Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

A żywiec wieprzowy po ile ??? Bo jakoś w TVP nic o tym nie mówią i nie wiem xD O wiśniach w TVP też nic, o niskich cenach borówki cisza. Cen nawozów też jakoś nie podają.

Ale czemu nasi się na to zgodzili, nie dbają o nasze interesy jak to się chwalą w TVP, że Polska jest wreszcie niezależna ?? 

W telewizji mówią przeważnie o polityce a nie o cenach płodów rolnych czy nawozów  a najlepiej nie oglądać tylko robić swoje niektórzy tak robią .

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

W telewizji mówią przeważnie o polityce a nie o cenach płodów rolnych czy nawozów  a najlepiej nie oglądać tylko robić swoje niektórzy tak robią .

Ja tam tylko Agrobujdy oglądam, i to raczej żeby się pośmiać, wypadają akurat w mojej porze obiadowej tj około godziny 12.

Opublikowano

@Mariusz2903 a wystarczy zmienić kanał i już zero polityki.

1 godzinę temu, Denwer napisał:

Toć  lepiej jak w tym roku  to  jeszcze  rolnicy  nie  mieli.  Zysk  z rzepaku  5 tyś   jeszcze  czegoś  takiego  nigdy  nie  było   pszenica  podobnie    reszta  zbóż   także  wysoka  cena  jak nigdy.

Niema  powodu  do narzekań  no  poza  suszą  która  obecnie  jest.

229848424_240980937844096_69594851729818

Mleko 2% butelka 1 l ostatnio 3 zł a karton 3.40 zł, także 3,2 % chyba jest droższe. Schab z kością 1 kg ponad 20 zł.

1 godzinę temu, Denwer napisał:

Mało  znacząca  podwyżka  biorąc  pod uwagę  wzrost  ceny  rzepaku  :P    Ceny  nawozów  wzrosły  bo  zamiast  5 euro  haraczu   Police  płącą  teraz  50  euro  czyli 10  razy  więcej 

Ale to każdy rzepak sieje ?

57 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Boli, że nie płacę na te wasze media dla idiotów ??

No właśnie nie, bo jest zwolniony z abonamentu RTV xD 

Nie przejmuj się. Płacę za Ciebie i płacę jednej z platform, tylko nie mam czasu tego oglądać. W zasadzie nie wiem po co płacę, chyba z przyzwyczajenia 😛 bo umowa się przekształciła w bezterminową a nowa oferta jest dużo gorsza od starej.

Możecie nie odpisywać bo i tak nie wiem kiedy tu znów zajrzę.

Opublikowano

https://www.onet.pl/informacje/onetwroclaw/lubin-mezczyzna-zmarl-po-interwencji-policji-manifestacja-przed-komenda/1dbzf7r,79cfc278

2 godziny temu, Denwer napisał:

Nie  przebił  kłamiesz   :P  :P  

tam gdzie  ciebie  jeszcze  nie było  ;)

to miejsce prawie wylacznie dla zwolennikow pis-u i konfederacji-dla normalnych tam miejsca nie ma.

2 godziny temu, pafnucy napisał:

i pomogli? :D

jak widac-niespecjalnie,pacjent nie rokuje, juz niedlugo zamiast udawac prezesa zacznie napoleona

Opublikowano
4 godziny temu, Denwer napisał:

Rzepak po 2500  jeszcze  nigdy  nie  był  w środku żniw :P    i  do tego   przyzwoite  plony

Ile masz tego rzepaku w tym roku że tak piejesz z zachwytu?😂

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

no właśnie go niema i tak się cieszy bo gdyby siał to rzeczywistość inna 

5 godzin temu, Ulman napisał:

Nawozy są drogie na rynkach światowych . Kto ma trochę oleju w łepetynie ten sprawdzi i głupot nie będzie wPISywał.

ty się cieszysz ? 

5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ceny polifoski baranie PiS-owski wzrosły bo nasi sobie wojenkę z Białorusią wymyślili, przez co oni nie wysyłają do nas potasów i z tego powodu wzrosły ceny nawozów potasowych, ale co taki baran PiS-owski jak ty może na ten temat wiedzieć xD 

nigdzie w PL nie kosztuje tyle poli 

Polifoska 6 - cena w województwach

kujawsko-pomorskie 2 042,27 zł
lubelskie 1 971,29 zł
małopolskie 1 902,78 zł
podkarpackie 1 799,38 zł
śląskie 2 106,04 zł
świętokrzyskie 1 933,30 zł

ktoś tu inny jest baranem 

Ceny nawozów mineralnych – brak dostaw z Chin jedną z przyczyn wzrostów na świecie

https://swiatrolnika.info/ceny-nawozow-mineralnych-marzec-2021

Według raportu Rabobank, ceny nawozów mineralnych w Ameryce Północnej są na najwyższym poziomie od 2012 roku

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Roman176 napisał:

no właśnie go niema i tak się cieszy bo gdyby siał to rzeczywistość inna 

ty się cieszysz ? 

nigdzie w PL nie kosztuje tyle poli 

Polifoska 6 - cena w województwach

kujawsko-pomorskie 2 042,27 zł
lubelskie 1 971,29 zł
małopolskie 1 902,78 zł
podkarpackie 1 799,38 zł
śląskie 2 106,04 zł
świętokrzyskie 1 933,30 zł

ktoś tu inny jest baranem

gdzie masz za tyle polifoska 6 w lubelskim ?

Polifoska 6 w lubelskim 2250zł/t

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Ma być zredukowanie gazów cieplarnianych, ponieważ przekonaniem polityków europejskich wpływają one na klimat. Jednym z oskarżonych jest rolnictwo. Według polityków Unii Europejskiej gazy, które powstają w żołądkach zwierząt, są jednym z najważniejszych elementów emisji gazów i zmian klimatycznych – wskazywał były minister.

