Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

ślepego zwolennika, obecnie nam panujących, z wypranym mózgowiem żaden kopniak w dupsko nie skłoni do zmiany obranego kursu, Marks zobowiązuje!

@bezbarwny w sumie logika zachowana, jak całość to bez wyjątku🤣

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
16 minut temu, bezbarwny napisał:

Się czepiacie tej rosnącej ceny paliw. Renty i emerytury się rewaloryzuje, to i ów czemu nie. 

To będę musiał w grubszy portfel zainwestować, na te nic nie warte banknoty :)

Opublikowano

Galan - wirusa niema w powietrzu tyle co czeski górnik miał pyłu. Co do mediów. Powinny być petentem widza a w przypadku TVP są petentem rządu. Ustaliliśmy już, że finansowanie z reklam jest mniej korupcjogenne aczkolwiek stronnicze. Ceny musiały skoczyć. Trzeba zaczekać aby ocenić czy to efekt ruchu turystycznego...

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, jarecki napisał:

paliwo paliwem ale za kilka lat dodatkowo wejdą stałe opłarty za drogi ,puki co to jest z paliwa dotowane troche ale wraz z elektro-mobilnością kasy bedzie trzeba szukać gdzie indziej , samochody osobowe mozna przerobić na gaz jak ktoś nie chce podatku płacić ,  https://moto.rp.pl/tu-i-teraz/53169-rekordowa-sprzedaz-aut-elektrycznych-w-niemczech

akurat motoryzacja finansuje się sama bo już absurdem było by dopłacanie jeszcze i do tego aby każdy miał własny samochód nie ważne czy elektryczny czy inny. Na to kasę ma mieć klient wypracowaną/zarobioną za co tam kto co robi i sprzedaje i uchroni to przed fiskusem. Pieniądz bez pokrycia w produktach przestaje być pieniądzem a staje się fikcją i poziom tej fikcji niemal jeden do jeden wskazuje inflacja.
Aby gdzieś komuś pomóc (dać kasę czy nawet zainwestować zanim inwestycja zacznie dawać proity) trzeba zaczerpnąć z rezerw już wcześniej istniejących. Ludzie tworzący czy to elektryki czy cokolwiek innego potrzebują jeść mieszkać w czymś nawet rozrywki ... ale ja tu nie o tym

oby nie potwierdziły się przypuszczenia że cov potrafi zmutować do czegoś co może być połączeniem saars i hiv
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/koronawirus-nowy-niepokojacy-wariant-odkryty-w-usa/yqyeyy1

bo wtedy ... nie odważę się tu napisać co i jak to się ma do redystrybucji na cele ... na komfort

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

jarecki - to jest ranking wstecz to raz a dwa to elktryki zdobywają popularność ale Japonia pokazała ich przyszłość.. Niemcy ogólnie zmniejszyli zakupy samochodów.

Opublikowano (edytowane)

a nie wiem
co Japonia pokazała?

elektryki mogą być domeną komunikacji wiekomiejskiej (metropolitalnej) , krótkodystansowej no ale do transportu ciężkiego, rolnictwa czy ogólnie produkcyjno przemysłowego to elektryfikacji pełnej jeszcze daleko

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
58 minut temu, racyl napisał:

jesteś tak zacofany i zapatrzony w pis że nawet nie sprawdzisz po ile wtedy była baryłka ropy no chyba że wy Pisowcy z powietrza robita paliwo

za Tuska baryłka ropy była powyżej 100 dolarów a teraz masz 60 dalarów

z tego że paliwo drożeje to ja nie jestem zadowolony u mnie na Orlenie 5 18 zł tu koncern państwowy się nie popisuje 

energia drożejąca to wina poprzedników premier Kopacz 

ceny artykułów  spożywczych , przemysłowych i budowlanka to po przez popyt firmy podnoszą ceny o wysokich kosztach produkcji to każdy wie 

i po co to biadolenie PIS rządzi ceny w górę przyjdzie PO i wiadomo kryzys ceny staną i cała gospodarka tak było w 2007 roku 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

zostaje ci więcej ? 🤣 tyle podatków co wprowadzili nowych to ci na pewno zostanie

tu wystarczy poczytać o oszczędnosciach  polaków że Ty nie masz wiecej kasy nie oznacza że tak jest u każdego  .Czy  mi wiecej zostaje , ja mam troche inaczej liczony   dochod , czasem jakiś upadek czy dodatkowa sprzedaż  robi róznice , za ubiegły rok miałem tanie paliwo i tanie nawozy  to moge powiedzieć że tak za ubiegły sezon wiecej zostało ale i to trzeba wy zweryfikować czy i o ile zwiekszyłem produkcje wzgledem sezonu 2019-2020

