Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zawsze można sobie na ukrainie paliwo kupić bez podatku i akcyzy i po tamtych drogach jezdzić . nie wiem co jest gorsze czy drogie paliwo czy to żę nie widzicie plus w dobrej infrastrukturze drogowej , w latach 90 r było pewnie i paliwo tanie ale co z tego jak drogi dziurawe były

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

11 minut temu, hubertuss napisał:

@nie te propozycje nic nie zmienią. Każdy milczy nad tym, że w Polsce coraz więcej ludzi pije i pije coraz mocniejsze trunki.  podnoszono już kary nie raz i nic to nie daje. Alkoholik nie bezie wnikał po pijaku jaką karę zapłaci tylko  wsiądzie i pojedzie. A jak skarzą go na płacenie renty to nie jeden i tak nie bezie miał z czego. Zresztą to już działa renty wypłaca ubezpieczyciel i ściąga od pijaka.

Tak tak drożeje ropa naftowa. Za Tuska baryłka była dwa razy droższa a paliwo w podobnej cenie.

Cały czas klepiecie że ropa za Tuska była droższa , wiem 150 dol. może teraz jest tańsza ale wyprodukowanie gotowego paliwa w rafinerii zdrożało .

Dlaczego zdrożało?

jarecki napisał:

9 minut temu, DTaras napisał:

Drożeje drożeje a ceny paliw wyższe niż była dwa razy droższa. To taka promocja Izery - nikogo nie będzie stać na paliwo...

wyznacznikiem cen paliw jest giełda w roterdamie i na tej podstawie takie firmy jak BP , SHEL I inne kontraktują paliwa w orlenie a na swoich stacjach paliwa raczej taniej jak orlen czy lotos raczej nie mają , dalej i same stacje benzynowe muszą odrobić miejsze zyski gdy ruch samochodowy był miejszy o połowe 

Mówisz to wina stacji paliw?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, hubertuss napisał:

Opustoszały. Na początku jak ludzie dostali 500 plus było cacy. Ale potem jak zaczęło wszystko drożeć to już nie było tak fajnie. Wskaźnik ubóstwa, którym pis chwalił się, że spada zaraz po rozdaniu 500 plus zaczął rosnąć. Składka na zus podrosła drakońsko. W ciągu 3 lat o ponad 40 %. Do tego energia elektryczna, paliwa, żywność. Dosłownie wszystko podrożało i to bardzo. Ludzi te 500 plus już tak nie cieszy bo widzą, że defakto mają już to samo co w 2015 roku. Dodatkowo przez kraj co chwila przetaczają się afery z politykami pis w rolach głównych. A przecież obiecywali, ze będzie inaczej. A tu jak który nie nakradł to się okazuje, że on albo żona po 3 prace na państwowym mają. Ludzi zaczyna to coraz bardziej wkurzać.

Wyznawcy PIS nie potrafią liczyć więc tego nie zauważają a jak już,  to sobie wytłumaczą że to nie wina PISu przecież.

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Zostały meble bo są to firmy prywatne , nie promowane przez rządowe urojenia i dlatego działają. 

Co było polskiego w Ursusie?

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

To już ustaliliśmy. To wina wrogiego zagranicznego kapitału co się na nas , a w zasadzie na PIS uwziął. No i nie zapominajmy że jest to również wina Tuska.🤣

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Cały czas klepiecie że ropa za Tuska była droższa , wiem 150 dol. może teraz jest tańsza ale wyprodukowanie gotowego paliwa w rafinerii zdrożało .

A z jakiego powodu zdrożało i o ile?

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Mandat nawet do 5 tys. zł za przekroczenie prędkości o 30 km/h - to jedna z najważniejszych zmian w prawie o ruchu drogowym, nad którą we wtorek dyskutowała Rada Ministrów. To jednak nie wszystko. Na przykład punkty karne mają kasować się dopiero po dwóch latach, a nie po roku.

Rząd walczy z piratami drogowymi. Kierunki zmian w prawie mają znacząco zaostrzyć kary za przekroczenie prędkości

Kolejnym elementem rewolucji drogowej ma być bat na pijanych kierowców. Będą oni musieli m.in. z własnej kieszeni wypłacać rentę poszkodowanym w spowodowanym przez nich wypadku .

Mandaty nawet do 5 tys. zł. Rząd szykuje zmiany w prawie .

Teraz to kasa popłynie strumieniem do budżetu .

