Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Bogdan675 napisał:

W minioną środę na antenie TVN24 dziennikarz tej stacji Andrzej Morozowski krzyczał na posłankę Lewicy Beatę Maciejewską. – Pani poseł, była szansa, żeby spróbować ten rząd odwołać – grzmiał. Zarzucał jej również, że w czasie negocjacji z PiS nie postawiono „sprawy kobiet”. Po programie posłanka oceniła, że rozmawiała nie z dziennikarzem, a ze „wściekłym rzecznikiem Koalicji Obywatelskiej”. – Sposób formułowania pytań, prowadzenia programu, nie licuje z dziennikarstwem – stwierdziła w rozmowie z portalem tvp.info.

Propaganda każe bronić nowego lewicowego koalicjanta co?

Opublikowano
14 minut temu, Mariusz2903 napisał:

no nie broń ruskich wielowiekowe wojny z nimi  zabory  wojna bolszewicka stalinizm a z anglią spokój był 

Co zrobili angole w 39 roku jak Hitler najechał Polskę?🤔🤨 ano nic. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Mariusz2903 napisał:

no nie broń ruskich wielowiekowe wojny z nimi  zabory  wojna bolszewicka stalinizm a z anglią spokój był 

No i z USA tez był spokój, nie najechali nas. Bo byli daleko.😂 Ale sprzedali nas ruskim po wojnie, jak amerykanie Kurdów. za***isty sojusznik.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

był taki mocny za przyzwoleniem europy że nikt nie chciał go drażnić ale ci powiem że jakby powtórzył się rok 1939 ja bym się poddał bez wojny  to by ograniczyło straty w ludziach i mieniu do minimum dał bym hitlerowi ten korytarz do prus wschodnich  kolaboranci mieli najmniejsze straty podczas wojny albo powstanie warszawskie też było siedzieć cicho i straty by były mniejsze magnaci  przed zaborami ułożyli się z zaborcami  a głupi lud zrywał się do powstań prawdziwy wróg jest zawsze na wschodzie okupant niemiecki był bardziej ludzki niż sowieci  patrz obozy i łagry nie mówię ty o obozach zagłady  ale przymusowej pracy 

Opublikowano
11 minut temu, mirro napisał:

No i z USA tez był spokój, nie najechali nas. Bo byli daleko.😂 Ale sprzedali nas ruskim po wojnie, jak amerykanie Kurdów. za***isty sojusznik.

jak by amerykanie nie weszli do 2 wojny św . to kto wie co by było oś tokio berlin rzym mogła by się powiększyć 

Opublikowano

Jakby japońce nie zaatakowali USA, to różnie mogło być. Skoro USA wywalało Żydów chcących uciec przed czekających ich holocaustem, skoro finansowali jak Ford Hitlera, to mogli przyglądać się zza wody na jatkę w Europie.

9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

okupant niemiecki był bardziej ludzki niż sowieci 

A to, to już szczyt wszystkiego. 

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Jakby japońce nie zaatakowali USA, to różnie mogło być. Skoro USA wywalało Żydów chcących uciec przed czekających ich holocaustem, skoro finansowali jak Ford Hitlera, to mogli przyglądać się zza wody na jatkę w Europie.

A to, to już szczyt wszystkiego. 

mam na to dowody świadków 

Opublikowano

Kuźwa zrozum że eksterminacja narodów słowiańskich była zaplanowana na dłuższy okres. Niemcy mieli to zaplanowane, przećwiczone na Żydach.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

mam na to dowody świadków 

folksdojczy albo ich potomków?
Chłopie porównywanie sowieckiej okupacji do niemieckiej jakoby niemiecka była mniej groźna i jak to nazywasz "ludzka" jednoznacznie świadczy o Tobie.
jeszcze gorzej jak płaskoziemstwo.
czy szkopy pozwalały na typowo polski rząd? sowieci co prawda wasalny ale jednak. czy sowieci chcieli wynarodowić polskie terytoria? no zabużniaki pewnie powiedzą że tak ale niemcy nawet nie dopuszczali niczego co mogło w nazwie mieć polskie gdziekolwiek

NIE MA ŻADNEGO PORÓWNANIA MIĘDZY NIEMIECKĄ OKUPACJĄ A SOWIECKĄ  i wbij to sobie do głowy bo jeśli kiedy będziesz się przy swoim upierał to może być groźne dla ciebie jeśli w "odpowiednie" towarzystwo trafisz.
Zgoda - rusy to dzicz, szemraństwo ale oni nas przynajmniej jakoś tam szanują a niemcy do dziś... no i tu na razie zawieszę aby kto mi nie przypisał współudzialu w tym co będzie działo się w przyszłości.

