Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Trzeba Inspektorom transportu drogowego, dołożyć w zakresie obowiązków kontrolę wag skupujących podmiotów.

Sory, głupi pomysł, zaraz zaczęli by karać rolników za przeładowane przyczepy

• 0
Opublikowano
17 godzin temu, tommy66692 napisał:

Nigdy nie powinny działać charytatywnie ale trochę z umiarem, u nas wszystkie skupy mierniki podkręcone na kukurydzy ponad 6 procent różnicy między swoim a skupowym, na wszystkim okraść a wszyscy skupowi w niedzielę w pierwszej ławce w kościele siedza i ręce składają 

6 % różnicy na wilgotnościomierzu to się nawet nie da podkręcić bo zgłupieje

swoim też trzeba umieć mierzyć  tzn.  pobrać uczciwie próbę , ustawić odpowiedni zakres i zmierzyć w tym samym czasie co skupowym 

ziarno   [w zależności ile leży mokre na przyczepie   i jaka pogoda też lubi wilgotność zmieniać ]

jak ziarno nie równo suche to te co mierzą nie mielone na drugi dzień  około  +3 bo ziarno suchsze ciągnie wilgoć z mokrego

no ale zamiast siebie nazwać nieukiem lepiej skupowego zrobić złodziejem

• 0
Opublikowano
5 minut temu, stach12 napisał:

6 % różnicy na wilgotnościomierzu to się nawet nie da podkręcić bo zgłupieje

swoim też trzeba umieć mierzyć  tzn.  pobrać uczciwie próbę , ustawić odpowiedni zakres i zmierzyć w tym samym czasie co skupowym 

ziarno   [w zależności ile leży mokre na przyczepie   i jaka pogoda też lubi wilgotność zmieniać ]

jak ziarno nie równo suche to te co mierzą nie mielone na drugi dzień  około  +3 bo ziarno suchsze ciągnie wilgoć z mokrego

no ale zamiast siebie nazwać nieukiem lepiej skupowego zrobić złodziejem

Przestań się już ośmieszać publicznie ordynator, tylko wymieniaj się swoimi cennymi opiniami ze staszkiem131415 vel @Rogas71 w wiadomościach prywatnych. Nas twoje schorzenia głowy nie interesują, od tego są specjaliści.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Przestań się już ośmieszać publicznie ordynator, tylko wymieniaj się swoimi cennymi opiniami ze staszkiem131415 vel @Rogas71 w wiadomościach prywatnych. Nas twoje schorzenia głowy nie interesują, od tego są specjaliści.

Oni nadaj żyją pszenica po 500 bo lubią ta sumę, są przykładnymi beneficjentami

• Like 1
  • 0
Opublikowano
22 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Jeżeli mówimy o miernikach takich za ok 2tyś zł to stopień dokładnośći w przypadku kukurydzy jest co najmniej zastawiający, u nas ta sama próbka mierzona przez 4 różne przyrządy dawała wynik od 28% do 32%, a w przypadku pszenicy stopień różnicy wynosił tylko 0,5%

• 0
Opublikowano

Dziwnym trafem, częściej bardziej uczciwych rozliczeń w przypadku sprzedaży rzepaku czy zbóż można oczekiwać od zagranicznych podmiotów niż od krajowych małych skupów. A to brakuje zaolejenia, a to za duże zanieczyszczenia, a zawiezie się rzepak np. do ADM i tam za jakość jeszcze dopłacą.  Sporo skupów żeruje na mniej zaradnych gospodarzach i niech AniaYogi i inne skupniki zrobią rachunek sumienia, zanim zaczną rolników od kombinatorów wyzywać. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
38 minut temu, tommy66692 napisał:

Oni nadaj żyją pszenica po 500 bo lubią ta sumę, są przykładnymi beneficjentami

weś sobie nieudaczniku nasyp wiadro kuku prosto z kombajnu  4 mierniki i mierz , zaraz po kombajnie , za dzień , za 2 dni   postaw do słońca , przykry odkryj pobierz z góry boku wiadra i po doświadczeniach z debila zrobi się w miare normalny egzemplarz hahaah

to samo jest z ważeniem , dzisiaj prawie w każdej wsi waga samochodowa [ wielu lubi zajechać przed skupem o tym ci na skupach też wiedzą bo ci co mają swoje wagi często współpracują tzn. handlują   , każdy ma telefon  , coraz więcej kamerek na dodatek na takim skupie jak kto był i jest w miare normalny to wie że waży się brutto  i tara to ważenie jest z reguły naprzemienne , wagi są z wyświetlaczem i nawet pomysłowy skupnik jest za słaby żeby oszukał 

jest coś takiego na wagach elektronicznych że jak się ponoć ostro wjedzie na nią albo zjedzie to lubi się zaminusować i wtedy jak się przy takim minusie wjedzie to pokaże wynik już odjęty przez ten minus , ale to widać przed wjazdem o ile wyświetlacz na zewnątrz

wielu takich baranów na skup przyjeżdza że nawet sobie sprawy nie zdaję że jak wjechał na wage i siedział w traktorze , a potem wysiadł z  traktora by fakture wypisać to skupnik musi odjąć wagę oszołoma od wagi brutto albo do tary dodać  hahah

nie mówie że oszustów nie ma bo pewnie i są , ale  100 % tych oczerniają że inni kradną sami za***rdolić uwielbiają  haha a to paliwka upuścić  jak na etacie jeżdzi , fakturkę pozyczyć od ryczałtowca  itd.

