Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dziwne rzeczy opowiadasz.

po za tym, czemu bronisz eksportu padliny?

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, pafnucy napisał:

znam Tego i Owego.

Denwer chyba wiesz co za szajs nam pchają?

Skoro  twoi  koledzy  chcą  to  kupić  i  hodować  to  chyba  dobre  jest  a nie  złe.  Bo to  ta  sama  świnia  warchlak  czy  tucznik te  same  geny  tylko  żywiciel  inny 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

złe. tylko pis robi z tego tajemnicę . Ardanowski chciał badać rękoma weterynarii, ale zagłuszono.

Opublikowano

ja nie bronie , mamy jeden obszar bez granic mozemy importować i eksportować to od nas samych  zależy co kupimy ,wiekszym problemem jest import z chin niż import artykółow rolnych z UE puki co bilans handlowy zywnoscią mamy na plus .

2 minuty temu, pafnucy napisał:

dziwne rzeczy opowiadasz.

po za tym, czemu bronisz eksportu padliny?

Wiesz poile były by nawozy saletra , polifoska  gdyby nie konkurencja ?

• Like 1
Opublikowano

@pafnucy  jak  złe  skoro  rolnicy  to  kupują  i  tuczą  to  musi  być  dobre.

To  samo  z warzywami   jak  myślisz  skąd  pochodzą  nasiona  czy sadzonki  większości  Polskich  warzyw  ?? 

Druga  kwestia   słyszałeś  jak  AU  blokowała  rondo  przy  autostradzie    fajnie  co  ???  Wiesz  czemu  nie  blokują  central  logistycznych  np  Biedronki  ??  Pewnie  nie  wiesz  ale  ci którzy  blokują  drogi  utrudniają  życie  zwykłemu  kowalskiemu  do  tych  central  sprzedają   i  nigdy  kołodziejczak  ze  swoją  świtą  nie  zablokuje  dystrybucji  tej  niby  złej  żywności  z biedronki  czy  LIDLA  bo  sami  tam  sprzedają 

Opublikowano (edytowane)

niech ktoś mi wytłumaczy. jak świnia z niemcowni może być tańsza jak nasza? tam zarabiają więcej. dochodzi koszt transportu. ile Niemiec ma za kg żywca ? złoty pindziesiąt ????

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Bilans ekonomiczny to nie zawsze pieniądze w portfelu.

oki. tylko czemu nas olali rządzący? mało tego. wymyślają różne piątki i inne bioasekuracje. u Niemców dziki tłuką, a nie rolników.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

@pafnucy  ty  od  wczoraj  świnie  hodujesz ??  Przecież  wiesz  że  Niemcy  decydują w głównej mierze  o  cenie  w europie skupu  trzody. A  największy  wpływ  ma na  cenę ma  eksport  do  Chin.  Chiny  budują  wielkie  fabryki  trzody   i  cena  świń  nie  będzie  już  raczej  wysoka   nie wiem co  musiało by  się  stać  żeby  na  świniach  szło  zarabiać przyzwoite  pieniądze.

U niemca  jakość  mięsa  z tucznika  jest  taka  sama .  Jak kupisz  od  Rolnika   średniego  małego  z niemiec  wieprzowina nie będzie  się  różnic  niczym  od  twojej.  Jak  kupisz  z  fabryki świń  to jakoś  będzie  taka  sam  jak  od  naszych  dużych  ferm.  Tak  samo  jest  z innymi  rzeczami.

Z  zachodu  stare  mięso  wieprzowe  wpychają  do  nas    zdarza  się takie  coś .  Ale  czy  nasze  mięso  z  padłych  krów  nie  jechało  na zachód  ?? 

Opublikowano (edytowane)

@pafnucy Bo to takie same sprzedawczyki jak PO tylko z innymi interesy ubijają ;) PiS-PO jedno zło ;) Z Tuska się śmieją, że tańczył jak Angela mu zagra, a sami to samo robią tylko po cichu. Na swoim podwórku grają chojraka, wbijają do mózgu jaka to UE jest zła, a po godzinach dobijają interesy ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Denwer napisał:

ty  od  wczoraj  świnie  hodujesz

dałem sobie spokój, tak jak większość drobnych u nas.

dzik ważniejszy dla pisu.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam świnie pogoniłem 5 lat temu, i każdego dnia niezmiernie cieszę się z tej decyzji ;) W chlewni zrobiłem sobie chłodnię do truskawki i bobu, resztę przeznaczyłem na magazyny maszyn, nawozów i środków produkcji. Zboże się sprzeda, obornik za słomę się na kurnikach wymieni i człowiek nie chodzi całymi dniami w tym smrodzie. Nawet jak po 6zł/kg były to wiedziałem, że ta bajka długo nie potrwa i cena zaraz poleci w dół ;) Żebym znowu zaczął myśleć o świniach to chyba przez 3 lata cena by musiała być powyżej 7zł/kg wagi żywej ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, pafnucy napisał:

dałem sobie spokój, tak jak większość drobnych u nas.

dzik ważniejszy dla pisu.

