Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

firmy bały sie zwalniać pracownika po drugie to grudzień był w miare otwarty , zwolniony pracownik moze nie wrucić , bary w miare działają w regionie tez na razie zwolnień nie było , w galeriach handlowych tez otwarte dzwi i ład i porządek trzeba utrzymać tak samo w biurach 

5 minut temu, Ulman napisał:

To w tych wszystkich branżach tylko ukraińcy pracowali?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

firmy bały sie zwalniać pracownika po drugie to grudzień był w miare otwarty , zwolniony pracownik moze nie wrucić , bary w miare działają w regionie tez na razie zwolnień nie było , 

Jarecki, nie naciągaj rzeczywistości. Wiadomo ze mase branż ma problemy, wielu już pozwalniało ludzi, niejeden zamknął interes. Jaka gałąź gospodarki tak się rozwija że nie tylko zwolnionych ale też pozostających na bezrobociu zatrudniła? Jaki to sie dzieje że PKB czyli wartość dóbr wytworzonych spada a bezrobocie przy tym maleje?  Może ten artykuł jest prawdziwy ale chciałbym po prostu wykazać minimum dociekliwości i sie dowiadzieć skąd to się bierze. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ulman napisał:

Jarecki, nie naciągaj rzeczywistości. Wiadomo ze mase branż ma problemy, wielu już pozwalniało ludzi, niejeden zamknął interes. Jaka gałąź gospodarki tak się rozwija że nie tylko zwolnionych ale też pozostających na bezrobociu zatrudniła? Jaki to sie dzieje że PKB czyli wartość dóbr wytworzonych spada a bezrobocie przy tym maleje?  Może ten artykuł jest prawdziwy ale chciałbym po prostu wykazać minimum dociekliwości i sie dowiadzieć skąd to się bierze. 

w 3 kwaratale ubiegłego roku był rekord w ilosci zatrudnionych https://rynekpracy.org/statystyki/liczba-pracujacych/        na dane za 4 kwartał trzeba poczekać 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Karwasz , sami cudotwórcy gospodarczy którzy tylko podatki podnoszą. Co jedni to lepsi😬

@jarecki , może to ci wystarcza ale ja takich rzeczy nie łykam jak małpa kit. Mi chodzi o mechanizm jak podczas recesji może rosnąć zatrudnienie gdy biznesy upadają lub ledwo żyją. W jakich branżach, na jakich stanowiskach tak się dzieje? Skąd tyle nowych miejsc pracy sie wzieło?

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, mirro napisał:

Czeczeni zaś to coś na kształt Kurdów, przynajmiej pod względem bitności. 

O kobiety jednych i drugich jakoś nie strajkują a te miałyby po co.

Opublikowano (edytowane)

Nie nie proponuje,napisałem wręcz coś przeciwnego że tamte kobiety miałyby powody do protestów.

Ale europejki też to czeka jeżeli obecne trędy demograficzne się utrzymają

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Ulman napisał:

Karwasz , sami cudotwórcy gospodarczy którzy tylko podatki podnoszą. Co jedni to lepsi😬

@jarecki , może to ci wystarcza ale ja takich rzeczy nie łykam jak małpa kit. Mi chodzi o mechanizm jak podczas recesji może rosnąć zatrudnienie gdy biznesy upadają lub ledwo żyją. W jakich branżach, na jakich stanowiskach tak się dzieje? Skąd tyle nowych miejsc pracy sie wzieło?

temat rzeczywiście godny poważniejszej a nie tylko propagandowej wnikliwości bo rzeczywiście nawet z firmach np meblarskich spadły zamówienia o czym nieco przypadkowo wiem
na pewno w innych branżach też oczywiście po za wyjątkami

zapewne utrzymywane są etaty "na sztukę" jako podkładka pod ew "tarcze". Takie kreatywne zatrudnienie gdzie zatrudniony siedzi i nic nie robi albo mniej i efekty tego dopiero się ujawnią gdy zacznie spadać podaż produktów. Na razie wszystko jedzie na zapasach ale daleko tak jechać się nie da
jeszcze rykoszetem odbije się kreowanie słabego pieniądza dla wzmożenia eksportu i może jeszcze tego nie widać ale zmierzamy ku sytuacji pustych półek w sklepach gdy zbyt dużo firm upadnie.
Owe "tarcze" doprowadziły do sytuacji "czy się stoi czy się leży..." już teraz a to - wypisz wymaluj - punkt wyjścia do .... na czym się Gierek przewrócił?

a kogo to obchodzi że epidemia? matematyka jest bezduszna i bezlitosna

38 minut temu, akooo napisał:

Nie nie proponuje,napisałem wręcz coś przeciwnego że tamte kobiety miałyby powody do protestów.

i właśnie tym się od "tamtych" różnimy - możliwościami i łeb rozwalić temu kto chciałby to u nas zmienić "na obraz i podobieństwo" religijnych fundamentalizmów (i co z tego że?) innego wyznania.
Protestują bo mają takie prawo a czy mają rację czy nie to sprawa mniej istotna byle krzywdy bezpośredniej nikomu postronnemu nie robiły

o patrz, dopisał :)

38 minut temu, akooo napisał:

