Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

powinien być jakiś zapis w Konstytucji ograniczający ilość urzędasów może nie na kilometr kwadratowy ale np na milion mieszkańców
Przecież wiele z funkcji np księgowo obrachunkowych można zlecić firmom prywatnym nawet ze sfery budżetówki. Już nawet we własnym regionie mam porównanie np jakości dróg lokalnych wybudowanych przez twór gminny z tymi przez firmy zewn prywatne.
i wiele innych przykładów gdzie prywatne jest i jakościowo i wydajnościowo lepsze
W zasadzie nepotyzm jest rodzajem sprywatyzowania władzy tylko mechanizmów konkurencji nie ma i już lepiej aby uchwalili innego "gniota" proporcjonującego ilość w tych radach nadzorczych (niepotrzebnie) państwowych spólek pociotków etc w/g klucza statystyki np rozkładu politycznego w parlamencie :P

sam fakt limitowania po kluczu partyjnym jest chory z samej swojej natury i tego nie powinna żadna ustawa regulować bo co by było gdyby np ponad 50% populacji zapisała sie do jednej - akurat rządzącej partii? i tak brakować zaczyna pracowników to jeszcze ... wakaty dla kogo? imigrantów?

ludzie to idioci a ci u władzy ... też

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak następowała era komputeryzacji to przekonywano nas że zmniejszy się biurokracja.

Jak jest? A no podanie z prośbą o złożenie wniosku, rodo, ch*je muje i inne pierdoły.

Do jednej błahej sprawy 5 urzędników, ryza papieru, pół litra tuszu, segregatory, dziesiątki koszulek, zszywek, szafa na dokumenty i terabajt na zapis elektroniczny.

Opublikowano

za rzadow  marcinkiewicza i kaczynskiego wyjechalo prawie 2 miliony polakow-wiekszosc juz nie wroci to prawie tyle ile za gierka,tyle ze on przehandlowal 2 miliony slazakow za miliardy marek, pis ich wygnal za darmo..........

• Haha 1
Opublikowano

208312790_5626019540803707_8889017260431

"Rozmawia dwóch facetów. Jeden mówi:
- A wiesz, że do przywódcy naszej partii to się ludzie modlą, jak do Jezusa?
- Co ty!? - pyta drugi. - A kto jest przywódcą waszej partii?
- Tusk.
- O Jezu!!!!!
- A widzisz!? Mówiłem ci!"
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

Już nawet we własnym regionie mam porównanie np jakości dróg lokalnych wybudowanych przez twór gminny z tymi przez firmy zewn prywatne.

Weź już przestań z tym wychwalaniem prywatnego.Buduje się tak jak płaci zamawiający i jaki jest projekt minus jeszcze to co uda się ,,ogryźć".Naście lat temu prywatny ,,twór" ,,remontował" drogę przez wieś,droga kategorii ,powiatowa.Zwężono o metr ,pobocza wysypano gliną ukopaną na gminnej działce ,znajdującej się obok mojej działki.Kilka lat temu asfaltowano kilkaset metrów drogi w innej części wsi .Jezdnia szerokości dostawczaka,aby się minęły dwa osobowe ,oba muszą wjechać w uprawy przy drodze.Asfalt grubości 3-4 cm,robione również przez ,,twór" prywatny.

Opublikowano

Jąkać się zaczął 🤣

Rybka była nie świeża i czkawką się odbija

Opublikowano
14 minut temu, witejus napisał:

Weź już przestań z tym wychwalaniem prywatnego.Buduje się tak jak płaci zamawiający i jaki jest projekt minus jeszcze to co uda się ,,ogryźć".Naście lat temu prywatny ,,twór" ,,remontował" drogę przez wieś,droga kategorii ,powiatowa.Zwężono o metr ,pobocza wysypano gliną ukopaną na gminnej działce ,znajdującej się obok mojej działki.Kilka lat temu asfaltowano kilkaset metrów drogi w innej części wsi .Jezdnia szerokości dostawczaka,aby się minęły dwa osobowe ,oba muszą wjechać w uprawy przy drodze.Asfalt grubości 3-4 cm,robione również przez ,,twór" prywatny.

