Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

To na jakiej zasadzie u ciebie to działa? Jeszcze zbierasz że ciągle mrozisz?

Czy schłodzony może tak długo leżeć i czekać na mrożenie?

CO2 nie używasz w tunelach mroźniczych?

A jeszcze trza było ze 100 ton marchwi zamrozić, bo się w międzyczasie sprzedała. To znajomy se przywiózł w międzyczasie z pola, bo jeszcze kopią. 

Zapomnij o CO2 . Przy tych ciśnieniach co tam występują to ja se bomby na zakładzie nie zamontuję. Freon, amoniak owszem. 

Opublikowano

Ciągle o groszku myślałem.

U nas malinę tylko co2 mrozili. Ale zbiornik musiałbyć izolowany żeby wyeliminować nagrzewanie.

często zawory zamarzały.

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

A teraz mamy sikną walutę i małe koszta produkcji .

To jest to samo złoty słaby , koszta produkcji duże i będą coraz większe a ceny zbytu wedle kosztów marne .

Złoty słaby, faktycznie. Ale jak to się stało że Ukraina obroniła swoją walutę a Polska nie? 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A w jakim przypadku jest? 

ale chodzi o walke z inflacją i powstrzymanie rosnących cen . obniżka vat na  gaz i prąd tu zwykły kowalski  zauważy różnice , ale nie piekarnia ,czy market .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Prąd i gaz jest składową kosztów produkcji. Jak wpływa? Jeśli coś kosztuje  100 netto i chcesz na tym zarobić 100 pln to wyceniasz na 200 pln. Jeśli masz 100 + 23% to żeby zarobić 100 pln musisz  wycenić na 223 pln.   Nie wiem czego tu nie rozumiesz.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

🤦‍♂️ ale piekarz vat zawarty w cenie prądu czy gazu i tak odlicza .  OK Czyli już wiem żę działalnosci nie prowadzisz .                 Ja pójde dalej od nowego roku wzrost cen prądu o 10 % około albo i 20 % więc pewne jest że chleb podrożeje .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
26 minut temu, nie napisał:

ropa już prawie -12% :) 

kurcze dream cenowy z wiosny 2020 . To było coś pieknego 

Opublikowano
55 minut temu, jarecki napisał:

🤦‍♂️ ale piekarz vat zawarty w cenie prądu czy gazu i tak odlicza . 

No i co z tego że odliczy, kiedy wszak go zapłacić musi?  

Opublikowano
3 godziny temu, mirro napisał:

Złoty słaby, faktycznie. Ale jak to się stało że Ukraina obroniła swoją walutę a Polska nie? 

Przecież Glapiński grał na osłabienie to nie obronił ale teraz Morawiecki wjechał na białym koniu i podobno ma być dobrobyt w kraju 😁

57 minut temu, nie napisał:

ropa już prawie -12% :) 

gdzie ta obniżzka?

Opublikowano

Agrest, p

Agrest napisał:

A wirówka to na pierdy?

jarecki napisał:

28 minut temu, hubertuss napisał:

Zrozumiałeś? Pali się dom jak gasisz w zalążku to mniej wody wylejesz. Jak czekasz aż się rozpali to więcej wody musisz wylać i straty wyższe. Rozumiesz już? Pis czekał aż się inflacja rozpali i przystępuje teraz do gaszenia. Choć wielu mówiło by gasić w zalążku.

przestań , jak obniżka podatku vat na gaz i prąd przeniesie się na obniżki pieczywa czy mrożonek  ?. A możę tansze paliwo to rolnicy obniżą cene przenicy ?             Jest jeszcze akcyza na paliwo ,też nie bedzie miało wpływu .

Nijak albo odwrotnie. Pieczywo jest na stawce obniżonej 5% więc rozliczenie VAT rekompensowało co nieco. Teraz będzie wprost bez kosztów ale pracownik od nowego roku idzie w górę

mirro napisał:

3 godziny temu, Agrest napisał:

To na jakiej zasadzie u ciebie to działa? Jeszcze zbierasz że ciągle mrozisz?

