Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam.Jest sens w rzepaku sypnąć 300kg saletrosanu i 100 kg saletry czy tylko saletrosan w dawce 400 kg? 

Z saletra chodzi mi by dać trochę azotu szybko działającego bo trochę na jesieni brakowało mu już azotu

Opublikowano
59 minut temu, Damian_B napisał:

Witam.Jest sens w rzepaku sypnąć 300kg saletrosanu i 100 kg saletry czy tylko saletrosan w dawce 400 kg? 

Z saletra chodzi mi by dać trochę azotu szybko działającego bo trochę na jesieni brakowało mu już azotu

Bezsensu, jak trzeba to 400kg saletrosanu wystarczająco. 

• Like 2
Opublikowano

Damianowi_B chodziło czy zastosowanie saletry z saletrosanem ma sens i odpowiedź brzmi  , jak najbardziej ma sens. Może rzepak jest blisko domu i rozsianie dwóch nawozów nie stanowi roblemu. Może chłopak nie ma  takiej ilości saletrosanu  aby dać na ha 400 kg. Należy  dodać, że jeśli chodzi o skład i formę azotu w nawozach stałych to pod tym względem saletra jest najlepszym nawozem startowym- lepszym od saletrosanu. W niektórych rejonach kraju mieliśmy już temperatury pow. 20 stopni i rzepak potrzebuje szybkiego zasilenia i tu lepsza zdecydowanie będzie saletra, chociaż by z tego powodu, że szybciej się rozpuści od  saletrosanu, który potrzebuje dużo wilgoci do rozpuszczenia i wchłonięcia.  Rozumiem yacenty , że to twoje forum, ale to nie znaczy , że jesteś autorytetem , a  ciągłe negowanie  poglądów innych osób jest z twojej strony nie na miejscu. Może na tym forum nie ma miejsca dla osób  z 30-sto letnią praktyką w rolnictwie, może wszystkich sam zastąpisz?

• Like 2
Opublikowano

250 kg saletrosan + ok.200 kg saletry, przeważnie tak daje na start. Dawka N azotanowego (ok.50kg) taka jak przy 300 kg saletry, amonowego ok. 80 kg. W tym roku wyjątkowo pójdzie sama saletra.

• Root Admin
Opublikowano
22 minuty temu, karat7 napisał:

Damianowi_B chodziło czy zastosowanie saletry z saletrosanem ma sens i odpowiedź brzmi  , jak najbardziej ma sens. Może rzepak jest blisko domu i rozsianie dwóch nawozów nie stanowi roblemu. Może chłopak nie ma  takiej ilości saletrosanu  aby dać na ha 400 kg. Należy  dodać, że jeśli chodzi o skład i formę azotu w nawozach stałych to pod tym względem saletra jest najlepszym nawozem startowym- lepszym od saletrosanu. W niektórych rejonach kraju mieliśmy już temperatury pow. 20 stopni i rzepak potrzebuje szybkiego zasilenia i tu lepsza zdecydowanie będzie saletra, chociaż by z tego powodu, że szybciej się rozpuści od  saletrosanu, który potrzebuje dużo wilgoci do rozpuszczenia i wchłonięcia.  Rozumiem yacenty , że to twoje forum, ale to nie znaczy , że jesteś autorytetem , a  ciągłe negowanie  poglądów innych osób jest z twojej strony nie na miejscu. Może na tym forum nie ma miejsca dla osób  z 30-sto letnią praktyką w rolnictwie, może wszystkich sam zastąpisz?

kompletnie się z tobą nie zgadzam z tym ze na łapu capu trzeba gonić z azotem, w glebie jest od metra azotu, na start spokojnie wystarczy.

ja już próbowałem i saletre i saletrosan, w moim gospodarstwie nie widziałem jakoś znaczącej róźnicy w starcie roślin, ale ja mam zasobności ok.

Zobacz na to. Po co miałby jeździć dwa razy z saletrą i saletrosanem? I żeby nie było - we wtorek bede sypał i saletrosan i saletre :)

image.png

Opublikowano

Witam . Patrząc na pogodę to ma być kilka dni ciepła i później mrozy nocami (za tydzień w niedzielę ma być skrajnie w nocy -8stopni). Czy mimo takich prognoz walicie azot na rzepak? Czy jeszcze tydzień poczekać ? Czy te mrozy nocne mogą mu zaszkodzić ?

Opublikowano

A uważasz, że w glebie nie ma azotu i że rośliny nie będą go pobierać jak nie rzucisz granuli? Takie zmartwienie mogą mieć jedynie Ci, którzy mają rzepak głodny od jesieni, ale wtedy tym bardziej trzeba gonić z nawozem.