Opublikowano

Wzrost  opłaty za energię, wprowadzenie opłaty mocowej to nie wina PiS??? 

15 minut temu, Mariusz2903 napisał:

z tego że paliwo drożeje to ja nie jestem zadowolony u mnie na Orlenie 5 18 zł tu koncern państwowy się nie popisuje 

ceny artykułów  spożywczych , przemysłowych i budowlanka to po przez popyt firmy podnoszą ceny o wysokich kosztach produkcji to każdy wie 

i po co to biadolenie PIS rządzi ceny w górę przyjdzie PO i wiadomo kryzys ceny staną i cała gospodarka tak było w 2007 roku 

Opublikowano (edytowane)

energia bedzie drożała , nawet kontrakty na ceny gwarantowane dla farm wiatrowych na bałtyku to chyba 36 gr za kw\h czyli drożej niż cena energi a farmy jeszcze nie powstały do tego dochodzą straty na przesyle i jest 50 gr + opłaty za przesył  , dotego bedą dochodziły koszty magazynowania tej energi .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
27 minut temu, Mariusz2903 napisał:

jak się winduje pensje minimalną to i ceny lecą w górę, wprowadza dodatkowe podatki to także przyczynia się do podnoszenia cen.

Ile podatków doszło tylko naiwniak tego nie widzi

Opublikowano

Wielkanoc  nie będzie święcenia paski tylko w domu jak rok wcześniej pozamykają ludzi w domach bo 3 fala świrusa .

Paliwa drożeją jak za komuny rano i wieczorem ropa już 5,10 zł nadrabiają straty zeszło roczne .

Szykuje się podatek katastralny tylko kiedy wskoczy pewnie po wyborach za 3 lata .

• Like 1
Opublikowano

Dysydent - wirus nie jest jak HIVowy bo jednak ludzie z niego wychodzą. Ale jest niebezpieczny...

Japonia pokazała, że ludziom i systemowi energetycznemu to nie pasuje i mimo, że powstał bum to szybko przeszedł w mub. Dlatego mają tyle generacji hybryd i wodorowego mirai a, czy elektryki ze spalinowym range ekstenderem. Samochód elektryczny musi mieć pewien rozmiar pomimo zintegrowania baterii z konstrukcją. Ogrom energii w mieście idzie wszak na stanie w korkach...

mariusz - nie chodzi o nieuchronność kryzysu a o kreatywne postrzeganie rzeczywistości. Kłamstwo to gorsza wersja złodziejstwa.

jarecki - na ten tok mam po 260 netto za MWh. To bardziej odczuję podwyżkę...

Opublikowano (edytowane)

no właśnie saars się "uczy" by nie wychodzili

a stanie w korkach elektrykiem nie zużywa energii a jedynie na obsługę systemów sterujących no i oczywiście świateł czyli trzeba by przepisy zmienić że np w dzień lub gdy odpowiednio dobre latarniami i można wyłączyć a jedynie jakie pojedyncze małe ledy czerwone/białe tył/przód aby był widoczny

w Chinach już problem mają bo elektrykami jeżdżą bez świateł (oszczędzają :D ) a tam w miastach elektrykow jak mało gdzie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał:

tu wystarczy poczytać o oszczędnosciach  polaków że Ty nie masz wiecej kasy nie oznacza że tak jest u każdego  .Czy  mi wiecej zostaje , ja mam troche inaczej liczony   dochod , czasem jakiś upadek czy dodatkowa sprzedaż  robi róznice , za ubiegły rok miałem tanie paliwo i tanie nawozy  to moge powiedzieć że tak za ubiegły sezon wiecej zostało ale i to trzeba wy zweryfikować czy i o ile zwiekszyłem produkcje wzgledem sezonu 2019-2020

co do oszczędności to PIS nałożył kaganiec i byle przelew na kilka tysięcy lub wpłata z innego źródła niż praca na konto i już bank pyta sie skąd ta kasa, blokuje konto i powiadamia skarbówkę.

