Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Tomek90 napisał:

U mnie to samo, opady mnie te większe miną, ale suwalszczyna i koło hrubieszowa ma dać konkretnie, pokrywa do 60cm. U mnie obecnie z 20cm, żyta i jeczmienie pewnie padną. 

Kurna nastraszyłeś mnie. W jakich prognozach podawali że koło Hrubieszowa tyle śniegu ma spaść?

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Ziemia nie zmarznieta mimo - 26 stopni i chodzi właśnie że braknie tlenu roslinam. więc opisujcie konkretnie warunki bo potem jest 10 postów niepotrzebnych typu: nie chodziłes do szkoły itp

Opublikowano
2 minuty temu, 1993michal napisał:

zgłaszał ktoś z was panowie szkody łowieckie? jak to z nimi jest płacą coś czy szkoda zachodu? mam 4 ha rzepaku zjedzonego do korzenia .

Jak masz dobrego prawnika to w sadzie cos zaplaca napewno

Opublikowano

Nie musisz iść do sądu. Mi za 12arow buraków i 20 arów kukurydzy zapłacili 1960 złotych. Znajomemu dziki zjadły hektar buraków w czerwcu i zapłacili za całość. Najwazniejsze to zgłoszenie na piśmie do koła łowieckiego i normalne podejscie, bez krzyków. 

I idzie sie jakoś dogadać. 

• Like 2
Opublikowano

małopolska, dziś ostro sieją siarkę i magnez, śniegu nie ma, mróz nie wielki więc warunki idealne. do tego pola równe więc nic nie spłynie

Opublikowano
yacenty napisał:

u nas na jutro 20cm śniegu. na poniedziałek 10. o kizerycie będzie można myśleć jak śnieg zejdzie

To można tak o sobie zamawiać wedlug potrzeb ?🤔 Zamówiłbym sobie też, jakieś 10 cm. 😋

Opublikowano
2 godziny temu, cereal napisał:

małopolska, dziś ostro sieją siarkę i magnez, śniegu nie ma, mróz nie wielki więc warunki idealne. do tego pola równe więc nic nie spłynie

w jakiej części małopolski da się wjechać na tak cieżkie gleby? Macie glebę zamarznietą? Śląsk nie ma szans o wjeździe, brak mrozu narazie

Opublikowano
3 godziny temu, cereal napisał:

Według mnie nie idealne ,idzie duzy mróz ziemia zamarznie ,napada śniegu i przy roztopach pospływa ,na pewno nie masz równo na polach jak na stole

Opublikowano

@proxy8441 KMI

@miwigos nawet pół metra przewyższenia nie mam na polach na których jest rzepak ;) powiat pofałdowany a mieszkam w najrówniejszej części . Znam swoje pola, nigdy w życiu, nawet przy największych ulewach nie płynęła tam woda, to samo po roztopach, więc nie wiem gdzie miałoby to popłynąć, ale dobra, niech stracę. popłynie i trudno, kizerytu nie będzie :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v