Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Goodvaley podobno za żyto chce płacić 700, pszenżyto i jęczmień 750. Jak się do nich dodzwonię to to zweryfikuje. Oczywiście mowa o kontraktach na żniwa a nie cenę dnia. 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, yacenty napisał:

ja sprzedałem po 620 najgorsza przyczepę,bo mi fuzarium znaleźli w kłosach. a w grudniu już fuzarium nie było i 900

Klasyka gatunku. Z 10  lat temu podpisaliśmy na wiosnę  kontrakt po 700 na browar. W żniwa była cena Ok 400. Co zawiozłem próbkę to nową chorobę wymyslali. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, robercikj100 napisał:

myślałem ze tylko u mnie pszenica nabiera mocy przez zime :)

Witamy w klubie)))

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, Taurus83 napisał:

Klasyka gatunku. Z 10  lat temu podpisaliśmy na wiosnę  kontrakt po 700 na browar. W żniwa była cena Ok 400. Co zawiozłem próbkę to nową chorobę wymyslali. 

Na browar też zawsze problem mieliśmy, a to bialko a to choróbsko,

a na kaszę to jeszcze większy cyrk, problemem tutaj z kolei była zielonkawa barwa. Że płatki jak spleśniałe im wychodziły 🤣

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tess napisał:

Te 900zł brutto by mi pasowało... Jak chco to mogę być i ze Sowacji. 

W tamtym roku płacili 690+vat u mnie za pszenicę 

Rzeczywiście ceny nawozów,śor, ropy, nawet ceny części w tym roku poszybowały znacząco. Mimo wszystko trzymać nie mam zamiaru - brak doświadczenia w tym temacie. 

Różnica ceny ma wpływ na  doświadczenie. Zboża to nie taki straszny materiał wybuchowy 😉

• Like 1
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał:

ja sprzedałem po 620 najgorsza przyczepę,bo mi fuzarium znaleźli w kłosach. a w grudniu już fuzarium nie było i 900

Ja miałem to samo nadwyżka konsumpcji szła w paszę po 630 bo fuzarium a w listopadzie już tego nie było

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał:

naciągneła z powietrza :) jaka była wilgotność ziarna tu i tu?
to że gluten potrafi delikatnie podskoczyć to wiem, ale gęstość sama z siebie to już dziwne

zapytałbym, czy mierzone w tym samym skupie i przez tę samą osobę

niby wzorzec litra jest ten sam, ale co skup, to co innego pokazuje

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

aby zmieścić się w normie 14% wilgotnosci, zboże po zbiorze musiałoby mieć 7,5% wilgotności, mało prawdopodobne

Co ty to opowiadasz 🙈 zawsze kosze pszenicę aby miała 14-14.5 % a jak sprzedaje. Luty-maj to na 12-13% u mnie zawsze usycha na pryzmie 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 25.06.2021 o 10:25, yacenty napisał:

1600

;) ja myślę że grubo ponad 2000 moze 2200. Zaczną się zniwa zobaczymy jak będzie sypało ale o takiej cenie można zapomnieć.

23 godziny temu, robercikj100 napisał:

myślałem ze tylko u mnie pszenica nabiera mocy przez zime :)

Inaczej na młynie pobrał próbę i już gęstość inna na całym kawałku możesz mieć różne gęstości. Od miedzy gorsza gdzieś tam.na środku lepsza. Nie ugadniesz.

• 0
Opublikowano

Ostatnia cena w zakładach tłuszczowych ponad 2700 za rzepak i cena na giełdzie idzie w górę. W skupię po 1600, ładna przebitka pośrednika, 1000 na tonie.

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Nadal nie wiem o co Ci chodziło

Chodzi mi o to, że do magazynu musiałbyś zwieźć zboże o wilgotności 7 procent i musiałoby naciągnąć do 14 aby gęstość się zwiększyła z 72 do 77 w pryzmie. Moim zdaniem jest to mało prawdopodobne, zboże i wilgotności 10 procent rzadko się zdarza z pola

• 0
Opublikowano

Pszenica mokra ma gorszą gęstość jak sucha, skoś 16-17 % i gęstości nie ma , wysusz do 14 % i ma, przy upałach 3 dni ponad 30 stopni ,trzeciego dnia po 15-16 godzinie pszenica ma 10-% wikgotności

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Ostatnia cena w zakładach tłuszczowych ponad 2700 za rzepak i cena na giełdzie idzie w górę. W skupię po 1600, ładna przebitka pośrednika, 1000 na tonie .

Coś pan trochę bajki piszesz . Zakłady tłuszczowe - zgoda 2700 , ale podaj mi choć 1 skup który na dziś mi zaproponuje 1600 zł?

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

Skupu się zamknęły. Skupują to co przywiozą z południa i powoli o jęczmieniu myślą. Pszenica to albo mieszalnie po 850 netto albo bezpośrednio na kurniki. 

• 0
Opublikowano

Ale kto rozsądny czeka z pszenicą do lipca ,myślał że zabraknie, mało kiedy warto czekać do maja

• 0
Opublikowano
Dnia 1.07.2021 o 18:54, rumcio40 napisał:

Odstawiałem do nich w marcu pszenicę, to moje zainteresowanie wzbudziły nowo powstające potężne silosy. Spytałem przedstawiciela, kto to da radę dostarczyć tyle zboża, to powiedział, że umowy już podpisane ze Słowacją , po 900 netto sierpień

Prośba, ma ktoś żmijkę, taką na przyczepę, spychająca zboże do szybra? Jakie obroty powinien mieć silnik hydrauliczny, przy takiej żmijce? Kupiłem od rzemieślnika gotową i na sucho kręci jak wściekła ale pod obciążeniem nie daje rady. Producent się na mnie wypiął i nie odbiera tel

Mam taką w przyczepie , za slaby silnik musisz miec , moja sie kręci z taką siłą ze jak przyczepa byla zasypana full 12t i ojciec przypadkiem załączył ślimsk to na środku nad szybrem zaczela sie górka robic.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v