Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, matis24 napisał:

A rejon ?? I odbiorca mleka??

Mlekovita centrala

1 godzinę temu, Cebulj napisał:

No ja nie słyszałem ze w domu z pracownikiem

Jak robią w warszawie to może i maja dużo ale nie porównuj warszawy do miasta 200 tys. W urzedzie po znajomości pewnie siedzi. Żeby łac wodę to tez trzeba umieć. Koncze gowno kierunek ekonomia i myślę żeby iść na podyplomowe studia rolnicze żeby na młodego brać na 12 ha. Bo perspektyw nie ma po studiach.

Vo najwyżej na produkcje patrze u siebie w mieście powiatowym to na produkcji co najwyżej najnizsza krajowa i to w systemie 3 zmianowym

Żadna warszawa tylko wschód polski małe miasteczko.

Opublikowano
41 minut temu, Łolek napisał:

Cebulj idź na miesiąc lub dwa do kogoś na obore do pracy a potem dopiero zdecyduj 

Radek jakieś  przecieki odnośnie ceny w polmleku???

Pytaj w piątek 😛 albo poniedziałek 

Opublikowano
4 godziny temu, ramzes10 napisał:

Za grudzień mogło tyle wyjść przy za***istych parametrach. 

Kupić w Biedronce po 1,65zł a sprzedać do Piątnicy po 2,15zł.

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kierownik napisał:

Zebyscie nie narzekali. Wloszczowa i Mlekuta.

Screenshot_20210223-124716_Drive.jpg

received_421378015809083.jpeg

Na cennik bym się zamienił, pod warunkiem, że parametry zostałyby jak we Włoszczowej 😂

Opublikowano
10 godzin temu, Marcin133 napisał:

Chłopie chcesz od zera zaczynać krowy? Zastanów się 100razy zanim zaczniesz jakieś pieniadze zarabiać to życia Ci braknie...

Chcą mi przepisać w dzierżawę 12 ha I na rmg za duża gospodarka i mówią żeby uzupełnić wykształcenie i na mlodego brać. I co ja mam chować tylko krowy bo trzoda raczej nieopłacalna a stufiuje ekonomia czyli kierunek bez przyszlosci . Cena mlek 1.6 tez nie taka zla

Opublikowano
3 godziny temu, Kierownik napisał:

to tak ta mlekowita rznie na parametrach? @damianzetor9540 jak to jest?

Rżnie i to dobrze z tego co znajomi mówią. Każdy kto poszedł z Łap do mlekovity to marzy o parametrach z łap, a kto do mlekpolu to się śmieje z tych łapskich parametrów zwłaszcza tłuszczu.

Opublikowano
4 godziny temu, Kierownik napisał:

to tak ta mlekowita rznie na parametrach? @damianzetor9540 jak to jest?

Znudziło mi się to udowadnianie. Ja nie narzekam, czasem braknie jednej kreski ale bez wozu, na trawie z bel to nigdy nie będzie idealnych takich samych jak ocena & mleczarnia 

Jak ktoś ma duże % to mu kradną 😅

Opublikowano
47 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Znudziło mi się to udowadnianie. Ja nie narzekam, czasem braknie jednej kreski ale bez wozu, na trawie z bel to nigdy nie będzie idealnych takich samych jak ocena & mleczarnia 

Jak ktoś ma duże % to mu kradną 😅

To nawet nie jest śmieszne 🙄

Taka polityka firmy. Wolą mieć dużo niekoniecznie najlepszego 

Opublikowano

Te procenty to porównujecie z próbka w federacji ze zbiornika? Taka próba dopiero jest wiarygodna. U mnie max 0.1 różnicy. A z wynikami z raportu to tłuszcz np. 0.5 % różnicy to norma. Kwestia wyliczania średniej. Nie mówię że nie oszukują ale na pewno nie o 0.5%. Wystarczy oberwać 0.1 % na wszystkich i już w takiej mlekovicie to są miliony $$

Opublikowano

no dokladnie. Chociaz mi sie pokrywaja z tym co w radomsku. Jeszcze troche czasu mam wiec pomysle. Niby wloszczowa nic nie mowi o spadku ceny ani o podwyzszeniu. Mlekowita mowi otwarcie ze cene raczej w gore

Opublikowano
1 godzinę temu, Dream1990 napisał:

Te procenty to porównujecie z próbka w federacji ze zbiornika? Taka próba dopiero jest wiarygodna. U mnie max 0.1 różnicy. A z wynikami z raportu to tłuszcz np. 0.5 % różnicy to norma. Kwestia wyliczania średniej. Nie mówię że nie oszukują ale na pewno nie o 0.5%. Wystarczy oberwać 0.1 % na wszystkich i już w takiej mlekovicie to są miliony $$

Nie o 0.5% ale o 0.7% jak najbardziej. Wiec nie opowiadaj kocopałów.

Opublikowano

@komizmo badales gdzieś w laboratorium próbkę ze zbiornika ? Nie mówię o federacji. Naprawdę duża różnica ci wychodzi. Niektórzy mówili że parametry w mlekpolu też im się nie zgadzaja. Nie jestem pod ocena więc zawiozłem próbkę do laboratorium i wyszła mi różnica 0,05 więc to żadna różnica. 

Opublikowano (edytowane)

Zmierzasz do tego że federacja przekłamuje wyniki? Tylko u mnie? W jakim celu? W Łowiczu zgadzały się do setnych procenta, w mlekovicie rozjeżdżają się do absurdalnych wartości. Ty oddajesz do mlekpolu, więc nie wiem co chcesz mi udowodnić. Wiem że mlekpol nie przekłamuje 

I tak , zazwyczaj oddaje próbę ze zbiornika zbiorczą. Różni się setnymi procenta od średniej z udoju.

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Tak oddaje do mlekpolu i  podałem przykład że niektórzy zaczęli pisać że parametry im nagle pospadały ale nie sprawdzili tego w labolatorium więc nie mają pewności czy mlekpol kradnie czy zmiana żywienia, wycielone sztuki czy co innego.  Z tego co się czyta o federacji to wszystko możliwe 😄 a tak serio to jak się dobrze orientuję to z federacji przyjeżdżają raz czy dwa razy w miesiącu ma udoj a po mleko są co drugi dzień więc i próba może być z innego dnia niż ta z federacji a jak podałem wyżej wszystko może mieć wpływ na różnice.

Opublikowano
2 godziny temu, Kierownik napisał:

no dokladnie. Chociaz mi sie pokrywaja z tym co w radomsku. Jeszcze troche czasu mam wiec pomysle. Niby wloszczowa nic nie mowi o spadku ceny ani o podwyzszeniu. Mlekowita mowi otwarcie ze cene raczej w gore

W naszych stronach ci co mają sporo mleka i oddają do Radomska uciekają do innych mleczarni.juz sporo osób..osm Radomsko zagrożone

Opublikowano

Słuchaj, gdyby się to czasem zdarzało to można byłoby tym to tłumaczyć. Ale jeżeli na dwa lata raz się zdarzyło że się parametry zgadzają to chyba nie bardzo. Krowy są żywione z wozu, u mnie nic się nie zmienia całymi miesiącami.

Zresztą nieważne. Jak mi się nie podoba to mogę zmienić 😁

Opublikowano

Mozliwe że kradną w takim razie skoro nic nie zmieniasz. Nic już nie mówię bo zaraz wyjdę na obrońcę mlekowity. Ja na twoim miejscu napewno sprawdzilbym próbkę w jakimś labolatorium i jeśli by się nie zgadzało to robił dym 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v