U mnie rzepak już się zieleni i podnosi liście do góry, czy zrobię nawożenie czy nie, jak będzie miało go uszkodzić, to i tak to zrobi

• Like 1
Opublikowano

Znajomość zasobności gleby  własnego gospodarstwa jest jak najbardziej pożyteczną rzeczą, ale nie znamy zasobności gleby DamianaB, a twoja mu się nie przyda. DamianB  zadał proste pytanie , na które  oczekuje prostej odpowiedzi , a nie wywodu naukowego.

• Like 1
Opublikowano

Jak damy saletrosan teraz ,to  zacznie działać nie prędzej jak za dwa tygodnie ,wskazane jeszcze opady żeby nawóz się przemieścił w głąb

Opublikowano

Rzepak mam od gospodarstwa rzut kamieniem to wjazd z saletra to nie problem bo po prostu jeden rozsiewacz zamiast saletrosanu podziel saletry, gdyby rzepak nie głodwał na jesieni to tylko saletrosan by poszedł, a nadwyżka saletrosanu pójdzie mi na zboże. 

Opublikowano

I o tą proporcję właśnie chodzi, ale także o sposób granulowania, który ma wpływ na rozpuszczalność. Dla przykładu powiem , że saletrosan wysiany 22.02.(2020)  o godz. 6.00 podczas przymrozku gdzie  nie puściło jeszcze podłoże  i  podczas całego dnia wchodząc na pole buty się oblepiały i nawóz leżał w idealnych warunkach do rozpuszczenia się  to  o 19.00 leżał nadal -granule pomniejszone o 40%. To pokazuje ile wody potrzebuje saletrosan do rozpuszczenia. A teraz sobie wyobraźcie ile będzie się rozpuszczał na gruncie lekko osuszonym gdy puści zmarzlina.

Opublikowano

Sam saletrosan na 1 dawkę to błąd. Raz tak zrobiłem i musiałem potem bujać rzepak saletrą.  Daj 300 saletrosanu i przynajmniej 150 saletry.

• Root Admin
Opublikowano
WiesławZetor napisał:

Sam saletrosan na 1 dawkę to błąd. Raz tak zrobiłem i musiałem potem bujać rzepak saletrą.  Daj 300 saletrosanu i przynajmniej 150 saletry.

z 5 lat dawałem po 400kg saletrosanu na start i nie widziałem w tym błędu. 1.03 400kg saletrosanu. ok 20-25.03 300kg saletry i rzepak sobie spokojnie rósł

• Like 1
Opublikowano

A ja uważam ze danie nawozu nawet jak maja byc przymrozki to błąd nie jest. Trzeba teoche czasu żeby sie przemieścił do korzenia No i wody. Jak rzepak głodny był jesienią to nie ma z czego w tej chwili juz bujać, a jak rzepak miał co jeść do końca to robi sie zielony mimo braku 1 dawki.

Opublikowano

A u mnie pełne ścieżki wody za tydzień mróz i śnieg nadają jak dobrze zmrozi to będę próbował wjazd ale chyba będzie trzeba cierpliwie poczekać bo nie lubię maszyn topić... Wjechać łatwo wyjechać trudniej :)

Opublikowano

Ja jak tylko będę mógł wjechać w rzepak to daję azot(najszybciej za tydzień), bo moim zdaniem nie ma co go głodzić i czekać aż przejdą przymrozki bo wegetacja rusz czy dostanie nawóz czy nie i oberwie się temu co jest głodny i temu co dostał azot. Patrząc na zasadę że azot ma czekać na rzepak a nie rzepak na azot to ten który czekał będzie w gorszej sytuacji niż ten który azot dostał nawet biorąc pod uwagę przymrozki. Poza tym przymrozki teraz nie będą miały ogromnego negatywnego wpływu na rzepak porównując do sytuacji z przed roku gdzie rzepak dostał przymrozkiem już w fazie pąka 

Opublikowano

Wczoraj bylem na polach. U mnie na wschodzie jeszcze sporo śniegu  Jakikolwiek wjazd na pole nie wcześniej jak za tydzień. Mam zakupiony Kizeryt i korn kali. Plan byl wysiac je w 2 połowie luty się śnieg wszystko popsuł. Nie wiem co teraz zrobić, bo zaraz azot na pierwszą dawka pójdzie.  

Opublikowano
Dnia 21.02.2021 o 14:32, marulekk napisał:

Przycięty nieźle ale w większości stożek cały.

właśnie jak stożek jest częściowo nadgryziony oskubany lekko to odbije????

IMG_20210221_142542_2.jpg

Robie sobię próbkę na tacy i wygląda na to że po żerowaniu saren i łosi większość rzepaków powinna coś tam odbić.

rzepak.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v