Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Rrolniik napisał:

SM łapy załatwiło osoby z wypowiedzeniem, dodatkowa kontrol bez wyników, po 2tyg wezwanie na dywanik do prezesa i bakterie, komurki liczone w milionach, do wyboru zabranie wypowiedzenia albo mleko po 50gr.

Hehe, niedługo hodowca krów mlecznych będzie towarem deficytowym dla mleczarni.

Jedna z wymienianych tutaj mleczarni straciła sporo hodowców i teraz cysterny jeżdżą dzień w dzień po gotowe mleko z innych mleczarni, by utrzymać produkcję.

Opublikowano

Należysz do 20% stad w kraju o najwyższej średniej wydajności dziennej.

Należysz do 10% stad w kraju o najwyższej średniej zawartości tłuszczu.

Tłuszcz 4.63%

Co na to lyder? Sms, tłuszcz 3.64%

Opublikowano
54 minuty temu, Unexpected napisał:

Jedna z wymienianych tutaj mleczarni straciła sporo hodowców i teraz cysterny jeżdżą dzień w dzień po gotowe mleko z innych mleczarni, by utrzymać produkcję.

Ale tak właśnie będzie, myślę że już wkrótce zaczną rozsyłać cyrografy po podpisaniu których wydostanie się z tego obozu pracy będzie prawie niemożliwe. Jak inaczej mogą zabezpieczyć swoje uposażenia? Przecież nie podwyżkami w skupie

Opublikowano (edytowane)

jak ktoś pobudował obore przez ostatnie 15 lat to raczej z produkcji nie zrezygnuje .  Kiedyś była tu na forum chyba KROWIARKA też pobudowała nowy budynek co tam u niej słychać ktoś coś wie ? A może miała inny nick ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, Unexpected napisał:

Jedna z wymienianych tutaj mleczarni straciła sporo hodowców i teraz cysterny jeżdżą dzień w dzień po gotowe mleko z innych mleczarni, by utrzymać produkcję

W mojej byłej mleczarni w ciągu 3 lat ubyło 1200 dostawców i pewnie w nie jednej tak jest. Za kilka czy kilkanaście lat zostanie parę największych i to wszystko... 

Opublikowano
30 minut temu, jarecki napisał:

jak ktoś pobudował obore przez ostatnie 15 lat to raczej z produkcji nie zrezygnuje .  Kiedyś była tu na forum chyba KROWIARKA też pobudowała nowy budynek co tam u niej słychać ktoś coś wie ? A może miała inny nick ?

Ostatnio jakoś się na forum kobietki nie udzielają ,czyżby zakaz od męża .

Opublikowano
MariuszDe napisał:

1 godzinę temu, Unexpected napisał:

Jedna z wymienianych tutaj mleczarni straciła sporo hodowców i teraz cysterny jeżdżą dzień w dzień po gotowe mleko z innych mleczarni, by utrzymać produkcję

W mojej byłej mleczarni w ciągu 3 lat ubyło 1200 dostawców i pewnie w nie jednej tak jest. Za kilka czy kilkanaście lat zostanie parę największych i to wszystko... 

w mojej gdyby tylu ubyło to mleczarnia przestała by istnieć 🤪

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

Jestem, jestem tylko nie mam czasu się udzielać czasami po cichu zaglądam 😉 z produkcji jeszcze nie rezygnuję kupiłam beczkę i ciągnik i mam inne tematy na wokandzie☺ siedzę w tematyce wnętrzarskiej bo rewolucję robię w chałupie 😝 cenę za mleko podam jak przyniosę fakturę z obory

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Z Kalisza jak się nie poprawia parametry do końca roku to robimy masowe odejście bo nikt z nas iidiotów robił nie będzie.

I mam pytanie jak płaci Polmlek ? Jakiś cennik albo coś?

Opublikowano

To nie było w kontekście polmleku, bo oddaje -jak już kiedyś pisałem- małej lokalnej firmie robiącej oscypki i korbacze. Oni mają wyższe koszta , bo zbierają od domu do domu nawet po kilkanaście litrów. I tak jestem zadowolony , że odbierają, bo czasem mleko potrafi się lekko skwasić i somatyka też pewnie do d*py. Była kiedyś mlekowita, ale płacili jeszcze gorzej , a wymagania jak ch...

Opublikowano (edytowane)

Dobrze że nie podałeś nazwy mleczarni która robi te oscypki bo reklamę konkretną robisz twierdząc że mlekowita ma wymagania jak ch.. nie chce pytać co wy tam dodajecie. Może mlekowita płaciła gorzej bo pozaklasowe wychodziło 😄

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano (edytowane)

Mogę mówić tylko za siebie. Wody nie leję, antybiotyków moje krowy jeszcze nie widziały. Tak jak pisałem, problemem jest brak specjalnej chłodni, ale dla tych kilku sztuk nie warto kupować, dlatego ratuje się butelkami z lodem a i tak czasem latem w ciepłą noc potrafi  się  lekko skwasić. Jeśli włożę do zamrażarki , to kolei lód się wytworzy i nie wypompują. Oddaje do nich już 8 lat i poza kilkoma zwrotami nie było  problemów, a byli tacy z których firma rezygnowała już po miesiącu. Natomiast mlekowita w tym czasie zawsze płaciła średnio 10 gr mniej i trzeba jeszcze było we własnym zakresie odstawiać do zlewni. 

Pisząc o wymaganiach mam na myśli niskie parametry. Jak jeszcze dziadkowie oddawali do nich to była mizeria. babcia mówiła, że tł. nie przekraczał 3,4 bi. 2,8. fakt, że krowy karmione ekologicznie bez udziału pasz treściwych. Przypuszczała, że wszystkich kantowała Pani w zlewni, która znajdowała się w jej w domu, a miała tylko 3 krowy. Teraz idzie na litry i nie ma problemu, sam właściciel odbiera.

