Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Na obecną chwilę przy moich kosztach i ilości byłbym zadowolony i to mocno 

Masz zrobione pasze objetosciowe po ,,starych'' cenach jak i większość rzeczy. Zaczekaj aż przyjdzie płacić za nawozy po aktualnej cenie, paliwo po 6 zł, oleje poszły do góry o 50-70%, części do maszyn również. Będziesz chciał odrestaurować dom czy postawić jakiś budynek i przyjdzie zapłacić za materiały X2 albo i X3 to się oczy otworzą. Jakbym kończyk produkcję przed końcem roku też bym nie narzekal na te 2 zł ale jak sobie pomyślę ile w przyszłym roku będzie wszystko kosztowało to te 2 zł robi się jak 1,4-1,5 dwa lata temu. 

• Like 5
  • Thanks 2
Opublikowano

a tym na etatach  to remont domu nie podrożął ?      jak bym tyle nawozów stosował na łąki  co nie którzy piszą to bym zbankrutował  dawno , paliwo było po 6 zł już .      Najbardziej narzekają ci postępowi  mogę podać kilka przykładów z forum co mają po 1,5 zł za litr i dają rade , to nie mleko jest tanie tylko złe zarządzanie więc lepiej zamisat zatrudniać pracownika fizycznego  zatrudnijcie dobrego zarządce a sami za widły sie złapcie .   mleks tł 4% 1,5 zł  

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2
  • Confused 2
Opublikowano
Dnia 11.12.2021 o 17:22, rotor32 napisał:

Mi za październik w Sieprcu wyszło 1,95zł przy ilosci przedział 3-9tyś bi. 3,3 tł. 4,4 a za listopad + 10gr więc powinno być 2.05zł, jeszcze nie mam faktury.

Kolego, jakie masz koszty miesięczne przy takiej ilości? Nie licząc jakiś rat na sprzęty.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, czareczek85 napisał:

Piątnica najwyższy przedział tłuszcz 4.51, białko 3.64 średnia cena 2.08 netto z udziałem. Cena brutto 2.18. Szczerze to szału nie ma przy tych kosztach produkcji.

No bida w Filipowie by było że 3 zł za litr..... 😁😁😁😁😁

Tyle to ma tam sąsiad za 6,5 tys litrów . 😋

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano

Doją po 1,5 bo boją się zmian, myślą że na krowim zadzie świat się kończy i wmawiają sobie, że jest ok. Na szczęście coraz więcej rolników trzeźwo patrzy na świat, potrafi liczyć i cenić swoją ciężką pracę. A jak ktoś siebie i rodziny nie szanuje, daje się dymać to już jego sprawa. 

• Like 10
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

a tym na etatach  to remont domu nie podrożął ?      jak bym tyle nawozów stosował na łąki  co nie którzy piszą to bym zbankrutował  dawno , paliwo było po 6 zł już .      Najbardziej narzekają ci postępowi  mogę podać kilka przykładów z forum co mają po 1,5 zł za litr i dają rade , to nie mleko jest tanie tylko złe zarządzanie więc lepiej zamisat zatrudniać pracownika fizycznego  zatrudnijcie dobrego zarządce a sami za widły sie złapcie .   mleks tł 4% 1,5 zł  

Daj takiemu 1.3zl za litr to powie że można szczaw jeść gdzieś z rowu i wodą popić . A ci co narzekają to jacyś postępowi i powinni żonę z kuchni wygnać do wideł bo szczawiu gotować nie trzeba ,

Czas zacząć liczyć swoją pracę i bliskich...

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

Tym za 1,5 zł i pracujących kilku osobach wyjdzie z 5 zł ma godzinę ? W sumie niektórzy też robią za najniższą krajową i jak to określiłeś dają radę bo muszą dawać radę. I pewnie nie chcą zarabiać 5 lub 10 tys bo przecież za najniższą też można przeżyć . Moze to takie zboczenie żeby być gnojonym i się z tego cieszyć ??? 

• Like 3
Opublikowano

Hah tak kur.wa, prąd na dynamo, wodę jeszcze może z rzeki można nosić wiadrami całą rodziną, by było tanio, podwórko w pokrzywach po pas i błocie bo też da się radę, starami gratami się tłuc, poświęcać całą rodzinę i siebie oby tylko najtaniej wyprodukować litr mleka ku chwale mleczarni, niech zarabiają po kilkaset % marży. Daleko na takim myśleniu dojedziecie.

W tym czasie w mleczarni prezes zgarnia od 30-50 tys i "daje rade",  za 15 miesięcznie przecież nie będzie robił, bo by na chleb nie miał, przegląda oferty wycieczek gdzie sobie polecieć sobie na urlop do ciepłego kraju i odpocząć od ciężkiej umysłowej pracy. 

