Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak ktoś ci pisze ze prywaciarze oszukują ludzi ze całymi rodzinami rozbijają się autami na leasing kosztem pracownika to bronisz .. a uzasadnienie ekonomiczne już nie gra roli , jako jedyni w eu takie prawo ze autami luksusowymi na firmę rozbija się cała rodzina o co ?

ja kupuje bo mnie stać za gotówkę bez dotacji czyli bez całej zapomogi 

12 minut temu, Ulman napisał:

To dobry objaw, świadczy o procesie myślowym

masz jakieś wykształcenie pod te twoje tezy ? 

Wynik

Twoje IQ to: 130

Wartości IQ między 130 i 140 osiąga nie całe 3 % populacji. Chodzi o wyjątkowo wysoką wartość IQ. Ludzie z tymi wartościami są dobrymi menedżerami lub ...

tępak zemnie 
Opublikowano (edytowane)

Oszukiwanie ludzi jest w twojej komunistycznej jaźni. Jesi tak robia to niech ci biedni ludzie ida do sądu. Maja auta w leasing i bardzo dobrze . Jest to zgodne z prawem i mozesz im naskoczyć nawet jeśli ci się to nie podoba.  Niech maja nawet po 10 aut i nic nikomu do tego skoro za nie płacą. Leasing jest absolutnie uzasadniony i ma sens jeśli nie chcesz wiązać kapitału bo ma on krążyć i robić pieniądz. 

Tragiczne i dramatyczne jest natomiast to że ty nie masz żadnego logicznego wytłumaczenia po co ci nowy ciagnik na gospodarstwo które nie jest w stanie na niego zarobić. Musisz uciekać w jakieś bzdury o leasingu , biednych ludziach i złych bogatych biznesmenach. 

To dobitnie pokazuje że rozumujesz tak jak typowy lewicowiec , komunista. Rachunek ekonomiczny i sens biznesu nie ma dla ciebie znaczenia. Właśnie przez takie myślenie i takich ludzi powstały a potem upadły wielkie komunistyczne zakłady. To że upadna było przesadzone w momencie ich postawania bo założyciele mieli taką wypaczona logikę jak ty.  Bedziesz tak brnął w ten bezsens klepał biede i wiecznie narzekał ze jesteś ciemiężony przez tych bogatych podczas gdy jesteś przede wszystkim ofiara własnej wypaczonej logiki. 

To że kupujesz bez żadnej dotacji tym bardziej gorzej świadczy o twoim mysleniu.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Oszukiwanie ludzi jest w twojej komunistycznej jaźni. Jesi tak robia to niech ci biedni ludzie ida do sądu. Maja auta w leasing i bardzo dobrze . Jest to zgodne z prawem i mozesz im naskoczyć nawet jeśli ci się to nie podoba.  Niech maja nawet po 10 aut i nic nikomu do tego skoro za nie płacą. Leasing jest absolutnie uzasadniony i ma sens jeśli nie chcesz wiązać kapitału bo ma on krążyć i robić pieniądz. 

masz racje teraz czasy się zmieniają i bankrutują nie pracownik do pracy a praca do pracownika 

2 minuty temu, Ulman napisał:

Tragiczne i dramatyczne jest natomiast to że ty nie masz żadnego logicznego wytłumaczenia po co ci nowy ciagnik na gospodarstwo które nie jest w stanie na niego zarobić. Musisz uciekać w jakieś bzdury o leasingu , biednych ludziach i złych bogatych biznesmenach. 

odp

Niech maja nawet po 10 aut i nic nikomu do tego skoro za nie płacą

Tragiczne i dramatyczne jest natomiast to że ty nie masz żadnego logicznego wytłumaczenia po co ci nowy ciagnik na gospodarstwo które nie jest w stanie na niego zarobić.

dlaczego nie jestem w stanie na niego zarobić jak zarobiłem 

3 minuty temu, Ulman napisał:

To dobitnie pokazuje że rozumujesz tak jak typowy lewicowiec , komunista. Rachunek ekonomiczny i sens biznesu nie ma dla ciebie znaczenia. Właśnie przez takie myślenie i takich ludzi powstały a potem upadły wielkie komunistyczne zakłady. To że upadna było przesadzone w momencie ich postawania bo założyciele mieli taką wypaczona logikę jak ty.  Bedziesz tak brnął w ten bezsens klepał biede i wiecznie narzekał ze jesteś ciemiężony przez tych bogatych podczas gdy jesteś przede wszystkim ofiara własnej wypaczonej logiki. 

dlatego chiny produkują całemu światu  

Opublikowano (edytowane)

Ty nie masz pojecia o liczeniu, logice , matematyce Chinach a przede wszystkim o tym ze jesteś 100% lewicowcem wierzącym że urzędas bez odpowiedzialności wymysli i poprowadzi biznes lepiej niż osoba prywatna która ryzykuje własne pieniądze i karierę. 

