Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, pawelek98 napisał:

Ty myślisz że na świniach świat się kończy, jest drób, mleko, opasy , jest również port 

Pamiętam czasy kiedy żyto po 20 zł było, ale i pszenica była po 80

I widzisz są rolnicy którzy mają magazyny, mogą zboże przesypać dosuszyc, i być może bez sprzedaży cały sezon wytrzymać

Co do Ukrainy się zgodzę tylko że ludności przybywa, ziemi uprawnej ubywa, a jeszcze te unijne głupoty i interes powinien się kręcić

Moje zboze na zachodzie wiecznie na niemcy jeździ. U nas moz byc brak swin ale chiny usilnie chca zwiekszać produkcje ale nie nadążają ze wzrostem paszy wiec skąś muszą kupować. Jak ktos prognozuje że cena zboża nie bedzie rosła gdy inne koszty rosną to jest nie normalny. Dodam że zboże,rzepak,kukurydza nie tylko leci na hodowle albo do jedzenia.

JAk ktos zyje polski i ukraińskim, nawet europejskim podwórkiem to jest mocno ograniczony. NAdwyżki w europie sa exportowane przez inne kraje, bo jeśli nie produkujesz lub (nie masz już zboża w kraju) dla siebie to masz wiekszą cenę we własnym kraju niż na giełdzie!!!! I analogicznie w drugą strone.

MAtif kierunek do gory w pt czw możemy mieć 235 euro ciekawe kiedy skupy wrocą z ceną. DOdam że paszarnie nie są w stanie zakceptować już obecnych cen. ROSJA ogranicza wywozke USA srednio ze zbozem, europa ponizej kreski, cała UWAGA obecnie skupia się na Ameryce Południowej wg.mnie tylko tam mogą naplywać jakieś pozytywne informacje odnośnie produkcji.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, mtz55 napisał:

Moje zboze na zachodzie wiecznie na niemcy jeździ. U nas moz byc brak swin ale chiny usilnie chca zwiekszać produkcje ale nie nadążają ze wzrostem paszy wiec skąś muszą kupować. Jak ktos prognozuje że cena zboża nie bedzie rosła gdy inne koszty rosną to jest nie normalny. Dodam że zboże,rzepak,kukurydza nie tylko leci na hodowle albo do jedzenia.

JAk ktos zyje polski i ukraińskim, nawet europejskim podwórkiem to jest mocno ograniczony. NAdwyżki w europie sa exportowane przez inne kraje, bo jeśli nie produkujesz lub (nie masz już zboża w kraju) dla siebie to masz wiekszą cenę we własnym kraju niż na giełdzie!!!! I analogicznie w drugą strone.

MAtif kierunek do gory w pt czw możemy mieć 235 euro ciekawe kiedy skupy wrocą z ceną. DOdam że paszarnie nie są w stanie zakceptować już obecnych cen. ROSJA ogranicza wywozke USA srednio ze zbozem, europa ponizej kreski, cała UWAGA obecnie skupia się na Ameryce Południowej wg.mnie tylko tam mogą naplywać jakieś pozytywne informacje odnośnie produkcji.

Nic z tego brazylia prawie nic nie wyeksportuje, a w argentynie przez „la nina” sporo mniej zebrano i ograniczaja eksport 

• 0
Opublikowano

ssanie na wieprzowinę było by dalej a przynajmniej nie spadła by tak cena gwałtownie jak po potwierdzeniu asf w Niemczech, mam nadzieje ze przez ten rok rolnicy utrzymujący się z trzody zdazyli się odkuć i może coś odłożyć bo teraz nie wiadomo kiedy ceny rusza, w Niemczech nadprodukcja ze zakłady nie nadążają z ubojem i dla tego ich świni rozjeżdżają się po Europie nie tylko do nas

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, stach12 napisał:

jeden urodzajny rok i będziecie  z łapówkami jeżdzić po skupach żeby wzieli 

u sąsiadów nie sypało , druga półkula wyschła i gwiazdorzcie   !!!!

jak dostaniecie po żniwach z Ukrainy kilka milionów ton  i dobre prognozy zbiorów na drugiej półkuli to będziecie walić łbami po tych stodołach i binach po co to magazynowałem 

przy takiej produkcji zwierzęcej jaką mamy , wycieńczonych hodowcach  i do tego wypoczęta gleba  po suszy dzięki której u nas dobre ceny   pińcet po żniwach może być za 1,5 tony hahaha 

jak by nie covid i  pszenica po 1 000 to żyto i pszenżyto już by większość do lasu woziła

na wiosnę pewnie z  maciorami  pojadą  w las , bo zaświadczenie od weta droższe jak locha hahaha 

A Ty kto ? 

