Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

kto tam jeszcze qwa pisze o tej porze (00:30)? ;) :)
ale dzięki bo mi sygnał wiadomości oznajmił że mam laptopa tylko na wygaszaczu a nie wyłączony i nie przeszkadzajcie sobie
ja już spadam

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Chyba nie jesteś nienormalny i nie zmyślasz takich rzeczy?

bardziej chyba jestem ... niewiem 

7 minut temu, Ulman napisał:

nie zmyślasz takich rzeczy?

a po co niby ? my tam niewiem jak się świat rządzi 

@dysydent   dla twojego info

W pierwszym kwartale 2021 r. grupa JSW miała 1,998 mld zł zysku 

podkreślam MLD nie mln 

https://nettg.pl/gornictwo/178612/w-pierwszym-kwartale-2021-r-grupa-jsw-miala-1-998-mld-zl-przychodow-wobec-1-965-mld-zl-przed-rokiem

Opublikowano (edytowane)

no sam kupiłem za 2k zł tym razem polskiego węgla
co prawda w czwartym kwartale 2020 no ale czort wie kiedy to zaksięgowali

tylko dkoro takie wysokie zyski to dlaczego jeszcze budżet musi do tej branży dopłacać?

zajrzałem tu jeszcze bo sumienie mnie ruszyło za takiego trochę bez sensu posta i jeśli kto ma czas i specyficzne poczucie humoru to będzie miał ubaw po pachy z opowieści Adama a tam jest nawet o Polskiej Grupie Zbrojeniowej
Tak że kilka maili i jakiś z klucza "rodzinno-partyjnego" półgłówek w zarządzie i można nawet tak wysoki zysk posłać na "wspieranie" np. Afrykańczyków ;)
kto nie oglądał - warto

a
i jeszcze jedno
- jeśli sprawozdania finansowe państwowych spólek są tak wiarygodne jak państwowe media to...
bo coś mi się tu nie spina z tymi zyskami i subwencjami (koniecznością) jednocześnie ;)

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

miałem zapasy z tej ciepłej zimy 2019/20

w tym.... na nadchodząca zimę nie patrzę; ruski czy polski bo różnicy żadnej między tym ruskim z zapasów i tym polskim

maja takie przychody to ... ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@dysydent kurna żebym wiedział że masz zapas to bym nie kupował tylko do Ciebie podjechał 😜

Opublikowano
7 godzin temu, jacus napisał:

nitk juz w cywilizowanym swiecie nie drukuje pieniedzy!!! tylko wirtualne cyferki dopisuja do rachunku,papier i farba kosztuja.......

Dodruk pieniędzy to takie umowne określenie. Wiadomo, że teraz pieniądze biorą się z wklepania pewnych cyferek w klawiaturę. Wszystkie pieniądze na te tarcze stąd się wzięły. Dlatego mamy nie widzianą od lat inflację. Tak czy siak mam na myśli to, że pis wprowadza do obiegu dodatkowe ilości pieniądza sztucznie wykreowanego i nie odpowiadającego stanowi gospodarki i budżetu państwa.

8 godzin temu, Roman176 napisał:

ale odzwierciedleniem giełdy jest stan pastwa giełda by leciała w dół a leci ?  nie wiec nie drukują 

Giełda nie leci bo ludzie póki co szukają gdzieś miejsca dla swoich pieniędzy. Ten dodruk o którym pisałem powoduje, że mamy jedną z największych w UE inflacji. Kasa na koncie traci na wartości. Ludzie póki co szukają dla niej innego miejsca. No i same spółki póki co mają stabilną sytuację. Gorzej jest z finansami państwa. Dla tego tak zwany nowy ład proponuje między innymi powszechną podwyżkę podatków.