Ale europejki też to czeka jeżeli obecne trędy demograficzne się utrzymają

a istnieje takie ryzyko

jeśli by cywilizacja zachodnia upadła to po upadku na jakiś czas wszystko cofa się w kierunku barbarzyństwa

pewnie nie ominie to Europy i stąd bardzo poważnie liczę się z okresem swoistego "neośredniowiecza" czego symptomy tu i ówdzie już widać

zdegenerował się liberalny kapitalizm; w/g niektórych  "zlewaczał" a to jest słabość. cov pokazuje co ze słabymi robi i zanim przyjdzie ozdrowienie musi być pierwej jakaś "zaraza"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

ale że co?
czy będzie społecznie akceptowalna działalność stricte biznesowa związków wyznaniowych?
Paradoksalnie wszelkich innych niż KK była by bardziej... może inaczej - mniej by zwróciła uwagę.

Żebrać wolno i Owsiakowi i klechom, dla "zdrowotności sumień" oboje potrzebne a widać na co kto wydaje tę "żebraninę"
Owsiaka na przekrętach nie złapali a tutaj nawet nie próbują udawać.
był czas odbierania dobr kościołom, teraz jest odwrotnie, oscylacje. a jak szybko się odmieni znów? bo że się odmieni to pewne

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

o aż taką głupotę bym Ich nie posądzał. Na razie jest "fala wznosząca" prowyznaniowa i jeszcze można trochę dopłat "poddoić" a i w dzierżawę...
lokata tacy (a może i subwencji budżetowych jakich) a na razie żadni ateiści do władzy się nie zanoszą, tak że wierzę Im że nie zamierzają sprzedawać
przynajmniej nie od razu. Prędzej pierwej odrolnią i na jakie działki czy co...

niestety w KK jest więcej dwulicowej zgnilizny podłości zachłanności niż prostej głupoty
ja to nazywam - marnotrawstwo intelektu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 godzin temu, akooo napisał:

O kobiety jednych i drugich jakoś nie strajkują a te miałyby po co.

Kurdyjki nie protestują, na sposób europejski, tylko z karabinem w rączce walczą i giną. Jeden z oddziałów kobiecych był postrachem ISIS. Turcy też docenili ich bitność i dla schwytanych litości nie mają.

Opublikowano

Czyli, mirro, wszyscyście się co do ćwiczenia mylili. Tajnym przeciwnikiem byył: strajk kobiet!!! Brawo ja, wygrałem obudowę do lutownicy. Stoję sobie kiedyś podparty o stół w tym ujowym, rozkładanym SD i bręczę pod nosem: "tak Panowie, tu trochę ponapier...lamy i zaraz przechodzimy do partyzantki". We drzwiach stał płk. Owczarek a ja go nie widziałem. Zamienił ze mną kilka słów a że regulamin... W każdym razie reprymendą od niego miałem szansę powiedzieć co myślę o tych ćwiczeniach i o ich grach komputerowych. Porównałem to do piłki nożnej i reprezentacji Polski. Reakcja bezcenna. W Afganistanie wszyscy dostali bencki włącznie z samymi pier... Pasztunami. Pakistan i ich koneksje z tego kierunku to był problem.

Turcy dla Kurdów niczego nie mają.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, dysydent napisał:

no jeśli proponujesz metody "radzenia sobie z krnąbrnymi kobietami" tak jak tamci sobie "radzą" to ... może się powstrzymam co

Nim się kieruje katolicka troska o dobro drugiego człowieka

11 godzin temu, Ulman napisał:

Też jestem ciekawy wytłumaczenia fenomeny wzrostu zatrudnienia przy zamknięciu gospodarki i spadającym PKB. 

Znajomi mają sporą firmę produkującą sprzęt elektroinstalacyjny twierdzą że do niedawna spadek obrotów był niezauważalny a niekiedy wręcz przeciwnie. Do niedawna! Obecnie, że nie jest źle, ale zaczyna być widać trend spadkowy. Czyli tą recesję prawdopodobnie dopiero zobaczymy bo w różne działy ona wchodzi z różnym nasileniem i w różnym czasie.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano (edytowane)

Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości, że PIS to grupa przestępcza? Dziennikarz wyraził swoje zdanie, za co został ukarany. Można się z tym zgadzać lub nie, ale dlaczego ukarana została również żona dziennikarza? Ktoś zakwestionował partyjną retorykę - konsekwencje poniesie cała rodzina, w przyszłości może znajomi, czy sąsiedzi. Koreo Północna ucz się, jak używać pisowskiej demokracji.

https://teleshow.wp.pl/zniknal-z-tvp-info-mial-byc-ukarany-za-krytyczny-komentarz-o-tk-6603527004731936a

dd.PNG

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Tak się zastanawiam jak się zmieni władza a mam nadzieję że jak najszybciej,  zacznie się rozliczanie to gdzie pan Kaczyński ze swoimi ziomkami sp***doli ,kto ich przyjmie ??? Niemcownia zajęta przez Tuska, USA w d*pie ma nas, Izrael ??? Putin chętnie przygarnął by ale bezpowrotnie 🤣🤣🤣 Chyba że schowają się  w twierdzy  imperatora Rydzyka 😇😇😇

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v