Żal Ci d*pę ściska , bo sprzedałeś taniej ?

U nas podwyżka względem zeszłego tygodnia z 850 na 900zł brutto paszówka Lubelskie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Bugaj Zągoty k. Płocka, w poniedziałek - 30 na p.k. i - 20 p.p. Dziś + 10 p.k. i +20 p.p. 🙂 

Powoli odrabia obniżki.

Edytowane przez packo
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, jajonasz napisał:

Ale wiecie co by się stało jakby nikt nie sprzedawał w żniwa i nagle wszyscy sprzedawali zimą? xD Niech będzie tak jak jest, kto chce niech sprzedaje spod kombajnu, a kto chce i może niech magazynuje 

Nic by się nie stało. Lokalne skupy zarobiłyby trochę mniej na drobnych rolnikach, którym nie chce się przechowywać i to wszystko. Ceny na światowych rynkach nie pikują gwałtownie w dół w żniwa, to zjawisko jest obserwowane tylko w państwach, które nie mają wystarczająco dobrze rozwiniętej bazy przechowalniczej.

Mówiąc krótko, skupy znając sytuację na lokalnym rynku celowo zaniżają cenę bo i tak wiedzą, że towar będą mieć. Jak ktoś nie ma gdzie przechować to czy cena będzie 600zł czy 750zł to i tak zawiezie na skup.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, packo napisał:

Bugaj Zągoty k. Płocka, w poniedziałek - 30 na p.k. i - 20 p.p. Dziś + 10 p.k. i +20 p.p. 🙂 

Powoli odrabia obniżki.

To ile teraz bugaj?

Skwarki dzierzaznia i pawlak baboszewo 890netto za konsumpcje.

Cedrob raciaz 880 netto za pszenice. 

Pszenzyto 730 netto. Po 20 zl mniej niz przed obnizkami.

• 0
Opublikowano

zdecydowana większośc skupów to właśnie rolnicy i w takim roku jak obecnie są bardziej posrani ja ci co sprzedali po żniwach , bo nie dosyć że swoje tanio sprzedali  po żniwach to do tego co kupią to trzeba dopłacić  bo często podpisali kontrakt mało korzystny .Co wy myślicie że ci co handlują to milionerzy ????? tym mniejszym kurz tylko zostaje czasami na transakcji 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mtz55 napisał:

Muszę zapisać ten post żeby wkleić go Ci za rok :) żółkiewka 880 brutto pasza 

• 0
Opublikowano
55 minut temu, Bugii napisał:

To ile teraz bugaj?

Skwarki dzierzaznia i pawlak baboszewo 890netto za konsumpcje.

Cedrob raciaz 880 netto za pszenice. 

Pszenzyto 730 netto. Po 20 zl mniej niz przed obnizkami.

900 konsumpcja i 860 pasza

• 0
Opublikowano

Wiem że trochę nie na temat ale niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego przez ASF cena żywca jest niska ? dla mnie powinno być odwrót , tak samo co ma coronavirus do ceny pszenicy ? że ludzie na początku się przestraszyli i wyczyścili półki marketów z mąki , kiedy mąka w hurcie jest tania bo młyny dały by już nawet cenę matif gdyby tylko stosunek cen pszenica/mąka był lepszy. powielać stereotypy myślowej dezinformacji z agrobiznesu to każdy potrafi a najlepszy Stach reaktywacja

• 0
Opublikowano
10 minut temu, lassie napisał:

Wiem że trochę nie na temat ale niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego przez ASF cena żywca jest niska ? dla mnie powinno być odwrót , tak samo co ma coronavirus do ceny pszenicy ? że ludzie na początku się przestraszyli i wyczyścili półki marketów z mąki , kiedy mąka w hurcie jest tania bo młyny dały by już nawet cenę matif gdyby tylko stosunek cen pszenica/mąka był lepszy. powielać stereotypy myślowej dezinformacji z agrobiznesu to każdy potrafi a najlepszy Stach reaktywacja

Wcześniej wysyłałem dwa filmy zobacz sobie je.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, pawelek98 napisał:

Ty myślisz że na świniach świat się kończy, jest drób, mleko, opasy , jest również port 

Pamiętam czasy kiedy żyto po 20 zł było, ale i pszenica była po 80

I widzisz są rolnicy którzy mają magazyny, mogą zboże przesypać dosuszyc, i być może bez sprzedaży cały sezon wytrzymać

