Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

te kopalnie choć czesto trzeba było do nich dokładać do dawały prace w trudnych czasach , chyba już  kilka lat temu nie wiem kiedy ale była restrukturyzacja i wypłaty odpraw dla górników którzy dobrowolnie odchodzili z pracy i co ? nic to nie dało bo przyszła hossa i kopalnie znowu zatrudniały ,taki biznes tylko pod ochroną rządu .   ja dalej sie tego trzymam że powiązanie  kopalń z elektrowniami było dobrym pomysłem .

Opublikowano

Jak nie będzie buntu  społecznego to zamkną Kraj na 3 tygodni włącznie z Wielkanocą będzie twardy Lockdown  w Polsce tak zapowiedział doktor i doktor Ekonomi Niedzielski .

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tygodnik podaje przykład prywatnej spółki ERG Bieruń-Folie. Za rządów PiS spółka dostała niemal 30 mln zł dotacji na badania dotyczące produkcji folii.

10 proc. udziałów w spółce ma sam Obajtek, donosi "Newsweek". Kolejne 10 proc. ma należeć do jego matki.

ok .30 mln zł dostała spółka ta od foli na rozwój i Wiesz co , ja popieram akurat ja jestem jednym z nielicznych którzy używają foli np . do sianokiszonki polskiej ale wiekszość pewnie z 95 % foli rolniczych pochodzi z importu  w tym roku podobno podwyżki 30 % wartosc rynku pewnie wartosc rynku pewnie okołóo 1 mld zł w polsce  . Ostatnio pojawiło sie zdjecie z hali do testów rozsiewaczy  firmy unia group bez nakładów na rozwój nigdzie nie zajdziemy a jako  kraj mamy najnizszy udział wydatków z budzetu państwa na badania .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Dawno powinni zrobić to inaczej tego się nie pozbędzie

Zamknąć na 3 tyg kto wyjdzie to z dronsa gazem, inaczej się to nie skończy.

3 minuty temu, galan99 napisał:

Jak nie będzie buntu  społecznego to zamkną Kraj na 3 tygodni włącznie z Wielkanocą będzie twardy Lockdown  w Polsce tak zapowiedział doktor i doktor Ekonomi Niedzielski .

Opublikowano

„Die Welt” chwali Polski program szczepień. Maliszewski: „Opozycja nie przyzna się do błędu”

RT, KOAL  14.03.2021, 20:01 |aktualizacja: 20:27
Udostępnij:   

Opozycja krytykowała powstawanie szpitali tymczasowych, teraz te placówki są kluczowe (fot. PAP/Łukasz Gągulski)

Opozycja krytykowała powstawanie szpitali tymczasowych, teraz te placówki są kluczowe (fot. PAP/Łukasz Gągulski)

„Narodowy program szczepień zakłada optymalne wykorzystanie dostarczonych szczepionek, każdej dawki. Zauważmy, że jeżeli chodzi o UE to kraje mniej więcej proporcjonalnie do wielkości, do liczby ludności otrzymywały liczbę dawek. Natomiast Polska wykorzystuje te szczepionki sprawniej niż inne kraje, nawet te największe typu Niemcy, Francja, Włochy” – stwierdził w wypowiedzi dla portalu wPolityce.pl podsekretarz stanu w KPRM prof. Norbert Maliszewski, komentując artykuł „Die Welt” zachwalający proces szczepienia w Polsce.

uid_9036b09ece44a401ef95db4a6227fc321615

UE zawiodła w kwestii szczepień? Sondaż pokazał, co myślą Polacy

53,1 proc. Polaków uważa, że UE zawiodła w kwestii zapewnienia odpowiedniej liczby szczepionek na COVID-19 państwom członkowskim – wynika z sondażu...

zobacz więcej

Warszawski korespondent dziennika „Die Welt” Philipp Fritz w artykule opublikowanym w miniony piątek zauważa, że „żaden z głównych krajów UE nie szczepi się tak szybko jak Polska”.

„Pod względem liczby szczepień, przy obecnych 10,8 dawkach na stu mieszkańców, Polska wciąż wyprzedza Hiszpanię, gdzie kampania szczepień również nabiera tempa. Polska wyraźnie też wyprzedza Niemcy, przy czym postępuje zupełnie inaczej niż jej zachodni sąsiad” – pisze Fritz.

