Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

Wybierasz sobie gdzie chcesz. Ja akurat mam najbliżej do Siedlec i tam pojechało pszenżyto.

Druga sprawa to z silosów ile czasu ładujecie tira bo to pierwsze pytanie przewoźnika?

Z magazynu turem za ładuję tira w około 45min.

Ich transport czy można i swoim przywozić?

• 0
Opublikowano
48 minut temu, damin1 napisał:

Jeszcze jest ważna średnica rur i kont nachylenia. Może być tak że podajnik daje a przy wysypie w rurę nie odbiera dobrze i się przesypuje. 

To normalne że wszystko musi ze sobą pasować ,wanne TIRA trzydziestką nie pociągniesz

• 0
Opublikowano
11 minut temu, august2020 napisał:

Ich transport czy można i swoim przywozić?

Transport wynajęty i wymogi dotyczące przewozu GMP+ i QS ale wiem że rolnicy sami przyczepami też przywożą. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, pabloooo napisał:

Panowie tak z ciekawości zapytam ile z Was ma halę i silosy?? Ja akurat mam oba magazyny, ale jak miałbym wybierać, wolałbym postawić silosy, żeby się nie w******  na gnieżdżące się wróble, które ciężko jest nawet wypłoszyć (hala 420 m2) nie mówiąc już o gołębiach sąsiada. Wkurza mnie jak panoszą się po wysypanym zbożu, i jak szybko przyzwyczajają się na otwarcie choć na chwilę bramy. Przy silosach tego nie ma, reszta mniej więcej się sprawdza, to co piszecie 😉

Przerabiam teraz obore na magazyn i tak czytam jak ktoś pisze o tych ptakach w magazynie.. którędy one się tam dostają? Chyba jak bramę się otwiera i wlecą to już nie chcą wylecieć? Ostatnio kilkanaście wróbli miałem w garażu z prosem, drzwi szczelne- wlecialy niezatkaną dziurą w ścianie, dziurę zatkalem, drzwi otworzyłem, wróble wyleciały, problemu już brak.. 

Może w posadzce zrobić kanały wentylacyjne to i za suszarnie plac później może robić?

• 0
Opublikowano
9 minut temu, skywalker89 napisał:

Przerabiam teraz obore na magazyn i tak czytam jak ktoś pisze o tych ptakach w magazynie.. którędy one się tam dostają? Chyba jak bramę się otwiera i wlecą to już nie chcą wylecieć? Ostatnio kilkanaście wróbli miałem w garażu z prosem, drzwi szczelne- wlecialy niezatkaną dziurą w ścianie, dziurę zatkalem, drzwi otworzyłem, wróble wyleciały, problemu już brak.. 

Może w posadzce zrobić kanały wentylacyjne to i za suszarnie plac później może robić?

Silosy czy magazyn płaski to jak w polityce. Jak pada deszcz to jak ładujesz z tej obory na samochód ?

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, pabloooo napisał:

A miał kiedyś silosy?? U mnie przy wydajności przenośnika kubełkowego z koszem zasypowym ponad 50ton, wolę moje silosy lejowe. Tira rozładowuje w 25 minut, mam możliwość przedmuchania, przezucenia. Załadowanie tira trwa trochę dłużej i wynosi ok 30-32 minuty zależnie od zboża. Przed nowym rokiem podpisane auto pszenicy 12,5 po 870 zł netto lubuskie 😉

Dawno temu miał biny.