Skończy się Hodowla w Polsce i będzie nowy wspaniały ład .

Drożyzna będzie ogromna .

Opublikowano (edytowane)

wszyscy plantatorzy owoców miękkich mogą podziękować PIS za cenę

Yara Mila Complex  itp bezchlorkowe 3600zł/t

Brawo  idźcie i głosujcie na PIS 🤣

wiosna 2021 - 2380zł/t

jesień  2021  - 3600zł/t

Co na to @Roman176  ?😂

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

To jest wielki sukces .

Będzie mniej w Polsce warzyw owoców za to zachodni rynek będzie miał większy zbyt na swoje produkty bo nasza produkcja będzie o wiele za droga .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

wiosna 2021 - 2380zł/t

jesień  2021  - 3600zł/t

Co na to @Roman176  ?😂

Jak to co? Wina Tuska😁

Opublikowano

a kaczyńskiego ? ten nawóz nawet nie jest produkowany w polsce jak se  kupują maszyny z zachodu to i niech nawozy tam kupują jak jest dobry .

2 godziny temu, racyl napisał:

wiosna 2021 - 2380zł/t

jesień  2021  - 3600zł/t

Co na to @Roman176  ?😂

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

a kaczyńskiego ? 

Przecież oni chcą dobra dla Polski i dlatego są podwyżki. 🤭

Opublikowano

a ja wywaliłem yaramilę, kornkali i polidap pod żyto... To by wychodziło, że zrobiłem sobie szczepionkę na podwyżki cen nawozów 😁 Ciepło... siedzę sobie w Tučepi i wieczorkiem znów wywalę Zlatego Pana albo Karlowačko przy zachodzie słońca. Może i daleko ale kurcze - niema porównania z włażącym w gacie piaskiem. Za plecami góry... Może na Skywalka się rowerkami wybierzemy. Pozdrowionka.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, jarecki napisał:

a kaczyńskiego ? ten nawóz nawet nie jest produkowany w polsce jak se  kupują maszyny z zachodu to i niech nawozy tam kupują jak jest dobry .

jakbyś miał coś trochę pod czupryną to wiedziałbyś że odpowiednikiem tego jest polifoska start gdzie cena zawsze była i jest niemalże identyczną z yara mila complex 😂. sam mając wybór między  : yara complex, polifoska start i rosafert kupuję start bo się najlepiej rozpuszcza. polifoska start tak jak inne nawozy azoty też podrożała o 1/3 wiosennej ceny.

pewnie więcej plantatorzy truskawek przemysłowych więcej kupią za te 2,4zł/kg które dostali w skupach 😂

jak już paplać to trzeba wiedzieć o czym 😂

Niezłą jesień  kaczor rolnikom urządził

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Racyl ale o co chodzi , yara nie ma fabryk w polsce to pewnie nawozy tej firmy nie podrożały bo nie musi płacić na polski socjal to  sobie  kup nawozy po cenie z zeszłego roku yary ,  można wynająć np . tira na powrocie z niemiec czy z holandi i przywiezie tanie nawozy 

13 minut temu, racyl napisał:

Niezłą jesień  kaczor rolnikom urządził

brak słów . zostawiam już bez komentarza niech rząd nie idzie tym tropem i niech nie wprowadza cen stałych na nawozy czy nawet na produkty rolne bo to już było .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

co ty pieprzysz ?

brałeś coś ?

zaraz powiesz że gaz zdrożał to i zdrożały przez to nawozy 😂 jeszcze putin niczego nie zakręcił a już wszyscy odczuwają i w dodatku ten kochany PIS każe każdy piec w domu spisać a potem grzać się drogim gazem 😂

tak PIS broni ludzi 😂

Opublikowano
53 minuty temu, jarecki napisał:

to jeszcze wodę do picia i powietrze do oddychania z zachodu sprowadzać bo tutejszego ... nie wiem - komuchy i tuski rozkradli?

a poważnie to co Ty tu piszesz?

12 minut temu, jarecki napisał:

niech rząd nie idzie tym tropem i niech nie wprowadza cen stałych na nawozy czy nawet na produkty rolne bo to już było .

a zamierzają ceny sztywne regulowane jakieś w rolnictwie wprowadzać? na razie powstrzymam sie od komentarza bo byłby poniewierający takich debili którzy tylko by potwierdzali jedną prawdę o Historii - Historia uczy tylko jednego: że nikogo niczego nie nauczyła.

nie mam czasu szperać w necie co tam akurat "jaśnie oświeceni" w polskich rządach wymyślili ale znając jakie to debile to za poważną monetę wziąłem taki scenariusz i masz jakie dowody że to jeszcze większe debile niż ich podejrzewam?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, dysydent napisał:

to jeszcze wodę do picia i powietrze do oddychania z zachodu sprowadzać bo tutejszego ... nie wiem - komuchy i tuski rozkradli?

a poważnie to co Ty tu piszesz?

a to nie ja napisałem o cenie nawozów yara żę zdrożały , ale czytając posty Racyla to chyba chciał by żęby to nie wolny rynek dyktował ceny a naczelnik 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

ale to drugie; o regulowanych cenach
Skąd Ci się to wzięło?
Przyznam - nie czytałem nawet forum i nie przeczytam bo czasu nie mam ale o pół obiadu mniej zjadłem po tym co Ty tu piszesz bo apetyt szlag trafił po takich rewelacjach - oby niepotwierdzonych
sterowanie cen jest obosieczne bo i nie koszty rolnikom reguluje ale zabrania samodzielnego kształtowania cen i na płody rolne.
Przecież to naturalna konsekwencja a z tym powietrzem przecież z daleka widać ze to moja kpina.

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v