Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Budżet państwa w kwietniu:
- rekordowe dochody - 46 mld PLN
- rekordowe dochody podatkowe - 40,4 mld PLN
- rekordowe wpływy z PIT - 8,2 mld PLN

W skali 12 miesięcy VAT jest już tuż poniżej 200 mld PLN, a PIT wyszedł z dołka trwającego od obniżki 
z 18% do 17% z października 2019

Zdjęcie

Opublikowano
9 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

za swoje czy na kredyt ? w mojej okolicy coraz więcej na dachach jest paneli  czytałem że około 24000 tys. koszt  takiej elektrowni 

podaj jakieś szczegóły 

Czytałeś ale nie zrozumiałeś, ot typowy pisopata. Diabeł tkwi w szczegółach. A kysz. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, nie napisał:

Budżet państwa w kwietniu:
- rekordowe dochody - 46 mld PLN
- rekordowe dochody podatkowe - 40,4 mld PLN
- rekordowe wpływy z PIT - 8,2 mld PLN

W skali 12 miesięcy VAT jest już tuż poniżej 200 mld PLN, a PIT wyszedł z dołka trwającego od obniżki 
z 18% do 17% z października 2019

Zdjęcie

I pewnie się cieszysz że tak nas kroją podatkami xD

Opublikowano
12 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

dobrze że dachu nie dziurawiłeś mogłeś trochę mniejszą moc to i koszty by były mniejsze mam nadzieje że inwestycję podparłeś dużym zużyciem prądu 

co najmniej 200 zł na miesiąc bo w innym przypadku bardzo długo się to zwraca 

3 godziny temu, Shaun napisał:

Czytałeś ale nie zrozumiałeś, ot typowy pisopata. Diabeł tkwi w szczegółach. A kysz. 

5000 zł zwraca rząd tyle doczytałem 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Mariusz2903 napisał:

co najmniej 200 zł na miesiąc bo w innym przypadku bardzo długo 

Jeszcze niech PiS troszkę porządzi i wszyscy będą płacić takie rachunki :)

Ja mam instalacje 10kW i po odliczeniu 25% w gminie zwróci mi się w 6 lat przy obecnych cenach prądu, ale znając życie to prąd zdrożeje i zwróci się jeszcze szybciej :)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galan99 napisał:

200 zł na miesiąc to co robić żeby był taki rachunek za prąd ? .

Na 2 miesiące 170 zł .

U mnie sredniorocznie wyszlo 650 kWh na miesiąc w 2020. Ale że jeszcze planuje chlodnie robić to spokojnie wykorzystam tą moc. 

Opublikowano
36 minut temu, Mariusz2903 napisał:

dobrze że dachu nie dziurawiłeś mogłeś trochę mniejszą moc to i koszty by były mniejsze mam nadzieje że inwestycję podparłeś dużym zużyciem prądu 

co najmniej 200 zł na miesiąc bo w innym przypadku bardzo długo się to zwraca 

5000 zł zwraca rząd tyle doczytałem 

Masz taką instalacje jakie masz zużycie prądu... +około 20% biorze energetyka

Opublikowano
39 minut temu, DTaras napisał:

Jak zawarł umowę producencką zamiast prosumenckiej to szybciej.

Jaka jest różnica w tych umowach?

2 godziny temu, jarecki napisał:

w nowym budownictwie taka fotowoltanika z pompą ciepła  nie jest zła , tylko pytanie czy się zwróci ? raczej wygoda przemawia na korzyć inwestycji

Dlaczego ma się nie zwrocić? Zwykły piec CO ciagnie prąd spala drogi wiegiel itp. A tu masz energię za którą niewiele płacisz bo wytwarza Ci ją słońce, każdy rok to oszczędność na tym co byś spalil w piecu.

Opublikowano
5 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Masz taką instalacje jakie masz zużycie prądu... +około 20% biorze energetyka

Wyjdzie ci około 15% dla energetyki, bo zawsze będziesz miał jakąś autokonsumpcje, na moim przykładzie, wyprodukowalem 1800kWh a oddałem do sieci 1350kWh, z czego z powrotem pobrałem z sieci 500kwH do tej pory. Czyli tak naprawdę zuzylem około 1000kWh ale 500 w postaci autokonsumpcji i 500 odebrałem z "magazynu".

Opublikowano

Również zaczęłam eksperyment pv czyli za 4 razem podeszli mnie w końcu; znajomi podają nr tel. i firmy wydzwaniają bez przerwy.

Jak być EKO to pełną gęba. Z solarów ponad 10 lat na wodę jesteśmy zadowoleni, więc zobaczy się co z tego wyniknie. 