• 0
Opublikowano
40 minut temu, skywalker89 napisał:

Tak wlatuja przez bramy, i szybko się adaptują i za cholere nie chcą wylecieć. Wszystko zależy jaka hala jak wysoka. Mają ma  420 m2  i w kalenicy bodajże 6,5 m. Zakupie chyba ultradzwikowy odstraszacz, zobaczymy czy coś pomoże 

• 0
Opublikowano

U mnie wróble inteligentne😁

Wchodzą do rynny, potem pod pas nadrynnowy i pod falą blachy do środka

• 0
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, pabloooo napisał:

Tak wlatuja przez bramy, i szybko się adaptują i za cholere nie chcą wylecieć. Wszystko zależy jaka hala jak wysoka. Mają ma  420 m2  i w kalenicy bodajże 6,5 m. Zakupie chyba ultradzwikowy odstraszacz, zobaczymy czy coś pomoże 

U mnie na myszy nie działa ,a co do ptaków to faktycznie problem ,ktoś pisał że przykrywa włókniną ,ale wtedy myszy mają raj ,

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

A jak najlepiej rozwiazac problem magazynowania? 

Gospodarstwo 26 ha, i w planie rozbiórka stodoły drewnianej krytą eternitem i postawic halę stalową o wymiarach 15 na 25 m. 

Ja chciałem sciany oporowe na zasiek wymurowac z bloczka na plasko albo zrobic szalunki i wylac beton na okolo 1,5 metra na scianach szczytowych gdzie maja byc zasieki. 

Architekt zaproponował aby zasieki zrobic z 8cm dedek sosnowych, gdyz jak to powiedział "beton nie lubi się ze stalą" 

A wybrałem magazyn plaski zamiast silosów aby móc wykorzystać również powierzchnię w hali na ttzymanie maszyn. 

Co Wy z praktycznej strony o tym sądzicie? 

• 0
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, slavik80 napisał:

A wybrałem magazyn plaski zamiast silosów aby móc wykorzystać również powierzchnię w hali na ttzymanie maszyn. 

Co Wy z praktycznej strony o tym sądzicie? 

Tam  gdzie zboże ,nie polecam maszyn z instalacją itp. myszy/szczuty  mogą narobić problemów . U mnie w takiej hali jest trochę żyta ,ale stoi też astra Taty i myszy postanowiły w niej zamieszkać . Jutro wywożę w cholerę żyto ,bo do wiosny zjedzą astrę . Znajomemu w tamtym roku szczury zjadły instalację w kombajnie . 

Pszenica konsumpcyjna sprzedana  wczoraj w  cenie 860 netto ,powiat Lipno 

Edytowane przez Meg5
  • 0
Opublikowano

Święte słowa tam gdzie żarcie tam szkodniki z silosu nie zjedzą

• 0
Opublikowano

wszystko ma swoje plusy i minusy mam hale 18x30 (mieści sie ok 500 ton zboża  kombajn traktor 30 ton nawozu miejsca jest jeszcze na 3 osobówki)  i na pewno nie zamieniłbym na silos co najwyżej dobudował bym przy  hali z jeden silos ale na razie niema takiej potrzeby sypie w magazyn pszenice na żniwa 16% wilgotności nie za grubo i ładnie dosycha załadunek, rozładunek  tir wjeżdża do środka i może lać deszcz . Na szkodniki typu myszy są pułapki elektryczne trutki itp. Najgorsze ze wszyscy tu mówią o podwyżkach a na Podkarpaciu jak przed świętami obniżyli tak trzymają i udają że nic o podwyżkach nie wiedzą ale pewnie jutro aktualizacja ceny jak nie to trzeba wozić na północ

• Like 1
  • 0
Opublikowano

U mnie w najbliższych skupach pszenica na początku tygodnia 730-750brutto ! W piątek mała zmiana na 770zł... śmiech na sali jak chcą zarobić na rolnikach. Tak mnie to irytuje, bo są dwa dosyć duże skupy i trzymają cenę, zawsze zaniżają. W żniwa znajomy dzwoni do jednego po ile płaci rzepak - 1600 netto, przyjeżdzaj. No to chłop pojechał, zawiózł, a jak do wystawiania faktury to okazuje się brutto. I tak właśnie oto robi się ludzi w balona, tyle że oszukać tak się da tylko raz. Więcej razy już tam nie zawiezie. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, calverdu napisał:

U mnie w najbliższych skupach pszenica na początku tygodnia 730-750brutto ! W piątek mała zmiana na 770zł... śmiech na sali jak chcą zarobić na rolnikach. Tak mnie to irytuje, bo są dwa dosyć duże skupy i trzymają cenę, zawsze zaniżają. W żniwa znajomy dzwoni do jednego po ile płaci rzepak - 1600 netto, przyjeżdzaj. No to chłop pojechał, zawiózł, a jak do wystawiania faktury to okazuje się brutto. I tak właśnie oto robi się ludzi w balona, tyle że oszukać tak się da tylko raz. Więcej razy już tam nie zawiezie. 