Dodam jeszcze, że towar oferują prima sort, sam kupuję u nich, i nie śmierdzą ich wyroby kiszonką, jak te z waszego ekstraklasowego mleka. Chętnie bym podał nazwę firmy w celach reklamowych, tylko, że sam nie wiem jak się nazywają.

Edytowane przez lawstorant
Opublikowano
20 godzin temu, Rrolniik napisał:

SM łapy załatwiło osoby z wypowiedzeniem, dodatkowa kontrol bez wyników, po 2tyg wezwanie na dywanik do prezesa i bakterie, komurki liczone w milionach, do wyboru zabranie wypowiedzenia albo mleko po 50gr.

Mój kolega odszedł wiosną z Łap bez żadnych problemów wziął radcę prawnego i od razu się uspokoili jak chcesz to dam ci kontakt pisz tylko na priv i pogadasz z nim co i jak było .

Opublikowano
1 godzinę temu, lawstorant napisał:

Mogę mówić tylko za siebie. Wody nie leję, antybiotyków moje krowy jeszcze nie widziały. Tak jak pisałem, problemem jest brak specjalnej chłodni, ale dla tych kilku sztuk nie warto kupować, dlatego ratuje się butelkami z lodem a i tak czasem latem w ciepłą noc potrafi  się  lekko skwasić. Jeśli włożę do zamrażarki , to kolei lód się wytworzy i nie wypompują. Oddaje do nich już 8 lat i poza kilkoma zwrotami nie było  problemów, a byli tacy z których firma rezygnowała już po miesiącu. Natomiast mlekowita w tym czasie zawsze płaciła średnio 10 gr mniej i trzeba jeszcze było we własnym zakresie odstawiać do zlewni. 

Pisząc o wymaganiach mam na myśli niskie parametry. Jak jeszcze dziadkowie oddawali do nich to była mizeria. babcia mówiła, że tł. nie przekraczał 3,4 bi. 2,8. fakt, że krowy karmione ekologicznie bez udziału pasz treściwych. Przypuszczała, że wszystkich kantowała Pani w zlewni, która znajdowała się w jej w domu, a miała tylko 3 krowy. Teraz idzie na litry i nie ma problemu, sam właściciel odbiera.

Dodam jeszcze, że towar oferują prima sort, sam kupuję u nich, i nie śmierdzą ich wyroby kiszonką, jak te z waszego ekstraklasowego mleka. Chętnie bym podał nazwę firmy w celach reklamowych, tylko, że sam nie wiem jak się nazywają.

Wiadomix , jak oddajesz takie mleko to wystarczy uformować w kulkę i na stragan z nim dla warszawiaków. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.08.2021 o 19:33, krzychu121 napisał:

Dobry pomysł. :) Skoro i tak pozaklasowe po 50 gr to lać wodę do pełna basenu i niech się bujają. @Rrolniik Ile trwa okres wypowiedzenia? 

zależy od umowy, 6 lub 12 miesięcy, jak 12 to kara wynosi 7tys litrów bez wypowiedzenia, a jak 6 miesięcy to kara wynosi trzymiesięczną wypłatę.

20 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Mój kolega odszedł wiosną z Łap bez żadnych problemów wziął radcę prawnego i od razu się uspokoili jak chcesz to dam ci kontakt pisz tylko na priv i pogadasz z nim co i jak było .

dobry pomysł, daj namiar. Nie da siędo Ciebie wiadomości wysłać, sprawdź czy nie masz pełnej skrzynki.

Ostatnio też była akcja że u rolnika kierowca i laborantka oberwali, a na drugi dzień rolnik z bratem zawitali do mleczarni gdyby prezes nie uciekł to by pewnie okularów przeciwsłonecznych nie potrzebował xDxDxD 2 radiowozy i karetka była potrzebna żeby uspokoić rolnika.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
Adamqq3 napisał:

Z Kalisza jak się nie poprawia parametry do końca roku to robimy masowe odejście bo nikt z nas iidiotów robił nie będzie.

I mam pytanie jak płaci Polmlek ? Jakiś cennik albo coś?

też mi się wydaje że coś z parametrami walą w ciula. Byly upały ok ale teraz tłuszcz coś powyżej 3.9 nie chcę wskoczyć

Opublikowano
Dnia 16.08.2021 o 13:14, lawstorant napisał:

Chłodnie używaną dla kilku sztuk można za grosze kupić 

Opublikowano

Mlekpol za lipiec 28tyś l.

Tł 4.0 . Bi 3.14.

Cena 1.64zł brutto minus od tego 2 gr na udział. Bez komentarza bo tak wszystko idzie do góry że głowa boli. Nawozów i innych środków narazie nic nie będę kupował pal licho zobaczymy co będzie po nowym roku . Wtedy już nie będzie wyjścia trzeba będzie brać po ile będzie. Teraz wiekszy wydatek szykuje się na koszenie kukurydzy i trochę dzierżaw poplacic i może trochę kwalifikatu kupić do siewu i tyle

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, greg1985 napisał:

Mlekpol za lipiec 28tyś l.

Tł 4.0 . Bi 3.14.

Cena 1.64zł brutto minus od tego 2 gr na udział. Bez komentarza bo tak wszystko idzie do góry że głowa boli. Nawozów i innych środków narazie nic nie będę kupował pal licho zobaczymy co będzie po nowym roku . Wtedy już nie będzie wyjścia trzeba będzie brać po ile będzie. Teraz wiekszy wydatek szykuje się na koszenie kukurydzy i trochę dzierżaw poplacic i może trochę kwalifikatu kupić do siewu i tyle

Patrzę podobne masz wydatki do moich .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v