Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Na wschodzie szaro buro i ponuro wszystko na razie stoi w miejscu. A dzisiaj nowy rekord odnotowałem 31 saren na rzepaku... Kolega już dzwonił do mnie czy szkody będę zgłaszał ma pole obok rzepak był gęsty stożek wysoko to opierd... wszystko tylko korzenie wystają z ziemi u mnie też marnie się robi... 

Opublikowano
39 minut temu, Xion napisał:

Na wschodzie szaro buro i ponuro wszystko na razie stoi w miejscu. A dzisiaj nowy rekord odnotowałem 31 saren na rzepaku... Kolega już dzwonił do mnie czy szkody będę zgłaszał ma pole obok rzepak był gęsty stożek wysoko to opierd... wszystko tylko korzenie wystają z ziemi u mnie też marnie się robi... 

Łódzkie trochę sie zazielenilo, ale od dzis spowrotem minusy w nocy.. ciekawe jak bedzie wygladac po tych -5 przez kilka dni.. 

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

Widzisz kolega monstrer powyżej już zaczyna panikować , co ma teraz dać ,bo na miesiąc mówią bez deszczu i nie wie czy dawać teraz czy czekać na deszcz który może być za miesiąc , a u mnie azot jest już przy korzeniu , I cały czas mi o to chodzi , żeby azot już był w okolicach korzeni , a nie teraz myśleć czy siać , czy nie siać bo za sucho . A czy siałeś saletre +mocznik początkiem marca czy rozlewałeś rsm , to normalne że działanie będzie takie samo . Mi cały czas chodzi o to że dając teraz 2 dawkę azotu jeśli trafimy na suchy okres  , to czy ktoś da rsm czy granule to i tak roślina nie wykorzysta tego azotu tak , jakby był podany cały N na 1 strzał początkiem marca . Tyle , więcej się nie wypowiadam na ten temat , bo od 3 stron ci to tłumaczę , ale widzę że ciężki przypadek mi się trafił do wytłumaczenia .

Nie ciezki, chyba nie miałeś styczności z ciężkimi przypadkami. Napisałeś ze po RSM większe plony? Napisałeś. Było tam o terminie aplikacji? Nie było.  Wiec nie rozumiem czemu próbujesz swoje debilne przemyślenia o wyższości plonów po RSM przerzucić na mnie, że niby cieżko rozumuje.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

W tym filmie ten Pan w koszuli wyjaśnia kwestie związane z nawożeniem rzepaku RSM-em, pod koniec miąższość łuszczyn i rzepak 6t.

Edytowane przez loquito
Opublikowano
4 godziny temu, Kubawww napisał:

Ja bym jechał 

Rozsiałem to i padać przestało, ale na noc coś tam jeszcze zapowiadają

Opublikowano
9 minut temu, przemek28_28 napisał:

Nie ciezki, chyba nie miałeś styczności z ciężkimi przypadkami. Napisałeś ze po RSM większe plony? Napisałeś. Było tam o terminie aplikacji? Nie było.  Wiec nie rozumiem czemu próbujesz swoje debilne przemyślenia o wyższości plonów po RSM przerzucić na mnie, że niby cieżko rozumuje.

Co ty chłopie bredzisz , przeczytaj jeszcze raz ostatnie 3 strony . Co najmniej ze 4 razy pisałem o terminie stosowania , że lepiej dać w jednej dawce rsm początkiem marca  niż w granuli dawać 2 dawki w odstępie miesiąca

Opublikowano
9 minut temu, loquito napisał:

W tym filmie ten Pan w koszuli wyjaśnia kwestie związane z nawożeniem rzepaku RSM-em, pod koniec miąższość łuszczyn i rzepak 6t.

Dla mnie każdy nawóz ma swoje plusy i minusy, kolega @mysza103 próbował  udowodnić o wielkich plonach po RSM, a dowód nie podał. 
jeden woli córkę, a drugi Tesciowa😎

Dnia 17.03.2021 o 19:27, mysza103 napisał:

Tylko zwróć uwagę na te pojedyncze przypadki w żniwa , zapewne mimo wszystko plon będą mieli lepszy , a na pewno nie gorszy od tych co sypią granule

Cytuje Ciebie @mysza103

Nie ma słowa o  terminie, jest tylko ze po RSM lepsze

Opublikowano (edytowane)

