Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Jejek napisał:

Jestem pracownikiem skupu mleczarni. Często wzywany jestem przez prezesa gdy ustalana jest cena za mleko

hmm,no to pogratulować takiej spółdzielni i demokracji jaka jest w tej spółdzielni😂,a czy kierowcy i operatorzy maszyn też są wzywani do prezesa do konsultacji cen mleka w skupie?.Dla jasności ,nie jestem pracownikiem  skupu mleka ,wręcz przeciwnie jestem tylko konsumentem

• Haha 3
Opublikowano
3 godziny temu, Jejek napisał:

Szanowni Państwo.
Doskonale wiem że dla was liczy się każdy grosz do ceny i rozumiem to.
Pozwólcie, że opowiem wam jak to wygląda z drugiej strony.
Zakładając że w Polsce jest ok 100 mleczarni moja mleczarnia jest ok dwudziesta.
Nie jest więc ani zła ani topowa.
Jestem pracownikiem skupu mleczarni. Często wzywany jestem przez prezesa gdy ustalana jest cena za mleko. Płacimy średnio ok 1,55. Netto.
Prezesi długo dyskutują ile można dać najwięcej za  mleko. Nie więcej jednak niż spoldzielnie stać. 4 miesiace straty i można pogrzebać firmę. Zawsze dają jak najwięcej, ale nie więcej niż można. Wiadomo że mleka na rynku mleka jest mało, a te duże firmy stać wyciągnąć najlepszych choćby i po 2zl za litr. U siebie tego nie dadzą, ale na wyjeździe żeby skusić rolnika tak. Zazwyczaj przez pół roku 
Z jednej strony rozumiem że wszystko rośnie. Pasze itd. Z drugiej strony doprowadzi to do tego że zostaną w Polsce 3 mleczarnie i zapanuje tzw oligopol. Tzn dogadają się ile będzie kosztowało mleko i wszyscy będą doić za tyle ile trzech prezesów zdecyduje.
I tu pojawia się zamknięte koło. Przejście za 10gr więcej jest dla jednej osoby niezwykle opłacalne. Ale czy będzie opłacalne za 5 lat dla wszystkich? Nie sądzę. Pozycja negocjacyjną pomiędzy rolnikiem a jednym z trzech prezesów będzie nie do pokonania.
Tak jak dziś nie do pokonania jest pozycja mleczarni do sieci handlowej. Spółdzielnia cieszy się jeśli marza czyli różnica przychodu nad kosztem wynosi 5%. Tymczasem marza sieci to 30% o ile cię wogle wpuści na półkę.
Nie będę czesto zabierał więcej głosu na forum z racji tego że nie jestem rolnikiem a pracuje w mleczarni.

Kurde żeby ta cena była niższa niż 1,55 to stawiał bym na Radomsko 🤭

Opublikowano

Czyli jak dobrze rozumiem nowego/starego agrofotowicza to ci co mają niską cenę siedzieć i trzymać się w tych mleczarniach rękami i nogami ?? To się k**wa nie dzieje naprawdę 🙆‍♂️🙆‍♂️🤣

• Like 1
Opublikowano

Tu nie ma z czego się śmiać. Dalej mają rolnika za głąba który ma za***rdalac i się nie odzywać A oni na górze na wszelkie sposoby pomagają rolnikowi robią co mogą sami nie zjedzą A z rolnikiem się podzielą.... To że będzie monopol 3 mleczarnii nie znaczy że będą mieli surowiec jeszcze trochę ludzie starej daty przestaną doic i młodych ile zostanie

• Like 5
Opublikowano

@jarecki progi nie są złe o ile są takie jak w mlekpolu czy mlekovicie a nie jak w wielu mniejszych mleczarniach że średnia cena skupu podobna jak w molochach a 80% dostawców ma 1,2 zł a elita więcej niż w największych mleczarniach bo za litry mają 40-50gr więcej niż ten co ma 30 czy 40 krów.

