Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

I więksi zrezygnują. Wystarczy kolejny rok ceny na roślinne. A kto wie , jeżeli nawozy podrożeją tak jak straszą to zboża mogą dalej i to bardzo zdrożeć tez. Jeżeli mleko nie będzie szybko gonić z ceną to zacznie im mleka brakować. A na razie się nie zapowiada. Rozmawiałem z usługodawcą to twierdzi że jest mniej do koszenia w tym roku na kiszonkę bo wielu to co miało ściąć zostawia na ziarno. Sam się zastanawiam czy nie zostawić trochę kiszonkowej na młócenie a więcej zwierzaków jeszcze wypchnąć.

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

cygański zbieracz grzybów 

1 minutę temu, komizmo napisał:

I więksi zrezygnują. Wystarczy kolejny rok ceny na roślinne. A kto wie , jeżeli nawozy podrożeją tak jak straszą to zboża mogą dalej i to bardzo zdrożeć tez. Jeżeli mleko nie będzie szybko gonić z ceną to zacznie im mleka brakować. A na razie się nie zapowiada. Rozmawiałem z usługodawcą to twierdzi że jest mniej do koszenia w tym roku na kiszonkę bo wielu to co miało ściąć zostawia na ziarno. Sam się zastanawiam czy nie zostawić trochę kiszonkowej na młócenie a więcej zwierzaków jeszcze wypchnąć.

Jeden w okolicy zamówił tira saletry i mocznika wyszło coś 100tyś. 

• Confused 1
Opublikowano
21 minut temu, slawek74 napisał:

100tys to poniżej 10000 na miesiąc to jak to sklasyfikować ?

Dobrze że wszyscy tak nie myślą. To ponad 8tys na miesiąc weź sam to ogarnij przygotuj pasze itd itd 

Opublikowano

Dobra ludzie, pytanie jest ❗Dzisiaj w agencji byłem i chłopy między sobą gadali i "przypadkiem" usłyszałem 🙄 Prawda czy nie prawda, że Grajewo chce rolników do szczepienia zmusić, a kto do końca roku się nie zaszczepi to pa pa? 🤔

Opublikowano
56 minut temu, kris91 napisał:

Dobra ludzie, pytanie jest Dzisiaj w agencji byłem i chłopy między sobą gadali i "przypadkiem" usłyszałem 🙄 Prawda czy nie prawda, że Grajewo chce rolników do szczepienia zmusić, a kto do końca roku się nie zaszczepi to pa pa? 🤔

Elegancko by było jak tak. Nie brak wypowiedzeń itd. odeszło by się z nowym rokiem bez żadnego wypowiedzenia. Oby tak było :)

Opublikowano

Ja 3ha zostawiłem kukurydzy zamiast na kiszonkę to na ziarno będzie. Może za nawozy trochę lżej będzie wydać... ale głónie tylko azot kupię. NPK z obornika będzie musiał wystarczyć póki co

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Mój kolega pracuje na sieczkarni mówił to samo, dużo jest na ziarno.

Ja już się przełamałem. 30% idzie na ziarno oby dało się skosić. Niech sobie mleko z Litwy ciągną. Całe działy stoją bo surowca nie ma a cena w miejscu

Edytowane przez kr9292
Opublikowano

O mlekpol się nie martwić, w tamtym roku też ponad 200odeszlo a skup co roku większy, tak jak do Piątnicy jest kolejka tak że słabszych mleczarni jest kolejka do mlekpoku i to takich dostawców że za 200 wystarczy 50nowych

Opublikowano

U nas znowu we wsi wojna z kierowcą, chłop jeździ sobie raz o 3 w nocy, a raz o 21. Są nocne marki, którzy doją do północy nawet 😋 i zaczął im pisać karteczki, że zbyt duże wahania ilości. U jednego zajechał na dojenie, poszedł z mordą i wyleciał na kopach z obory akurat gospodarz podpity 😁 wczoraj instruktor był i zemsta. 

Za dużo sobie pozwalają chłopami pomiatać.

• Sad 1
Opublikowano
17 minut temu, Mistrz18 napisał:

O mlekpol się nie martwić, w tamtym roku też ponad 200odeszlo a skup co roku większy, tak jak do Piątnicy jest kolejka tak że słabszych mleczarni jest kolejka do mlekpoku i to takich dostawców że za 200 wystarczy 50nowych

dwieście dostawcow mniej ,dwieście faktur mniej ,mniej badań ,konfliktów ,zajazdów po 300l,a litrów więcej i tak .Dla nich wychodzi taniej ,detaliści odpadają . Tu chodzi o mleczarni d.pę ,a nie twoją

Opublikowano

W Mlekpolu to mają teraz problem z brakiem pracowników na liniach produkcyjnych. Doszło do tego , że wysyłają pracowników z biur na produkcję. Także szykować się na obniżki cen mleka, bo pensje trzeba podnosić.

Opublikowano

dużę podmioty sobie poradzą bez problemu , gorzej z małymi mleczarniami . ten rok i poprzedni był w miare dobry na produkcje pasz objętosciowych to wielu sobie może pozwolić na koszenie kukurydzy na ziarno a tym bardziewj żę powiekszyli pewno swoje areały .   Co do zajazdów róznica w cenie 20-30  gr na litrze miedzy małym a dużym dodatkowo małego na parametrach wykręcą w większosci mleczarni czyli wychodzi 30 gr na litrze i cysterna zabiera 10 tys litrów  połowe od duzych połowe od małych to wychodzi 5 tys litrów od małych z trasy razy 30 gr = 1,5 tys  zł miej  czy to dużo czy mało dla mleczarni , nie znam się 

Opublikowano
20 minut temu, soko74 napisał:

W Mlekpolu to mają teraz problem z brakiem pracowników na liniach produkcyjnych. Doszło do tego , że wysyłają pracowników z biur na produkcję. Także szykować się na obniżki cen mleka, bo pensje trzeba podnosić.

coraz to ciekawsze te ploty. Tak na zdrowy rozum to jak pracownik biurowy bez przeszkolenia może iść na produkcję. Druga sprawa to wątpię aby taki pracownik chciał iść na przysłowiowe przewalanie towaru. No i najważniejsze gdzie ci pracownicy mieli by odchodzić skoro mlekpol czy mlekowita to chyba najwięksi pracodawcy z dość dobrymi wynagrodzeniami. Najniższej krajowej nikt nie zarabia jak to ma miejsce u większosci prywaciarzy 

Opublikowano

No to ploty sieją sami pracownicy, chociaż tych z którymi rozmawiałem nie posądzał bym o to. A co do wynagrodzenia, to tak, na początek najniższa krajowa.

Opublikowano

Ciekawe jak długo ta cena mleka się utrzyma mam nadzieję że nie do końca września kiedy to kończy się okres wypowiedź A potem to mamy was gdzieś bo nie można odejść i cenę można uwalić. 

Wszystko A wszystko idzie do góry może my krowiarze odczujemy to najbardziej na wiosnę jak już nie ma wyjścia i trzeba kupować wszystko bo sezon się zaczyna. 

No chyba że wcześniej ta bańka pierdyknie i trochę wszystko poluzuje bo wszystko dzieje się za szybko.

Rząd się chwali że ma takie wpływy z vatu nie dziwię się jak np folię kupiłem w lutym 750mm po 290zł brutto A teraz 390 zł brutto no to wszystko jasne 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v