ode mnie dostał jeden w ryj gdy stwierdził że germaństwo to szlachetność i kultura.
kultura qwa z ludzi mydło robić i z włosów materace a ze skóry abażury do lamp. to nawet nie ludzie, to jakieś - nie wiem - beznamiętne maszyny

tfu!
pewnych rzeczy nie wolno zapominać  NIGDY

dla ruskich sowietyzm był nieszczęsciem i większy odsetek z nich padł jego ofiarą niż nas od nich dla germanów faszyzm to ich główna natura.

szwaby miały wyjątkowe szczęście z kim wojnę przegrały bo jeśli by z kimś czymś takim jak oni...

(no i sparaliżowałem forum bo przez już godzinę nikt się nie odezwał a przecież niedziela)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Rok temu o tej porze Wielka Brytania była drugim największym importerem drobiu z Polski. Obecnie kraj ten spadł na czwarte miejsce w rankingu najpoważniejszych odbiorców polskiego mięsa drobiowego. Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz gorsze wyniki eksportu do Wielkiej Brytanii są prostą konsekwencją Brexitu.

- Kilka miesięcy temu cała branża drobiarska mówiła o możliwych negatywnych konsekwencjach Brexitu. Po zakończeniu negocjacji między Wielką Brytanią a Unią Europejską wszyscy odetchnęli z ulgą. Tymczasem wygląda na to, że bez świateł reflektorów, bez zainteresowania opinii publicznej powoli, ale konsekwentnie tracimy brytyjski rynek – komentuje sytuację Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. Gawrońska uważa, że w kolejnych miesiącach Brytyjczycy będą zamawiać jeszcze mniej drobiu z Polski. Jako bezpośrednią przyczynę tej sytuacji wskazuje rosnącą konkurencję na Wyspach i powolną utratę uprzywilejowanej pozycji dawnych, brytyjskich partnerów w ramach UE, jak Polska na rzecz takich państw jak na przykład Ukraina.

Ukraina POWALI NAS GOSPODARCZO NA KOLANA .

Opublikowano (edytowane)

czym? produkcją rolną? a od kiedy to rolnictwo jest miarą siły nowoczesnej gospodarki?
Co najwyżej zmusi nas Ukraina do gospodarczej ucieczki do przodu bo z tych kolan trzeba pierwej wstać żeby można było się "powalić" :P

co to? Brytyjczycy nie mogą sobie sami kur czy tam indyków nahodować? jakoś nie czepiają się i wolą kupić od biedoty co nic innego nie potrafi.
Ukraina powinna być spichlerzem Europy, idealnie aby zjednoczonej Europy no ale Putin (czy następcy) już na pewno zadba aby to tak łatwo nie poszło.
nic nie wiadomo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

mirro - nie jesteśmy jedynymi słowianami. Taka z nas wersja na zachód. Zalecenie wyniszczenia dotyczyło Rosjan. Słowianie zachodni mieli zostać w większości wywaleni na zbity pysk z terenów, które zamieszkiwali. Potrzebowali kilku milionów do podcierania tyłków a reszta miała dostać propozycję nie do odrzucenia. Plan wziął w łeb bo mierzyli polaków własną miarką. Niespodziewali się, że bez elit naród jednak będzie coś znaczył. W rezultacie powstał Problem Polski i dalej tak jak Ty napisałeś. W umyśle pojeba nie mogło to się inaczej skończyć. Na samym przedwojniu chcieli się wszak układać. Słowianie to był problem obszerniejszy od żydowskiego zatem nie mogły wchodzić w grę te same metody. Zasadniczo - mieliśmy sami wymrzeć i się zmiksować a do tego czasu być produktywni. Retrospekcja tego obrazu jest wodą na młyn eurosceptykom ale jest płytka bo nie przewiduje tego czego nie przewidziała machina NSDAP.

I teraz dysydent. Rosjanie Polaków nie szanują a conajwyżej się przyzwyczaili. Zadałeś sobie pytanie dlaczego folksdojcze popadli pierwej na Lubelszczyznę a nie wysiedlono Warszawskiego Skupiska Kulturowego?

Dysydent - Ukraina może samodzielnie stać się państwem z arsenałem nuklearnym, posiada przemysł lotniczy (no może ciut za dużo powiedziane) a nie żadne montownie, ogarnia też przemysł ciężki. Poza tym to jebitny zasób ludzki toteż bym ich nie lekceważył bo gdy pewnego dnia okaże się, że interesy są tam bezpieczne będziemy mieli przegwizdane jak galan to wymalował.