A myślałem  że  nadal  walczysz.

Dzik  ważniejszy  bo  na  dzika  lubi  sobie  zapolować  sędzia  prokurator   milioner   polityk. A  więcej  dzików  łatwiejszy  cel. 

Kto ma do  dzika  strzelać  jak w skupie  jakieś  grosze  płacą.  Żeby  pozbyć  się   dzika  recepta  jest  jedna  wysoka  super  cena  i  myśliwi  raz  dwa  by  temat  ogarnęli.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

@pafnucy, żeby wprowadzić zakaz importu z zagranicy(z krajów UE) to trzeba by wyjść z UE, innej opcji nie ma, jak my exportujemy to fajnie, jak ktoś do nas importuje to źle ;) Jedyna opcja jaką można by zastosować to dokładnie badać każdy transport wjeżdżający do Polski.

żeby dokładniej badać służby do tego powołane powinny być porządnie opłacone i nie mieć braków kadrowych, a PIS właśnie obciął inspekcji fundusz nagrodowy. Czy za min krajową zatrudni sie weta, przecież obsługując pieski kotki i rybki akwariowe taki gość wyciągnie min 3 razy tyle.

Opublikowano (edytowane)

służby są. tylko zamiast badać to formularze jedynie wypisują .

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
45 minut temu, Denwer napisał:

Skoro  twoi  koledzy  chcą  to  kupić  i  hodować  to  chyba  dobre  jest  a nie  złe.  Bo to  ta  sama  świnia  warchlak  czy  tucznik te  same  geny  tylko  żywiciel  inny 

Kupują dyny bo to samo białko bez grama tłuszczu. O to właśnie chodzi ZM i to premiują, bo tłuszcz nie przyjmuje wody w przeciwieństwie do białka, a im chodzi o cud rozmnożenia czyli kg mięsa+litr wody  to dwa kilo szynki, czysty zysk.

14 minut temu, pafnucy napisał:

służby są. tylko zamiast badać to formularze jedynie wypisują .

Za taką kasiorę też bym wypisywał tylko protokoły.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

WSI (Wojskowe Służby Informacyjne) – informacje ogólne

Wojskowe Służby Informacyjne powołano 1991 roku po rozwiązaniu Wojskowej Służby Wewnętrznej. Służba specjalna działała jako organ podległy Ministerstwu Obrony Narodowej, została jednak rozwiązania w 2006 roku w związku z zarzutami o działanie sprzeczne z prawem. Na miejsce WSI powołano Służbę Kontrwywiadu Wojskowego (SKW).

Wszyscy dalej działają trzeba pamiętać .

Nawet z mojej promocji , z tych co poszli do WSI w 1993 i później, został chyba już tylko jeden w SKW, Reszta piznęła kwitami jak Maciarewicz uziemił ich na rok bez możliwości dotykania kwitów i roboty choćby jako obiektowi, 

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

znaczy... mirro ma rację. Nie dlatego, że ma lepszych kumpli tylko dlatego, że nikt we WOT nie ruszy palcem aby jakiegoś Macierewicza bronić. To raz. Dwa to podejrzewam go o znajomość z gen. Kukułą a jak nawet nie to znajdzie się paru jego kolegów na niższych szczeblach...

Bo ja wyznaję prastarą zasadę z najstarszego traktatu o sztuce prowadzenia wojny która mówi że "najlepsza walka to taka, której dało się uniknąć". 

