Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

no no 😉. ja sprzedaje na targu. mam ponad 1,5ha truskawki. oczywiście na kilka okresów dojrzewania

ceny się mają nijak bo jak towaru nie ma albo jest nie wiele to i drożej się sprzedaje tak samo na odwrót. będzie ładnej truskawki do zesrania na rynku to i nie będę jak głupek się drożył wiedząc że na polu przygotowywany jest na następny dzięń. sytuacja jest dynamiczna dzień dniowi nie równy cenowo.

tak samo robią handlarze

Edytowane przez racyl
Opublikowano

z tego co sie orientuje ceny z jarmarkow i gield to zbieraja pracownicy odr i to oni je spisuja i podaja do tv

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

a ty czytales??? tam cos pisze ze w lodzi bezrobocie jest wysokie i szybko rosnie ?? a dzisiaj pinokio mowil cos zupelnie innego, do tego polowa artukuly jest zacytowana z gazety wyborczej co ostatecznie go dyskredytuje

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

z tego co sie orientuje ceny z jarmarkow i gield to zbieraja pracownicy odr i to oni je spisuja i podaja do tv

chłopy jaja sobie robią i mówią że droższe 😉 . a na targówkach nic nie muszą pytać bo każdy ma ceny widoczne

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Zaniżają ceny skupu nie wiesz jak  to działa ile protestów jest przed skupami .

A ile niby powinni płacić? Może ceny urzędowe jak za  towarzysza Gomułki trzeba wprowadzić? 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jacus napisał:

a ty czytales??? tam cos pisze ze w lodzi bezrobocie jest wysokie i szybko rosnie ?? a dzisiaj pinokio mowil cos zupelnie innego, do tego polowa artukuly jest zacytowana z gazety wyborczej co ostatecznie go dyskredytuje

łódż to miasto lewicowe i się nie rozwija   tam wszystko padło głosują na PO tak jak warszawa  a wiesz dlaczego panicznie boją się PISu

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

łódż to miasto lewicowe i się nie rozwija   tam wszystko padło głosują na PO tak jak warszawa  a wiesz dlaczego panicznie boją si PISU

A które pisowskie miasto się tak ochoczo rozwija ?🤣

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, racyl napisał:

A które pisowskie miasto się tak ochoczo rozwija ?🤣

Żadne bo PIS w miastach praktycznie nigdzie nie rządzi. Wyjątkiem jest Zamość, Chełm i chyba Stalowa Wola.  W Zamościu  zadłużą miasto w tym roku bardziej jak prezydent Zamojski przez 2 kadencje.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Ulman napisał:

@galan99 co znaczy że handlarze i przetwórnie  wykorzystują?

Ja tam kilka razy podwoziłem handlarzowi na stoisko i z cen które miał wywieszone wynikało, że na truskawce ma 50% przebitki, ja np wstawiałem mu towar 8zł/kg, cena na stoisku 12zł/kg. Jak spadły już do tych 4zł/kg to on miał cenę 6zł/kg. Czy to dużo czy mało ciężko powiedzieć. Ten biznes też ma ryzyko, kupisz za dużo towaru, nie sprzedasz i masz problem.

Tak słucham TVP i dziennikarzyna doszła do wniosku że skoro Czaskoski chce zamknąć TVP INFO to znaczy, że dąży do POLEXIT-u ;) Bo Unia wg nich jest gwarantem wolnych mediów a Czaskoski chce wolne media zamykać :) 

Dobrze, że nie doszli do wniosku, że podniesiony poziom Wisły w Płocku jest efektem zrzutu ścieków w Warszawie xD Aż czekam jak jakiś klakier PiS-owski podchwyci temat i zacznie tak pisać xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tak słucham TVP i dziennikarzyna doszła do wniosku że skoro Czaskoski chce zamknąć TVP INFO to znaczy, że dąży do POLEXIT-u ;) 

Dobrze, że nie doszli do wniosku, że podniesiony poziom Wisły w Płocku jest efektem zrzutu ścieków w Warszawie xD 

Daj im szanse. Do tego też dojdą. A tak w ogóle to wina Tuska jest i basta!

Likwidacja TVPinfo? Jak taki poziom szmacciarstwa i zidiocenia ma sie utrzymać niezależnie od opcji to likwidacja jest najlepszym rozwiazaniem. 

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, PRIMO napisał:

9 minut temu, dysydent napisał:

co to za paranoja?
"lodołamacze nie ruszą bo jest zimno"
to kiedy ruszą? w maju? co to za szrotstwo nazywają lodołamaczami co się mrozu boi?
ooo widzę że komuna jest jeszcze nie tylko w spółkach wodnych
kilka dni przymrozków i już sobie nie radzą

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26770449,plock-prosi-o-wyslanie-lodolamaczy-woda-zalewa-bulwary-w-centrum.html

Opublikowano

I jeszcze jedno mi przyszło na myśl. TVPis powinno gawiedź poinformować że za czasów PO to nie było zim, brak retencji wody i ciągła susza. PIS tak dobrze rządzi że wróciły zimy, opady,  a wody to zatrzymują tyle że aż się po Płocku rozlewa👍

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

( o, a gdzie cytat posta Ulmana ten o Trzaskowskim?)
tam nie ma co się winą przerzucać
tam trzeba coś zrobić i to szybko. Nie wiem co tam w tej chwili się dzieje bo ten mój link starawy no ale jawnie tam siedzą w nieporadności i nic nie robią. a ten od wojska. jak mu tam? ... Błaszczak ... pewnie się modli a przecież ma od Natury rodzaj poligonu i to z dramaturgią.
to i wojsko ofermy i nie wie co z lodem na zatorze zrobić? a tak, ich już dawno za Wisłę pogonili (w tych ćwiczeniach) i ten zator to wina nieudolności wojsk okupacyjnych

tak, wiem @PRIMO - przegapiłem Twoją wrzutkę ale pierwsze sprawdziłem najświeższe info w szerokim necie. af później
w/g tych co siedzę przy kompie cały czas niech będzie że przysnąłem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
59 minut temu, Ulman napisał:

Żadne bo PIS w miastach praktycznie nigdzie nie rządzi. Wyjątkiem jest Zamość, Chełm i chyba Stalowa Wola.  W Zamościu  zadłużą miasto w tym roku bardziej jak prezydent Zamojski przez 2 kadencje.

komunalikach nie lubią konkurencji tak oni mieli teraz pis zrobił konkurencje 500 i różnymi dodatkami 

sprawdź jeszcze raz gdzie rządzi a gdzie nie rządzi 

1 minutę temu, Ulman napisał:

I jeszcze jedno mi przyszło na myśl. TVPis powinno gawiedź poinformować że za czasów PO to nie było zim, brak retencji wody i ciągła susza. PIS tak dobrze rządzi że wróciły zimy, opady,  a wody to zatrzymują tyle że aż się po Płocku rozlewa👍

za po to z idiotki robili poetkę Bieńkowska czym różnica ? 

praca twoja cię jeszcze nie wypaliła ? 

Opublikowano

A ty znowu cos po pijaku bełkoczesz? 

@dysydent , ostatnio się burzyli ze to nie prawda że są w stanie bronić sie tylko 5 dni. Jak się patrzy na ich zaradność w temacie zatoru na rzece to wydaje się że te 5 dni jest wersją bardzo optymistyczną.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ulman napisał:

A ty znowu cos po pijaku bełkoczesz? 

czytam twoje głupoty , ile zarobiłeś dzisiaj na pisaniu masz napisane w umowie ze za zmianę musisz napisać 200 komentarzy ? u brezy tak jest 

Edytowane przez Roman176
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v