Czy schłodzony może tak długo leżeć i czekać na mrożenie?

CO2 nie używasz w tunelach mroźniczych?

A jeszcze trza było ze 100 ton marchwi zamrozić, bo się w międzyczasie sprzedała. To znajomy se przywiózł w międzyczasie z pola, bo jeszcze kopią. 

Zapomnij o CO2 . Przy tych ciśnieniach co tam występują to ja se bomby na zakładzie nie zamontuję. Freon, amoniak owszem. 

Chłodzenie bezpośrednie czyli zalewanie skroplonym gazem. Stosuje się do tego CO2 lub N. Działa w mięsie ale w warzywach może być zbyt drastyczne. Zbiorniki są bezpieczne.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, thor1984 napisał:

gdzie ta obniżzka?

Marzysz o wiosnie 2020 ?? Ja też :) za marzenia nie karzą 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

No i co z tego że odliczy, kiedy wszak go zapłacić musi?  

podatek należny -naliczony            choć pewno zależ od rodzaju działalność prowadzonej czy jest na plus czy na minus ale tak jak DTaras wspomiał  pieczywo ma 5 % a prąd 23 %  to i tak mogło być 0 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

pamiętam ze "Świata Młodych" z komiksu "Kajko i Kokosz" taki tekst
- to jedno z szesnaściorga dzieci kowala, biedak się ich nie doliczył bo umie tylko do ośmiu

6 godzin temu, mirro napisał:

Ukraina to tak biedny kraj że nie mieli za co kupić papieru i farby dla mennicy.

teraz coś poważniejszego
Powszechnie wiadomo w hakerskim światku o istnieniu na androidowych smartfonach szpiegowskiego softu afirmowanego przez służby państwowe również. Nie wszyscy wiedzieli o skuteczności tego softu na produkty Apple ale pozew izraelskiej firmy przez Apple w kwestii "pegasusa" potwierdził wcześniejsze jedynie podejrzenia podatności OS-X-a również .
W tym kontekście czytam takie coś:
https://wiadomosci.onet.pl/swiat/izrael-uznal-polske-za-rezim-nie-bedzie-handlu-bronia-i-pegasusem/enp1v9q

i pierwsze pytanie
- no to jak to będzie z tą tarczą antyrakietową którą nam jankesi wcisnęli w transakcji gdzie na jednej szali wagi te rakiety i reszta a na drugiej równowaga złota?
Pisałem o tym spory czas temu
Rzecz jest o tyle dwuznaczna obecnie że te systemy to w sporej części i izraelska myśl techniczna.

najwyszukańsza fikcja literacka czy filmowa przegrywa z najrzeczywistszą ... rzeczywistością

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pierwszy ruch nowego rządu wywoła euforię. 25 proc. podwyżki dla 2 mln Niemców

Ten ruch wywoła euforię w kilku milionach domów naszych zachodnich sąsiadów. Nowy niemiecki rząd zapowiada, że jedną z pierwszych decyzji po zaprzysiężeniu będzie podniesienie minimalnej stawki godzinowej z 9,60 do 12 euro. To 25 proc. podwyżki dla blisko 2 mln Niemców, a w skali miesiąca - prawie 400 euro.

W Niemczech nie ma ustalonej płacy minimalnej w ujęciu miesięcznym, tak jak wygląda to w Polsce. U nas minimalna to w tym roku 2800 zł brutto oraz 18,3 zł za godzinę.

Po drugiej stronie Odry od lat funkcjonuje tylko minimalna stawka godzinowa. Od niedawna jest podnoszona dwa razy do roku, o czym informowaliśmy w innym materiale. Dziś jest to 9,60 euro za godzinę, czyli równowartość 45 zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v