Opublikowano

Witam dlaczego my Rolnicy nie zjednoczymy się w walce o swoje PRAWA i RÓWNE traktowanie względem reszty społeczeństwa ??? Biorąc pod uwagę ile zostali Przedsiębiorcy to czy nam Rząd nie rzucił przypadkiem ochłapów ??? W moim Regionie Przedsiębiorcy(oczywiście piszę o tych których sprawdziłem) zostali ogromne sumy , przykładowo Firmy produkujące garaże Blaszane i Konstrukcje Stalowe otrzymali od kilkuset tysięcy do kilku milionów złotych , Stolarnie przeciętnie kilkadziesiąt tysięcy złotych , UBOJNIE (a ten temat nas chyba interesuje) kwoty ok. 2,5 mln zł . Ogólnie rzec ujmując każdy Przedsiębiorca mógł liczyć na minimum 5 tyś zł tej tzw. bezzwrotnej pożyczki a my Rolnicy co zostaliśmy ??? Kolejna kwestia Przedsiębiorcy byli zwolnieni z ZUS a czy  my Rolnicy na KRUSIE przypadkiem nie musieliśmy płacić KRUS (choć pomniejszony ale jednak) ??? NAM Rząd zafundował w 2020 ustawę która narzuca OBOWIĄZEK opłacania UBEZPIECZENIA nawet gdy ROLNIK jest na CHOROBOWYM czyż to nie szaleństwo w czystej postaci ??? Kwota śmieszna bo 10 zł dziennie przysługuje Rolnikowi na chorobowym a oni jeszcze takie przepisy ustanowili ??? To dlaczego nie podniosą kwoty jak się już przy tym bawią ??? dlaczego nie zostanie zniesiony czas że co najmniej 30 dni ROLNIK musi być na chorobowym żeby wypłacili mu tą śmieszną kwotę ??? Strasznie PiS miało zwiększyć z 1h przeliczeniowego do 5h przeliczeniowych jeżeli chodzi o OBOWIĄZKOWY KRUS i zrobili coś w tym kierunku ??? Co to jest 1h przeliczeniowego ??? śmieszna ilość. Robią wszystko żeby nas oskubać i jak najmniej nam wypłacić czy to Rząd czy pośrednicy , i czy przypadkiem nie traktują nas ROLNIKÓW JAK PODLUDZI !!!!!!!!!!!! ?????

Opublikowano
3 minuty temu, Artek84 napisał:

? Strasznie PiS miało zwiększyć z 1h przeliczeniowego do 5h przeliczeniowych

naucz się czym się różni h od ha i wtedy wróć pisać. 🧐

Opublikowano (edytowane)

ale wróć bo temat jest na czasie a postawa roszczeniowa może być nawet uzasadniona gdy wszystkim się rozdaje coraz więcej.
a co do krusu to zawsze można rolnikom zus wprowadzić na zasadach "ogólnych" :P 

ten temat zrobił się nudny bo zbyt wąskie grono piszących już nie ważne co i czy poprawnie językowo

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Artek - a dlaczegoby rolnicy mieli mieć lepiej? Przedsiębiorców zwolnili z ZUS? Jakoś tego nie odczułem. Połowę wnioskowałem przy czym zanim przyszły decyzje było już po terminie zapłaty i tak poszło w nadpłatę po wniosku o przeksięgowanie pomniejszaliśmy składkę i okazało się, że muszę zalogować się do ich systemu aby wyciągnąć decyzje i wysłać poleconym do szanownej Pani w celu usprawiedliwienia zaległości. W chwili obecnej jest w handlu najgorszy styczeń jaki pamiętam zaraz po najgorszym grudniu. Ludzie siedzą na świadczeniach bo albo kwarantanna z izolacją albo dzieci nie w szkole a Ci co pracują kręcą statystykę wysokości zarobków bo łupią nadgodziny i paradoksalnie dokładają propagandową cegłę. Chcesz - możesz założyć działalność skoro taki to miód.

Dysydent - właśnie z tym rozdaje to mam wrażenie, że mają to samo co w '89. Zrobili rewolucję bez pomysłu co dalej z tym, iż brną w to zajadle.

Opublikowano
14 minut temu, pafnucy napisał:

naucz się czym się różni h od ha i wtedy wróć pisać. 🧐

A tak poza tym to umiesz coś napisać ??? czy tylko błędy umiesz wyszukiwać ???

Pisał będę wtedy kiedy mi pasuje a twoja opinia w tym temacie ani mnie chłodzi ani grzeje.

8 minut temu, dysydent napisał:

a co do krusu to zawsze można rolnikom zus wprowadzić na zasadach "ogólnych" :P 

Wielkopowierzchniowym jak najbardziej bo ich stać na to , czyli uważasz że Rolnicy są traktowani OK ???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v