A ty żeś jeszcze nie wydedukował że aby dać muszą zabierać i to coraz więcej.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
hubertuss napisał:

Pewnie produkcja podrożała ale nie aż o tyle o ile staniała baryłka.

Jak dołożysz do tego jeszcze inne produkty rafineryjne to jakoś takie oleje nie zdrożały a bilety na samoloty w przedsprzedaży są w cenach sprzed pandemii..

Mariusz2903 napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Dlaczego zdrożało?

Przez wszystkich ministrów przekształceń gospodarczych III RP. Zagranica czyli stara Unia nas dyma .

To jest odpowiedź na wiec w sekciarskiej podstawówce. Sprecyzuj proszę.

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Jak dołożysz do tego jeszcze inne produkty rafineryjne to jakoś takie oleje nie zdrożały a bilety na samoloty w przedsprzedaży są w cenach sprzed pandemii..

To jest odpowiedź na wiec w sekciarskiej podstawówce. Sprecyzuj proszę.

Nie mamy przemysłu , wszystko importujemy a sprzedajemy trochę owoców i warzyw i żywności .

Opublikowano

Nie Rząd to rafineria nie rafineria to stacje - co wreszcie? Rządowa spółka Orlen to rafinerie i stacje a niedługo i gaz ziemny. Znajdzie się winny? Związkowcy już byli?

Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

10 minut temu, Ulman napisał:

No i co z tego? Uważasz ze nasz przemysł by połowę taniej produkował i sprzedawał?

To przecież na zachodzie wyprodukowanie dóbr jest droższe niż u nas .

Oo a w Chinach na na Ukrainie to taniej i co z tym zrobimy? Może zacznijmy ich dymać jak imperialistyczny zachód dyma nas?

• Haha 1
Opublikowano

@Ulmanco ty możesz wiedzieć o świecie?:)

sprawdź ceny paliw w uk czy holandii, nie mówiąc już o usa, a potem wypowiadaj się na temat cen w polsce

tam ceny są na rekordowych poziomach a u nas do poziomów tuska :) jeszcze daleko

obecna cena baryłki nie ma wpływu na obecną cenę na stacji paliw

poza tym wzrosły również marże na stacjach

Opublikowano

@nie daj spokój z ta demagogią popatrz na sondaże. Coraz mniej ludzi wierzy w ten kit. Porównujesz uk czy usa do Polski? Porównaj zarobki. Cena baryłki a cena na stacjach pokazuje kto bardziej zdziera z ludzi na paliwie. I bardziej zdziera pis. Tego nie oszukasz.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, nie napisał:

@Ulmanco ty możesz wiedzieć o świecie?:)

sprawdź ceny paliw w uk czy holandii, nie mówiąc już o usa, a potem wypowiadaj się na temat cen w polsce

tam ceny są na rekordowych poziomach a u nas do poziomów tuska :) jeszcze daleko

obecna cena baryłki nie ma wpływu na obecną cenę na stacji paliw

poza tym wzrosły również marże na stacjach

Porównaj sobie siłę nabywczą angola czy holendra vs cena paliwa. Co do USA to nie wiem co masz na myśli ale tam paliwo jest sporo poniżej naszych cen i jakoś jest to mozliwe.O.o Stany Zjednoczone ceny benzyny, 05-lipiec-2021 | GlobalPetrolPrices.com   

Poziomy Tuska😁 Jak paliwo było drogie to wina Tuska a jak teraz paliwo , budowlanka, stal i inne sa drobie to wina wrogiego kapitału🤣

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Tylko policja zamiast łapać pijaków stoi z radarem w miejscach do tego odpowiednich tj za przysłowiowym krzakiem bo musi zarabiać do budżetu. A pijak przeważnie wpada jak wypadek spowoduje.

Nie idz tą droga .

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Mówisz to wina stacji paliw?

i nie i tak to rafinerie obecnie zarabiaja więcej , ja przypomne żę w szczycie pandemie nie które rafineria na swiecie miały przerwy bo nie było komu odbierać paliw , jaka marża jest teraz to nie wiem  ale PB 95  na dziś w dużym hurcie około  4,2- zł za litr netto  a wiec obecnie marża stacji mała jest  bo bywało żę mieli 70 gr na litrze nawet  netto 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Ja piszę jak jest.

ty piszesz aby pisać. jest różnie, a ty do swojego rozumku innych opcji nie przyjmujesz, oprócz tych, które tobie pasują.

czy wykonałeś dziś jakąś czynność oprócz siedzenia na d*pie i pieprzenia bzdur???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v