Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Z drogi nic nie widać, a za kilkoma drzewami dzieje się horror !!

Dlaczego horror ? widać że działki przygotowane pod zalesienie.Zwykła gospodarka leśna.Jak wymłócisz żyto czy pszenicę to zrobię zdjęcie i powiem ,horror🤣

10 minut temu, galan99 napisał:

lub pod obozy .

harcerskie?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No w tym roku tysiące hektarów zboża będzie wycinane , horror 

Stop kombajnom!!! 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

czym zapracowali? wyprzedając pokomunistyczne resztki kapitału obcym? Likwidując za ceny złomu resztki polskich jeszcze przedwojennych marek jakie nawet komunę zdołały przetrwać? skazując młodych na emigracje zarobkową bo tutaj za stawki trzeba za które ten przysłowiowy Chińczyk u siebie nie bardzo by chciał już robić?

to co nie podnosic nawet i w sposób sztuczny pensji ? 

Opublikowano
22 minuty temu, galan99 napisał:

W całym kraju wycinają może to pod maszty 5G lub pod obozy .

Może obozy, nie zaszczepionych będą tu zamykać albo przeciwników PiS 

Opublikowano (edytowane)

@soltys48 nareszcie będzie okazja uścisnąć dłoń sołtysa 💪 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
witejus napisał:

7 minut temu, dysydent napisał:

pozostała tu ciemnota do władzy dopuszcza śmierdzieli w sutannacjh i podobnych Czarnków na ...wzorce dla następnych pokoleń?

wzorcem ma być ta hałastra tęczowych błaznów,zboczonych pajaców?może dla Twoich dzieci ,jeśli je masz .Dla moich ,nie.

Co jak co ale wzorcem społeczeństwa nie może być sfeudalizowana grupa specjalistów bądź aspirujących specjalistów od dusz. Tego niewolno łączyć.

galan99 napisał:

I eksmitują Nieznanego Żołnierza? Parząc na to - admininistracja raczej będzie się rozrastać.

Poszli w kosmos - niema totamto.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał:

Może pokolenie obecne coś tam i zapracuje ale tylko wtedy jeśli właśnie ci emeryci i renciści między innymi nie objedzą tego co uda sie wypracować i to na wycugu u obcego kapitału który zyski i tak w większości wytransferuje np do Niemiec tam utrzymując konkurencyjny poziom choćby i zarobków czym nadal będzie drenował najlepszych i najnowocześniej myślących przez co pozostała tu ciemnota do władzy dopuszcza śmierdzieli w sutannacjh i podobnych Czarnków na ...wzorce dla następnych pokoleń? co tylko cofa kulturowo i cywilizacyjnie w odmęty bliższe wiekom średnim.

chyba Bananek  wkleił tekst z książki swojego dziecka coś około 7 lat poprawcie mie jak się myle i po tym jak to przeczytałem dochodze do wniosku że czarnek ma dużo do zrobienia w tym systemie , w przeciwnym razie bedzie jak w hiszpanni gdzie nauczyciela zawieszono bo stwierdził że są 2 płcie .                  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

W całym kraju wycinają może to pod maszty 5G lub pod obozy .

Ty już doszczętnie och*jałeś?  Zawsze wycinają kwaterami ale swoimi fantazjami dałeś wspaniały przykład na potwierdzenie porzekadła "gdy rozum śpi , budzą się demony"

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano

Nie mniej, Ulman, poczuli krew i napierdzielają lasy niemiłosiernie. Ja jestem z lasu - takie to nasze województwo jest - i widzę jak tną. Kopalnie mają zamykać a nspierdzielają właśnie średnicę kopalniaka.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, DTaras napisał:

Nie mniej, Ulman, poczuli krew i napierdzielają lasy niemiłosiernie. Ja jestem z lasu - takie to nasze województwo jest - i widzę jak tną. Kopalnie mają zamykać a nspierdzielają właśnie średnicę kopalniaka.