Opublikowano

Mnie tam zawsze zastanawia jak oglądam jakieś filmy na YT i pokazują jakiś molochów mlecznych odstawiających kilka milionów litrów i w końcu pytają gdzie oni mleko sprzedają z tej obory za 10 milionów. A oni często mówią wtedy, że ło tu panie, do spółdzielni w zakuprzu dolnym. A ile płacą? No może nie najlepiej 1.30 netto, ale to dobra spółdzielnia i z sentymentu też tu trochę bo dziadek odstawiał i stryjenka i zadowoleni ze współpracy jesteśmy. Wtedy myślę sobie zawsze, 1.30. TAKI ch*j.

• Like 3
Opublikowano
31 minut temu, jarecki napisał:

ale do tego żeby zostały przedsiebiorstwa prowadzi polityka mleczarni , dając dopłaty do progów ilosciowych sami likwidują miejszych rolników .

Dokładnie , małe progi jakieś powinny być ,ale nie że duży ma 60 gr więcej , a co z mojego kuźwa litra mleka mniej zrobią 🤔

Opublikowano

Twój   litr dla nich jest droższy ,   trzydziestką motogodziną zaorzesz pól ha,a   innym ciągnikiem 2 ha,a kierowca tu i tu jeden, krus jeden,obiad jeden,pokój jeden.......😉

Opublikowano (edytowane)

Niestety kizak ma rację tylko może różnica pomiędzy min a max mogła by być mniejsza ale w każdej mleczarni jest inaczej 

A Grzesiu z alfa może Grajewa bronią ja niejaki pan N w niebieskiej kurtce Częstochowy 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
11 minut temu, kizak napisał:

Twój   litr dla nich jest droższy ,   trzydziestką motogodziną zaorzesz pól ha,a   innym ciągnikiem 2 ha,a kierowca tu i tu jeden, krus jeden,obiad jeden,pokój jeden.......😉

Mimo wszystko różnica za duża , bo ja rozumiem że odbiór mleka od mniejszych jest droższy , jakby się nie opłaciło to by nie odbierali od nas 

Opublikowano

Zależy standardowo koszty zwózki pewnie odzwierciedlają te progi do 10gr na litrze. Reszta to sztuczny wymysł. Chyba że jesteś w stanie tak jak spółdzielnia rolnicza w okolicy zapełnić codziennie cysternę i wysłać ją prosto do DE.

Opublikowano

chwila chwila z tego co wiem to ukochany mlekpol płaci przewoznikom od litra przywiezionego mleka a  nie za km, to co to różnica czy weźmie od dużego 10000 litrów czy od małego 100, koszty dla mleczarni są te same

Opublikowano (edytowane)

no tak....ale jak parametry na beczce są wyższe niż te dla rolników to premie dostaje chyba przewoźnik ?

Edytowane przez boo45
Opublikowano

Może i obory by się budowały żeby rolnicy na własność mieli ziemie A nie tylko dzierżawy na gembe . Dziś robisz A jutro nie bo jakoś Franek daje 50 zł więcej. Żeby ci co zawieszają produkcję sprzedawali ziemie na pewno by to było dobre A tak rolnik przewala pieniądze przez konto i to co roku coraz więcej A i tak gowno zostaje bo większość kupuje na kredyt A nie za swoje 

12 minut temu, boo45 napisał:

no tak....ale jak parametry na beczce są wyższe niż te dla rolników to premie dostaje przewoźnik.

W mlekpolu chyba musi się mniej-więcej  zgadzać bo tak to zaraz kierowca oberwie że coś kombinuje 

Opublikowano
29 minut temu, Dream1990 napisał:

Zależy standardowo koszty zwózki pewnie odzwierciedlają te progi do 10gr na litrze. Reszta to sztuczny wymysł. Chyba że jesteś w stanie tak jak spółdzielnia rolnicza w okolicy zapełnić codziennie cysternę i wysłać ją prosto do DE.

Na pewno, wziąć byka mam cztery  i mogę go sprzedać w podobnej cenie co inny przy całym samochodzie 🤷‍♂️ 

Opublikowano

A tam oberwie rodzinka poobsadzana to co im zrobią. Pewnego czasu do pewnej mleczarni kierowca przywiozł mleko z antybiotykiem od pewnego molocha coś zrobili dla dostawcy, karę dostali? Nic, nawet wetrynaria o tym się nie dowiedziała

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v