I że tak wrócę do tematu okupacji rosyjskiej. Zafundowano nam w całym zniszczonym kraju ruską odmianę folksdojcza co było łatwe. Choćby Bierut. Wszystkiego pilnowała UB. Stalin Realizował identyczny plan co Hitler na początku tylko miał łatwiej choćby przez to, że element do przesiedlenia tkwił na emigracji ze strony Irackiej, Brytyjskiej a reszcie maszerującej z frontem wystarczyło dać na dowódcę idiotę i pijaka...

Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał:

Na samym przedwojniu chcieli się wszak układać.

ribbetropp mołotow nawet się ułożyli i co z tych ukladów wyszlo
Putin nawet dzisiaj na ichniej rocznicy pabiedy uderzał w dzwony wojny ojczyźnianej

Słowianie i Germanie to dwie różne kultury i nigdy nie będą współegzystować na równoprawiu. jeszcze wielu pokoleń trzeba aby te różnice zanikły ale to tylko przez rocieńczenie się obu grup w kolorowym żywiole.
akurat zachodnie dawniej dominujące nacje sa w tym rozcienczaniu obecnie bardziej zaawansowane a że różnorodność daje większą siłe to

przecież coś musi sie zrodzić po upadku czy przereformowaniu zdegenerowanego dobrobytem zachodu

ziarno na nowe tam już posiane i raczej nie ma odwrotu albo mało prawdopodobny
te czasy diametralnie różnią się od przedholocaustowych bo "nowe piętro lasu" jest nie w dominujących warstwach a w dołach.
multi-kulti jest faktem a pierwotni dominatorzy sami staną się mniejszością coraz bardziej marginalizowaną.

czy obecnie jest ktoś taki jak rodowity typowy rzymianin? bo mieszkaniec miasta Rzym to Włoch nic wspólnego z Rzymianami nawet wyglądem nie mający wspólnego

zwykłe procesy ekosystemów i Natury. Człowiek jest zbyt głupi aby nad nimi zapanować a tylko im podlega tak jak reszta życia na tej planecie. Pojawia się nowe, mlode, agresywne i silne; z czasem dojrzewa starzeje się i... staje się pożywką dla następnego w odwiecznych cyklach i nigdy nowe nie jest kontynuacją starego. Nawet w rolmictwie polowym płodozmian jest najefektywniejszy. Im bardziej popadniesz w monokulturę, się wyspecalizujesz tym gwałtowniej upadniesz przy nawet drobnej zmianie warunków środowiska. nacjonalizmy to monokultury ze swej natury skazane na rychły upadek w skali dziejów

Opublikowano

z twittera

Dla Niemców 8 maja to jest Dzień Oswobodzenia, Tag der Befreiung, dzień upadku dyktatury złych nazistów niewiadomej narodowości nad dobrymi Niemcami, po latach narodowosocjalistycznej władzy sprawowanej gwałtem (Gewaltherrschaft).

A mnie, nieświadomego, uczono na uniwersytecie, że NSDAP i kanclerz Hitler objęli władzę w Niemczech drogą demokratyczną. Oglądałem niezliczone filmy, na których nieprzebrane tłumy skandowały  "Sieg Heil" i "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer!" na widok kanclerza III Rzeszy.
Widziałem na wielu ekranach złożone całkowicie z ochotników oddziały Waffen SS, kiedy  prezentowały nienaganny krok defiladowy, czyli Paradeschritt, na ulicach niemieckich miast przy wiwatach i burzy oklasków zgromadzonej publiczności.
Kamery powoli jechały przez ogarnięte ekstazą twarze chłopców z Hitlerjugend i dziewcząt z Bund Deutscher Mädel rzucających kwiaty pod gąsienice.

• Thanks 1
Opublikowano

sprostowanie-to nieprawda ze z ludzi robiono mydlo, abazury i materace. to ekonomicznie nieoplacalne i nie ma zadnych dowodow na to -niemcy to bylo bardzo biurokratyczne panstwo i jesli czegos nie bylo w papierach to nie bylo ..

Dnia 8.05.2021 o 13:05, dysydent napisał:

a no czy może by kto podjął się produkcji klawiatur rozszerzonych w Polsce o kilka klawiszy (dziewięć choćby w osobnym bloku) bo przez prawy alt muszę co i raz klawiatury wymieniać

ja nie uzywam alta  od 1987 r i moge ci pare klawiszy sprzedac ..