Prywatny Twór remontował ją na podstawie zlecenia i odbierał ktoś ze zlecających. Po wsiach gminy kryją asfaltem drogi szerokości np 3m ponieważ kasa idzie z funduszu na remont dróg. Budowa drogi zaś to fundusz na inwestycje a dochodzi do tego cała kwitologia i procedury. 

Opublikowano

tylko idiota kupuje rybe nad morzem. kuzyn pracuje w firmie ktora jest najwiekszym dystrybytorem  mrozonych ryb w polsce,ma oddzialy w calej polsce,widzialem pare razy ich chlodnie przed restauracjami z rana 😛.

zreszta  mam wakacje full wypas z jedzeniem,wiec na obiad ze 2 razy pewnie beda ryby. 

przed chwila prezes zaczal spiewac hymn-tekstu dalej nie zna a co najlepsze po paru sekundach kurwizja urwala transmisje i wznowila juz bez glosu prezesa i chyba z plejbacku..

marecek powiedz temu kutafonowi zeby nie spiewal bo nie umie i zeby nauczyl sie choc pierwszej zwrotki bo nie spiewa sie poki....................

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mirro napisał:

Prywatny Twór remontował ją na podstawie zlecenia i odbierał ktoś ze zlecających. Po wsiach gminy kryją asfaltem drogi szerokości np 3m ponieważ kasa idzie z funduszu na remont dróg. Budowa drogi zaś to fundusz na inwestycje a dochodzi do tego cała kwitologia i procedury. 

w ubiegłym roku pierwszy raz widział żęby na drodze powiatowej nowo wyremontowanej z podbudową pobierali odwierty próbek , zawsze było żę przy budowie dróg to kruszywo można było kupić po 10 zł za tone ,  tym razem nie dało rady .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

przed chwila prezes zaczal spiewac hymn-tekstu dalej nie zna a co najlepsze po paru sekundach kurwizja urwala transmisje i wznowila juz bez glosu prezesa i chyba z plejbacku..

A tam nie zna. Myli mu się cały czas z "stawaj strona narodnaja".:lol:

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mirro napisał:

Budowa drogi zaś to fundusz na inwestycje a dochodzi do tego cała kwitologia i procedury. 

Tylko jak remontowano drogę krajową to nie zwężano i asfaltu chyba z 30cm grubości położono. I to też prywatny twór robił

Edytowane przez witejus
Opublikowano
26 minut temu, witejus napisał:

z Twego wywodu wynika że może prywatbna firma spartoliła albo - co wręcz wynika z opisu - "wersję oszczędnościową" zrobiła bo pewnie na tyle gminie funduszy starczyło no ale przynajmniej owo "prywatne" cokolwiek zrobiło bo państwowe jakoś nic skorio "prywatne" musiało byle co.

Pokaż mi bodaj jedną ze zdobyczy cywlizacji, wynalazków technicznych, odkryć naukowych... czegokolwiek co można nazwać mianem postępu co by stworzył urzędas biurokrata państwowy i co by zwyciężyło w konkurencji rynkowej z prywatnym.

p. s.
nie wiedziałem że jesteś socjalistą  :(

Opublikowano

prywatny czy państwowy , bardzo często ten prywatny korzysta z dotacji państwowych do badań ,           nawewt obecnie  firmy prywatne zgarneły kasy na badania i rozwój szczepionki przeciw Cowid  , UE takżę wykładała kase wiec te prywatne czy państwowe ,  najlepiej to zrównoważyć .          obecnie Syntos podpisał umowe z Orlenem co do budowy  mini elektrowni atomowych , możę takie projekty warto rozważać mamy prywatną autostrade wielkopolską i jest jedną z drozszych dróg w europie wiec takie partnerstwo prywatno-publiczne 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v