Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Wczoraj sprzedane pszenicy paszowej 27t do @DamianRolnikSkup po 909,5zł brutto.

Dziś 100kg po 920 też brutto. Auto ma podjechać wieczorem

Damian wybaczysz że z kontraktu urwałem?😁

Dziś też 26,5t pszenżyta po 749 brutto do Damiana.

Mocznik już dziś 1700 jakby komu się za drogie zboże wydawało.

12 minut temu, soltys48 napisał:

Pszenżyto sprzedawałem po 1100 netto końcem maja 

Faktura dalej leży 😁

10 minut temu, marian7k napisał:

🤪 Na pamiątkę!

Nie zapłacona 😁😉🤭

• 0
Opublikowano
24 minuty temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jak by wojna była to by Ci zajęli silosy jako zabezpieczenie dla armii, a na front byś poszedł i tak jako pierwszy, dopiero jak przeżyjesz to będziesz latami sądzić się o kasę za to zboże z jedna noga i ręka 

chociaż kto wie, może rolnik donwojaka by nie poszedł, bo w polu ktoś robić musi 

Jakby wybuchła wojna na miarę dzisiejszych czasów, to nawet nie zdążysz się zdziwić, a już będziesz pod rosyjskim albo amerykańskim władaniem. Na szczęście oba te kraje mają swoje największe zmartwienia daleko na wschodzie i tylko chorym naziolom z rządu się wydaje, że ktoś na nich chybie.

• 0
Opublikowano
Agrest napisał:

Wczoraj sprzedane pszenicy paszowej 27t do @DamianRolnikSkup po 909,5zł brutto.

Dziś 100kg po 920 też brutto. Auto ma podjechać wieczorem

Damian wybaczysz że z kontraktu urwałem?😁

Dziś też 26,5t pszenżyta po 749 brutto do Damiana.

Mocznik już dziś 1700 jakby komu się za drogie zboże wydawało.

12 minut temu, soltys48 napisał:

Pszenżyto sprzedawałem po 1100 netto końcem maja 

Faktura dalej leży 😁

10 minut temu, marian7k napisał:

🤪 Na pamiątkę!

Nie zapłacona 😁😉🤭

A na co komu mocznik potrzebny ?

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, kuba24051 napisał:

A na co komu mocznik potrzebny ?

A mi pod porzeczki i masie ludzi pod kukurydzę. Może i na łąki. Wielu na oziminy.

Jeszcze łyknąłem 10t po 1380.

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

A mi pod porzeczki i masie ludzi pod kukurydzę. Może i na łąki. Wielu na oziminy.

Jeszcze łyknąłem 10t po 1380.

Masz porzeczki ? Jak w tym roku wyszły ,ja zliwkidowałem 2 lata temu 3 ha. 

• 0
Opublikowano

Cóż mogę  powiedzieć. Tak sobie. Starczyło na chleb, 5ha, ładowarkę, glebogryzarkę, wymiatarkę, nawozy na przyszły sezon i asfalt na drogę. 😁😉

• 0
Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Cóż mogę  powiedzieć. Tak sobie. Starczyło na chleb, 5ha, ładowarkę, glebogryzarkę, wymiatarkę, nawozy na przyszły sezon i asfalt na drogę. 😁😉

cały ból w porzeczce że nie przetrzymasz towaru , skup dyktuje warunki :/ 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Jak by wojna była to by Ci zajęli silosy jako zabezpieczenie dla armii, a na front byś poszedł i tak jako pierwszy, dopiero jak przeżyjesz to będziesz latami sądzić się o kasę za to zboże z jedna noga i ręka 

chociaż kto wie, może rolnik donwojaka by nie poszedł, bo w polu ktoś robić musi 

Do tego gruby , kulawy głuchy i ślepy !

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Kupują na kredyt, a później spłacają dopłatami. Rok na polu nie obrodzi i już stękanie, tak jak było w lubuskim po suszy 2018. Ludzie obrabiający 200 ha pytali z czego kredyty spłacą.  Kiepską pamięć mają niektórzy i już nie pamiętają jak w latach 90 rolnicy z kredytami się wieszali. Rolnictwo jest przeinwestowane, w tej branży krążą kwoty nieadekwatne do dochodów i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej.

Oj z kredytami może być jednak bardzo cienko od marca.. będzie ciężko dostać coś, info z banku 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, lukasz222 napisał:

Jakby wybuchła wojna na miarę dzisiejszych czasów, to nawet nie zdążysz się zdziwić, a już będziesz pod rosyjskim albo amerykańskim władaniem. Na szczęście oba te kraje mają swoje największe zmartwienia daleko na wschodzie i tylko chorym naziolom z rządu się wydaje, że ktoś na nich chybie.