Opublikowano
dysydent napisał:

no sam kupiłem za 2k zł tym razem polskiego węgla
co prawda w czwartym kwartale 2020 no ale czort wie kiedy to zaksięgowali

tylko dkoro takie wysokie zyski to dlaczego jeszcze budżet musi do tej branży dopłacać?

zajrzałem tu jeszcze bo sumienie mnie ruszyło za takiego trochę bez sensu posta i jeśli kto ma czas i specyficzne poczucie humoru to będzie miał ubaw po pachy z opowieści Adama a tam jest nawet o Polskiej Grupie Zbrojeniowej
Tak że kilka maili i jakiś z klucza "rodzinno-partyjnego" półgłówek w zarządzie i można nawet tak wysoki zysk posłać na "wspieranie" np. Afrykańczyków ;)
kto nie oglądał - warto

a
i jeszcze jedno
- jeśli sprawozdania finansowe państwowych spólek są tak wiarygodne jak państwowe media to...
bo coś mi się tu nie spina z tymi zyskami i subwencjami (koniecznością) jednocześnie ;)

Nikomu to się nigdy nie spinało. Jak dom budujesz to najdrożej wychodzi piwnica. To są zajebiaszcze koszty takie wiercenie w ziemi a oni kopią, dysydent. Relacja zysk - subwencja pokazuje jasno poco ta subwencja jest.

hubertuss napisał:

Dla tego tak zwany nowy ład proponuje między innymi powszechną podwyżkę podatków.

Powszechną raczej nie - bo by była dla wszystkich. Ale. Pracując u Niemca pół etatu czyli 3 dni w tygodniu ludzie zarabiają jakieś 5700 na złotówki. Klasa średnia przekroczona.. I tak sobie jeżdżą i nawet o zwrot nie pytają bo w jednym mieszkaniu socjalnym te trzy dni spokojnie 4 osoby spędzą. Nawet mają jeden wóz gdzie załoga się wymienia. Tylko beneficjent mieszkania lepiej jak jest na miejscu.

Opublikowano

Renciści i Emeryci dostaną w 2022 roku 100 zł podwyżki netto + 220 zł emerytura i renta bez podatku do 2500 tyś .

Wiec tym ludziom się należy bo zapracowali na godne życie ale drukarka musi być włączona .

Rudy co na to zapewne mu się nie podoba ta decyzja ale czy będzie próbował podbić by pozyskać elektorat .

PiS ma 750 miliardy na wydanie do wyborów a rudy ma tylko swój wdzięk .

Opublikowano (edytowane)

czym zapracowali? wyprzedając pokomunistyczne resztki kapitału obcym? Likwidując za ceny złomu resztki polskich jeszcze przedwojennych marek jakie nawet komunę zdołały przetrwać? skazując młodych na emigracje zarobkową bo tutaj za stawki trzeba za które ten przysłowiowy Chińczyk u siebie nie bardzo by chciał już robić?
Chełpiąc sie bo co nieco z infrastruktury pchnięto do przodu tylko zapominając że to za unijne?

Może pokolenie obecne coś tam i zapracuje ale tylko wtedy jeśli właśnie ci emeryci i renciści między innymi nie objedzą tego co uda sie wypracować i to na wycugu u obcego kapitału który zyski i tak w większości wytransferuje np do Niemiec tam utrzymując konkurencyjny poziom choćby i zarobków czym nadal będzie drenował najlepszych i najnowocześniej myślących przez co pozostała tu ciemnota do władzy dopuszcza śmierdzieli w sutannacjh i podobnych Czarnków na ...wzorce dla następnych pokoleń? co tylko cofa kulturowo i cywilizacyjnie w odmęty bliższe wiekom średnim.