No i ten filmik to bardzo dobrze obrazuje , granula - 200kgN , kontra rsm- 200kgN , różnice chyba widać gołym okiem , i to duże na korzyść rsm . dziękuję

Edytowane przez mysza103
  • Haha 1
Opublikowano

Doktor chwali to za co ma zapłacone. Gdyby jakaś firma co sprzedaje mocz nietoperza chciała go wypromować jako super nawóz to, za odpowiednie pieniądze napewno z znajdzie kilku doktorów którzy bedą go chwalić. Mojej mamy kuzyn prowadzi poletka dla pewnego wielkiego koncernu, to wiem jak to wyglada z drugiej strony

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

1. Po to dałem rsm na raz żeby się teraz nie zastanawiać , kiedy azot się przemieści do korzeni . Po 2 jak byś czytał uważnie , to na ostatnich 2 stronach , 2 lub 3 razy odpisywałem komuś tam że zrobili bardzo dobrze , że zaatakowali saletrę i mocznik na początku marca . Więc nie wiem co cię boli   .  

2. No i u ciebie jest ok. Bardziej twierdzę że dając granule koniec marca początek kwietnia , gdzie w prognozie pogody nie widać deszczu na 3 tygodnie do przodu , to tak twierdzę że lepiej wyjdę na rsm niż na sypaniu saletry 

3. Dalej tak twierdzę że sypiąc w tej chwili granulę w 2 dawce na suchą ziemie , gdzie nie widać deszczu byłbym w gorszej sytuacji  niż po rozlaniu rsm  na raz początkiem marca

TU MASZ 3 PRZYKŁADY które wczoraj napisałem w ciągu godziny , jeśli ty tu nie widzisz słowa o terminie  , no to wybacz , ale nie mamy o czym pisać  . @przemek28_28

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
16 minut temu, mysza103 napisał:

1. Po to dałem rsm na raz żeby się teraz nie zastanawiać , kiedy azot się przemieści do korzeni . Po 2 jak byś czytał uważnie , to na ostatnich 2 stronach , 2 lub 3 razy odpisywałem komuś tam że zrobili bardzo dobrze , że zaatakowali saletrę i mocznik na początku marca . Więc nie wiem co cię boli   .  

2. No i u ciebie jest ok. Bardziej twierdzę że dając granule koniec marca początek kwietnia , gdzie w prognozie pogody nie widać deszczu na 3 tygodnie do przodu , to tak twierdzę że lepiej wyjdę na rsm niż na sypaniu saletry 

3. Dalej tak twierdzę że sypiąc w tej chwili granulę w 2 dawce na suchą ziemie , gdzie nie widać deszczu byłbym w gorszej sytuacji  niż po rozlaniu rsm  na raz początkiem marca

TU MASZ 3 PRZYKŁADY które wczoraj napisałem w ciągu godziny , jeśli ty tu nie widzisz słowa o terminie  , no to wybacz , ale nie mamy o czym pisać  . @przemek28_28

Dobra, bo Ty nie rozumiesz mojego pytania, a zarzucasz mi. Nie obchodzi mnie termin bo nie o tym była mowa a o cudownym działaniu RSM na plon. To mnie interesuje, bo moze blednie siedzę przy granuli i według Twoich teorii tracę naprzyklad z 10-20% plonu😢

Wiec chce sie doszkolić. Tyle. Tutaj nje ma słowa o terminie. Proszę screen.

0A46F0F1-B944-4ED8-9E3B-CA3566600736.png

Opublikowano
34 minuty temu, mysza103 napisał:

przestań udawać mądrego  tylko przyznaj się do  błędu jeśli masz odrobinę honoru , nic nie wspominałeś o terminie 

Opublikowano

Rozumiem że niektórzy nie potrafią zrozumieć to co czytają , ale czytaj te 3 punkty ,które zacytowałem z wczorajszych wypowiedzi ,dotąd aż dojdziesz do wniosku że w każdym punkcie jest mowa o terminie stosowania . Poza tym ,to mi rybka ,co kto jaki azot stosuje . Ja stosuję rsm od 10 lat , i mam plony wyższe , niż wcześniej stosując granule

Opublikowano

Mysza porównuj stosowanie RSM i granuli w jednakowych terminach, a nie RSM 1 marca ,a granula 1 marca i 10 kwietnia, ktoś rozumny z doświadczeniem ma azot już wysiany , ci co na wschodzie jutro powinni resztę wysiać ,będzie przymrozek

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v