Opublikowano

ywa - przyciśnij ciuli przy projekcie. Zawiera on instalację elektryczną co BEZWZGLĘDNIE powinien zaprojektować człowiek z uprawnieniami. Gdy zaczną bronić się normą na fotowoltaikę to im zasuń rozporządzenie ministra, które zobowiązuje do utrzymania budynku w taki sposób aby był bezpieczny a to obliguje do stosowania wszystkich norm - tych na onstalację elektryczna również. W przypadku instalacji urządzeń na dachu należy sprawdzić jego wytrzymałość oraz dodatkowe wymagania ochrony p.poż. oraz ochrony przed wyładowaniami atmosferycznymi na co musi być kwit. Bezwzględnie powinnaś otrzymać protokoły po sprawdzeniach oraz instrukcję użytkowania.

GRZES1545 napisał:

Jaka jest różnica w tych umowach? Ano taka, że nikt nie uwala 20%, ktoś płaci za wyprodukowaną energię ale trzeba zgłosić się do podatku akcyzowego i co miesiąc raportować ilość energii. Poniżej megawata mocy źródła akcyzy się nie płaci ale raportować trzeba. Dlaczego ma się nie zwrocić? Zwykły piec CO ciagnie prąd spala drogi wiegiel itp. A tu masz energię za którą niewiele płacisz bo wytwarza Ci ją słońce, każdy rok to oszczędność na tym co byś spalil w piecu. Pompa ciepła atmosferyczna ma punkt biwalentny, po osiągnięciu którego odpala grzałki, po pięciu latach nawet 10% sprawności ucieka i jest droga w zakupie. Taniej wychodzi split plus kocioł elektryczny no i masz klimę latem.

okurcze. Edytor nie radzi sobie z cytatami na komórce...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ywa napisał:

Jak być EKO to pełną gęba.

solar to pseudo ekologia, taka chwilowa moda dla uspokojenia sumienia i pokazania się sąsiadom; pozbawiona sensu ekonomicznego 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jeszcze niech PiS troszkę porządzi i wszyscy będą płacić takie rachunki

gdyby rządziła po to płacił byś dwa razy tyle 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, nie napisał:

gdyby rządziła po to płacił byś dwa razy tyle 

Typowy argument PiSowskich "baranów". Zamiast zauważyć ze ich kochany rząd robi ich bez mydła, to karmieni są tekstami "gdyby rządziła PO..." i przyjmują z radością coraz to nowa nakładane na nich podatki.

• Like 2
Opublikowano

A zimą ile prądu wytwarza jak brak słońca może być przez 4 miesiące ? .

Na ile lat jest gwarancja w razie  awarii i czy dana firma jeszcze będzie na rynku i jaki koszt napraw jest ? .

Ile kosztuje ubezpieczenie solarów  przed gradem jak w razie pobije ? .

Koszta koszta tego nikt nie liczy .

Opublikowano
43 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

argument

43 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

PiSowskich "baranów"

:D 

cena 1kWh

2007 - 0,45

2013 - 0,58

wzrost o 29%

2015 - 0,57

2019 - 0,55 !!!

2021 - 0,63

wzrost o 10,5%

przez 4 lata rządów pis obniżał ceny energii e, dopiero rok pandemiczny spowodował wzrost cen

dane pokazują o ile wzrosły ceny energii elek przez pierwsze 6 lat rządów pis i pierwsze 6 lat rządów po

44 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Zamiast zauważyć ze ich kochany rząd robi ich bez mydła

to jak nazwać to, co ukochany rząd po-wców robił ze swoimi wyznawcami i tobą? :D 

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

A zimą ile prądu wytwarza jak brak słońca może być przez 4 miesiące ? .

Na ile lat jest gwarancja w razie  awarii i czy dana firma jeszcze będzie na rynku i jaki koszt napraw jest ? .

Nie wiem jak jest zimą, ale przez 40 dni od 10 kwietnia naprodukowalem już prądu na zapas na 1 miesiąc. Na faliwnik 10 lat gwarancji a na panele 20 lat na uzysk, czyli po 20 latach będą generować minimum 80% tego co nowe panele. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, nie napisał:

:D 

cena 1kWh

2007 - 0,45

2013 - 0,58

wzrost o 29%

2015 - 0,57

2019 - 0,55 !!!

2021 - 0,63

Popraw dane bo w 2013 prąd kosztował 0.51 w taryfie G11, ładnie manipulujesz danymi. Aż spojrzałem w archiwalne faktury za ee. Dane dla PGE o Łódź.  Ale wy pisowcy zawsze pozmieniacie tak żeby ładnie wyszlo :)

Wykres ze strony URE. Od 2017 do 2020 mamy wzrost o 50%, ach dzięki ci Jarosławie Wspaniały xDimage.png.cb24a40b3cd6627b7c5f5443690e697c.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v