Las urośnie nowy , czego tu płakać 

Stal niemiłosiernie droga, sam miałem stawiać wiatę na kombajn no ale przy tych cenach będzie z drewna , także panie ministrze utnijcie i dla mnie ładne sztuki 😊 najlepiej z lubuskiego 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
Ursus932 napisał:

12 minut temu, DTaras napisał:

Stal niemiłosiernie droga, sam miałem stawiać wiatę na kombajn no ale przy tych cenach będzie z drewna , także panie ministrze utnijcie i dla mnie ładne sztuki 😊 najlepiej z lubuskiego 

Drewno już sobie wyceniłeś? Bo może być szok i niedowierzanie. Las jest po to aby nim gospodarować wycinka w czasie suszy hydrologicznej a może i u nas nawet hydrogeologicznej nie wróży dobrze nasadzeniu. Zatem gospodarowanie to szerszy temat. Ale masz rację - drzewo należy spożytkować czego ni uja nie wytłumaczysz konserwatorowi zabytków bo on ma swoje widzimisię. A jak gałąź spadnie i kogoś potrąci to odpowiada właściciel drzewa a urzędnik ma rączki czyste.

Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

Nie ja wstawiałem ten tekst z książki.

Stal zbrojeniowa druty 6tyś a wyroby gotowe jak profile 10tyś.Drewno tez podrożało dwukrotnie ale zawsze można wyciąć swoje i przetrzeć i taratatki teraz tyle roboty mają bo każdy swoje,zaraz w lesie będą kraść.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

to co nie podnosic nawet i w sposób sztuczny pensji ? 

z punktu widzenia pracownika negocjować jak najwyższą  z punktu widzenia pracodawcy taka aby pracownik nie musiał szukać innego pracodawcy lub źródła dochodu w myśl obecnej mody częstej rotacji zawodowej.
Pracodawca który negocjuje jak najniższe stawki sam stanie się szybko pracownikiem bo najgorszy badziew będzie u niego...rozwalał mu firmę.

Czy rolą państwa jest narzucać minima w interesie pracownika?
może wielu się zdziwi ale powiem że tak, w dobie korporacji jak najbardziej tak tylko nie w takim stopniu jak się to dzieje obecnie bo jednak i ten badziew może pracować za elastyczniej naliczane stawki a nie sztywne progi. No i tutaj właśnie sam nie jestem przekonany czy lepiej komplikować prawo pracy ową większa elastycznością czy zostawić jak jest. Wcześniej pisałem o rozbieżności między teorią (nie naukową a w potocznym znaczeniu) a praktyką i ów prymitywizm pisowskich rozwiązań czy to z 500+ czy sztywnymi minimalnymi stawkami bez względu na rodzaj zatrudnienia czy status materialny takie "z automatu" jest najniezawodniej implementowalne i ...działa i nie generuje korupcji.
Muszą być zakreślone jakieś minima bo jest nadprodukcja wielu dóbr i jeśli już ktoś idzie pod rozkaz pracodawcy to owa dyspozycyjność już ma swoją wartość
oczywiście zakładając że ta dyspozycyjność będzie faktyczna

rzeczywistość korporacyjna w nazbyt liberalnych warunkach przeradza się w oligarchię i jeśli już nie daje się rozwalić dominacji korporacjonizmu to trudno i elementy socjalistyczne  są nie do uniknięcia bo sama natura korporacji to bezduszny schematyzm działania gdzie gdyby mogli to i wolontariat do biznesplanu by wpisali i owe schematy (minima bodaj socjalne) muszą mieć jakieś uniwersalniejsze ponadkorporacyjne wzorce

no znów mi sie naklikało ale ja już tak mam :P

ba
poczytałem zawiadomienia i nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie ze mnie cytaty bo czas ograniczony i nie wiem czy nawet przeczytam wszystko.

natłok informacyjny komplikuje wiele i właśnie owe schematy uniwersalne jednak będą coraz powszechniejsze o ile cywilizacja będzie rozwijać się w tym kierunku jak dotychczas gdzie nawet jest określana informacyjną.

schemat - państwa wyznaniowe to zło

schemat - przesadny liberalizm to... Ameryka Łacińska
schemat przesadna dyktatura to faszyzm lub komunizm i w końcowym efekcie destrukcja i wiele wiele innych bardzo ułatwia argumentację bo mają te schematy historycznie potwierdzoną słuszność w praktyce.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
38 minut temu, Strongman napisał:

Nie ja wstawiałem ten tekst z książki.

Stal zbrojeniowa druty 6tyś a wyroby gotowe jak profile 10tyś.Drewno tez podrożało dwukrotnie ale zawsze można wyciąć swoje i przetrzeć i taratatki teraz tyle roboty mają bo każdy swoje,zaraz w lesie będą kraść.

Niedawno pręty były 5 100 zł , złom widzę że teraz też ładnie chodzi , mieszany 1. 60 zł . jak miałem dużo to był po 30 gr. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v