Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydatki PO: miliony na marketing, 100 tys. zł dla twórcy "Soku z buraka"

wczoraj, 20:41Polska
Wydatki PO: miliony na marketing, 100 tys. zł dla twórcy "Soku z buraka" PAP/Paweł Supernak
Przewodniczący PO Borys Budka

Interia prześwietliła wydatki Platformy Obywatelskiej w 2020 roku. Partia Borysa Budki wydała miliony złotych na marketing i badania. Po ponad 100 tys. zł zarobili główny ekonomista PO prof. Bogdan Rzońca, a także twórca internetowego "Soku z buraka" Mariusz Kozak-Zagozda. Przychody partii sięgnęły 65,25 mln zł.

W Platformie Obywatelskiej najwięcej zarabiają ci, którzy odpowiadają za finanse. Łukasz Pawełek, skarbnik partii i członek zarządu krajowego, może liczyć na przelewy sięgające 11 tys. zł miesięcznie. Jednym z najlepiej zarabiających specjalistów PO jest główny ekonomista ekipy Borysa Budki - prof. Andrzej Rzońca pobierał pensję z Funduszu Eksperckiego - najwyższy przelew, styczniowy, opiewa na kwotę 23 520 zł. Łącznie w 2020 r. zarobił 113 400 zł.

Na stałej liście partyjnych płac, chociaż nie należy do ludzi opłacanych z Funduszu Eksperckiego, jest również Mariusz Kozak-Zagozda. Zrobiło się o nim głośno, kiedy w 2019 r. okazało się, że jest on twórcą profilu "Sok z Buraka" na Facebooku.

ZOBACZ: Rozmowy Giertycha z twórcą "Soku z Buraka". Mecenas komentuje

Jak ustaliła Interia, w 2020 r. Mariusz Kozak-Zagozda regularnie otrzymywał przelewy od ugrupowania Borysa Budki. W 2020 r. twórca "Soku z Buraka" zarobił dzięki PO 104 605 zł.

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2021-04-28/wydatki-po-miliony-na-marketing-100-tys-dla-tworcy-soku-z-buraka/?fbclid=IwAR2PX3bhh-8ITj83KtRdJDiBeaFexB-pstMXnXsEO4GhTUSV6O2C9YcM_q0

• Like 2
Opublikowano
43 minuty temu, Bogdan675 napisał:

Jak ustaliła Interia, w 2020 r. Mariusz Kozak-Zagozda regularnie otrzymywał przelewy od ugrupowania Borysa Budki. W 2020 r. twórca "Soku z Buraka" zarobił dzięki PO 104 605 zł.

Jakby otrzymywał przelewy z jakiegoś ministerstwa, to byłoby naganne. Ale ponieważ otrzymywał z partii, to chyba jasne że robi dla tej partii.😂 Oczywiście Ci co pobierali ze spółki Srebrna, przechowalni polityków PiS, są poza podejrzeniami bo płaciła im spółka.😂

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mirro napisał:

Zawieram z właścicielem umowę kontraktacyjną  na zielony groszek. Po zbiorach płacę mu np . za tonę groszku z hektara bo taki był plon. Gościu bierze dopłaty legalnie przelewam mu za towar dostarczony , wszyscy są zadowoleni. 

Taki myk jest do opodatkowania bez wysiłku i to w obrębie istniejącego prawa.

Nie wątpie że jesteście zadowoleni ale budżet nie bo potrzebuje sałaty i wystarczy uznać czynsz dzierżawny jako dochód  opodatkowany, oraz jednocześnie uzależnić wypłatę dopłat od produkcji i posiadania tytułu prawnego (własność, dzierżawa). Skutek: 

1. czynsz wzrośnie (o stawkę dopłat pobieranych obecnie przez właściciela pomimo że nie on produkował),

2. w prostym przełożeniu wyższa kasa dochodu z czynszu, to wyższa kasa z podatku.

2 godziny temu, akooo napisał:

a teraz umów pisemnych nie trzeba? Tez trzeba

Dla własnego bezpieczeństwa, ale urzędowo nikt cię nie zmusza jedyne co tracisz to dostęp do funduszy rozwojowych UE i odszkodowania.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

ale prawnie dopłaty przysługują temu co pole uprawia , róznie można umowe zforumować a akurat w przypadku Mirro umowa jest sprytnie sporządzona widze tam ręke prawnika . podejrzewam że nawet 50 % najmu mieszkań jest bez odprowadzania podatku od zysku z najmu . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

No tak ale jak ktoś nie ma dzierżawy na papierze to jakby sam uprawiał.

