Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

10490 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, maxler napisał:

Jak co roku przed święta robią korekty w dół. Ja dziś woziłem swoją pszenicę do analizy 78 gęstości i 12.7 białka.  Jak na razie czekam ze sprzedażą 🙂

Podaj te dane kiedy przed świętami szło w dół

image.png

4 godziny temu, Agrest napisał:

Trzymam kciuki za trzodziarzy. Niech im rośnie a nam nie spada.

Będzie trzeba to i 30zł za schab zapłacę.

Bez opłacalności hodowli nie będzie opłacalności produkcji roślinnej.

Lekarze, nauczyciele, budżetówka, mundurówka ciągłe podwyżki, a mięso co raz tańsze. Socjalni też co raz więcej dostają. Niech się każdy trochę podzieli tym dobrobytem.

Bardziej pow 50zł/kg,,,,,,,,zeby był sens produkcji w obecnej chwili to kg żywca min 6 zł, zresztą normalnego schabu z polskiej świni chowanej półprzemysłowo poniżej 24 zł nie kupisz już obecnie

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Pronar82a napisał:

Tak zgadza się mam 30ha,  10 lat temu też było zdziwienie że na 20 ha kupuje nowy kombajn i mówili mi że to będzie gwóźdź do trumny 🤷‍♂

Niektórzy to myślą że jak się ma 20 czy 30 ha to już nie można mieć ciągnika nowego pow. 100 km czy nowego kombajnu.

• 0
Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał:

Niektórzy to myślą że jak się ma 20 czy 30 ha to już nie można mieć ciągnika nowego pow. 100 km czy nowego kombajnu.

18 ha i nowy 140 km brak kombajnu wiec zastanawiam się nad lexionem tylko ze używanym.

Kto biednemu bogato zabroni żyć?

• 0
Opublikowano
21 minut temu, NieMadry napisał:

18 ha i nowy 140 km brak kombajnu wiec zastanawiam się nad lexionem tylko ze używanym.

Kto biednemu bogato zabroni żyć?

770 czy 780  ? Jak w jednym kawałku to pół dnia i dożynki  ;)

• 0
Opublikowano
29 minut temu, yacenty napisał:

i w 19 i w 20 była korekta w grudniu

nawet wykres który wkleiłes to pokazuje

Na tym wykresie widać że na przełomie roku zawsze była wysoka cena  do poł stycznia, korekta to 2019 była w lutym [od grudnia szło do góry]a w zeszłym roku od 10 grudnia do 6 stycznia poszło o ponad 200 zł do góry, miałem ładować w sylwestra za 880 , gdzie na poczt grudnia z biedą było 620 zł

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, Taurus83 napisał:

770 czy 780  ? Jak w jednym kawałku to pół dnia i dożynki  ;)

Nie 5 z przodu starczy.  780 bałbym się, co by było jakbym przy nakręcaniu zahaczył pole sąsiada i 200 ha mu wykosił?:)  Osobiście czekam na odbicie ceny w okolice 1400. Jak raz tyle dawali to dadzą i drugi.  Tak samo jak my 2 razy za nawóz przepłacamy.

• 0
  • Root Admin
Opublikowano
46 minut temu, ws71 napisał:

Na tym wykresie widać że na przełomie roku zawsze była wysoka cena  do poł stycznia, korekta to 2019 była w lutym [od grudnia szło do góry]a w zeszłym roku od 10 grudnia do 6 stycznia poszło o ponad 200 zł do góry, miałem ładować w sylwestra za 880 , gdzie na poczt grudnia z biedą było 620 zł

wez sobie powiększ ten wykres i zobacz szczególnie 25.11 do 15.01

• 0
Opublikowano
47 minut temu, ws71 napisał:

Analiza techniczna to nauki ścisłe , a nie humanistyczne( historia)