Pokolenie obecnych emerytów położyło nie fundamenty pod cokolwiek a dynamit pod ten kraj który musi upaść jako samodzielna społeczność zatraciwszy samodzielność już teraz a co dalej?

i co z tego że w świecie inni podobnie lub gorzej jeszcze robia. zapłacą... już płacą za to degeneracja i wizją nieuchronnego upadku.
Pokolenie obecnych emerytów to pokolenie przejadaczy i do samej śmierci takim zostanie przez populistów u władzy

ktoś za to musi zapłacić w przyszłości tylko własnie przez to nie chce się nawet urodzić  właśnie z mentalności tych przejadaczy co wysokość darmowego jest dla nich doraźnie na już ważna a nie to co po nich i kto zostanie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

pozostała tu ciemnota do władzy dopuszcza śmierdzieli w sutannacjh i podobnych Czarnków na ...wzorce dla następnych pokoleń?

wzorcem ma być ta hałastra tęczowych błaznów,zboczonych pajaców?może dla Twoich dzieci ,jeśli je masz .Dla moich ,nie.

Opublikowano (edytowane)

Nasi wschodni sąsiedzi przestali chodzić ze spuszczonymi głowami i prosić o zatrudnienie. Coraz częściej to oni stawiają warunki. Zgadują się na facebookowych grupach, radzą gdzie i ile można wyciągnąć od pracodawcy. O ich interesy dba dodatkowo Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Ukraińskich w Polsce. Zaczynają się ostre negocjacje. Wiedzą, że polskie firmy stoją pod ścianą. Ukraińcy poczynają sobie coraz śmielej, bo wiedzą, że polskie firmy są na nich skazane. Dane GUS-u wskazują, że na rynku brakuje 170 tys. osób. A będzie jeszcze gorzej, bo nasi rodacy nie zamierzają wracać z emigracji, a popyt na pracowników rośnie w tempie 17 proc. rocznie. Według Związku Przedsiębiorców i Pracodawców aby utrzymać tempo wzrostu gospodarczego, Polska w ciągu kolejnych 10 lat będzie potrzebowała ok. 5 milionów pracowników. Bunt Ukraińców w Polsce! Stawiają twarde warunki. Jest ich tu 3 miliony .

ukry.jpg

Edytowane przez galan99
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

ta

9 minut temu, witejus napisał:

hałastra tęczowych błaznów,zboczonych pajaców

to biegun degeneracji drugi
druga skrajność i dla moich dzieci skrajności obie nie są żadnym wzorcem i wiedzą o tym doskonale że to są właśnie degenarcyjne szumowiny ideologię przedkładajace nad rozwagę czym mają wiele cech wspólnych.
Polskę odbudowano na pozytywistycznych wartościach no na romantycznych właśnie kolejny raz upada "bo kombatanty walki z komuną to święte krowy i tylko dla tego że potrafili coś rozwalić to wszystko im się za to należy" >?
zero pokory i uczciwej samooceny
cośmy takiego zbudowali aby ...

dobra
szkoda słów bo do kogo ja piszę wszak sam wcześniej zdefiniowałem że mało jest do kogo.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał:

Pokolenie obecnych emerytów położyło nie fundamenty pod cokolwiek a dynamit pod ten kraj który musi upaść jako samodzielna społeczność z

Czyli Twoi dziadkowie,rodzice niczego nie budowali ,nic innego nie robili tylko podkładali dynamit?Chyba że jesteś pierwszym pokoleniem który osiedliło się w Polsce.Również sam podkładasz dynamit bo robisz to co robiło i robi tysiące Polaków od pokoleń,pracując na roli czy gdzieś tam.

Opublikowano
20 minut temu, witejus napisał:

Czyli Twoi dziadkowie,rodzice niczego nie budowali ,nic innego nie robili tylko podkładali dynamit?Chyba że jesteś pierwszym pokoleniem który osiedliło się w Polsce.Również sam podkładasz dynamit bo robisz to co robiło i robi tysiące Polaków od pokoleń,pracując na roli czy gdzieś tam.

Może to amisze , samowystarczalni i nic nie zbudowali dla pl , albo @dysydent to jakiś Ukrainiec 🤔

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Ursus932 napisał:

Może to amisze ,

Amisze to ludzie bardzo pokojowo nastawieni ,nikomu nie robiący krzywdy,zarówno fizycznej jak i słownej.Czego nie można powiedzieć o Ukraińcach

Edytowane przez witejus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v