do kogoś idziesz robić to nie kupujesz

Dlatego właśnie amortyzację trzeba uwzględniać ale nigdy kosztu własnej pracy. To tak jakbyś chciał 2 razy zarabiać na własnej ziemi. Raz przez to, że uwzględniłeś koszt własnej pracy a drugi jako zysk z ostatecznej różnicy przychody - koszty. Bez sensu, nigdzie nikt tego tak nie liczy.

Edytowane przez marluk
Opublikowano
1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

aha...

Czy ja napisałem o amortyzacji sprzętu czy o pracy własnej? Polecam czytać ze zrozumieniem. Koszt pracy ludzkiej to liczę jak najmuje ludzi do zbioru tytoniu a nie jak pracuje ciągnikiem. W końcu jest się na swoim i robi u siebie, a nie na etacie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v