Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym sezonie dawałem toprex a jeszcze wcześniej caryx i oba środki mi sie sprawdziły ale teraz nie potrzeba mi regulacji na półkarły więc chyba pójdzie sam tebukonazol 1 l ha. Na płatka pictor.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano
30 minut temu, Kubawww napisał:

Na bogato i tilmor to nie idzie w parze... zamiast tilmora kupi protio i tebu dajac te same dawki wyjdzie taniej.

Plus  tilmor  według mnie sredni

Mimo wszystko dając podobne dawki tebu i protio nie będzie to samo ciągle nośniki z Bayera zrobią robotę. Kolega pytał się o same Tebu, a Tilmor to już i tak lepiej jak same tebu i wychodzi drożej dlatego użyłem sformułowania "na bogato". Poza tym na karła, gdzie nie trzeba regulacji Tilmor będzie idealny.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Mecha napisał:

Ja pryskałem rzepak na jesieni doglebówka command i metazachlor, warunki książkowe + adiuwant. Zabieg wykonany książkowo no i potem labrador i znowu poprawka navigatorem... efekt taki że 1liścienne do poprawki. 2 liscienne występują placami ale to chyba chwast dolnego piętra.

A ja pryskalem powschodowo navigatorem 0.3 l + 1.5 metazachloru + 0.7 perenal i czysciutko jedno i dwu

Moze byla susza jak  pryskales?

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.03.2021 o 11:27, KubaMF napisał:

Panowie mam pytanie, czy jak dorzucę do zabiegu t1 Plonvit opty w celu uzupełnienia fosforu i potasu + bor + siarczan magnezu to będzie git? czy lepiej aż tak nie mieszać ?

W teorii nie powinno się mieszać fosforu tak z borem jak i siarczanem magnezu

Edytowane przez Valt144
Opublikowano
2 godziny temu, Kubawww napisał:

A ja pryskalem powschodowo navigatorem 0.3 l + 1.5 metazachloru + 0.7 perenal i czysciutko jedno i dwu

Moze byla susza jak  pryskales?

W 2019 jak pryskałem 03 200l na pustynię z grudami bez adiuwantu to nie było problemu. 

2020 większa ilość cieczy 300~350, 04, adiuwant, rsm, wilgotna ziemia, po aktywnym agregacie

Opublikowano
54 minuty temu, Valt144 napisał:

W teorii nie powinno się mieszać fosforu tak z borem jak i siarczanem magnezu

Ja mieszalem i nic sie nie dzialo.

Raz caly opryskiwacz zielony się zrobil od miedzi i prochlorazu..

Opublikowano
3 godziny temu, Mecha napisał:

W 2019 jak pryskałem 03 200l na pustynię z grudami bez adiuwantu to nie było problemu. 

2020 większa ilość cieczy 300~350, 04, adiuwant, rsm, wilgotna ziemia, po aktywnym agregacie

Błędem było stosowanie adiutanta olejowego i RSM razem... To sie gryzie ze sobą. Pamiętam jak na jesieni chyba nawet Tobie o tym pisałem 😏

Opublikowano

Dzisiaj mija tydzień od pierwszej dawki, a jak na razie to nawozy z pierwszej dopiero co się rozpuściły, ziemia co kilka dni zmarznięta i wegetacja jeszcze dobrze nie zdążyła wystartować, więc druga chyba poczeka jeszcze tydzień, bo wilgoć ma być.

Opublikowano
1 godzinę temu, Broody napisał:

Błędem było stosowanie adiutanta olejowego i RSM razem... To sie gryzie ze sobą. Pamiętam jak na jesieni chyba nawet Tobie o tym pisałem 😏

Aż taki negatywny wpływ? To czemu labrador 1 liściennych do końca nie skasował. Rok wcześniej czysciutko

Opublikowano

Kurde rzepak ruszył a nadają przymrozki czy może uszkodzić go mocno ? Zauważyłem że ogólnie rzepaki dostały po tyłku a -5 to nie jest mało. Ta saletra jednak nie była wskazana jeszcze na rzepak.

Opublikowano
6 minut temu, Damianek20 napisał:

Kurde rzepak ruszył a nadają przymrozki czy może uszkodzić go mocno ? Zauważyłem że ogólnie rzepaki dostały po tyłku a -5 to nie jest mało. Ta saletra jednak nie była wskazana jeszcze na rzepak.

Rok temu -5 bylo jak kwitl wiec na pytanie odpowiedz sobie sam

Opublikowano (edytowane)

Właśnie że była w tym tyg. kończę nawożenie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
19 minut temu, Mecha napisał:

Co polecacie na poprawkę na 1 liścienne?

Wiele osób, w tym i ja, zeszłej jesieni narzekało na słabe działanie środków na bazie hizalofopu.

Możesz poprawić tym samym, lub się ciut bardziej wykosztować i zapodać środek szybszy w działaniu i pewniejszy - czyli Agil / Zetrola

• Like 1
Opublikowano
Damianek20 napisał:

No -5 to faktycznie tęgi mróz 😉

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, miwigos napisał:

Nie wiem co to wąwóz 

ja nie wiem, co to płaskie pole :D

Takie coś, tylko tu wersja de-luxe z asfaltem, u mnie klepisko i metr śniegu

54665205.jpg

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Ha ha u mnie jakoś te rzepaku nie bardzo więc nie wiem o co chodzi. Te co były duże i wczesnie siane lepiej wyglądają ale za to te które były siane bezpośrednio w ściernisko i w rolę ale z rowkami w tym roku są kapitalne w okolicy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v