z tego co tu czasem czytam to dużo ludzi nie odróżnia ceny netto od brutto o gęstośći pojęcia wcale  , o  matematyce  większość nie słyszala  , ale  ten co próbuje wyjaśnić jest atakowany przez bandę oszołomów itd. i  potem się dziwicie że inni mówią  o rolniku że śm***dziel / matoł  hahaha

39 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Dziwnym trafem, częściej bardziej uczciwych rozliczeń w przypadku sprzedaży rzepaku czy zbóż można oczekiwać od zagranicznych podmiotów niż od krajowych małych skupów. A to brakuje zaolejenia, a to za duże zanieczyszczenia, a zawiezie się rzepak np. do ADM i tam za jakość jeszcze dopłacą.  Sporo skupów żeruje na mniej zaradnych gospodarzach i niech AniaYogi i inne skupniki zrobią rachunek sumienia, zanim zaczną rolników od kombinatorów wyzywać. 

jak masz towar wątpliwej jakości  to gdzie wieziesz cymbale do firmy oddalonej 500 km.  czy na skup ????????

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Chyba prosta sprawa jest, że jak skup Cię oszukuje to nie handlujesz z nim, te gadanie jak to "oszukujo" biednych rolników męczące już jest. Czasem mam wrażenie, że rolnikowi to cyca matki brakuje tylko, żeby nie beczał. Ale to nie ma reguły starszy czy młodszy, baba czy chłop to to samo.

Kiedyś moją babcię ze szpitala wiozłem, akurat w radiu była mowa o rolnictwie. Żona powiedziała, że mamy dobrze bo jako rolnik podatku dochodowego nie płacimy - gwóźdź do trumny, babcia usłyszała TYLKO JEDNO SŁOWO jak to rolnik ma dobrze i już nie szło przetołkować że chodziło o fakt że jego się podatkiem nie karze.

Zagraniczne firmy lepiej traktują rolnika, coraz lepsze kwiatki wychodzą 🤣 Jak wygląda moja umowa w porównaniu do zagranicznego koncernu? W parametrach mam 4 pozycje, a u nich jest 30 ! Chłop nawet nie wie jak to jest badane

Nie każdy zakład dopłaca, nie zawsze taką umowę się podpisuje. Ale najlepiej, żeby skup Kowalskiego dopłacał, a jeszcze powinien ziarno przyjąć na magazyn, przechować za darmo i do tego ZIARNO PRZECZYŚCIĆ plus oczywiście ubytek po czyszczeniu wziąć na siebie 😅😅

• Thanks 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano

Stasiu, poziom twojej wiedzy jest odwrotnie proporcjonalny do twojej głupoty. Potwierdza to każdy post.

Co do wag: na wagach elektronicznych legalizowanych różnica 100kg przy ciężarze kilkunastu ton jest jak najbardziej normalna. Każda taka waga ma możliwość wprowadzenia korekty.

Co do mierników: na skupach powinny być legalizowane, a taki nie kosztuje 2000pln. Za 2000pln można kupić na własny użytek. U nas na skupach widzę tylko takie za 10000+. Inna sprawa, że każdy z nich ma możliwość korekty. Tylko tam gdzie "wprowadzono korektę wskazań" dziwnym trafem cena jest najwyższa ale kolejek brak. W ubiegłym roku sprzedawałem mokrą qq i z tą samą próbką objechałem cztery skupy w promieniu 20km. Wynik: różnica jednego procenta.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

W tym roku zawiozłem rzepak do zbadania wiaderko 2l w jednym miejscu wyszło olej 40,2 wilgotność 9,2. A na drugim gdzie miałem podpisany kontrakt to olej 38,7 i wilgotność 9,6. Jak by to był cały TIR to mogły by być takie różnice ale na próbce 2l. Na szczęście jak już przywioslem przyczepami to najniższy olej 39,8.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Niestety ale wiaderko wiezione przez x czasu do pomiaru to żadna miarodajna próba. Za mała ilość i ma zbyt dużą powierzchnię wymiany cieplnej czy wilgoci, co będzie zawsze skutkowało niższym pomiarem wilgotności niż próbka pobrana bezpośrednio przed pomiarem przez całą wysokość przyczepy czy pryzmy.

To tak na moją prostą chłopską logikę.

A dodając że weźmiemy próbę z wierzchu gdzie wiatr i słońce hula to te różnice mogą być na prawdę duże

To też tak na moją logikę🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v