Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano

nie sprzedaje:)  tak sie zastanawiam jaka cena handlarza zadowala skoro po 1500 netto nie zamierza kupowac

mysle ze 1500 netto to bedzie bardzo realna cena w neidlugim czasie , za dobra konsumpcje pewnie nawet przebije ten prog

• 0
Opublikowano
wojak1986 napisał:

3 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

a co ja zrobię z pszenicą po 1500? Mi taka pszenica jest nie potrzebna

To słowa na dzisiaj za 2 miesiące to może być dobra inwestycja. Papieriem długo się nie najemy

Kiedyś cena spadnie i niejeden będzie płakał że nie sprzedal

• Haha 4
  • 0
Opublikowano

Zależy czego spadek. Jeśli chodzi o rzepak to raczej dużo nie stanieje bo zwyczajnie go nie ma a patrząc po polach nie będzie i w przyszłym sezonie. Zboza z parametrami jest bardzo mało i ono może jakoś mocno już drożeć nie będzie ale przynajmniej nie powinno taniec. Ale jeśli chodzi o paszowe to podejrzewam że po nowym roku może tanieć

• 0
Opublikowano
Bugii napisał:

Ta. Paszowka tania.

Cedrob raciaz 1300 netto placi za paszowke. Wiecej niz okoliczne handlarzyny za konsumpcje.

Pogadaj z drobiarzami czy przy tej cenie zboz i przy tej cenie drobiu będą wstawiać nowe kurczaki. Oczywiście życzę sobie jak i innym aby ta pszenica była droga żeby coś z tego interesu zostalo

• 0
Opublikowano

Wzrost kosztów paszy dotyczy całego świata. Nie da się bez końca dokładać do kolejnych rzutów kurczaków.

Ceny będą wkońcu musiały pójść w górę.

Tylko czy miasto na ulicę Nie wyjdzie jak udko z 3,8 na 10 zł poszybuje

• 0
Opublikowano
47 minut temu, hardkor113 napisał:

Pogadaj z drobiarzami czy przy tej cenie zboz i przy tej cenie drobiu będą wstawiać nowe kurczaki. Oczywiście życzę sobie jak i innym aby ta pszenica była droga żeby coś z tego interesu zostalo

A myślisz że po co ptasią grypę wynaleźli przed żniwami ? 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, DamianRolnikSkup napisał:

niektórym trochę się poplątały lokalizacje, na matiff wieziecie te zboże?

Koszty transportu drożeją razem z pszenica

tam gdzie płaciłem 70 zł/t za transport do portu dziś mi krzyczą po 120 a auto trzeba zamawiać tydzień dwa szybciej

Jeśli Pan w podobnej cenie nie kupi to inny to zrobi

• 0
Opublikowano

minęło trochę lat i ludzie już potrafią znaleźć informację o cenach na świecie czy w naszych portach, o tym, czy przypłynęły statki po towar, czy jest zapotrzebowanie, jakie są plony na świecie

Jeśli cena na giełdzie dochodzi do 1500 netto, to oczywiste jest, ze po 1100 nikt nie sprzeda towaru, a przy takiej inflacji, każdy woli trzymac zboże niż gotówkę

Koszty transportu rosną , pośrednik coraz mniej zarabia - tylko o rolnika nikt się nie troszczy - przecież jemu też koszy rosną

• Like 1
  • 0
Opublikowano

W ogłoszeniu pisze odam za darmo mi, czyli jeśli dobrze rozumie to on chce tą pszenice za darmo

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Mam znajomego co ma 80 tys brojlerow. Kilka mln dlugu na budowe kurnika 4 lata temu. On na kredycie caly czas. Kurczak, pasza itp. Jesli nie wstawi to bankrut. Takich jest pelno i zaklady to wykorzystują. Ale i ich ceny zostana urealnione w pewnym momencie. Gdy bykow zaczelo brakowac to cena 30% do gory poszla w 2 miesiace. I tak nie oddaja kosztow ale nie sa juz  tak pod kreska jak swinie.

• 0
Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał:

minęło trochę lat i ludzie już potrafią znaleźć informację o cenach na świecie czy w naszych portach, o tym, czy przypłynęły statki po towar, czy jest zapotrzebowanie, jakie są plony na świecie

Jeśli cena na giełdzie dochodzi do 1500 netto, to oczywiste jest, ze po 1100 nikt nie sprzeda towaru, a przy takiej inflacji, każdy woli trzymac zboże niż gotówkę

Koszty transportu rosną , pośrednik coraz mniej zarabia - tylko o rolnika nikt się nie troszczy - przecież jemu też koszy rosną

No przrcież wszyscy wiedzą że cena pszenicy to koszty transportu+pośrednicy+zarobek skupów+koszty magazynowania a u chłopa to za darmo rośnie

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

KAPKA się wyrwał 1400 za pszenice 

Nie wyrwał się tylko mój sąsiad z za płota  jest najlepszą firmą w Polsce i przypominam rolnikom z podkarpackiego i lubelskiego że buduje największy młyn w Polsce i liczy na nasza pszenicę z dostawami przez cały rok , będziemy mieli okazję dobrze zarobić ale pszenicę trzeba przechować  !

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Są na poczatku drogi urealniania . Brzmi duzo lepiej.

2 godziny temu, sthil007 napisał:

Taniego towaru nie ma i nie będzie już koszty poszybowały a ceny płodów się poprostu urealniły

Edytowane przez magnum123
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wzrost kosztów paszy dotyczy całego świata. Nie da się bez końca dokładać do kolejnych rzutów kurczaków.

Ceny będą wkońcu musiały pójść w górę.

Tylko czy miasto na ulicę Nie wyjdzie jak udko z 3,8 na 10 zł poszybuje

Przecież miastowi mówią  że Polskie rolnictwo może upaść , i ściągnie się wszystko z za granicy , tylko że w tedy to udko wyjdzie go 15 zł a nie 10

• Like 3
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

po 15 to będzie w magazynie u producenta wtedy, u nas w sklepie po 35

może tak by było lepiej - ludzie by zrozumieli, co jest w życiu ważne, a co jest tylko fanaberią, jakby na niedzielny obiad musieli zaciągać kredyt

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Wicherek napisał:

Nie wyrwał się tylko mój sąsiad z za płota  jest najlepszą firmą w Polsce i przypominam rolnikom z podkarpackiego i lubelskiego że buduje największy młyn w Polsce i liczy na nasza pszenicę z dostawami przez cały rok , będziemy mieli okazję dobrze zarobić ale pszenicę trzeba przechować  !

Tylko powiedz ilu rolników ma pszenice która u Kapki przejdzie bez potrąceń . Jedynie nieliczni w Polsce południowej pokosili przed deszczami , a pózniej to już wiemy jaka była pogoda w trakcie żniw .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v