Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
galan99 napisał:

Jak będzie nowy ład w roku 2023 redukcja bydła bo gazy cieplarniane są wytwarzane kolorowo już nie będzie .

przecież PiS podpisał redukcję co2 i muszą teraz z umowy się wywiązać

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, DANDYS napisał:

no to ciekawe jak i kto teraz ucierpi na tym?

Wszyscy , konsument miastowy też 

37 minut temu, jarecki napisał:

no i dobrze , miej żywność = drożej          

Dokładnie 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, DANDYS napisał:

no to ciekawe jak i kto teraz ucierpi na tym?

na pewno nie rolnik . i bez podziału która partia będzie rządziła .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

żaden polityk ''chłopom'' nie da najwyżej w jednym miejscu zabierze by w drugim rzucić ochłapy głośno było że do akcyzy 10zł dorzucili ale że po trochu onw zabierają to cisza....

dobrych polityków nie ma są jedynie tacy co lepiej kłamać umią

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

a co jest tak kolorowo z tym mlekiem teraz jest  ? trzeba robić swoje i tyle a jak karzą ograniczyć to się dostosować do warunków .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Nic już się nie zmieni wszystko ustalone ma być mniej żywności na świecie ale za to zdrowszej tak Unia postanowiła i zadania nie zmieni walka z ociepleniem to jest bardzo ważne dla Unii .

Unia już nie jest rolnicza czy handlowa tylko polityczna i rabunkowa wyniszczy kraje wschodnie .

Uwielbiam czytać Twoje posty, prawie w każdym jest Apokalipsa 😀

• Like 3
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

2023 roku jak wejdą nowe zasady pogadamy jak będzie w realu a teraz ciesz się że możesz trzymać krowy i doić .

Śmich to zdrowie to samo mówili świniarze co tam nam mogą ja na wschodzie Polski panował ASF teraz już nikomu do śmiechu nie jest .

Była mowa o redukcji bydła na świecie o połowę wiec w Polsce będzie też redukcja ale nie sprawiedliwie wedle Unii tylko przynajmniej o połowę co jest .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, Marcin133 napisał:

Każdy płacze tylko niech by się ziemia pojawiła w dobrych pieniądzach to moment i nie ma....

Taa... 😂 Kilka dni temu przyjechał kolega i chciał oddać w dzierżawę ponad 12 ha w 3 działkach z czego 3 łąki. On składa na dopłaty a ja płacę podatek i to wszystko. Nie wziąłem ze względu na wydatki w tym roku i drogie nawozy a miałem dużą chęć tylko już kilka ha wziąłem w tym roku. Pojechał on do swojego kuzyna i również nie wziął w dzierżawę, bo ma już  70ha a najdalsza działka jest 6km od niego i ma ponad 5ha. Coś czuję, że dużo gospodarstw zostanie zlikwidowanych przez kolejne kilka lat

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Moim zdaniem ludzie już nie są tacy głupi że biorą każdą dzierżawę za każdą cenę. Jeszcze jest trochę takich desperatów ale powoli jest ich coraz mniej. Wolę kupić ziemię niż płacić komuś, doprowadzać do ładu a potem zostać z niczym.  

Opublikowano (edytowane)

Za rok już będzie konkretnie przedstawione jakie będą wymogi co do nowej puli na następne 7 lat tylko ciekawie to nie jest nasze oszołomy przyjmą wszystko co najgorsze .

redukcja gazów  cieplarnianych .

Redukcja oprysków w uprawach .

Drogie paliwa bo tylko gaz a już wydobycie nie zaspokaja potrzeb za tym droga energia .

Do tego pogoda to susze i gradobicia  potopienia to wszystko redukcja plonów a koszta rosną nie widać tego przecie sam Buda już się wypowiadał na temat nowych zasad .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

powoli sytuacja się stabilizuje i robi normalna w niektórych rejonach  , płacenie dodatkowej kasy prócz dopłat za dzierżawe łaki to powinno być nieakceptowalne , też nie powinno być za darmo ale te 500 zł za ha było by ok chodzi mi o łąki a dopłaty i paliwo składa ten co uprawia .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
karol091193 napisał:

4 godziny temu, Marcin133 napisał:

Każdy płacze tylko niech by się ziemia pojawiła w dobrych pieniądzach to moment i nie ma....

