Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 minut temu, miwigos napisał:

500 zł dzierżawa ale musisz kupić chyba dwa razy w roku ,teraz kupujesz drogi , wychodzi na duży minus ,duży zbiornik trzeba mieszać przed każdym tankowaniem, pompy do nalewania ,krystalizacja, słupy  ,większy tonaż za ciągnikiem ,szybciej koleiny, dla mnie tragedia, chyba dwa ciągniki to ma każde gospodarstwo  20-30 ha

3 tankowania. Ja nic nie mieszam co to za bzdury, kupujesz 32 dolewasz wody i masz 28 bez krystalizacji. 2 ciągniki to 2 operatorów. Buraków niemam a wąska opona przy dużym ciągniku z rozsiewaczem to morderstwo dla gleby to chyba powinieneś już wiedzieć. Ludzie już w ziemniakach robią ścieżki u nas, to wy w burakach nie?? Bo u nas niema buraków odkąd cukrownie zamknęli. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, loquito napisał:

Wojkep kolega Kuli repak popalił ERESEMEM, ale "tragednii nie ma" - to jest najlepsze stwierdzenie wszystkich agrojutuberów podczas pokazywania upraw, czy też mówienia o plonowaniu.  

Obejrzałem jak napisałeś, ja nigdy tak nie poparzyłem, ale prawdę mówi że wszystko prawie na starych liściach które padną i tak. 

2 minuty temu, loquito napisał:

Obejrzyj film Perqinsa jakie koleiny narobił jak rozlewał rsm w ostatnim filmie. Jonder szedł górą a amazonka po kolanka koleiny ryła. 

A widziałeś jakie opony miała amazonka?? 3t Johny na plecy i po ciągniku zboże też by nie rosło już. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

A ja jak próchnę obornika 50-60t/h to rzepak ssie do samych żniw do tego 400 saletrosanu 300 saletry a jak nie doleci to rogi ręką dosieje  i nie widzę problemu. Kto chce lać rsm niech leje mi wygodniej granule sypać i błędu w tym nie widzę. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Xion napisał:

A ja jak próchnę obornika 50-60t/h to rzepak ssie do samych żniw do tego 400 saletrosanu 300 saletry a jak nie doleci to rogi ręką dosieje  i nie widzę problemu. Kto chce lać rsm niech leje mi wygodniej granule sypać i błędu w tym nie widzę. 

Ręcznie można, zależy kto ile działek ma. 

Opublikowano

Każdy niech nawozi jak mu pasuje. Ale nazywanie kogoś słabym bo stosuje inna technologie niż on jest dla mnie trochę żałosne. Widzę użytkownicy rsmu uważają się chyba za jakichś lepszych a tych co sieją granule mają za idiotów co już dawno powinni zbankrutować z powodu słabszych plonów i i wyższej ceny granuli. Prawie tak samo jak zwolennicy strip tillu sądzą o rolnikach którzy sieją orkowo 😀

• Like 5
  • Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, robercikj100 napisał:

Każdy niech nawozi jak mu pasuje. Ale nazywanie kogoś słabym bo stosuje inna technologie niż on jest dla mnie trochę żałosne. Widzę użytkownicy rsmu uważają się chyba za jakichś lepszych a tych co sieją granule mają za idiotów co już dawno powinni zbankrutować z powodu słabszych plonów i i wyższej ceny granuli. Prawie tak samo jak zwolennicy strip tillu sądzą o rolnikach którzy sieją orkowo 😀

Amen

Opublikowano

niżej opuscic rozsiewacz od miedzy ile tam za miedze poleci :)? jeszcze jak z boku normalny somsiad to CI dorzuci ty jemu i kwita , chyba ze lejkiem sieja on za miedze nie rzuca tak jak u nas sieje lejkiem to sieje tak aby 50cm przed miedza lecial N he he

Opublikowano

Jakby nie siał i tak poleci. 

37 minut temu, robercikj100 napisał:

A kto tu komu co narzuca, tak uważam i tyle, tak samo jak wasze gadanie że parzy rośliny. 

Coś w tym jest bo na RSM mówią woda święcona 😂

Opublikowano
Przed chwilą, Tomek90 napisał:

Jakby nie siał i tak poleci. 

A kto tu komu co narzuca, tak uważam i tyle, tak samo jak wasze gadanie że parzy rośliny. 

Coś w tym jest bo na RSM mówią woda święcona 😂

Tomuś zjedz snikersa

Opublikowano

Rsm,, jest dla słabych,, bo jak ktoś nie potrafi ustawić rozsiewacza to dobrze nie rozsieje granuli, trzeba mieć dobra organizacje pracy żeby jeden człowiek załadował worki bb do rozsiewacza, wystarczy wysiąść z jednego ciągnika i wsiąść do drugiego ale niektórych to przerasta. (to oczywiście groteska bo mam to gdzieś co kto stosuje i nie nazywam innych tak jak mi się podoba). Wszystko ma swoje wady i zalety. 

Opublikowano (edytowane)

Znam osoby co mają siewki za ponad 100k, a leją rsm mimo że PARZY a nie PALI rośliny i pewnie masz rację nie potrafią ustawić maszyny. 

Jak masz pola koła domu to możesz sobie skakać z ciągnika do ciągnika. 

Oczywiście że wysztsko ma swoje wady i zalety, ale reasumując to wszystko to rsm wychodzi lepiej 😂

Edytowane przez Tomek90
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli toprex rozpatrujemy pod kątem substancji fungicydowych to 120 zł płacić za 125g difenokonazolu, tanio to to nie jest.

Edytowane przez loquito
Opublikowano (edytowane)

Bo tyś bogacz ukryty  , sam nie wiesz jakie bogactwo jest wokół ciebie . Wystarczy się tylko uważnie rozejrzeć w koło , a dostrzeżesz , że biedny w cale nie jesteś 

@Aroo22

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
5 minut temu, loquito napisał:

Ten Cezary z youtube hektary wiedzy to przeniósł się na portal hektarywiedzy.pl  i żeby teraz filmy jego oglądać trzeba wykupić dostęp za pieniądze.  

12 zl to nie fortuna, a wiedzy do przekazania trochę ma.. bo w jednym  odcinku pokaze tyle co moj wykładowca przez miesiac

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, loquito napisał:

Jeśli toprex rozpatrujemy pod kątem substancji fungicydowych to 120 zł płacić za 125g difenokonazolu, tanio to to nie jest.

Zależy komu co bardziej pasuje. Jedni wolą trochę więcej zapłacić i mieć gotowy produkt niż bawić się we własne mieszaniny. Rzepaku dużo nie sieje i kupując pojedyncze składniki w mniejszych ilościach zawsze coś zostanie. Te parę złotych przy w miarę dobrych plonach ok 4t (bywało i lepiej) nie robi mi zbytnio różnicy. Z efektu toprexu jestem zadowolony i nie krytykuje robienia swoich mieszanek. Każdy niech robi co uważa za korzystne dla niego. 

Edytowane przez Aroo22
Opublikowano (edytowane)

W 100% się zgadzam. Ze względu na brak badań gleby, nie dopasowania nawożenia do zasobności gleby, nie przestrzegania terminów zabiegów, co bezpośrednio przekłada się na plon, można tracić dużo więcej niż 20zł na zabiegu jakimś środkiem. 

Edytowane przez loquito
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v