Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

U nas po wichurze w 2017 roku w pomorskim wszystko leżało.. No i nie udało mi się skosić 17 ha... Żniwa kończyliśmy końcem września. Kombajnów było na polach multum. Dołki próbowaliśmy w drugiej połowie października kosić... Oj to był brzydki rok.. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Norman napisał:

A tak wrzucę moją działkę z pszenżytem, jednym będzie szkoda inni będą się cieszyć. A ja zamontowałem nowe klepisko w kombajnie 😂, co do cen na nowe zbiory nic nie wiem.

20210711_191340.jpg

tak wyglądała pszenica i jeczmień  u mnie w ubiegłym roku W tym ccc, modus i wszystko stoi jak ptak u dwudziestolatka A jeczmień juz wykoszony , tylko kombajniku brak i brak czasu na szukanie może ktoś coś poleci tak do 120 tys

1,2 ha jeczmienia lezącego  w ubiegłym oku kosilem 4 godziny

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

W przyszłym roku na przednówku to byle jaką pszenicę będą brać na mąkę, byleby nie śmierdziała. Taka bieda z ziarnem się zrobiła, że już nawet w Agrobiznesie Ukrainą nie straszą.

Dziś straszyli że cena wszędzie spada to i w kraju duże zniżki pszenica pasza od 720 t. nie wiem czy śmiać się czy płakać?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Dziś straszyli że cena wszędzie spada to i w kraju duże zniżki pszenica pasza od 720 t. nie wiem czy śmiać się czy płakać?

Jak co roku stara śpiewka tanieje by potem mogła  zdrożeć .

• 0
Opublikowano
26 minut temu, sznajdik napisał:

Ja dziś resztkę pszenżyta zeszłorocznego sprzedałem po 730 netto

To sąsiad z 2 tygodnie temu sprzedawał pszenżyto po 920 brutto

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, andrzej1988 napisał:

U Pękali w Łukowej LBL to zapewne jak co roku bedzie po 550 brutto pszenica

Gnać złodziei ! już  dzisiaj trzeba myśleć  ( kto nie ma magazynu  )  gdzie zmagazynuje zboże w 2022 roku ! bo znów będzie płacz  !

• Like 1
  • 0
Opublikowano

kto ma zobowiązania to sprzeda reszta bedzie trzymać ostatnie lata pokazują że wychodzi się na plus nawet jeżeli to kosztuje troche pracy przy magazynowaniu bo nie każdy posiada biny czy hale ale po róznych garażach można troche napchac przynajmniej ja tak robie w tym roku raps do żyda reszta bedzie czekać na normalną cene

• 0
Opublikowano

Niestety, małe skupy są wykupywane  przez większe albo zamykane.  A ci, co nabrali na krechę, to teraz oddadzą po kosztach, jak co roku. Komornik też musi z czegoś żyć

• Like 1
  • 0
Opublikowano

racja przerabiałem to od dwóch lat brama zamknięta dla wszelkiej masci handlowców ,przez dwa lata robiłem w polu po kosztach ale teraz wychodze na prostą fajnie pięknie jak się brało na termin ale jak przyszedł grad i wyprał cały rzepak i troche zbóż to nie było tak rózowo faktóry trzeba płacić ale człowiek uczy się całe życie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Niestety, małe skupy są wykupywane  przez większe albo zamykane.  A ci, co nabrali na krechę, to teraz oddadzą po kosztach, jak co roku. Komornik też musi z czegoś żyć

A Umnie przeciwnie małe skupy powstają. Może zmiana profilu biedne strony .

• 0
  • Root Admin
Opublikowano
Andpol napisał:

16 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

W przyszłym roku na przednówku to byle jaką pszenicę będą brać na mąkę, byleby nie śmierdziała. Taka bieda z ziarnem się zrobiła, że już nawet w Agrobiznesie Ukrainą nie straszą.

poczekaj, zacznę kosić to spadnie na 620 :) jak co roku

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

no płacili ale zaczęli marudzić że grzybek że to że tamto że sramto i po 620 weźmie, a za tą samą pszenicę w lutym poszło 900zl z pocalowaniem rączki

• 0
Opublikowano

Powstało już z 5 gigantów zbożowych wiec małe skupy mają coraz to ciężej i z nikną w 2 latach ale czytałem artykuł że w Chinach bardzo podrożał nawóz wiec jak to się odbije na naszym rynku .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v