Inna kolejność, więcej punktów szczepień, lepsza logistyka

„Rejestracja chętnych odbywa się na terenie całego kraju czterema kanałami, przez 24-godzinną infolinię, konto pacjenta, SMS-y lub cyfrowo. Wszystko jest kontrolowane z Warszawy” – możemy przeczytać i jak zaznacza dziennikarz „kolejność szczepień jest również inna niż w większości krajów UE”.

Zasadniczy wpływ na wyższe tempo szczepienia w Polsce ma jednak, zdaniem Fritza, włączenie w program szczepień lekarzy prowadzących prywatną praktykę. W Niemczech ta grupa włączy się w szczepienia najwcześniej w połowie kwietnia, a w Polsce bierze udział już od grudnia 2020r. Ma to mieć również wpływ na efektywne wykorzystanie poszczególnych dawek szczepionek, gdyż jak pisze niemiecki dziennikarz, ci lekarze „dbają też o to, by marnowało się (…) tylko kilka pojedynczych dawek szczepionek”.

Polska zdaniem Fritza lepiej niż Niemcy radzi sobie także z logistyką szczepionek – do 11 marca dostarczono do Polski 5,2 mln dawek szczepionek, z czego 4,8 mln już skierowano do punktów szczepień. „To 92 procent dostaw” – zauważa, przy czym jak podkreśla „w Niemczech rozdysponowano około 70 procent dostarczonych dawek” .

446ae7032ad7145311025c27ebb077441541685773263.jpg

uid_f13982046b390becbc9f0269d12f3d371615

Koronawirus. Ruszyły zapisy na szczepienie osób przewlekle chorych

Od środy od godziny 6 rano na szczepienie przeciw COVID-19 mogą zapisać się osoby przewlekle chore, które są dializowane, leczą się onkologicznie...

zobacz więcej

Podsekretarz stanu w KPRM prof. Norbert Maliszewski potwierdza spostrzeżenia dziennikarza „Die Welt” . – Polega to na tym, że po pierwsze mamy system, który łączy zalety dwóch stosowanych – na przykład Niemcy mają taki system, w którym dominują masowe punkty szczepień, natomiast Polska ma zarówno masowe punkty szczepień, jak też mniejsze, wykorzystuje POZ-ety czyli przychodnie – stwierdził Maliszewski w wypowiedzi dla wpolityce.pl.

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Da, tylko to pokona wirusa, raz a dobrze zamknąć wszystko i nie wyłazić nigdzie ale to każdego ma się tyczyć.

Nawet prezesa w miesięcznicę? A nie.....rocznica będzie.....

Opublikowano
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Da, tylko to pokona wirusa, raz a dobrze zamknąć wszystko i nie wyłazić nigdzie ale to każdego ma się tyczyć.

Rusiu, tyle to da co szczepionki.

Widziałeś Cebul nigdzie nie wyłazi i złapał 🙆‍♂️

Opublikowano (edytowane)

Niemcy nie chcą się szczepić tak mało to się szczepi bo nie są głupi żeby tym gównem się szczepić tak jak w Polsce lecą a wiem bo trocha znajomych mam w Niemczech .

Doktor kardiolog powiedział wyraźnie maski nic nie dają bo ten wirus jest w powietrzu jak grypa a może to tylko grypa kto to wie co jest .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
Opublikowano

roman - rozmawiamy o energetyce zawodowej czy o czym wreszcie? Poza tym gaz wcale nie jest zabroniony. Są pewne ograniczenia w nowym budownictwie i polegają one głównie na przejściu na ogrzewanie niskotemperaturowe czyli konwekcja z grzejników o większej powierzchni lub podłogówka. Niemcy zastąpili energię atomową mocami z węgla i wiatru gdybyś raczył doprecyzować i były to już mocno zajechane elektrownie. Poza tym proces trwa. Unia wcale nie uważa tego źródła za brudne zatem pewnie cwaniaki postawią sobie coś nowoczesnego.

Opublikowano
10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Rusiu, tyle to da co szczepionki.

A widziałeś kolejki do teatru i na wystawy w warszawie po 100m przed wejściem, w galeriach to samo i co warszawa na czerwono, gdyby nie lezly to by tyle nie było

Co teatr wnosi i daje do życia? 

Wylęgarnie wirusów jedynie.