• Like 11
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, krzychu121 napisał:

Masz zrobione pasze objetosciowe po ,,starych'' cenach jak i większość rzeczy. Zaczekaj aż przyjdzie płacić za nawozy po aktualnej cenie, paliwo po 6 zł, oleje poszły do góry o 50-70%, części do maszyn również. Będziesz chciał odrestaurować dom czy postawić jakiś budynek i przyjdzie zapłacić za materiały X2 albo i X3 to się oczy otworzą. Jakbym kończyk produkcję przed końcem roku też bym nie narzekal na te 2 zł ale jak sobie pomyślę ile w przyszłym roku będzie wszystko kosztowało to te 2 zł robi się jak 1,4-1,5 dwa lata temu. 

Zaznaczyłem że na chwilę obecną a co będzie nie wiem na razie nie mam kredytów nigdy nie korzystałem z programów nigdzie niczym nie jestem związany  zmodernizowałem  park i obejście na tyle że nie wstydze się mieszkać i robić w polu nigdy nie robiłem nic na pokaz   pasz mam co rok  z zapasem  także myślę że wytrzymam choć pewnie kokosów mieć nie będę a jak nie to mogę to w miesiąc zlikwidować i iść na etat bo mam ten komfort że nic nie musze 

Jak ktoś tu napisał każde gospo jest inne 

Edytowane przez Łolek
  • Like 2
Opublikowano

80 % tu obecnych ma rację że 1.5 ba nawet 1.7  czy 1.8 to dzisiaj porażka. I tak jak co nie którzy piszą będzie taki jeden z drugim doił i po 1.5 jeść będzie konserwy po 2 zł gumaki na cały rok chodzi i w lato cały dzień w nich zero wyjazdu zero życia pozaoborowego, ubrania z rynku najtańsze a codzienne z lumpeksu i staje  taki w sklepie z częściami i mówi ło nie je źle jesce. No tak jak jeszcze pole za 100 za hektar spłaca i na flachę żytniówki za 18 zł mu starcza to czego od życia wymagać 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

Dzisiaj litr mleka bez znaczenia kto go kupuje powinien kosztować minimum 2.4 netto. Skoro stać zakłady kupować przerzut w granicach 3zł a nie stać zapłacić dka rolnika 2.4??? Coś tu jest chyba nie tak

• Like 6
  • Thanks 4
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, czareczek85 napisał:

Dzisiaj litr mleka bez znaczenia kto go kupuje powinien kosztować minimum 2.4 netto. Skoro stać zakłady kupować przerzut w granicach 3zł a nie stać zapłacić dka rolnika 2.4??? Coś tu jest chyba nie tak

Te zasrane markety robią kasę na rolniku. A teraz jak jeżdżę i patrzę to dino nie długo to zacznie stawiać sklepy w wioskach po 50 ludzi to samo top market. A z przerzutem też racja 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
38 minut temu, alfa napisał:

80 % tu obecnych ma rację że 1.5 ba nawet 1.7  czy 1.8 to dzisiaj porażka. I tak jak co nie którzy piszą będzie taki jeden z drugim doił i po 1.5 jeść będzie konserwy po 2 zł gumaki na cały rok chodzi i w lato cały dzień w nich zero wyjazdu zero życia pozaoborowego, ubrania z rynku najtańsze a codzienne z lumpeksu i staje  taki w sklepie z częściami i mówi ło nie je źle jesce. No tak jak jeszcze pole za 100 za hektar spłaca i na flachę żytniówki za 18 zł mu starcza to czego od życia wymagać 

Ooo jak się wybił ten co w Calvinach krowy doi i Danielsa wlewa jak mu krowe wzdyma 😛

• Like 1
  • Haha 8
Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Zaznaczyłem że na chwilę obecną a co będzie nie wiem na razie nie mam kredytów nigdy nie korzystałem z programów nigdzie niczym nie jestem związany  zmodernizowałem  park i obejście na tyle że nie wstydze się mieszkać i robić w polu nigdy nie robiłem nic na pokaz   pasz mam co rok  z zapasem  także myślę że wytrzymam choć pewnie kokosów mieć nie będę a jak nie to mogę to w miesiąc zlikwidować i iść na etat bo mam ten komfort że nic nie musze 

Jak ktoś tu napisał każde gospo jest inne 

Marek a ja się nie wstydze że mam stare graty ,  nie ukradzione to czego się wstydzić ... Błota też nie mam , budynki pozamykane z drzwiam, nie cieknące dachy itd 

@alfa , to zapytaj kolega @Bananek ładnie to zobrazował jak czuć od krowich farmerów  w kościele 😜 a przecież wschodnia ściana ma najdroższe mleko 

Opublikowano
48 minut temu, alfa napisał:

No ty chyba nie narzekasz gracz giełdowy milionowe transakcje to już z tego powinieneś wyżyć 

Opublikowano

Zauważcie , ze kryzys jest dokładnie co 15 lat . W 2008 dodrukowali hajsu.  Teraz wypada 2023 . Będzie ciężko , jakoś przeżyjemy . Na etat , nie mam zamiaru iść . Choćby , żeby mieć na łachy te lepsze z rynku 😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v