Z 40 ha rolniczych upraw zarobisz 100-120 tys rocznie jesli nie masz wpadek.  Traktor będzie pewnie pracował ze 150 mth rocznie i trzeba bedzie za niego zapłacić  ze 300 tys. Jest to posuniecie kompletnie bez sensu, logiki a jesli bez dofinansowania to po prostu głupie. 

Wiekszość nieszczęść na tym świecie bierze się z głupoty i ty będziesz kolejnym który tą regułę potwierdzi. Mam nadzieje że jesteś chociaż vatowcem bo jak jeszcze vatu nie odliczysz to po prostu debil. 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Z 40 ha rolniczych upraw zarobisz 100-120 tys rocznie jesli nie masz wpadek.  Traktor będzie pewnie pracował ze 150 mth rocznie i trzeba bedzie za niego zapłacić  ze 300 tys. Jest to posuniecie kompletnie bez sensu, logiki a jesli bez dofinansowania to po prostu głupie

i kto tu jest socjalistą 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Wiekszość nieszczęść na tym świecie bierze się z głupoty i ty będziesz kolejnym który tą regułę potwierdzi. Mam nadzieje że jesteś chociaż vatowcem bo jak jeszcze vatu nie odliczysz to po prostu debil. 

powoli mnie zrozumiałeś .... a jeśli założę ze ciągnik bd pracował  20 lat ? 

Opublikowano

Ten kto bierze dofinansowania jest najnormalniejszym człowiekiem zdrowym na umysle pragmatycznym i logicznym. Idiota trzeba być by tak jak ty popierać że nas doja na najróżniejsze socjale, grzecznie płacic i z tego nie korzystać. To jest dopiero socjalistyczne zidiocenie.

Jak bedziesz 20 lat tłukł ten traktor to zrobisz bagatela 3000 mth. To jest zupełne nie wykorzystanie sprzętu. Właśnie dlatego upadały olbrzymie zakłady - przeinwestowanie i słabe wykorzystanie potencjału. Ty byś sie w komunie fantastycznie odnalazł bo lubisz robic rzeczy bez sensu i w nie wierzysz.

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

jeśli żył bym z rolnictwa to masz racje .. ale mam etat poza tym mało dobrych ciągników używanych   doprecyzuje ci mam na myśli nowy ale chciałbym złapać demo jakiś demonstracyjny  

https://www.otomoto.pl/oferta/fendt-716-fendt-716-ID6DOtMl.html?

Ten ciągnik jest w sam raz dla Ciebie. I spełnia wszystkie mozliwe kryteria. Nowy, używany i w sam raz .😂 A jak wujek kręci się po świecie, to niech coś podobnego znajdzie.

Nie licz że będzie większy wybór. Ciągników nowych normalnych nie ma. 

Opublikowano

już dawno pisałem, że inflacja może być 7 a nawet 8 %; a teraz po eksplozji cen surowców energetycznych to nawet 9-10% w lutym-marcu, kiedy to powinien być szczyt; następnie od kwietnia powinna spadać do około 4%

po drodze mogą wystąpić dwa zagrożeni: bardzo mroźna zima i eksplozja cen żywności

inflacja jest jednym z najtrudniej prognozowalnych wskaźników

Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

Ten kto bierze dofinansowania jest najnormalniejszym człowiekiem zdrowym na umysle pragmatycznym i logicznym. Idiota trzeba być by tak jak ty popierać że nas doja na najróżniejsze socjale, grzecznie płacic i z tego nie korzystać. To jest dopiero socjalistyczne zidiocenie.

Jak bedziesz 20 lat tłukł ten traktor to zrobisz bagatela 3000 mth. To jest zupełne nie wykorzystanie sprzętu. Właśnie dlatego upadały olbrzymie zakłady - przeinwestowanie i słabe wykorzystanie potencjału. Ty byś sie w komunie fantastycznie odnalazł bo lubisz robic rzeczy bez sensu i w nie wierzysz.

To według ciebie na ile ha powinno się kupić nowy ciagnik? 