• Haha 1
Opublikowano

Glifosat wcale nie stał się zdrowy. Przeczytaj dokładnie, a Pfizer to firma prywatna i działa na zasadzie rachunku ekonomicznego - każdy może negocjować. Zresztą prawdopodobnie najlepszą szczepionkę ma J&J a to Amerykańska firma - to jest lepiej?

mariusz - niema zakazu lotów nad biegunem południowym. Jest to zbyt duża odległość ląd - ląd i samolot - ląd dla samolotów pasażerskich nawet czterosilnikowych. Samoloty badawcze jak najbardziej mogą latać. Jest też zjawisko prądów strumieniowych które nijak nie pasuje do Twojej teorii a na 12 km już widać, że ni uja - to nie jest krążek. Zresztą. MiG 25 wzlatuje do maks do 32 km a loty na 25 - 28 km to norma. Chyba na You Tube będzie. Pooglądaj sobie.

Opublikowano

Szczepić i szczepić jak na grypę co roku to tylko ma zarabiać firma korporacja i tyle w tym temacie wielu ludzi się szczepiło na grypę i ciężko przechodzili jak przestali się szczepić i nie chorowali . Który z Polityków co zachorował był w szpitalu żaden .

Opublikowano

ulman - Kamiński przeszedł biegun południowy. Musiał biegiem popylać. A nie też by nie dał rady...

ro! roman! To jednak markety płacą podatki!?

Rolnik1973 - a słyszał Ty o nosicielstwie?

Opublikowano
52 minuty temu, jarecki napisał:

te kopalnie choć czesto trzeba było do nich dokładać do dawały prace w trudnych czasach , chyba już  kilka lat temu nie wiem kiedy ale była restrukturyzacja i wypłaty odpraw dla górników którzy dobrowolnie odchodzili z pracy i co ? nic to nie dało bo przyszła hossa i kopalnie znowu zatrudniały ,taki biznes tylko pod ochroną rządu .   ja dalej sie tego trzymam że powiązanie  kopalń z elektrowniami było dobrym pomysłem .

Biznes jest po to żeby zyski przynosić a nie dawać pracę generując straty. 

Powiązanie kopalń i energetyki ma za zadanie tylko i wyłącznie ukryć deficyt kopalni. Nawet ruski węgiel chętniej jest spalany w elektrowniach jak Polski 

11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Prostackim masom robotniczo chłopskim z pewnością nie daje nic. 

Opublikowano

@mirro - "Dzisiejsze czytanie z Księgi Kronik jasno daje do zrozumienia iż Bóg eksperymentował również z Persami. Kiedy to Izraelici wkurwili go już do białości swoimi występkami." Są tacy co sądzą, że to Polacy są narodem wybranym w europie. Chciałem zauważyć, że biorąc Biblię za zapis historyczny i tendencję historii do powtarzania - mamy przesrane.

Kurcze🤔 W metrze gorzej jak w teatrze a to teatry winne...

@Ywa - Ta biała plama w lotach to nie wiatry - Tybet po prostu nieistnieje...

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, DTaras napisał:

ulman - Kamiński przeszedł biegun południowy. Musiał biegiem popylać. A nie też by nie dał rady...

Zaraz się okaże że Kamiński też uczestniczy w tym sPISku i wcale go tam nie  było a zdjęcia robili w bieszczadach

Zbroimy sie i wstajemy z kolan Jak PGZ utopiła Marynarkę Wojenną i polskie stocznie - Wiadomości (onet.pl)

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Z marketów jest o wiele większy pozytek niż za twojej branży

Co to za większy pożytek jest z marketów niż z kopalni ?

1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Nie wywołuj wilka z lasu :ph34r:. Musiał gdzieś chodzić. Znajomi kursowali miedzy domem, pracą a sklepem i ich dopadło.

50 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A widziałeś kolejki do teatru i na wystawy w warszawie po 100m przed wejściem, w galeriach to samo i co warszawa na czerwono, gdyby nie lezly to by tyle nie było

Rozrywkę. To tak jak oglądanie telewizji tylko na żywo. Odpowiedni dystans, maski, zmniejszenie widzów do powiedzmy 1/3 i już można zmniejszyć ryzyko. W saunach, siłowniach czy basenach raczej nie da się tego zrobić. W sklepach podobnie, chociaż w samoobsługowych można by wystawić odpowiednią liczbę koszyków a reszta osób czeka na zewnątrz w kolejce. Ale była by kolejka w takiej Biedronce na przykład :P.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v