Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał:

po to są umowy z mleczarniami żęby ich dotrzymywać , jest coś takiego jak siła wyższa , choroba i wtedy można zrezygnować z dnia na dzień , ale rezygnacja z produkcji powinna być podparta wypowiedzeniem , zgodnie z obowiązującą umową , z tym żę na umowach chyba nie ma zawartych wysokosci kar .  Mogła by być sytuacja odwrotna i to mleczarnia odmawia odbioru mleka i co wtedy ?

A czy masz w umówię ze jak mleczarnia przestanie odbierać to mleczarnia dostanie karę a ty dostaniesz pieniądze w ramach rekompensaty. Nie. A mleczarnie wpisują kary żeby trzymać rolnika za ….

Opublikowano
11 godzin temu, gregor1284 napisał:

My bierzemy paliwo od nich to wcześniej jaka bio blada była, teraz elegancki żółty on. W czwartek chyba przywozili 

Odwrotnie panie, im bardziej blada, wodnista tym mniej eko dodatków, żółta to typowa bio B7. 

Kurcze faktycznie mlekpol słabo wypada... Grzesiu by powiedział, że lepiej cały rok płacić stabilnie niż premiować przez 3 msc. Szkoda, że ta stabilna cena d*py nie urywa.

Opublikowano

a tak pytam poważnie czy macie w umowach zapisane kary ?   u mie w Mleks jaest wypowiedzenie 3 miesieczne lub nagłe z przyczyn wyższych , w razie nagłego zerwania bez porozumienia stron  firma nakłada kare w wysokosci ostatniej wyłaty .  akurat przeczytałem sobie umowe .

Opublikowano

W Łowiczu 10% brutto z wypłat za ostatnie 12 miesięcy przy nagłym zerwaniu. Bez zerwania, ale odstawianie mleka do innego podmiotu 10% brutto z ostatnich 4-miesięcy

Opublikowano

Już w mlekpolu chcieli 2 albo 3 lata temu kontraktować ilość. Warunki takie że jak wyprodukujesz więcej to niższa cena, a jak za mało to kara... Ale jak usłyszeli "parę ciepłych słów" to im ta głupawka przeszła. Więc myślę że z takimi "korzystnymi" aneksami to się nikt nie wyrwie

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Odwrotnie panie, im bardziej blada, wodnista tym mniej eko dodatków, żółta to typowa bio B7. 

Kurcze faktycznie mlekpol słabo wypada... Grzesiu by powiedział, że lepiej cały rok płacić stabilnie niż premiować przez 3 msc. Szkoda, że ta stabilna cena d*py nie urywa.

Tylko tą ich stabilną cenę płacili wszyscy liczący się gracze na rynku. Od września wszyscy ostro w górę a mlekpol został w miejscu. Nawet w małych spółdzielniach które mają tylko jeden zakład cena zaczyna się od 1,8 zł więc widać ssanie na mleko jest na rynku skoro ci co płacili po 1,4-1,5 a aktualnie płacą 1,8 i mówi się o kolejnych premiach. Jakby przerzut był po 1,5 to by nie podnosili bo ceny na rynkach światowych są niskie.

Wydaje mi się, że mlekpol ostro przeinwestował w rozwój, dodatkowo popodpisywał duże kontrakty na dostawy produktów z których nie może się wywiązać bo dużo osób likwiduje produkcję ale też dużo osób pouciekało do piątnicy i giżycka. Mleka brakuje a z kontraktów trzeba się wywiązać bo pewnie są ogromne kary do zapłacenia więc kupują przerzut po 2,5 żeby nie płacić kar. No więc jak ma być cena dla dostawców. Takie są moje przypuszczenia bo to jest niemożliwe żeby przy tak dobrze płacącym proszku czy innych produktach płacić tak niską cenę. Dodam że Chiny brały bardzo dużo towaru z mlekpolu i jak wiemy aktualnie skupują na potęgę wszystko co się da i cena na produkty mleczarskie też nie jest mała. Mlekpol dotąd był bardzo dobrze prosperującą spółdzielnią bo cenę oprócz piątnicy mieli jedną z najwyższych w kraju ale aktualnie jest to poniżej średniej. Zaraz ktoś napisze że przy średnim progu i maksymalnych parametrach przez cały rok można było mieć cenę ponad 1,9 tylko kto ma takie parametry. Według mnie o jakości spółdzielni świadczy jak płacą dla średnich dostawców przy średnich parametrach bo takich dostawców jest najwięcej. 