Taa... 😂 Kilka dni temu przyjechał kolega i chciał oddać w dzierżawę ponad 12 ha w 3 działkach z czego 3 łąki. On składa na dopłaty a ja płacę podatek i to wszystko. Nie wziąłem ze względu na wydatki w tym roku i drogie nawozy a miałem dużą chęć tylko już kilka ha wziąłem w tym roku. Pojechał on do swojego kuzyna i również nie wziął w dzierżawę, bo ma już  70ha a najdalsza działka jest 6km od niego i ma ponad 5ha. Coś czuję, że dużo gospodarstw zostanie zlikwidowanych przez kolejne kilka lat

no to dobry gospodarz jesteś jak nie masz kilkunastu luźnych tysięcy na koncie.

Opublikowano
55 minut temu, FarmerDyzio napisał:

no to dobry gospodarz jesteś jak nie masz kilkunastu luźnych tysięcy na koncie.

Kolego, a skąd wiesz jakie mam wydatki? Dla sprostowania mojej odpowiedzi i tego, że kasy nie rozrzucam na lewo i prawo, to chce Ciebie uświadomić, że kupiłem dla brata mieszkanie i właśnie tej jesieni jest do odbioru i wyszykowania. Niestety ceny materiałów i robocizny nie rozpieszczają i muszę przyjąć, że co najmniej 100tyś w to muszę wsadzić. Po drugie od nowego roku  ponad 20tysiecy wsadziłem w remont ciągnika które z przebiegiem niespełna 2500 godzin nie powinny się psuć i aż takich wydatków na remonty samych ciągników nie planowałem. 

Więc te luźne kilkanaście tysięcy no tak po prostu gdzieś mi się rozeszły😂 

P. S

Nie oczekuje słowa przepraszam no bo w sumie skąd masz wiedzieć jakie mam wydatki, ale za to fajnie jest rządzić się nie swoim portfelem😛

• Like 2
Opublikowano

pierwszeństwo ma ziemia, że Ty Pedro kupiłeś jakiegoś ciapka to nie moja sprawa. jak ktoś chce żyć z ziemi i jest średnio rozgarnięty będzie dążył do powiększenia powierzchni, zwłaszcza za sam podatek

Opublikowano

Jak masz żonę i dzieci to tak można działać bo masz dla kogo. Ja jestem kawalerem i jeszcze nie wiadomo gdzie mnie zaniesie. A wiesz dla czego poprzedni dzierżawca rzucił 30ha dzierżaw i zostaje tylko na swoich hektarach?  Jego syn nie mógł znaleść sobie żony, bo żadna nie chciała iść na wieś. Kto wie, czy za 5 lat sam tak nie zrobię, a jeszcze do emerytury daleko... 

Opublikowano

No i co, że kupiłem? Ani wstyd, ani się tym nie obnoszę to o co ci chodzi? Ile lat gospodarzysz i ile kupiłeś? Ja po 6 latach gospodarzenia dokupiłem 7ha i ani ara dzierżawy więc nie ucz ojca dzieci robić. 

Przy dzisiejszych nakładach w gospodarstwie każdy rozgarnięty szuka oszczędności, a nie aby wincyj i wincyj łod somsiada 

Opublikowano
16 minut temu, karol091193 napisał:

Jak masz żonę i dzieci to tak można działać bo masz dla kogo. Ja jestem kawalerem i jeszcze nie wiadomo gdzie mnie zaniesie. A wiesz dla czego poprzedni dzierżawca rzucił 30ha dzierżaw i zostaje tylko na swoich hektarach?  Jego syn nie mógł znaleść sobie żony, bo żadna nie chciała iść na wieś. Kto wie, czy za 5 lat sam tak nie zrobię, a jeszcze do emerytury daleko... 

To zależy jeszcze czy masz jakąś dziewczynę na stałe z którą masz już pewne plany czy jesteś singlem, bo jeśli tak to też nie ma się co zbytnio zawzinać bo może w pewnym momencie zabraknąć już sił do pracy a zdrowie jest tylko jedno.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v