Niby tak jak piszesz ale warto przypomnieć akcje z ukrainą . Niby armie regularną jakąś mają i z maczugami nie biegają ale ukraina to państwo teoretyczne jak do niedawna Polska. Rząd niby rządzi a de facto mafiozii czy jal kto woli biznesmeni rządzą regionami i jest rozłam na wschód prorosyjski i zachód pro banderowski czy sytuacja nie przypomina naszej zachód POwski a wschód PISowski . peowcy rozprzedali kraj zachodowi że mało co w polskich rękach zostało nachapali się i myśleli aby tylko im było dobrze. Pisiory to konserwatyści ale w dużej mierze stawiają na rozwój kraju podnoszą podatki itp. Ale rozwój musi kosztować szkoda tylko że nie robią nic aby wykozystać złóż gazu łupkowego i innych a na dodatek te ich ustawy tyypu 5 dla zwierząt, aborcja lockdown i ten pier...ny rydzyk psują cały efekt jestem pewien że dawno ppgrzebali kolejną kadencje. Wracając do tematu rosjanie nie szarpną się poza terytorium zsrr oni poprostu chcą aby było jak dawniej. Regularna wojna jest nie realna każdy tylko szczeka....

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, mds212 napisał:

Na wolnym rynku nie moze byc ustalona cena minimalna. A gospodarka sterowana centralnie to zly pomysl

A teraz to niby co wolny rynek? Śmiechu warte UE ułoży ci płodozmian, powie czym masz opryskać i jaką maszynę kupic w zamian za dopłaty które pochodzą z drukowanej kasy 

To jest obłuda

Ceny produktów rolnych powinny iść np z płacą minimalną, powiązane właśnie do cen maszyn czy nawozów

Ale tu nie o to chodzi, myk jest w tym że już kapitał wykupuje gospodarstwa na zachodzie i tworzą koncerny, do nas też to dojdzie

• Like 3
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, PanPawel napisał:

Chodzi o to żeby cena była gwarantowana i nie może spać niżej niż ustalona cena. Jak by było te 750 gwarantowane zawsze to byś wiedział jak inwestować i wogole. A nie cena raz na 10 lat zakręci się w okolicy 1000 i już wielka Euforia inwestycje i wogole a w następnym roku po 600. Liczy się wynik finansowy a nie tony z hetara. Jakbysmy miele cenę gwarantowana to by to nie wyglądało jak jedna wielka loteria. 

Kiedyś Premier Oleksy mówił że jedyne co możemy  wam zagwarantować  to zwrot kosztów   pogrzebu !

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Wicherek napisał:

Ja trzymam i chcę 2000 / t      a Ty jak sprzedałeś to idź     po dopłatę  do  tego co to kupił po 60 brutto  !

Możesz chcieć i 3000 tona pytanie tylko czy ktoś ci tyle da

• 0
Opublikowano
8 minut temu, covid napisał:

Matif czerwonoo

Myślałeś że do żniw będzie zielono, wystarczy że rzepak szaleje ,ale ciekawe jak się skończy kontrakt lutowy czy spadnie bo tak z reguły było ,ale ten rok raczej będzie inny

• 0
Opublikowano
25 minut temu, pawelek98 napisał:

A teraz to niby co wolny rynek? Śmiechu warte UE ułoży ci płodozmian, powie czym masz opryskać i jaką maszynę kupic w zamian za dopłaty które pochodzą z drukowanej kasy 

To jest obłuda

Ceny produktów rolnych powinny iść np z płacą minimalną, powiązane właśnie do cen maszyn czy nawozów

Ale tu nie o to chodzi, myk jest w tym że już kapitał wykupuje gospodarstwa na zachodzie i tworzą koncerny, do nas też to dojdzie

Cena produktow nie ma nic wspolnego z placa minimalna. Cena płodow to zawsze bedzie wypadkowa podazy i popytu.

• 0
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, mds212 napisał:

Cena produktow nie ma nic wspolnego z placa minimalna. Cena płodow to zawsze bedzie wypadkowa podazy i popytu.

Jakiej podaży i jakiego popytu,

Miałeś 2 lata suszy i co ceny dopiero są w urodzajnym roku 

A maszyny co roku 5-10  proc w gore

Edytowane przez pawelek98
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

nie wiem czy wiecie ze jest gwarantowana przez ue  cena pszenicy-100 euro-tona.

wszystkie gieldy na czerwono-nie tylko zbozowa.

ja bym radzil sprzedawac- za chwile zniwa, w argentynie , brazylii i australii.

• Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v