Opublikowano

tak jest sporo rolników nie na ryczałcie a na  VAT i wtedy tak samo jak odlicza paliwo czy inne srodki potrzebne do produkcji to może odliczyć także wydatek na dzierżawę ziemi . ogólnie rolnicy którzy inwestują w gospodarstwa to przechodzą na rozliczenie na zasadach ogólnych 

Opublikowano

@jarecki o czym Ty pitolisz? Jak to „odlicza paliwo”? Nie paliwo, a VAT zawarty w cenie brutto. Czynsz dzierżawny nie jest ovatowany, więc co niby odliczy vatowiec? Poza tym, nawet jeśli odliczy to i tak tylko VAT, jeśli ewentualnie obłożyliby czynsz takim podatkiem. Poza tym, tu nie idzie o opodatkowanie dzierżawcy, a wydzierżawiającego. 

• Confused 1
Opublikowano

Watowiec prosze pana może odliczyć tylko VAT który jako koszt poniósł w czasie działalności, czyli jak zapłacił 1000zł VATu na fakturach, to o tyle może pomniejszyć VAT który musi sam zapłacić, a który jest naliczany od wartości jego sprzedanej produkcji. Albo wnioskować do US o zwrot sumy nadpłaconego VATu. Nikogo nie interesuje ile ty wydałeś ponad podatek VAT.

O @bezbarwny mnie uprzedził. Od 18 lat jestem czynnym płatnikiem i wiem co odliczam a czego nie.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

róznie można umowe zforumować a akurat w przypadku Mirro umowa jest sprytnie sporządzona widze tam ręke prawnika

Takie cuś to przyszło samo do głowy podczas picia kawy. Wystarczy zwykła umowa kontraktacji, którą i tak muszę zawierać z plantatorem. 😂

Opublikowano

Najpierw PiS przez parę lat mamił wizją potęgi węglowej, etosem górnika a teraz w ciągu 7 miesięcy wytłumaczył że z tego nic nie będzie. 😂 Już o większych jełopów to trudno.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

"Szalone robaki" z USA niszczą ziemię rolnikom .

Naukowcy są zaniepokojeni. A to za sprawą dżdżownic z rodzaju Amynthas, zwanych też "szalonymi robakami" lub "azjatyckimi skaczącymi robakami". Skąd taka nazwa? Aby się o tym przekonać, wystarczy wziąć robaka na rękę. Wówczas zaczyna wić się jak szalony i wyskakiwać z dłoni. Teraz naukowcy odkryli, że larwy rozprzestrzeniły się w co najmniej 15 stanach w USA.

A KIEDY BĘDĄ  W EUROPIE ZIEMIE ZJADAĆ .

"Szalone robaki" przypominają zwykłe dżdżownice, tylko są mniejsze i bardziej brązowe. Ich reputacja jest jednak znacznie bardziej złowieszcza. Według Smithsonian Magazine dorosłe robaki rozmnażają się szybko i nie potrzebują do tego partnerów. Ich jaja są tego samego koloru co gleba. Po wykluciu robaki szybko pochłaniają składniki odżywcze z wierzchniej warstwy gleby wokół siebie, pozostawiając luźną, ziarnistą ziemię przypominającą fusy z kawy.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Na pewno się tym dobrem podzielą. Ja onegdaj stonką.🤣

Ja to chętnie bym Ukrainę naszym chrabąszczem majowym obdarzył, bo w takiej ilości jak u mnie to chyba go jeszcze nie mają🤭

Opublikowano

Wszystko pójdzie w górę, bo olej opałowy i gaz będą podstawowymi paliwami. Do tego nowe bloki energetyczne gazowe i nagle staniemy się głównym klientem NS2. 🤣

I tak oto przyroda postawi na swoim. A dumny PiS doprowadzi do tego bez mrugnięcia okiem i najmniejszej refleksji. To będzie nowy ład dla wszystkich, stworzony przez idiotów.😂

Opublikowano

Chińczycy tymczasem odpalają już huty bezkoksowe... Mirro -. bycie klientem NS2 nie jest takie oczywiste albowiem dalej na zachód mają takie same zapędy. Wniosek jest taki, że gaz z północy nie będzie za tani i potrzebne będzie jakieś NS 3

Czy umowy w barterze jeszcze istnieją? Tak z ciekawości...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v