10 godzin temu, jarecki napisał:

bylem dzisaj na wycieczce, co chwila jezyk ukrainski slychac ,na parkingach auta ua stoja , gdysmy byli na robotach z kolegami to rzadko rzesmy glosno po polsku rozmawiali ,zawsze na uboczu i po cichu-moze temu ze na nielegalu?

7 godzin temu, PRIMO napisał:

jak to co wypowiedzieli wojne-nawet jakies dzialania sie toczyly.

okupacja niemiecka na filmie ze wsi mojej zony, nawet na chwile chalupa jej przodkow mignela.

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, jacus napisał:

ja nie uzywam alta  od 1987 r i moge ci pare klawiszy sprzedac ..

a no wierz lub nie ale głównie o Tobie myślałem forsując pomysł klawiatury do bezaltowego pisania polskich liter "ogonkowch" ale znikłeś z forum i nie wspominałem :)

no oferta czemu nie tylko ja nie potrafię pojedynczych klawiszy wymieniać żeby czego nie połamać i jeśli już to całe klawiatury... zwlaszcza ze ja laptopy i ...
a powaznie to rzeczywiście do tego Della i paru innych muszę... zapomniałem zamówić  i wracam na "alledrogo", i tak będę szukał najtańszych :P
paczkomat blisko to nawet lepiej jak w stacjonarnym sklepie w miasteczku

1 godzinę temu, racyl napisał:

Zdjęcie

da się zrobić ;) jak by co.

49 minut temu, jacus napisał:

sprostowanie-to nieprawda ze z ludzi robiono mydlo, abazury i materace. to ekonomicznie nieoplacalne i nie ma zadnych dowodow na to -niemcy to bylo bardzo biurokratyczne panstwo i jesli czegos nie bylo w papierach to nie bylo ..

no
tak jak teraz nie ma prowincjonalnych niemiec na street-wiew google bo nie wyrazili zgody a austriacy zakazali używania rejestratorów samochodowych na ich drogach

boja się sk..yny

i tak ma być.

ktory to dureń z Polski chciał utworzenia unijnych sił zbrojnych w których naturalnym trzonem były by wojska niemieckie?
no tym razem linia konfliktu będzie gospodarcze zmaganie bloku USA WB z niemieckim w którym i my jesteśmy.
Dobre i to że choć raz będziemy na uboczu głównych nurtów zdarzeń.
Tylko że z ruskimi nie ma komu się bodaj na chłodno dogadać ale i to "da się zrobić" gdy nadejdzie taka konieczność.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

to jeszcze z fb

Zdjęcie

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ukazał się interesujący materiał oparty na raporcie międzynarodowej firmy audytorskiej i doradczej PwC - Price Waterhouse & Coopers pod tytułem "Praca w UE – podatki i składki. Wpływ COVID-19 na podatki pracownicze".

Otóż okazuje się, że w minionym 2020 roku obciążenia podatkowe i składkowe wynagrodzeń w naszym kraju zmniejszyły się na tle innych państw i polscy obywatele znaleźli się dokładnie w połowie stawki państw należących do Unii Europejskiej (14 miejsce), awansując w stosunku do roku 2019 o dwie pozycje, a względem 2018 roku o trzy. W portfelach Polaków zostało więcej pieniędzy, a awans naszego kraju oznacza, że wyprzedziliśmy tym samym Holandię, Portugalię i Francję w porównaniu do 2019 roku.

W klasyfikacji dochodu netto na pracującą osobę (wynagrodzenie po odjęciu danin na ZUS i podatku PIT) Polacy zajmują obecnie 14 pozycję pośród krajów UE.

Z kolei w przypadku rodziny z przeciętnym wynagrodzeniem pozycja Polski to miejsce 17. (także wzrost o dwa miejsca w porównaniu do poprzedniego roku). Przeciętnie zarabiająca rodzina mogła liczyć na 77 proc. wynagrodzenia netto.

Edytowane przez nie
  • Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, nie napisał:

W klasyfikacji dochodu netto na pracującą osobę (wynagrodzenie po odjęciu danin na ZUS i podatku PIT) Polacy zajmują obecnie 14 pozycję pośród krajów UE.

Te wszystkie daniny płaci i tak pracodawca, nie pracowni. Płaca netto to też koszt pracodawcy.😂 Jak sie to nie zbilansuje w firmie, to mamy bankruta netto, brutto i po całości. Rozbijanie gówna na atomy.

7 godzin temu, dysydent napisał:

Tylko że z ruskimi nie ma komu się bodaj na chłodno dogadać ale i to "da się zrobić" gdy nadejdzie taka konieczność.

Na chłodno, to się z nimi Niemcy dogadują. I na razie im wychodzi.😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v