Opublikowano

Sejm w piątkowym głosowaniu opowiedział się za wprowadzeniem podatkowej części Polskiego Ładu od 1 stycznia 2022 r. Tym samym odrzucił poprawkę Senatu, która zakładała, że nowe rozwiązania podatkowe miałyby wejść w życie 1 stycznia 2023 r. - Wyrok na klasę średnią - skomentował po głosowaniu były wicepremier w rządzie PiS Jarosław Gowin.
Sejm: podatkowy Polski Ład od 2022 r. "Wyrok na klasę średnią"

Rządowi wystarczy kasy na uwłaszczenie Państwa zanim będą wybory .

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Ulman napisał:

Niestety ale rolnictwo to jest tak gówniana branża że tu nic się nie spina tak jak w normalnym przemyśle. Weźmy taki kombajn zbożowy, ktoś ma powiedzmy 200 ha i kupuje kombajn za melona czy tam półtora a potem kosi nim przez 10 dni w roku no przecież to jakaś paranoja jest. Jak zakład kupuje obrabiarkę za taką kwotę to zapi3prza ona dzień w dzień co najmniej 8 godzin a nieraz i na dwie zmiany.

Edytowane przez mikad
idiotyczny algorytm cenzury
Opublikowano (edytowane)

DLATEGO   zachód europy idzie w kierunku wynajecia usługi .  na farmerze był artykuł jak polska firma robi usługowy zbiór zbóż w Rumuni . natomiast w polsce usługi są stosunkowo drogie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
nie napisał:

już dawno pisałem, że inflacja może być 7 a nawet 8 %; a teraz po eksplozji cen surowców energetycznych to nawet 9-10% w lutym-marcu, kiedy to powinien być szczyt; następnie od kwietnia powinna spadać do około 4%

po drodze mogą wystąpić dwa zagrożeni: bardzo mroźna zima i eksplozja cen żywności

inflacja jest jednym z najtrudniej prognozowalnych wskaźników

Eee 😁😁😁 To na czym Banki zarabiają, skąd mój znajomek ma kasę? (ma auta leasingu ale niema czasu nimi jeździć takim zielonym kabrioletem 4S zrobił w tym roku niecałe 2 tys. km... to do Romana) Jak ktoś dobrze zakumał się z hajsem to nie jest dla niego problem. A teraz jeszcze pomagają komputery - co prawda w cenie Fendta ale są tacy co korzystają...

Opublikowano

Traktor powinien mieć każdy rolnik ale maszyny powinni być kupione minimum przez 5 gospodarstw a nie każdy sobie .

Sprzedam ziemniaki jadalne lord, denar, bellarosa oraz małe ziemniaki tych odmian do sadzenia. Dowóz przy większej ilości!

Pakowane w worki po 15kg.

Posiadam dużą ilość.

Cena 80gr za kg

Miejscowość Kotlice (gmina Miączyn)

@Ulman to gdzieś nie daleko ciebie .

Opublikowano
jarecki napisał:

Mirro  , i belke polową z 360 założli :x?

A co? Wojna będzie? Ja miałem sprężynę że złomu i kawałek linki z marketu aby się to nie majtało. Co prawda w Fergusonie ale się nie obraził...

A turbiny nie padają często. Jak jest to często to motor do przejrzenia.

Opublikowano
1 godzinę temu, PRZMAS19821982 napisał:

To według ciebie na ile ha powinno się kupić nowy ciagnik? 

Sporo tu różnych parametrów ale ja to widze tak. 

Nowy traktor tylko jako vatowiec i na jakieś  dofinansowanie UE. 300 tys - 56 tys zwrot vat - 122  tys dofinansowania i mamy koszt 122 tys pln za traktor kosztujący 300 tys. Zastrzegam że nie znam się na obecnych naborach i nie wiem jakie są możliwości ale Romanek jest przed 40 tką, chyba nic nie brał więc powinno się coś znaleźć 

Ten ciągnik i tak będzie miał gówno do roboty ale jakis sens ekonomiczny to mniej więcej ma. Żeby go lepiej wykorzystać kupiłbym komplet wąskich kół i w lato do oprysków nawozów itd. 

Rozmiar traktora - jakies 150 km na 40 ha to nieporozumienie (nie wiem czy Roman na taki sie szykuje ale wielu ten bład popełniło) 150 km to jest traktor na 100-150 ha .  40 ha to czterocylindrówka ok 110 km. Znam człowieka który traktorem 115 km obrabia blisko 100 ha i wcale nie jest to jakaś męka. 

Reasumując - jesli nowy to tylko dofinansowanie, jeśli bez tego to traktor za 300 tys powinien pracować na ok 100 ha dobrej ziemi żeby miało to ręce i nogi. Ewentualnie wykorzystywać do robienia usług.

Na 40 ha Romana  ciężka czterocylindrówka ok 110 km używana za ok 100 tys.  

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v