Istnieje cos takiego jak umowa przedwstepna... ale to jak odbieraja z domu ale na skupie takie rzeczy to albo cos nie hallo ze zbozem albo za jaja kogos powiesza w koncu.

Edytowane przez mtz55
  • 0
Opublikowano

Nie wiem skąd te szczury u Was, jest bydło, płaski magazyn pod wiatą bez drzwi, słoma, siano i 4 koty. Ani mysz ani szczura, jedynie wróble i gołębie wkurzaja ale i za nie się kocury wzięły.

• 0
Opublikowano

W magazynie czy w silosie to tylko te szkodniki straszne co ich na pierwsY rzut oka nie widac typu rozkrusEk i inne robactwo szczury myszy ptactwo too nie problem. Ceny nie spadają póki co a jeszcze rosną ssanie jest do niemca okropne a i statki ruszyły. Rzepak w góre bo bestii sie boją i wymarznięć ale czy ona przyjdzie? Śniegu niewiele albo wcale... Ze sprzedażą aby do końca lutego się wyrobić bo później może być różnie. Kupujący dają impuls do sprzedaży po 20 pln w góre. jest po świętach i wiedzą że każdy powoli myśli o sprzedaży jak tylko zrobi się ruch to obniżą..

• 0
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Bambi14 napisał:

a jak ladujecie Tira w domu to skąd wiecie ile na aucie? tzn wiadomo że kierowca chce mieć jak najwięcej załadowane ale nie przekroczona ładowność
a jak ladujecie Tira w domu to skąd wiecie ile na aucie? tzn wiadomo że kierowca chce mieć jak najwięcej załadowane ale nie przekroczona ładowność

Przed załadunkiem waży się na lokalnym składzie węgla/kamieniołomie/ fabryce/ śmietnisku czy co tam masz w okolicy. Po załadunku wizyta ponowna. Oczywiście odpłatne. Jak zaufana firma to wierzysz im na słowo i ważą u siebie lub tam gdzie od razu zboże jedzie. 

Edytowane przez Taurus83
  • 0
Opublikowano
Taurus83 napisał:

18 godzin temu, Bambi14 napisał:

Przed załadunkiem waży się na lokalnym składzie węgla/kamieniołomie/ fabryce/ śmietnisku czy co tam masz w okolicy. Po załadunku wizyta ponowna. Oczywiście odpłatne. Jak zaufana firma to wierzysz im na słowo i ważą u siebie lub tam gdzie od razu zboże jedzie. 

tak, ale wiem że się waży, ale chodziło mi bardziej o niedoladowanie auta albo przeładowanie

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

No Woźniak wszędzie ma taką cenę dzisiaj podjadę do nich i dopytam czy ruszyli już bo mieli dzisiaj otworzyć skup i trzeba będzie coś wywieść bo cena fajna 

Co w niej fajnego jak w piątek było 850 netto na stronie...
druga sprawa czy jest tutaj jakiś moderator żeby naprawdę poprowadził ten wątek o cenach a nie przechowywaniu i pisania bzdur o magazynowaniu po stodołach 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Czy wstawiał ktoś pszenżyto lub żyto na WIPASZ w Międzyrzecu Podlaskim? Jak tam z czepianiem się o jakość, parametry, zanieczyszczenia? Przed świętami mieli ceny za pszenżyto 600 netto a żyto 520. Ma ktoś jakieś opinie? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v