Co do Ukrainy się zgodzę tylko że ludności przybywa, ziemi uprawnej ubywa, a jeszcze te unijne głupoty i interes powinien się kręcić

Kiedy te czasy były że żyto było po 20 zł a pszenica po 80 . Trochę żyję , ale raz tylko pamiętam pszenice po 280 zł , przy cenie saletry 300 zł . Zazwyczaj była droższa za 1 tonę pszenicy można było kupić minimum 1 tonę saletry , a bywały lata że się kupiło 2 tony nawozy za tonę zboża . 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Kiedy te czasy były że żyto było po 20 zł a pszenica po 80 . Trochę żyję , ale raz tylko pamiętam pszenice po 280 zł , przy cenie saletry 300 zł . Zazwyczaj była droższa za 1 tonę pszenicy można było kupić minimum 1 tonę saletry , a bywały lata że się kupiło 2 tony nawozy za tonę zboża . 

Oczywiście ceny za qwintal 

To jednak krótko żyjesz, za świniaka można było beczkę 200 l ropy kupić, a cena ropy = cenie mleka 

Pozdrawiam

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, lassie napisał:

Niemcy zalewają nas  tanimi świniami z terenów ASF do tego Chiny nie biorą ,przez covid cały świat robi zapasy + spekulanci nie mają na czym zarobić i kombinują z surowcami rolnymi, światowe zapasy pszenicy spadły o 7 mln ton to jest 1% ,czyli tyle co nic ,jaki morał  z tego tak wysokie ceny są nie uzasadnione -czysta spekulacja 

Do tych co się o mnie martwili resztę pszenicy sprzedałem po 960  netto ,średnia cena wyszła dobre 900 żyć nie umierać ,został transport w razie jak by wymarzło żeby było co siać

• 0
Opublikowano
20 minut temu, sw_kamil napisał:

Jak by teraz cena mleka=cena ropy to krowy by doili 24 godz na dobę a hektar ziemi to pewnie powyżej 1mln zł by był

Dlatego ludzie utrzymywali się z 4 - 7 ha , a dziś mają po 60 - 100 ha i często słyszy się płacz , nawet tu na forum , że jak tu żyć 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Od 15 lutego do 28 lutego pszenica (1000 kg) będzie podlegać cłu w wysokości 25 euro, od 15 lutego do 14 marca jęczmień i kukurydza (1000 kg) będą podlegać cłu w wysokości 0 EUR.

Od 1 marca do 30 czerwca pszenica będzie podlegać cłu w wysokości 50 euro, od 15 marca do 30 czerwca jęczmień i kukurydza będą opodatkowane odpowiednio w wysokości 10 euro i 20 euro.

Cła te dotyczą eksportu w ramach kontyngentu, wielkość kontyngentu ustalona została na 17,5 mln ton. Eksport zbóż poza kontyngentem będzie podlegał cłu w wysokości 50% proc., ale nie mniej niż 100 euro za 1000 kg.

Decyzja ta nie dotyczy dostaw do Unii Celnej.

Według komunikatu działanie to będzie sprzyjać spadkowi eksportu i pozwoli przekierować uczestników rynku z eksportu surowców na eksport produktów rolnych o wysokiej wartości dodanej.

Nawet Rosjanie doszli do wniosku że sprzedawanie nieprzetworzonego zboża do niczego dobrego nie doprowadzi ich rolnictwa a my się jaramy ile to wyeksportujemy zboża z Polski

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, pawelek98 napisał:

Nie chcę żebyś mnie źle zrozumiał ale głupotę piszesz, czasem, nie zawsze można więcej zarobić na magazynie ( gdy się weźmie pod uwagę plon z ha) więcej niż na plonie z ha sprzedając w żniwa.

Magazyn, suszarnia są dziś podstawą gospodarstwa z produkcją roślinna, tak samo jak opryskiwacz i rozsiewacz nawozów.

Amortyzację każdej maszyny też odliczasz od zysku za ha?

Są lata że sprzedając w żniwa weźmie się najwyższą cenę, ale ogólnie w tym okresie to kupujący dyktuje cenę

Przecież zysk z 1 ha x uprawiane przez Ciebie hektary to wyjdzie Ci zysk z całego gospodarstwa i musisz uwzględnić w tym amortyzację maszyn,czy każdy producent roslinny ma suszarnię?,wątpię

Edytowane przez slonju77
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, lassie napisał:

Niemcy przez asf muszą ubijać więcej świn więc mają teraz więcej towaru i nie ma co z nim zrobić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v