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Tylko tą ich stabilną cenę płacili wszyscy liczący się gracze na rynku. Od września wszyscy ostro w górę a mlekpol został w miejscu. Nawet w małych spółdzielniach które mają tylko jeden zakład cena zaczyna się od 1,8 zł więc widać ssanie na mleko jest na rynku skoro ci co płacili po 1,4-1,5 a aktualnie płacą 1,8 i mówi się o kolejnych premiach. Jakby przerzut był po 1,5 to by nie podnosili bo ceny na rynkach światowych są niskie.

Wydaje mi się, że mlekpol ostro przeinwestował w rozwój, dodatkowo popodpisywał duże kontrakty na dostawy produktów z których nie może się wywiązać bo dużo osób likwiduje produkcję ale też dużo osób pouciekało do piątnicy i giżycka. Mleka brakuje a z kontraktów trzeba się wywiązać bo pewnie są ogromne kary do zapłacenia więc kupują przerzut po 2,5 żeby nie płacić kar. No więc jak ma być cena dla dostawców. Takie są moje przypuszczenia bo to jest niemożliwe żeby przy tak dobrze płacącym proszku czy innych produktach płacić tak niską cenę. Dodam że Chiny brały bardzo dużo towaru z mlekpolu i jak wiemy aktualnie skupują na potęgę wszystko co się da i cena na produkty mleczarskie też nie jest mała. Mlekpol dotąd był bardzo dobrze prosperującą spółdzielnią bo cenę oprócz piątnicy mieli jedną z najwyższych w kraju ale aktualnie jest to poniżej średniej. Zaraz ktoś napisze że przy średnim progu i maksymalnych parametrach przez cały rok można było mieć cenę ponad 1,9 tylko kto ma takie parametry. Według mnie o jakości spółdzielni świadczy jak płacą dla średnich dostawców przy średnich parametrach bo takich dostawców jest najwięcej. 

Jak w małych spółdzielniach 1,8 jakbyś czytał temat to Radomsko za wrzesień 1,2 Polmlek duży 1,3 netto więc nie kłam

Opublikowano

W polmleku mają też po 2 zł bo tam cena to kwestia indywidualna. A o radomsku to szkoda gadać. Druga sprawa to w tamtych stronach nie ma praktycznie wcale konkurencji. Patrzę to co się dzieje w moich stronach. Czyli sierpc, giżycko, mlekowita, mlekpol, piątnica. Mały zakład to np jak ktoś wyżej napisał w Ciechanowie i płaci 1,8 zł, 

Opublikowano
8 godzin temu, jarecki napisał:

po to są umowy z mleczarniami żęby ich dotrzymywać , jest coś takiego jak siła wyższa , choroba i wtedy można zrezygnować z dnia na dzień , ale rezygnacja z produkcji powinna być podparta wypowiedzeniem , zgodnie z obowiązującą umową , z tym żę na umowach chyba nie ma zawartych wysokosci kar .  Mogła by być sytuacja odwrotna i to mleczarnia odmawia odbioru mleka i co wtedy ?

Czyli wypowiedzenie już złożyłeś jak kończysz dojenie

Opublikowano
6 godzin temu, krzychu121 napisał:

Podejrzewam że podobna sytuacja jest w Łapach, kontrakty i temu od początku roku cena bez zmian, a ssanie na bank jest ogromne skoro nawet łuków i laktopol szuka dostawców w okolicy Łap czy Mazowiecka i z tego co wiem to dużo dużych dostawców z mlekowity odchodzi, podobno i Zakrzewski poszedł do Łukowa.

Opublikowano (edytowane)

Mlekovita za pażdziernik 

Tł 4,41 bi 3,49 ilość 20 - 30 tyś

Cena brutto ryczałt 1,92 na rękę

Za listopad +10gr

Edytowane przez Jaro70
Opublikowano
18 godzin temu, Rrolniik napisał:

Podejrzewam że podobna sytuacja jest w Łapach, kontrakty i temu od początku roku cena bez zmian, a ssanie na bank jest ogromne skoro nawet łuków i laktopol szuka dostawców w okolicy Łap czy Mazowiecka i z tego co wiem to dużo dużych dostawców z mlekowity odchodzi, podobno i Zakrzewski poszedł do Łukowa.

Wychodzi na to że zarządy dały ciała podpisując niekorzystne umowy ale co tam premie, dodatki itd się i tak należą bo oni przecież ciężko pracują a rolnik to tylko leży i mu samo rośnie. 

21 minut temu, Xabarx napisał:

Hochland 1.58

dopisz jakie parametry iilość td bo sama cena to nic nie mówi 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v