OT cała dobroć pisu

Nawet się nie ośmieszaj z jednoroczną niższą ceną paliwa z wiosny bo jest znikoma oszczędność na tyle co tego paliwa idzie

Nawóz był tańszy w 2020 niż teraz ? 😂🤣 A który ten pewnie azot z powietrza 😂

Opublikowano
59 minut temu, jarecki napisał:

tu wystarczy poczytać o oszczędnosciach  polaków że Ty nie masz wiecej kasy nie oznacza że tak jest u każdego 

I co z tego że przybywa papierków w skarpecie? Przecież czy w skarpecie, czy w banku wartość pieniązka  cały czas maleje.  Jeszce sens mają jakieś inwestycje w firmie np w nowocześniejsze urządzenia, które pozwalają pominąć pracownika. Inwestowanie w pracownika sensu już nie ma. 

Opublikowano (edytowane)

wtf?
firma sprzedaje sprzętowe fundamenty egzystencji np sieci Plus
czyżby zamierzali uciec z Polski z biznesem tak jak to zrobił np Inpost?
a może Hiszpanie nie mają kagańca na kontakty biznesowe z Huawei?
nie wiem ale takie coś wydaje mi się (to nie właściwe w pełni określenie ale lepszego nie znajduję) - dziwne
nie wiem o co  tym chodzi ale na pewno nie jest to ekspansja

Technologicznie są .. coraz bardziej przegrywają z Tmobile no ale od razu żeby aż tak...?

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Cyfrowy-Polsat-zawarl-warunkowa-umowy-sprzedazy-ok-99-99-proc-Polkomtel-Infrastruktura-8064308.html

co temu Solorzowi...? starość? czy ocena klimatu biznesowego Polski?
bo jak się dowiemy w przyszłości że dostanie dotację z budżetu na budowę infrastruktury 5g to niech to wszystko szlag

po co rozrywka i kabaret? wystarczy ramówki poczytać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
44 minuty temu, dysydent napisał:

co temu Solorzowi...? starość? czy ocena klimatu biznesowego Polski?
bo jak się dowiemy w przyszłości że dostanie dotację z budżetu na budowę infrastruktury 5g to niech to wszystko szlag

Ruch za***isty, Przy okazji jakby nasze głupki chciały stworzyć sieć Narodową, to i tak mogą sobie pobrykać tylko na terenie. Polsat "zachowuje sieć rdzeniową" . Z 5G w terenie niech sie kopie kto chce. A wiadomo że łatwo nie będzie. 

Poza tym nasi dalej pchają się w Cisco kiedy mało kto w Europie na tym jedzie. 

Opublikowano (edytowane)

a no w chińskich taksówkach tych elektrycznych rzeczywiście zimno a w upał odwrotnie xD

Cisco technologicznie nie nadąża za 5g i jedynie Huawei jest w stanie na już zapewnić praktycznie wszystko od strony sprzętowej dla tych standardów. Stali się pionierem światowym technologii radiowego przesyłu danych zostawiając z tyłu amerykańskie firmy i to jest główny powód że nie mają googla w smartfonach.

Nie wiem czy już trochę inni dorównali do tych standardów czy nie no ale w smartfonach Huawei rzeczywiście wiele straciło że spadli o kilka pozycji w rankingach. W zasadzie teraz bazują tylko na chińskim rynku bo tam i tak zewn portali... poblokowane przez "swoich"

Powywracało się trochę na technologicznym rynku i raczej do starego już nie wróci czy się jankesi z tym pogodzą czy nie to zostali z tyłu a teraz jeszcze epidemia dopełnia reszty.

to już teraz jest inny świat od tego czego uczono na lekcjach jakiego wos-u i w jakim wielu jeszcze - sądzi - że nadal żyje.

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v