• 0
Opublikowano

Mazowieckie zachód delikatne podwyżki Bugaj na 07.12.2021  cenny netto zł/t

Pszenica k 1300 p 1280

Pszenżyto 1130

Jęczmień 1080

Żyto 960

Kukurydza m 630 s 1000

Rzepak 3200

• 0
Opublikowano

sprzedane 100t konsumpcji po 1390 netto , podlaskie loco gospodarstwo, kukurydza 1040

nie wiem jak wy te wykresy czytacie , ale mi się wydaje że 2019 i 2020 przełom roku raczej stabilnie a potem w dół i czekać do maja lub żniw żeby w górę

a zresztą i tak do gadki nic nie mamy, co zechcą to zrobią białe kołnierzyki, może być po 2000 ale i po 500

co nie którym to zawsze mało

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Jak widać tu na forum nie każdy potrafi dopuścić to do myśli że ktoś kto mając 20-30 ha może kupić nowy kombajn czy nowy ciągnik.

Dlatego też sąsiad sąsiadowi jest wrogiem bo jak to może być ze sąsiada stać a mnie nie i robić tylko podśmie... 

Chociaż jeden wpadł na to że ja wykonuję usługi 😉

• 0
Opublikowano

pewnie że jego sprawa i mi to obojętne, ale co do drugiej części twojej wypowiedzi to znam rolników którzy mają nowe kombajny za setki tysięcy które po 50 hektarów młócą rocznie także nie wszyscy kierują się ekonomią :D

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Mario81 napisał:

Kolego Vitasem  w jakim kierunku bedzie szedł kurs pszenicy wg Ciebie w opraciu o analize techniczna?

Na razie mamy korektę, maksymalnie do poziomu 250 -260 Euro.

Jeżeli nic złego na świecie się nie wydarzy to powinniśmy wrócić na ścieżkę wzrostową z zasięgiem o jakim pisałem wcześniej 330 -340 Euro.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, pawelol111 napisał:

Ciagniki ciagnikami ale kombajnu marki NH juz nie kupi na następne zniwa a moze i na kolejne nie. Ruskie i Turki pozamawiali, nh podbiło produkcje ale i tak na kraj max 100 maszyn puszczą.

Dominator 86 for ever 🙃

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, miwigos napisał:

Samochodów w komisach opór ,będzie czym jeżdzić , nie musi być nowy

powiem ci że nie ma w komisach aut, robi się coraz gorzej a auta używane sprzedają się codziennie, gorzej z zakupem za granicą. Tam teraz handlują między sobą na własnym rynku bo wszędzie brak nowych samochodów.

• 0
Opublikowano

Ja widze ich sporo ,nie wiem co one warte ,bo zawsze kupuwałem nowe auto, raz w zyciu sprowadzone i nieudane było

• 0
Opublikowano
50 minut temu, Vitasem napisał:

Na razie mamy korektę, maksymalnie do poziomu 250 -260 Euro.

Jeżeli nic złego na świecie się nie wydarzy to powinniśmy wrócić na ścieżkę wzrostową z zasięgiem o jakim pisałem wcześniej 330 -340 Euro.

na razie to w Chicago czerwono na pszenicy po raporcie o wzroście produkcji pszenicy w Australii Rosji i Argentynie, tyle że kukurydza idzie do góry czyli w razie czego jedno drugie będzie wspierać, wystarczy jakaś anomalia w pogodzie i znowu do góry, ale jak oziminy przezimują to różnie może być

jeszcze jedna sprawa jak NBP podniesie stopy do 3%, i będą dobre wieści z Polskiej gospodarki to złotówka się wzmocni a tym samym zboże stanieje ale i paliwo też

Ja uważam że trzeba sprzedaż rozłożyć na cały sezon , oczywiście jeśli czuje się wzrosty to poczekać, ale też nie przeholować

• 0
Opublikowano

Dla tych mniej rozgarniętych auta ściągam z zagranicy, dla tych mądrych biorę z Polski, Aut jest w opór, tylko ludzi z wymaganą kasa nie ma.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
    • Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
  • Dodaj nową pozycję...
v