Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas kto ma krowy to nikt nie ma całego sprzętu. Jeden ma kosiarki, drugi rozrzutnik obornika trzeci przyczepy do zboża czwarty przyczepe do trawy i tak sobie pomagamy odrabiamy jeden drugiemu. Myślę że w kieszeni zostaje

17 minut temu, jarecki napisał:

sorki . ale szwagry brali kredyty na domy 15 lat temu i stopy % były wysokie i żyją i spłacają i nic się nie dzieje złego pewnie mieli około 7-8% 

No jak im z wysokich stóp spadły raty na niższe to się tylko cieszą a jak teraz stopy są rekordowo niskie ktoś weźmie pod korek i rata zrobi się x2? Kto wziął kredyty 15 lat temu to wygrał życie

Opublikowano
25 minut temu, jarecki napisał:

sorki . ale szwagry brali kredyty na domy 15 lat temu i stopy % były wysokie i żyją i spłacają i nic się nie dzieje złego pewnie mieli około 7-8% 

Ich było stać na taki kredyt, a jak spadły to tylko się cieszyć, co innego jak masz zdolność 2k raty na miesiąc a Ci skoczy rata na 3-4k, 

Opublikowano

Usługa usługą. U nas w okolicy jeden wynajmował wszystko na usługe, on tylko brał kasę za plon, jak wyszło ?, musiał dopłacić 500 zł do ha :D . Druga sprawa jak potrzeba to nie ma komu przyjechać bo każdy do swojego leci a ciebie mają w głębokiej d*pie. Miałem super przykład z prasą, a to rano a to po południu a to jutro i cyk moknie. Kupiliśmy swoją ( 300-400 bel rocznie, teraz 1 pokos w pryzmę to pewnie poniżej 300 ) i jadę sobie kiedy chce i nie wkur*** bo mi moknie bo tamten nie mógł dojechać. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mistrz18 napisał:

MlekBor grajewo po "obniżce" na parametrach tł 4 bi 3,2 ilość około 50tys 1,52 netto 

Dramat przy tych cenach pasz i surowców 

Witaj w klubie . Podam cenę jak dostanę fakturę ale mi wyjdzie pewnie trochę mniej bo mam 28 tyś l. Parametry podobne. Wczesną wiosną jak były wycielenia miałem lepsze parametry 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano

U nas w świętokrzyskiem niektorzy w polowie 2020 roku mieli 0,95 za litr mleka w Konskich w Chmielniku który już upadł mieli 0,85 za litr a wcześniej  ja osobiście pamietam jakoś na początku 21 wieku jak rodzice dostawali za mleko poniżej 0,50zl za litr a gdzie tam  1zl? to było wtedy marzenie

Opublikowano
6465 napisał:

Ja nie pamiętam ceny poniżej 1zl. A trochę lat mam na karku. 

w 2002 roku bez certyfikatu miałem 0.58gr u zlodziei z radzynia przeniosłem się do drugich i brali z domu po 0.82gr z certyfikatem mieli po około 1zł

Opublikowano (edytowane)

w 99 albo 98 jak zrobiliśmy baniak było w mlekovicie 1,18. srednia za ubiegły rok 1,59. nie całe 2gr na rok, o kosztach nie trzeba mowić.

Edytowane przez kr9292
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Dream1990 napisał:

Bez tytułu.jpg

To że taka średnia to nic nie zmieni, wiem ile rodzice mieli bo faktury przed remontem domu wywalałem, pamiętam jak w 2008 lub 2009 bodajże miałem 95gr a kolega w radzyniu 4x tyle mleka 60gr.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano

no bo bańkowcy wszedzie mieli gorzej ojciec też opowiadał żę wegrów czy juz hochland to róznica w cenie była 40gr miedzy bańkowcem a tym co miał zbiornik .  a maszyny nowe nie pojawiły się dlatego żę mleko podrożało a dla tego żę rolnicy zaczeli wiecej produkować czyli koncentracja produkcji

Opublikowano

Zarzad OSM w Piatnicy informuje o premii w wysokosci 15 gr do litra mleka dostarczonego w czerwcu 2021 r. Od czerwca wzrasta doplata do kl. Premium do 5 groszy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v