Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z artykułu wynika, że już w sierpniu 2021 skup był większy niż w sierpniu 2020, dlatego napisałem, zresztą zgodnie z prawdą, że nadrabiają

Na dowód cytat:

Skup mleka w sierpniu był o 1,4% mniejszy od skupu odnotowanego w lipcu, ale o 0,3% wyższy niż w sierpniu ubiegłego roku.

Opublikowano

Względem tamtego roku jeszcze widać jest większy skup. Jakby tak cena rosła jak cena kosztów i na dzień dzisiejszy cena 2 zł to by nikogo nie dziwiła to mieli by z miesiąca na miesiąc o kilka procent większą produkcję. Zawsze tak jest że na lato jest cena niższa bo krowy wychodzą na pastwiska i jest zwyżka mleka. W tym roku się mleczarnie zdziwiły jak skup maleje z miesiąca na miesiąc maleje. 

Opublikowano

IW niemczech skup o 3% mniejszy, we francji o 4%. 

Poglowie bydla mlecznego od 2005r zmalalo o 50% w ue. Wzrosty mleka byly spowodowane wydajnoscia. Ale podnosic w nieskonczonosc jej nie mozna. I przy niskiej oplacalnosci rekordow wydajnosci sie bic nie bedzie.

Dodatkowo na zachodzie jest ogromny problem z pracownikami w rolnictwie. Dziwne ze nikt w gownach robic nie chce.

Opublikowano
14 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Jak oddajesz to podaj cenę 

1,62 netto, klasa super, ilość 15 tyś, tłuszcz 3,91; białko 3,25, taką cenę miałem za wrzesień, trochę słaba bo i parametry niskie, jeszcze jakby było premium to bym miał o 5 groszy do litra więcej, 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

IW niemczech skup o 3% mniejszy, we francji o 4%. 

Poglowie bydla mlecznego od 2005r zmalalo o 50% w ue. Wzrosty mleka byly spowodowane wydajnoscia. Ale podnosic w nieskonczonosc jej nie mozna. I przy niskiej oplacalnosci rekordow wydajnosci sie bic nie bedzie.

Dodatkowo na zachodzie jest ogromny problem z pracownikami w rolnictwie. Dziwne ze nikt w gownach robic nie chce.

Dzwonił do mnie wczoraj handlarz czy nie chcę krów, jałówek bo co 2-3 dni mają kilka aut, na pytanie skąd odpowiedział że likwidacja całych obór Litwa, Łotwa i Estonia.

Opublikowano

Przypuszczam że zaczął się początek końca Polskiego rolnictwa. Bydło mleczne jest w dużym stopniu likwidowane, trzoda w głębokim kryzysie, młodzi uciekają do miasta na etaty tylko ciekawe czy za 20-30 lat w mieście będzie jeszcze tyle pracy co teraz bo może się okazać że teraz ludzie przebierają w pracy a potem pracodawcą będzie przebierał w pracownikach.

Opublikowano

A nie daj jakby ktoś miał 3-4 dzieci, to zaraz będzie że patologia i dla 500+ narobili 👀🙄

Opublikowano

Oj to prawda ja mam dwie córki w sumie w wieku żeniaczki 26 i 24 ale.tylko mi się tak wydaje one dopiero kariera po studiach praca jest pieniążki przyjadą raz na miesiąc albo i rzadziej same mowia tato mamo na co wam.to nikt z nas tu nie zostanie ja to rozumiem ale jak patrzę na tych ich rówieśników kolegów z dzieciństwa paru robi i nawet satraszych na gospodasrwach nazywa się ich młodzi gniewni na karku już nie kiedy ponad 30 a dziewczyny kobiety nie widać i nie będzie widać bo już chłopaki wyglądają jak dziady 40 letnie jedyne co babę zobaczą to weterynarza no i te cyce pomacają od krów w sumie reprodukcje też robią czyli poniekąd są ojcami bo zapladniaja taki ich żywot teraz otwierają oczy że życie poleciało obok nich a oni mnientoliki cyce krowie zamiast młodej panienki 

Jeden chcisl sprzedać wszystko ale brakło jeszcze bańkę by pokryć kredyty także kawalery do śmierci 

• Like 4
Opublikowano

@Rolnik1973 W tej kwestii to nawet słowem nie powinieneś się odezwać bo wielkie "G" wiesz o hodowli krów i produkcji mleka. 🤨

Opublikowano

Te stare kawalery to wydaje mi się bardziej kwestia charakteru jak życia, ale jak oni szukają takiej co będzie doić no to coż. Często  nawet nie próbują, sama przyjedzie xd

Opublikowano
7 godzin temu, Dzikusss napisał:

Oj to prawda ja mam dwie córki w sumie w wieku żeniaczki 26 i 24 ale.tylko mi się tak wydaje one dopiero kariera po studiach praca jest pieniążki przyjadą raz na miesiąc albo i rzadziej same mowia tato mamo na co wam.to nikt z nas tu nie zostanie ja to rozumiem ale jak patrzę na tych ich rówieśników kolegów z dzieciństwa paru robi i nawet satraszych na gospodasrwach nazywa się ich młodzi gniewni na karku już nie kiedy ponad 30 a dziewczyny kobiety nie widać i nie będzie widać bo już chłopaki wyglądają jak dziady 40 letnie jedyne co babę zobaczą to weterynarza no i te cyce pomacają od krów w sumie reprodukcje też robią czyli poniekąd są ojcami bo zapladniaja taki ich żywot teraz otwierają oczy że życie poleciało obok nich a oni mnientoliki cyce krowie zamiast młodej panienki 

Jeden chcisl sprzedać wszystko ale brakło jeszcze bańkę by pokryć kredyty także kawalery do śmierci 

Moi synowie po 4 lata młodsi od twoich córek a mają ten sam pogląd 

I ja się młodym nie dziwię jak zaczynalem sp wujek mówił że głupio robię bo jego syn sprzedał gospo postawił w mieście dom i zabrał ojców do siebie i dopiero zobaczyli jak można spokojnie żyć 

Opublikowano

Prawda. Ja się dziwię młodym tej ucieczki do miasta jeszcze w tych pojebanych pseudo pandemicznych czasach gdzie każdy kazdego by zajebal za barak maseczki. A na wsi to mi mogą skoczyć. Mój wujek skasował krowy i poszedł do pracy do miasta i wcale więcej czasu wolnego ode mnie nie ma, tyle co może urlopu sobie wziąć. Trzeci tydzień wiezie mi koty a mieszka może 4 km ode mnie, ciągle nie ma kiedy. Także dla mnie, to sen o mieście to jakieś nieporozumienie bo wszędzie trzeba pracować.

A przyszłość może być różna i może się zdążyć, ze wrócą na wieś.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez Matey
      Jakie będą ceny słomy w sezonie 2020? W jakich cenach jesteście w stanie sprzedać słomę w Waszych regionach Polski? Czy warto sprzedać słomę z pola? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Temat dotyczący cen słomy w roku 2019: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273040-ceny-slomy-2019/

• Przez danielhaker
      W jakich cenach sprzedajecie ziemniaki w 2022 roku? Czy przy niskich cenach produkcja ziemniaków jest opłacalna? Kiedy spodziewacie się wzrostów cen w waszych regionach za ziemniaki przemysłowe i jadalne? Czy pozyskanie nowych rynków zbytu pozwoli na osiągniecie lepszych cen? Jak Wy, oraz rolnicy z okolic prognozujecie ceny w sezonie 2022? Zapraszamy do dyskusji.
      Link do tematu z sezonu 2020/2021:

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v